על עוצמת ההשפעה של קבוצה על היחידבן מערבא

אני קורא עכשיו ספר בשם ׳רגשות רציונליים׳ ומובא שם סיפור ממש מעניין (לטעמי) שאפילו עזר לי להבין גמרא שקצת התקשיתי בה, ורציתי לשתף אותו.

המחבר (פרופ׳ אייל וינטר) מספר על אח של סבתא שלו בשם ואלטר, שיום אחד בשנת 1933 חודשים ספורים לאחר שהיטלר תפס את השלטון, הזדמן להפגנה גדולה של המפלגה הנאצית. ואלטר היה יהודי ליברלי שהשלטון הנאצי היה לגביו התגלמות הרשע.
בהתחלה הוא חשב להסתלק מייד מהמקום, אבל הסקרנות שלו גרמה לו דווקא להשאר. כיוון שהיה לו מראה ארי, אף אחד לא חשד בו שהוא יהודי והוא נכנס לתוך ההמון.

תוך זמן קצר עלה היטלר לבמה ונשא נאום מהפנט, ההמון היה פשוט משולהב. בהתחלה ואלטר עמד שם המום ומשתאה, אבל לאט לאט השתלטה עליו תחושה מוזרה.
כשההמון החל לשיר את המנון המפלגה הנאצית, הצטרף ואלטר לשירה במלמול חרישי. כעבור עוד כמה דקות הוא מצא את עצמו מצטרף לקריאות הזיג הייל עם שאר ההמון ומריע להיטלר. בשלב מסויים כשהוא התעשת הוא ברח לבית אחותו שגרה קרוב לשם התיישב על הספה ופרץ בבכי ״זה היה כישוף ! איך יכולתי להצטרף לשירת ההמנון ולהריע להיטלר ?״.

סיפור חזק לטעמי. כשקראתי אותו חשבתי על גמרא מסוימת שגם מתייחסת להשפעה שמחולל מראה של המון אדם בנפש היחיד (אבל הפעם בצד של הקדושה ולא הטומאה). אז הנה חידה: לאיזה גמרא הכוונה ? (יכול להיות שיש עוד גמרות שמתאימות מלבד זאת שאני חשבתי עליה. זה מצויין. אשמח לדוגמאות נוספות שלא חשבתי עליהן)
יש סרט שממחיש את זה-משיח נאו בפומ!
הנחשול
ראיתי בעקבות ההמלצה שלך, תודהבן מערבא

אמנם המשחק בסרט לא משהו, אבל הרעיון שהוא מביע אמין ו "עושה שכל".

רבי יוחנן ?נפש חיה.
למה התכוונת ברבי יוחנן ?בן מערבא


עם המקווה והנשיםנפש חיה.
לא צנוע.דור )=
בבלי, יומא, פ״ג ע״ב.בן מערבא
אשראי שזכיתינפש חיה.
הא לא. שם זה עניין אחר.בן מערבא
ברכת חכם הרזיםחידוש


יפה, אמנם לא התכוונתי לזהבן מערבא

אבל כשניסיתי לחשוב היכן התובנה הזאת רלוונטית זאת אחת הדוגמאות שחשבתי עליה. הטעם שבברכה הזאת היה די זר לי, על מה מברכים פה בדיוק ? פתאום הבנתי שיש במראה הזה של המון אדם דבר שמעורר רושם גדול בנפש, והרצון לבטא ולהביע את זה מגולם בברכה הזאת. אם כי לא ברור אם ככה, למה חז"ל סייגו את זה דווקא בארץ ישראל ?

 

ועוד עניין שאפשר להבין זה את החשיבות של תפילה במניין וברוב עם, בין היתר כי חווית התפילה הרבה יותר עוצמתית באופן הזה.

כוחו של ההמוןזית שמן ודבש


זה רמבם לא? יש כזהזיויק
לא יודע למה אתה מתכוון...בן מערבא


אשאל ואכתוב פהזיויק
אשאל ואכתוב פהזיויק
הנהזיויק
הרמב"ם כתב (הלכות דעות, ו', א'): "דרך ברייתו של אדם להיות נמשך בדעותיו ובמעשיו אחר רעיו וחבריו ונוהג כמנהג אנשי מדינתו, לפיכך צריך אדם להתחבר לצדיקים ולישב אצל החכמים תמיד כדי שילמד ממעשיהם, ויתרחק מן הרשעים ההולכים בחשך כדי שלא ילמד ממעשיהם, הוא ששלמה אומר: "הולך את חכמים יחכם ורועה כסילים ירוע", ואומר: "אשרי האיש וגו'", וכן אם היה במדינה שמנהגותיה רעים ואין אנשיה הולכים בדרך ישרה ילך למקום שאנשיה צדיקים ונוהגים בדרך טובים, ואם היו כל המדינות שהוא יודעם ושומע שמועתן נוהגים בדרך לא טובה כמו זמנינו, או שאינו יכול ללכת למדינה שמנהגותיה טובים מפני הגייסות או מפני החולי ישב לבדו יחידי כענין שנאמר ישב בדד וידום, ואם היו רעים וחטאים שאין מניחים אותו לישב במדינה אלא אם כן נתערב עמהן ונוהג במנהגם הרע, יצא למערות ולחוחים ולמדברות, ואל ינהיג עצמו בדרך חטאים כעניין שנאמר מי יתנני במדבר מלון אורחים". 
תודה בן מערבא

 

 

שיערתי שהכוונה למשהו מעין זה, אבל שים לב שהחידוש בסיפור ובגמרא הוא על יכולת ההשפעה של קבוצה זרה לאדם על האדם. בזכותך חידדנו את הנקודה הזאת.

ראיתי מכתב מעניין השבוע בנושאיוני
מישהו ששלח את ספרו (''אבן דרך'' או משהו כזה) לרבי מילובאוויטש והרבי מגיב לו על כמה נקודות בספר
הספר עוסק בעניין הקבוצות, כנראה בהקשר הקיבוצים בארץ..

הנקודה של הרבי הייתה שקבוצה יכולה להיות טובה אם היא גורמת לפרט להיות יותר מועיל ככלל ונותת לו מספיק מקום להיות טוב בפני עצמו כפרט ושאסור לשכוח שקבוצה זה אמצעי ולא מטרה!

מכתב מעניין..
הגמרא שהתכוונתי אליה היא זאת:בן מערבא

"אמר רב אשי בני מתא מחסיא אבירי לב נינהו דקא חזו יקרא דאורייתא תרי זימני בשתא ולא קמגייר גיורא מינייהו" (בבלי ברכות יז ע"ב) (תרגום: אמר רב אשי [הגויים] בני העיר מתא מחסיא הם אנשים עם לב קשה, שהרי הם רואים את כבוד התורה פעמיים בשנה  ולא התגייר מהם אף גר)

 

אף פעם לא ממש הבנתי מה בדיוק הטענה / התלונה הזאת של רב אשי ? אז נכון, הגויים בני העיר מתא מחסיא רואים יהודים באים ומתאספים ללמוד תורה, סבבה, אבל למה הייתה לך ציפייה שזה יגרום למישהו מהם להתגייר ? (וכן, אני מכיר את הדעה בתוספות על האש שירדה מן השמיים...).

 

וכשקראתי את הסיפור הזה הבנתי. יש במראה הזה של המון אדם שמתאגד למשהו או סביב משהו, כוח מושך, שגורם לאדם לרצות להיות חלק מאותה קבוצה. רב אשי מדבר בהקשר של קדושה בדיוק על אותו כוח שמופיע בסיפור הזה בהקשר של טומאה.

הוא מביע תמיהה איך המראה הזה של המוני יהודים שמתאספים ללמוד תורה, לא הדליק ניצוץ באף אחד מבני העיר, ניצוץ שיגרום לו לרצות להיות חלק מהקבוצה הזאת ולהתגייר, ובגלל זה הוא כינה אותם "אבירי לב", כי צריך לשלוט על הלב שלך בחוזקה שלא לתת למראה כזאת להרשים ולהשפיע עליך.

המשך - על "רגשות קולקטיביים"בן מערבאאחרונה

 

הפרק שם עוסק במושג שנקרא "רגשות קולקטיביים", בהמשך הפרק הוא טוען כי "השתייכות קבוצתית היא במקרים רבים זמנית, אנשים משנים את מקום עבודתם, את מקום מגוריהם ואפילו את השתייכותם הלאומית. ואולם רגשות קולקטיביים לקבוצת השיוך

הקודמת לעתים שורדים גם כשקבוצה זו מפסיקה להיות קבוצת ההשתייכות שלנו".  

 

חז"ל היו מודעים להבחנה זו והם הביעו אותה בדרכם בפתגם העממי הבא "היינו דאמרי אינשי גיורא עד עשרה דרי לא תבזה ארמאי קמיה" (זהו שאומרים בני האדם, גר עד עשרה דורות לא תבזה גוי בפניו. בבלי סנהדרין צד ע"א). 

 

הוא מביא סיפור די מדהים כדי להמחיש את זה. הוא מספר על דוד של אבא שלו שהיה שופט עליון בגרמניה בתקופת ויימאר ושמו הלך לפניו אף מחוץ לגרמניה. בעקבות חוקי נירנברג הוא סולק מהמשרה שלו והפך למובטל, בעקבות המוניטין שלו הוא הוזמן ע"י

ממשלת מוסוליני לכהן כשופט באיטליה. כעבור שנים אחדות הוא פוטר גם משם בעקבות לחץ של הגרמנים. בסופו של דבר הוא עלה לארץ ישראל וחי חיי דלות בדירה קטנה בירושלים כאשר הוא מתקשה למצוא עבודה. בוקר אחד קיבל זימון ליחידת המודיעין של המנדט הבריטי בארץ. אנשי היחידה הציעו לו לעבוד כמתורגמן מגרמנית לאנגלית שכן המודיעין הבריטי תפס כמות גדולה של מסמכים גרמניים, מה שיכול היה לסייע למאמץ המלחמתי נגד גרמניה. הוא סירב בתגובה המדהימה הבאה:

"האוייב הבריטי אינו רק רשע אלא גם טיפש, הוא חושב שפטריוט גרמני גאה כמוני יסכים לבגוד במולדתו בעבור בצע כסף".

 

 הרגש הקולקטיבי של נאמנות לגרמניה היה טבוע בו כה חזק שגם כאשר קבוצת השיוך שלו סילקה אותו מתוכה וגם כשהתברר לו שהיא מונהגת ע"י פושעי מלחמה, הוא לא יכול היה להשתחרר מהרגש הזה. בתום המלחמה הוא שב לגרמניה ונפטר שם ללא משפחה ובחוסר כל. עצוב

ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

אולי יעניין אותך