שאלה בענייני גמילות חסדים.ע מ
אצטט כאן מדברי הרב אליעזר מלמד. (להרחבה: הכנסת אורחים | אתר ישיבה )

מצוות הכנסת אורחים, היא אחת מהמצוות המאפיינות ביותר את עם ישראל. אפשר לומר שאחת הבחינות לאופיו היהודי של כל אחד מאיתנו היא מידת הכנסת האורחים שלו.
שהרי בתורה מסופר, שכאשר הוטלה על אליעזר עבד אברהם השליחות הגורלית, למצוא אשה מתאימה ליצחק אבינו, אשה שתוכל יחד עמו להמשיך את תהליך יצירתו ולידתו של עם ישראל, ותהיה לאחת מארבע האמהות שלנו, לא מצא לו אליעזר עבד אברהם מבחן טוב וקולע יותר להתאמתה של האשה המבוקשת, מאשר ההתבוננות בדרך שבה תקבל אותה אשה את פניו של האורח הבא ממרחקים. האם לאחר שיבקש ממנה להשקותו מים מכדה תציע לתת גם לגמלים. אם תסכים לתת לו לשתות בלי להציע לתת מים לגמליו, סימן שהיא נערה הגונה ומנומסת, אבל עדיין אין בה ממידת החסד המיוחדת לביתו של אברהם אבינו. שכן אברהם אבינו היה מחזר אחר אורחים ומשתדל לכבדם ולשמחם ככל יכולתו. אבל אם מעצמה תציע מים גם לגמליו, סימן שהיא בעלת חסד אמיתית, ובכל הזדמנות שתגיע לידה תחפש דרכים להיטיב לזולת. מספרים חז"ל שגם לאליעזר עבד אברהם היתה בת, וחפצו היה כי יצחק ישא אותה לאשה, אלא שאברהם אבינו דרש כי יביא לבנו יצחק אשה ממשפחתו שבחרן. אולם בסתר ליבו קיווה אליעזר, שהיה אדם גדול בחכמה ומעשים, שאם לא יצליח למצוא אשה מתאימה בחרן, ייעתר אברהם ויסכים כי יצחק ישא את בתו לאשה. אולי לכן ביקש להעמיד את הנערות בניסיון קשה, שכמעט שום נערה לא תעמוד בו. וכי איזה נערה תציע מיוזמתה להשקות עשרה גמלים, שכל אחד מהם שותה עשרות ליטרים. גם אילו היה אליעזר מבקש במפורש מנערה רגילה להשקות את גמליו, היתה מביטה בו בתימהון, כאילו לומר לו: "תשמע אדוני: זו העבודה שלך, מדוע שלא תשקה בעצמך את הגמלים". וכאן הוא אפילו לא התכוון לבקש מהנערה להשקות את הגמלים, אלא ציפה שהיא מיוזמתה תציע להשקות את הגמלים.
מיד לאחר שהחליט אליעזר עבד אברהם על הבחינה שיערוך לנערות, נזדמנה לפניו נערה טובת מראה, "וַיָּרָץ הָעֶבֶד לִקְרָאתָהּ וַיֹּאמֶר הַגְמִיאִינִי נָא מְעַט מַיִם מִכַּדֵּךְ. וַתֹּאמֶר: שְׁתֵה אֲדֹנִי, וַתְּמַהֵר וַתֹּרֶד כַּדָּהּ עַל יָדָהּ וַתַּשְׁקֵהוּ. וַתְּכַל לְהַשְׁקֹתוֹ וַתֹּאמֶר גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב עַד אִם כִּלּוּ לִשְׁתֹּת. וַתְּמַהֵר וַתְּעַר כַּדָּהּ אֶל הַשֹּׁקֶת וַתָּרָץ עוֹד אֶל הַבְּאֵר לִשְׁאֹב וַתִּשְׁאַב לְכָל גְּמַלָּיו". טוב ליבה של רבקה אמנו היה הרבה מעבר למה שציפה אליעזר עבד אברהם, היא לא רק התנדבה להשקות את גמליו, אלא עשתה זאת באהבה ושמחה, על כן התורה מספרת איך מיהרה ורצה לשאוב שוב ושוב לכל גמליו. זו היתה דוגמא ומופת להכנסת אורחים. אפילו אליעזר עבד אברהם, שהכיר את חסדיו המרובים של אברהם אבינו, נדהם מטוב ליבה הנהדר. "וְהָאִישׁ מִשְׁתָּאֵה לָהּ מַחֲרִישׁ לָדַעַת הַהִצְלִיחַ ה' דַּרְכּוֹ אִם לֹא". עתה הוא ידע, כי אם רק תסכים רבקה לבוא לארץ ישראל ולהינשא ליצחק, היא האשה המתאימה ביותר להיות שותפה להקמת העם המקודש שנועד לגלות את דבר ה' לעולם.
וכל כך חשוב שנקלוט את העניין הזה, עד שהתורה האריכה בסיפור מעשה החסד והכנסת האורחים של רבקה, ואף חזרה וסיפרה אותו בשנית (בראשית כד).

וכאן לשאלה שלי, איפה עובר הגבול בין גמילות חסדים לניצול ו"פראייריות"?
(נראה לי, שאם היה מזדמן לי מקרה כזה, הייתי אומר לו "תשמע אדוני: זו העבודה שלך, מדוע שלא תשקה בעצמך את הגמלים." זה מאוד הגיוני... או שהייתי ממלא בליווי תחושת ניצול.)
לא קראתי, זה ארוך.. חדשכאן
חושב שמה שרבקה עשתה היה מעשה קיצוני - בדרגה שלה. לדעתי זו לא הוראה לאחרים - זה כבר יהיה ניצול. (יש גם את ההלכה של עזוב תעזוב *עמו*..)
כנ"ל לא קראתי הכלcoffee
אבל לדעתי האידיאל זה כן להתאמץ בשביל השני ברמות של רבקה אבל בו זמנית לשים לב שזה לא נובע מבעיה נפשית אצלו...
במצב רגיל בנאדם לא אמור להזדקק לכל כך הרבה עזרה
אבל אם יש אישה יולדת/ חס וחלילה מישהו חולה וכדומה מצווה לעזור כמה שאפשר!! זה לא נקרא ניצול יש פה מצב שבאמת צריכים עזרה
מסכיםחדשכאן
לכן כתבתי בדרגה שלה. אני חושב שבדר"כ 'שיגעון' כמו של רבקה, לא מתאים לאנשים כמונו.
פרייאר זה בעיניי המתבונן..הולך בדרכך
מה שנחשב גמילות חסדים מבחינתך, מהצד אנשים יחשבו שאתה פרייאר..
הגבול הוא כל אחד לעצמו,
וזה לא משנה איך אנשים רואים אותך. זה משנה מה התחושה שלך, איך אתה רואה את עצמך.
עשית מעשה טוב, הרגשת פרייאר??
אל תעשה..
הרגשת שמחה, הרגשת טוב בלב?
מצויןןן תהנהה!!
מי שלא מקדם את חברו/יו בלחם ומים, מורחק מעם ישראלחסדי הים
לצמיתות, כמו שקרה למואב ועמון, והם לא ראויים להידבק בנו "על דבר אשר לא קדמו אתכם בלחם ומים".

זה צריך להיות מושרש במידות שלנו.
שתי נקודות מבט שונות לדעתי. מצד גומל החסדים ומצד המקבל.סתם 1...
השאלה היא מה עובר אצלך בראש.
תודה על התגובות.ע מ
מעניין שחלקכם/רובכם כתבתם שזה סובייקטיבי..
שאלה טובהאילת השחר
כזו שיוצא להתעסק בה המון.
מנקודת המבט שלי מסכימה עם מה שכתב חסדי הים, יש פה עניין שהוא הרבה מעבר לשאלת 'חסד או ניצול'. בעומק, זה שורש מידותי מבורך שקיים בתוכנו, הנטייה הנפשית הטבעית לתת לאחר, לעיתים הרבה מעבר למה שהיו מצפים או היינו מצפים מעצמנו.
לגבי שאלת הגבול, לענ"ד, זה באמת עניין שתלוי באדם הפרטי ובתהליכים שעובר, ויכול להיות שמה שלאחד יחשב עשיית חסד ותיקון המידות, לאחר יהיה ניצול וביטול עצמו. יש מי שזה יהיה טוב לו, ויש מי שזה יהיה ההפך עבורו.
כמו כן היחס שלנו לכל מעשה חסד שלנו, גם תלוי לעיתים במידת ההשפעה של העולם החיצוני, אם מה שבחרנו לעשות זה חסד או ניצול (למשל אנשים שמתייחסים למעשה שעשינו מנקודת מבטם ומניסיונם האישי, שלא בהכרח תואם את הצורך שלנו ומקומנו). מי שיודע הכי טוב מה זה עבורו ומה נכון לו לעשות כרגע זה האדם עצמו.
וה' בוחן כליות ולב.
רבקה נהגה נכוןבת מלך!!!!
ברור שהיא עשתה מצווה בשלמות ולפנים משורת הדין אבל זאת לא הייתה פראייריות.
גמילות חסדים היא שאדם רואה את צורך הזולת (אדם, בעח וסביבה) ועוזר לו וזה מה שרבקה עשתה, היא ראתה את אליעזר העייף מהדרך עם הגמלים ודאגה לו, ואח"כ חשבה על הגמלים ודאגה גם להם.
(לא חושבת שהייתי נוהגת כמוה, אולי רק מעירה את תשומת לבו ואומרת לו שידאג "לתדלק את הרכב".. )
פראייריות לענד היא לעזור כשאתה יודע שתינזק (נזק משמעותי) ולא תשמח במצווה שקיימת וכאן נכנס גם העניין של "תלוי איך מסתכלים על חסד" וזה ההבדל. אדם שטבועה בו מידה זו, יתרום יותר,ישמח ולא ירגיש שהמצווה "לוקחת" ממנו משהו והוא ניזוק. לעומת אדם שהחסד הוא לא הצד החזק שלו שירגיש צער אפילו בכמה דקות של סחיבת קניות לשכן לדוגמא ..
שנזכה "לראות" מעבר לד אמותינו.
מפצלשת~אני חושבת שנכנס כאן עוד 2 נקודות. ראשונה היא הצניעות בנשים~ עד כמה ומתי מותר לעשות חסד עם גברים
והשניה היא אולי שלשון חסיד היא מלשון של חסד שהיא כמו המילה חסיד . דוד המלך היה חסיד וכתוב על הפסוק "מזמור לדוד בברחו מפני אבשלום בנו".. - לכתחילה היה צריך לכתוב "קינה" ולא "מזמור" אלא שדוד מתאר שמחה על המצב ובעצם היתה צריכה להיות לשון קינה או עצב אבל דוד במדרגת חסיד והוא רואה שגם כאשר הרבה הולכים אחרי אבשלום, חלק מעם ישראל עדיין איתו והמצב לא כ"כ גרוע. כשדוד רואה שהרעה תגיע ע"י בנו, הוא שמח כי הוא בטוח שבן מרחם על אביו, דוד יודע שהרעה היא בעצם לטובה ולכן הוא שמח ומקבל את הייסורים באהבה כי חסיד אוהב את מה שה' אוהב ושמח על הטובה שעתידה לצאת לדורות.
אוהבת את התגובה שלך.אילת השחר
תודה שכתבת
..ע מ
יפה.
אבל לא הבנתי את הנקודה השנייה - איך מדרגת החסיד שרואה את הטוב גם ברע קשורה לחסד?
התכוונתי שאולי חסד הוא נגזר ממידת חסידותבת מלך!!!!אחרונה
כמו שהיתה לדוד~ גם כשלא נח לך, אתה רואה את רצונו של ה׳ ועושה ואוהב את מה שהוא רוצה שיעשה בעולמו ואז.. אתה מחפש לעשות חסד מאהבה כי אתה מבין שה׳ רוצה שבניו יעזרו אחד לשני, וישפרו כדי שיהיה יותר טוב לחיות כאן *וממילא* אם אתה עושה את החסד מאהבה ורצונך לעשות כרצונו, אז לא תראה את עשיית החסד כ"פראייריות" ובזבוז זמן אלא עשיית רצון ה׳ בעולם נטו!
ובקצרה~ חסד הוא בינך לבין רבש"ע ולא בינך לבין האדם שמולך
ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

אולי יעניין אותך