מנהלי מערכות מזון בצבא לומדים בימים אלה שיטת בישול חדשה, המיועדת להאכיל אלפי חיילים ביעילות, בחסכנות ובגיוון רב. את השיטה הם לומדים במרכז הרפואי אסף הרופא, שאימץ את השיטה לפני כ- 10 שנים.

שיטת "בשל צנן", שמקורה בצרפת וששוכללה בבריטניה, נהוגה בחו"ל מזה עשרות שנים במטבחים מרכזיים גדולים. השיטה מבוססת על בישול האוכל בטמפרטורה גבוהה וצינונו המיידי לטמפרטורה נמוכה, מה שמבטיח השמדה של חיידקים.

האוכל מחולק למטבחים מחלקתיים וחדרי אוכל כשהוא קר, ושם, הוא מחומם בתנורים מתאימים כך שכל אחד מקבל את האוכל חם ואף מהביל. מאחר והאוכל נשמר בקירור נשמרים בו הערכים התזונתיים וטעמו- כאילו הוכן זה הרגע. השיטה גם מאפשרת הכנה מראש של מגוון רחב של מזונות וצינונם, כך שלמשך כחמישה ימים, יש אפשרויות מאכל רבות הכוללות עוף במגוון טעמים, דגים בנוסחים שונים, שניצלים, המבורגר, נקניקיות, שיפודים, קציצות ועוד. תוספות מתובלות שונות (אורז, תפוחי-אדמה, אטריות, קוסקוס), מרקים שונים, סלטים מבושלים (תירס, אפונה, גזר גמדי וירקות מבושלים), סלטים מירקות חיים (כרוב, מלפפון, חצילים, פלפל) ועוד.

נציגי הצבא שוהים השבוע בבית החולים, כשהם לומדים את השיטה מדי יום, משעה 9.00 בבוקר ועד לשעה 15.00 בצהריים. בשבוע הבא, יוחל בשלב הניסוי והביצוע במטבח המרכזי בבסיס צה"ל שבמרכז הארץ, שכבר הצטייד בציוד המיוחד המתאים לשיטה, תוך ליווי צמוד של צוות מערך המזון באסף הרופא. לאחר שתילמד השיטה, היא תועבר גם לשאר המטבחים המרכזיים בצה"ל.

לדברי מרי לין, דיאטנית מוסמכת ומנהלת מערך המזון באסף הרופא, שיטת "בשל צנן" היא השיטה המיטבית להזנת מאות ואף אלפי אנשים: "השיטה מאפשרת הכנה מראש של מגוון רחב של מאכלים, תוך שמירה על הערכים התזונתיים מצד אחד, ועל טעם טרי מצד שני. בנוסף, השיטה היא חסכנית ויעילה: כמעט ואין אוכל שנזרק, כל אחד מקבל מנה אישית מהבילה, ובחלק מהמטבחים אף אפשר להזמין מראש תפריט אישי מועדף", אמרה. (ש)