כנס בינלאומי בנושא "הבסיס הנוירוביולוגי של יצירת וויסות תהליכי זיכרון", שיתקיים במהלך השבוע הבא באוניברסיטת חיפה, יהיה הראשון בסדרה של כנסים בנושאי מוח והתנהגות שיוזם המרכז לחקר המוח וההתנהגות באוניברסיטת חיפה בראשותו של פרופ' גל ריכטר - לוין.

מארגני האירוע מוסרים כי צפויים להשתתף בו 24 מדענים בכירים מאירופה וצפון אמריקה כמו גם חוקרים ממוסדות שונים בארץ, וסטודנטים רבים מהארץ ומחו"ל.

עוד נמסר כי בכנס יבחנו חידושים אחרונים בחקר מנגנוני יצירת זיכרון ברמה המולקולארית, התאית והמערכתית. בנוסף, יידונו מנגנונים המווסתים תהליכי יצירת זיכרון תוך הדגשת האפשרות כי פגיעה במנגנוני וויסות אלו, למשל במצבי לחץ וחרדה, מהווה את הבסיס לפגיעה בזיכרון ולהופעת הפרעות חרדה כגון סינדרום פוסט טראומטי.

הכנס יסתיים בסדנה אשר תדון בהשלכות המחקרים שהוצגו במהלכו על כיוונים ראויים לפיתוח עתידי של תרופות להפרעות זיכרון ולהפרעות אפקטיביות, בהשתתפות פסיכיאטרים ונציגי חברות תרופות מהארץ ומחו"ל.

כתבנו מציין כי בנוסף למושבי הכנס כלולות בתוכנית הכינוס שתי הרצאות חגיגיות:
ד"ר טים בליס, חבר האגודה המלכותית הבריטית, שהתפרסם כאשר לפני כשלושים שנה כשתיאר מנגנון ליצירת שינויים בפעילות עצבית אשר נראה כי הם מהווים בסיס ליצירת זיכרון. גילוייו אלה הובילו לכך שעד היום מאות מעבדות בעולם חוקרות בנושא, הנחשב לאבן פינה בחקר מנגנוני זיכרון. ד"ר בליס יסקור בהרצאתו את ההתפתחויות שחלו בתחום וכיצד אלו משליכות על הבנתנו את תהליך יצירת הזיכרון.

כמו כן יופיע דוקטור ג'ו הרברט, מאוניברסיטת קיימברידג', אנגליה, המשלב מחקר בסיסי וקליני, יתאר תחום עולה בחקר המוח - הגילוי כי גם במוח הבוגר נוצרים תאי עצב חדשים (neurogenesis) , וידון בממצאים חדשים המעלים את האפשרות כי לפגיעה ביכולת זו תפקיד בהפרעות חרדה ודיכאון.

באוניברסיטת חיפה מדגישים את חשיבות הגעתם של חוקרים בכירים מרחבי העולם לישראל בעיקר בתקופה בה ברחבי העולם מופצת הקריאה לחרם אקדמי כנגד מרצים מישראל. עובדה זו, אומרים באוניברסיטה, מעידה על חשיבותו של הכנס. (ש)