קרלינסקי באוקראינה
קרלינסקי באוקראינהצילום: באדיבות המצלם

מסעו של יונתן קרלינסקי, חסיד ברסלב מביתר עילית, לראש השנה באומן הסתיים באופן בלתי צפוי.

בדרכו חזרה לישראל הוא נעצר בגבול בין אוקראינה לרומניה, לאחר שהתברר כי הוא מחזיק גם באזרחות אוקראינית וכי על פי החוק המקומי הוא חייב בגיוס לצבא.

מאז מעצרו מוחזק קרלינסקי, בן 49, במתקן באזור אודסה, ובקרוב צפוי להשתבץ כרופא ביחידה צבאית באזור חרקוב שבצפון-מזרח אוקראינה. על פי הגורמים המטפלים בפרשה, מצבו טוב והוא זוכה ליחס הוגן.

בני משפחתו פעלו בימים האחרונים מול גורמים שונים בניסיון להביא לשחרורו, אולם התברר כי האפשרויות מוגבלות. מאחר שמדובר ביליד אוקראינה החייב בגיוס, הרשויות אינן מוכנות להעניק לו פטור. גם הטענה שלפיה הוא זכאי לפטור בשל היותו אב למשפחה מרובת ילדים התבררה כבלתי נכונה, לאחר שנמצא כי יש לו בת אחת בלבד.

בפדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה מסבירים כי דווקא מקצועו של קרלינסקי כרופא מקשה עוד יותר על המאמצים לשחררו. בצבא האוקראיני קיים מחסור חריף באנשי רפואה, ולכן הוחלט לשבצו בתפקיד רפואי ולא כלוחם.

במקביל פועלת הקהילה היהודית להקל ככל האפשר על תנאי שהותו. בשיתוף שלוחי חב"ד באודסה והרב הראשי של דרום אוקראינה, הרב אברהם וולף, הועברו אליו מזון כשר, מחזור תפילה וארבעת המינים לחג הסוכות. נציגי הקהילה דאגו גם לאספקת מזון כשר לשבת, לערב יום הכיפורים ולימי החג.

בפדרציה הדגישו כי ניסו לפעול לשחרורו, אך ללא הצלחה. "הצבא האוקראיני זקוק כיום מאוד לרופאים", הסבירו. "בנוסף, קרלינסקי שירת בעבר בצבא האוקראיני, עוד לפני שחזר בתשובה ועלה לישראל, ולכן מבחינת הרשויות הוא עדיין מחויב לשירות".

יו"ר פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה, הרב מאיר סטמבלר, אמר כי אוקראינה מתמודדת עם מלחמה קשה ומתמשכת, היוצרת מחסור משמעותי בכוח אדם. "כל אזרח אוקראיני נדרש היום למאמץ הלאומי", אמר. "יחד עם זאת, הרשויות גילו התחשבות בבקשתו שלא לשאת נשק מטעמים דתיים, ולכן החליטו להציב אותו כרופא. בהמשך אף ננסה לבחון אפשרות לשלב אותו במסגרת הרבנות הצבאית של צבא אוקראינה".