ראש השנה הוא יום הדין? לא כל כך....גחלי מים

חלק ממי שיקרא את "המאמרון" הזה ירים גבה, אולי חלקכם יתייחסו אליו בביטול, ירפרפו במבט ויעברו הלאה, ואולי חלק מכם יקראו את כולו בהנאה של עיון ושקיקה. אולי חלק מכם יתרגזו, וחלק יאהבו, ואולי יהיו גם חלק מכם שיגיבו, אבל מה שבאמת חשוב כאן זה שהדיון יהיה פורה מעשיר ומלמד.

מקובל לומר שראש השנה הוא "יום הדין" - שבו נכתב דינו של האדם לשבט או לחסד, "היום יעמיד במשפט כל יצורי עולמים" – למשפט הזה יש את הכוח להרעיד את הלבבות, לתת לנו להרגיש קטנים וחסרי שליטה תוך כדי התמזגות עם אימת הדין שנמצאת בכל פינות בית הכנסת. חשוב להדגיש שאין ולא יהיה כאן זלזול ברגש הזה, זהו רגש חשוב בעבודת ה'. עם זאת, מיותר לציין שהמקרא לא מזכיר דבר וחצי דבר על יום הדין, הפסוק שמדבר על ראש השנה מכנה אותו כ"יום תרועה", (במדבר כט-א) הציווי המקראי הוא - "בחודש השביעי באחד לחודש יהיה לכם שבתון "זכרון תרועה" מקרא קודש (ויקרא כג-כד), הא ותו לא, זכרון תרועה.

לכאורה ניתן לומר שמשמעותו העמוקה של ראש השנה כיום דין עברה במסורת לחז"ל, אולם האמת היא שהדברים הרבה יותר מורכבים.

הערנו שהמקרא לא מזכיר דבר וחצי דבר על יום הדין, אבל חשוב להדגיש שבמזרח הקדום האמונה שהאלים שופטים את האדם בראש השנה היתה נפוצה, ואפילו לפני שעם ישראל נוצר אמונה זו היתה קיימת. [לדוגמא - בתעודה חיתית מהאלף השני לפנה"ס: "לאלוהי הסערה נערך בראש השנה חג גדול של שמים וארץ. כל האלים מתאספים ונכנסים לבית אלוהי הסערה; כל אל אשר עצב בליבו יגרש נא זאת מלבו. אמרו (=החליטו) לחיים את המלך... על היבול החליטו..." בתקופה הבבלית החדשה אומר נבוכדנאצר: "באובשוגינא אשר בו, בראש השנה, מלך שמים וארץ... תופש מקומו... אלי שמים וארץ מהללים אותו ביראה... ושם גוזרים את גורל חיי."]  ולכן לא מופקע לומר שישנה האפשרות שהיא זלגה למחוזותינו בזמן מן הזמנים והפכה למסורת יהודית.

אולם, גם אם אמונה זו היתה קיימת במזרח הקדום, אין זה מחייב שאימצנו אותה, ויכול להיות שהיא הגיעה במסורת מהר סיני בצורה שמקבילה למזרח הקדום, בדיוק כמו מצוות מילה שהיתה נהוגה אצל כל העמים הקדומים סביבות ישראל למעט הפלישתים, ועם ישראל הצטווה עליה בתורת משה.

אבל, עיון מחודש בשתיקה המקראית על יום הדין לעומת האמונה האלילית על קיומו, מעלה את ההבדל הגדול בין השתיים, האמונה האלילית – פגנית\מגית – טוענת שהאלים כפופים לחוקי הטבע, לזמן ולמרחב. ולכן טבעי שיש יום מסוים בשנה שבו בלוח השנה של האל והאדם יש יום דין. אולם, על פי האמונה המקראית האל נמצא מעל חוקי הטבע ומעל הזמן והמרחב, הוא לא מוגבל ללוח השנה האנושי וליום דין מסוים.

ומה עם המסורת על יום הדין של חז"ל? הרי דברי חז"ל נוגדים את הרעיון שה' לא מוגבל ללוח השנה האנושי?

כולנו מכירים את דברי המשנה "בראש השנה כל באי עולם עוברין לפניו כבני מרון" (ר"ה א-ב. הרמב"ם בפירושו למשנה כתב עליה "ופשט לשון זה ברור כמו שאתה רואה, אבל סודו ועניינו קשה מאוד" ונאמרה גם בבלי טז: לב: ירושלמי א-ג,  ).

רבים חושבים שזוהי מסורת מסיני שאין עליה עוררין. אין ספק שדעה זו התפשטה, וכיום היא שולטת בדרשני בית הכנסת ובכותבי ההגיגים. איני מתיימר לומר מהי מקורה של דעה זו, אולם ברור שדעה זו אינה מסורת, והיו כאלו שחלקו עליה, ובניהם גדולים וטובים וענקים בדורותיהם, בתלמוד (ר"ה טז.) נאמר: תניא הכל נידונים בר''ה וגזר דין שלהם נחתם ביוה''כ דברי ר''מ, ר' יהודה אומר הכל נידונין בר''ה וגזר דין שלהם נחתם כל אחד ואחד בזמנו, בפסח על התבואה, בעצרת על פירות האילן, בחג נידונין על המים, ואדם נידון בר''ה וגזר דין שלו נחתם ביוה''כ. ר' יוסי אומר אדם נידון בכל יום שנאמר {איוב ז-יח} ותפקדנו לבקרים. רבי נתן אומר אדם נידון בכל שעה שנא' {איוב ז-יח} לרגעים תבחננו. -  "חז"ל" זו תקופה של 800 שנה, עם מספר לא מבוטל של דעות ואסכולות.

לאחר שראינו שאין באמת מסורת על יום הדין בחז"ל, ושישנה דעה (לא פופולרית בימינו יש לומר) בחז"ל הטוענת שבכל רגע ורגע האדם נידון, ואין יום מיוחד של יום דין, סברא שמתאימה לשתיקה המקראית שעומדת כאנטיתזה ללוח הזמנים האלילי –מגי. נשאר לנו לשאול – אם הוא לא יום דין - מהו באמת ראש השנה? מה עושים באחד לחודש השביעי? על מה ולמה הציווי המקראי?

הערנו שהציווי הוא "זכרון תרועה", - בראש השנה אנו מצווים על זיכרון תרועה, צירוף המילים זיכרון תרועה לא ברור, אבל עיון בפסוקים מקבילים עם תרועה וזיכרון מלמד שזהו זיכרון באמצעות תרועה, כמו שנאמר בפרשת בהעלותך -  וְכִי תָבֹאוּ מִלְחָמָה בְּאַרְצְכֶם עַל הַצַּר הַצֹּרֵר אֶתְכֶם וַהֲרֵעֹתֶם בַּחֲצֹצְרֹת וְנִזְכַּרְתֶּם לִפְנֵי יְהֹוָה אֱלֹהֵיכֶם וְנוֹשַׁעְתֶּם מֵאֹיְבֵיכֶם: וּבְיוֹם שִׂמְחַתְכֶם וּבְמוֹעֲדֵיכֶם וּבְרָאשֵׁי חָדְשֵׁכֶם וּתְקַעְתֶּם בַּחֲצֹצְרֹת עַל עֹלֹתֵיכֶם וְעַל זִבְחֵי שַׁלְמֵיכֶם וְהָיוּ לָכֶם לְזִכָּרוֹן לִפְנֵי אֱלֹהֵיכֶם אֲנִי יְהֹוָה אֱלֹהֵיכֶם. (במדבר י-ט)

במועדים ובמלחמה ישנה מצווה לתקוע בחצוצרות כדי להזכיר ולזכור על ידם, המקרא לעניין ראש השנה נקט לשון קצרה, וכוונתו ב"זכרון תרועה" - לזיכרון שמתעורר על ידי התרועה.

אבל מי יזכור על ידי התרועה? בפסוקים המקבילים על תרועה נאמר: "וַהֲרֵעֹתֶם בַּחֲצֹצְרֹת וְנִזְכַּרְתֶּם לִפְנֵי יְהֹוָה אֱלֹהֵיכֶם" -  " וּתְקַעְתֶּם בַּחֲצֹצְרֹת... וְְהָיוּ לָכֶם לְזִכָּרוֹן לִפְנֵי אֱלֹהֵיכֶם"  על פי פשט הפסוקים, (כמו שמסביר האבן עזרא) זוהי אמירה המופנית כלפי האדם - שעם ישראל יזכור, ונזכרתם – פירושו אתם תיזכרו על ידי החצוצרות, ותתפללו ותושעו במלחמה. כך גם בתקיעה במועדים, אתם תזכרו. " וְְהָיוּ לָכֶם" ו " וְנִזְכַּרְתֶּם" זהו ציווי לאדם. יש לכך גם הסבר שכלי, כי לא סביר לפרש שה' צריך להיזכר במשהו. בנוסף התורה גם מרבה בציווים על זיכרון לאדם - והם נאמרו גם בהקשרים אחרים כמו לדוגמא – ציפוי למזבח (במדבר יז- ה) מצבת האבנים שהוקמה אחרי מעבר הירדן, (יהושע ד) צנצנת המן (שמות טז) חג פסח (שמות יב) תפילין (שם יג) ציצית (במדבר טו), ועוד. כך גם בזיכרון תרועה - מדובר על זיכרון של האדם באמצעות התרועה, ולא זיכרון של האל באמצעות התרועה.

האדם זוכר באמצעות התרועה – באיזו תרועה מדובר? חז"ל עשו אנלוגיה בין תרועה כאן לדין תרועה ביובל, וְהַעֲבַרְתָּ שׁוֹפַר תְּרוּעָה בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ בְּיוֹם הַכִּפֻּרִים תַּעֲבִירוּ שׁוֹפָר בְּכָל אַרְצְכֶם (ויקרא כה) וביארו שגם ה"תרועה" שנאמרה ב"זיכרון תרועה" היא באמצעות השופר. (ר"ה לג.). חשוב להדגיש שתקיעה בשופר היא מסורת קדומה, והיא נמצאת כבר בספר תהילים "תִּקְעוּ בַחֹדֶשׁ שׁוֹפָר בַּכֵּסֶה לְיוֹם חַגֵּנוּ" (פא).

מה הזיכרון לאדם על ידי תרועה בשופר? אחד מתפקידי השופר המקראי הוא ההמלכה, וַיִּשְׁלַח אַבְשָׁלוֹם מְרַגְּלִים בְּכָל שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר כְּשָׁמְעֲכֶם אֶת קוֹל הַשֹּׁפָר וַאֲמַרְתֶּם מָלַךְ אַבְשָׁלוֹם בְּחֶבְרוֹן: (שמואל-ב טו-י) וַיְמַהֲרוּ וַיִּקְחוּ אִישׁ בִּגְדוֹ וַיָּשִׂימוּ תַחְתָּיו אֶל גֶּרֶם הַמַּעֲלוֹת וַיִּתְקְעוּ בַּשּׁוֹפָר וַיֹּאמְרוּ מָלַךְ יֵהוּא: (מלכים-ב ט-יג) וַיִּקַּח צָדוֹק הַכֹּהֵן אֶת קֶרֶן הַשֶּׁמֶן מִן הָאֹהֶל וַיִּמְשַׁח אֶת שְׁלֹמֹה וַיִּתְקְעוּ בַּשּׁוֹפָר וַיֹּאמְרוּ כָּל הָעָם יְחִי הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה: (מלכים-א א-לט), (השוו תהילים צח –ו, מז- ו).  

מהו זיכרון? הזיכרון לטווח ארוך במוח לא עובד כמו תיקיות בודדות מחולקות לפי נושאים, אלא הוא מאוחסן בתוך רשת של זיכרונות קשורים אחרים, הרשתות הללו שנקראות גם סכמות, מסייעות לנו להבין את העולם על ידי חיבור כל פיסת מידע חדשה שאנו קולטים למידע שכבר נמצא ברשותנו. בסכמות טמון ההסבר מדוע גירוי בודד – ריח של עוגה נאפית למשל – עשוי לעורר פרץ של זיכרונות, תהליך הזיכרון לטווח ארוך הוא מרושת ואסוציאטיבי. 

כאשר אדם בישראל המקראית יודע כשהוא שומע קול שופר יש המלכה – המליכו מלך. (נסו לשוות שנפשכם כאשר בוחרים פוליטיקאי לראשות הממשלה במאה 21  - תוקעים בשופר ברחובות על המלכתו) והוא שומע את אותו שופר בראש השנה = הוא "נזכר" בקשר אסוציאטיבי במלוכה. רק כאן מדובר על מלוכה של "אדון כל הארץ", מאותו סגנון של מלוכה שגדעון ושמואל שאפו אליה, וביטאו אותה בנאומיהם. וכאשר נתין זוכר על ידי תרועת השופר את המלך, הוא גם זוכר את המשמעות של חיים בממלכה של אותו מלך. על פי המקרא "זיכרון תרועה" – הוא יום שלם שבו האדם עוצר את חייו לרגע, ומריע וזוכר על ידי תרועת השופר את המלך, את החיים בממלכה, ואת חוקת המלך, יום שלם שנועד לחדש את הנאמנות למלך, לחיים בממלכה, ולחוקיה.

זהו האפקט הגדול של השופר המקראי ו"זיכרון תרועה" המקראי, שלנו, ככל הנראה לא יהיה. ואולי, כתוצאה מהחלל התרבותי שנפער, חידשו המיסטיקה היהודית האקסטטית והתיאוסופית – כוונות וייחודים ומסלולים שונים לתקיעות ותיקונים בעולמות שמימיים, כדי לשוות להם משמעות עמוקה ופנימית משלהם. והפילוסופיה היהודית - שהתייחסה לשופר כמכשיר לעורר את ליבו של האדם, ולערבב את השטן שבלב. אלו גם אלו ניסו לתת מזור והצעה למילוי החלל שהשאיר השופר המקראי.

חג זיכרון תרועה שמח לכולם!

מוזמנים להגיב. 

קראתי רק את הפסקה הראשונה והאחרונה לכן לא אגיב על התוכן אבלסתם 1...
אשאל רק שאלה.
מה השימוש במושגים כמו "מיסטיקה, תיאוסופית, אקסטטית, פילוסופיה יהודית (בהקשר של היהדות הכללית)" וכו' נותן לך?
כל מושג כזה הוא בעל הגדרה ולא מילה בודדת ומביא איתו מחלוקות, למשל האם הקבלה היא מיסטיקה. במיוחד כשהמאמר מונגש לציבור רחב.
זה לא באמת משנה הדיון על המונחים וההגדרות -גחלי מים

לא ניסיתי להפיל מישהו למונחים הללו - כי בסופו של יום ניסיתי להעביר מסר כמו שאתה רואה ומבין. 

אולי לא היתי נוקט את המונחים (האובייקטיבים) הללו.

למרות שאין בי שום רגשות שנאה קנאה תאווה או כבוד כלפי המונח "מיסטיקה יהודית" לקבלה, ו"פילוסופיה יהודית" - למחשבת ישראל.

מייל שכתבתי לרב שלי במוצ"ש הזהשמן אפרסקים
בהמשך לשיחה שלנו ביום שישי.

חשבתי על השיחה שלנו לפני שהלכתי לישון בשבת והגעתי למסקנה (מפתיעה משהו) שאני כבר כמה שנים לא שואל את השאלה הזו במילים הנכונות.

כשהרב שאל אותי "מה אתה רוצה?" זה עמד לי על קצה הלשון וכמעט פלטתי את השאלה המקורית:

עוד רגע אנחנו מתחילים לומר סליחות, אני כבר כמה שנים מרגיש שהכל הצגה, כל הימים הנוראיים האלה עם הפיוטים המזעזעים ובכיות המזויפות, הכל הצגה, אני כבר כמה שנים חושב שהכל הצגה פולקלרית גלותית נאלחה ומעצבנת שהמציאו אותה כמו הרבה דברים אחרים שהמציאו בישיבות כדי שהתלמידים יישרו קו עם הרבנים, אני כבר כמה שנים לא חושב שיש שם באמת משפט ואם יש אז זה לא שונה בהרבה מהמשפט שיש לאדם בכל יום ובכל רגע.

האמת שאני ממש לא היחיד כמדומני שחש שהתפילות האלה הן שקר, זה קורה להרבה בתפילות בין המיצרים ותשעה באב ויש כאלה שמואסים גם בסליחות, בתפילות ראש השנה וכיפור, יאמר לזכותי שאני אחרי כל השנים האלה ממשיך לשאול ולא מוריד את הראש ומחכה שהימים האלה יעברו, יתכן שזה אומר שזה חשוב לי.

אם כך אם אכן יתברר לי (חלילה) (בעזרת ה') שיש בחירה חופשית ויש משפט והכרעת משפט ואיכשהו זה לא סותר אני עלול למצוא את עצמי בלית ברירה באמת נוסך משמעות למילים האלה של הסליחות והפיוטים.

אזי השאלה האמיתית היא: האם זה שקר או לא?

הרב ענה לי:

יש מחלוקת תנאים לגבי זמן דינו של האדם. אחת מארבע הדיעות היא שזה קורה בר"ה. ואעפ"כ נראה לי ששאר התנאים אף הם התפללו בר"ה בסגנון שאינו שונה רדיקלית ממה שאנו עושים. כך שאין זה שקר כי אם תזכורת לקיומו של הדין בעולם.
זה שהכל נעשה כהצגה בעדות וקהילות מסוימותסתם 1...
זה בעיה של האנשים לא של היום.
בהקשר אחר אומר שכשמשהו מציק או דורש בירור הכי טוב ללכת ולברר אותו.
בנושא הזה- ללכת ללמוד סוגיות על תפילת ראש השנה, נוסחי התפילה, מה התווסף ומתי ולמה, נוסחים עתיקים, מנהגים שונים מקהילות שונות.

לבוא לשאול מתוך תחושה וחויה זה לא מומלץ. ראש השנה מוזכר בשס ובמקורות קדומים מאוד כיום בעל סגולה רבה, סימנים נאכלים בו (המקור גם מהשס), תקיעת השופר שעליה נאמר הרבה וכו'.

ההצגה החיצונית היא כדי לעורר את הלב בבחינת אחרי המעשים...
לא הסכמתי כלכךהפי
"כי לא סביר לפרש שה' צריך להיזכר במשהו"
אני שמעתי איזה שיעור שלא רק האדם נזכר אלא גם ה" ..השופר מזכיר להם את הברית בינהם.. השופר גורם לה" לזכור את הנקדות זכות שבנו.. לדוגמא עקידת יצחק.מעמד הר סיני..
וגם לעתיד לבוא תחיית המתים .. וכו
היתי רוצה להסכים איתך אבל....גחלי מים
עבר עריכה על ידי גחלי מים בתאריך כ"ו באלול תשע"ח 20:58

את בעצם אומרת שה' שוכח... 

לא אמרתי שהוא שוכח אבל מחילה מעדיפה לא לענות לך יותרהפי
בלי לקרוא..אני כבר יודעת.לעבדך באמת!
תתחדש.
אני לא אשאר חייב...גחלי מים
עבר עריכה על ידי גחלי מים בתאריך כ"ו באלול תשע"ח 20:08

תתחדשי גם.........

תודה..אין לי מושג על מה אבללעבדך באמת!
יש אנשיםגחלי מים

בעיה רצינית שככה זה כאבעצוב

חח זה עובד אצלך..😅לעבדך באמת!
ממש מחילה..אבל עדיין אין לי פצלש..
למרות ששקלתי לעשות את זה
אז פעם אחת כתבת מפצל"ש. בטוח ב100 אחוז. גחלי מים

ובכן, טעות בידך..לעבדך באמת!
טוב חיפשתי, אני לא מוצא את זה.גחלי מים

טעית.."גם הפעם"😆😯לעבדך באמת!
מצאתי. סופית - טעיתי.גחלי מים

מודה ועוזב ירוחם...לעבדך באמת!
דין בראש השנה התחיל מאדם הראשון (בבלי סנהדרין לח: ),חסדי הים
לכן אנחנו מאמינים שזה היה יום דין כבר מבריאת העולם.
הדעות בגמרא לא חולקות שראש השנה יום דין, אלא סוברות שצריך להוסיף.
כנראה לא מוזכר במפורש שזה יום דין בתורה, כי ה' מבטיח לנו שנצא זכאים בדין (טור תקפ"א).
דווקא ההמלכה של המלך קשור לאמונה שהוא יכול לעשות משפט.
יש תיקוו חטא אדם הראשוןהפי
יש אומרים עקדת יצחק
יש אומרים שאנחנו רואים את זה לראשונה את התאריך מתי שעזרא קרא בפני העם ועורר את העם לחזור בתשובה..
יש אומרים שזה נבחר להיות ראש השנה בגלל השנה החקלאית החדשה שמתחילה..
אדם צריך לעבוד את ה" רק אחרי שניקה את ליבו כדי לקבל שפע..
קיצר לא חסר פרשנים
תגובה יפה..... אבל - כמה הערותגחלי מים
עבר עריכה על ידי גחלי מים בתאריך כ"ו באלול תשע"ח 20:33

1. אין קשר בין דין שבו האדם נידון על החטא, לבין המסורת על יום הדין בצורתו הכללית. זוהי לא מטרת המאמר המדרשי הנ"ל בתלמוד.

2. גם אם היתי טועה, ואומר שמכאן רואים שיש יום דין כללי, (זה לא נכון!) עדיין מי שאמר את האמרה הנ"ל זה או ר' יוסי בר חנינא, או רבו --  ר' יוחנן בר נפחא.   -----  ר' יוחנן הוא החזיק בדעה שראש השנה הוא יום הדין, ותלמידו ר' כרוספדאי ציטט אותו (ר"ה טז: ).    כלומר גם על פי הטעות הזו, זוהי רק אסכולה אחת ור' יוסי ור' נתן חולקים עליה.

3. הם טוענות שראש השנה לא מיוחד כיום דין. הוא יום דין כמו כל יום וכל שעה.

4. אתה מניח כהנחת המבוקש שיש דין, והמקרא לא הזכיר כי........... - במקום להניח את ההנחה הפשוטה, זה היה רווח כל כך במזרח בקדום, והמקרא שותק בכוונה כי??   הרי משפט והשגחה זה לא דבר זר למקרא.

בנוסף אם תקרא את התוכחות בפרשת בחקותי ובכי תבוא - הרושם הוא שזה לא כל כך נראה שיש הבטחה שנצא זכאים. ושיש דין ויש דיין - ואגב - תמיד, ללא מירכוז הדין ליום מסויים

5. ההמלכה בראש השנה היא יותר ההכרה במלך. כל שאר הדברים הנלווים באים תוך כדי. אבל "יום תרועה" זה יום הכרה במלך.

ע.י.צ'יאל

המקור לזה שר"ה הוא יום דין, הוא מפסוק: "היוצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם".

א"א לטעון שהרעיון של יום ראש השנה כיום דין הגיע ממסורות מזרח, משום שא' בתשרי לא תפקד כראש השנה עד תקופה מאוחרת.

למה ע.י.?פסידונית

ע.י.צ'יאל

כל קשר ביני לבינה הוא מקרי בהחלט. 

אהא!ימ''ל

משמע יש קשר...

בטחפסידונית
ראשי התיבות שבהם הוא משתמש זהים בדיוק לראשי התיבות שלה 😕
קצת מדייק אותךגחלי מים

היו שני לוחות שנה. לוח פולחני, ולוח חקלאי.

ותחילתה של שנה חקלאית כתקופת "החודש השביעי" בשנת הפולחן המקראית - קיים גם המזרח הקדום וגם במקרא . 

אם תרצה אשלח מקורות.

ע.י.צ'יאל

תודה.

אך מדוע שדין האדם (לפי ההיגיון של המזרח הקדום) יקבע בראש השנה החקלאית?

כי לחקלאות יש משמעות גדולה על האדם בעולם הפרה תעשייתי-מיתי.גחלי מים

אבל בטוח יש לזה סיבות מיתולוגיות שאין לי מושג עליהם

ע.י.צ'יאל

מה הקשר בין דין האדם במגיפה או בסקילה, לראש השנה החקלאית?

כי החקלאות בעידן הפרה תעשייתי מורדני היתהגחלי מים

בעלת משמעות גדולה על חייו של האדם. רעב שובע, חיים מוות..

תוסיף לזה מיתולוגיות ומיתוסים שמתפתחים שנים על גבי שנים.... 

ע.י.צ'יאל

אשמח למקור לכך שא' בתשרי הוא ראש השנה החקלאית במקרא (מלבד המשנה).

כאןגחלי מים

שמות כג טז - וְחַג הַקָּצִיר בִּכּוּרֵי מַעֲשֶׂיךָ אֲשֶׁר תִּזְרַע בַּשָּׂדֶה וְחַג הָאָסִף בְּצֵאת הַשָּׁנָה בְּאָסְפְּךָ אֶת מַעֲשֶׂיךָ מִן הַשָּׂדֶה. 

ההקשר החקלאי של ארץ ישראל חופף למזרח הקדום נאמר גם בנאומו של משה - אֶרֶץ אֲשֶׁר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ דֹּרֵשׁ אֹתָהּ תָּמִיד עֵינֵי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בָּהּ מֵרֵשִׁית הַשָּׁנָה וְעַד אַחֲרִית שָׁנָה. דברים יא-יב. -- פסוק שנאמר על ראשית ואחרית שנה חקלאית.

אם מעניין אותך - תעיין במאמרו של הרב יואל בן נון ש "ראשית שנה" זוהי תקופה ולא יום,  - http://in.bgu.ac.il/daroma/DocLib19/%D7%93%D7%A4%D7%99%20%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%AA%20%D7%A9%D7%91%D7%95%D7%A2%D7%99%D7%99%D7%9D/4%20%D7%94%D7%A8%D7%91%20%D7%99%D7%95%D7%90%D7%9C%20%D7%91%D7%9F%20%D7%A0%D7%95%D7%9F%20-%20%D7%A8%D7%90%D7%A9%20%D7%94%D7%A9%D7%A0%D7%94%20%D7%90%D7%95%20%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99%D7%AA%20%D7%94%D7%A9%D7%A0%D7%94%20%D7%A0%D7%A1%D7%A4%D7%97.pdf

ע.י.צ'יאלאחרונה

יישר כח.

בכל אופן, אני לא חושב שיש קשר בין ראש השנה החקלאית ליום דין במקור (אלא אם אומרים שהעולם נברא בתשרי כיוון שזהו ראש השנה החקלאית, וגם אז הקשר לא מהותי).

לא הספקתי לקרוא, אבל אם תרצה להרחיב בנושאארץ השוקולד
בתורת המועדים של הרב גורן הוא דן בהיותו של ראש השנה יום דין, על מה נידונים.

ולגבי טענתך על תחילת השנה כיום דין, הגיוני שבנקודת זמן שחוזרים לאותה נקודה נבדוק מה עשינו נכון או לא. (כמו יום הולדת של פרעה שהוא עושה חשבון לאומי.)
האמת ש....גחלי מים

איבדתי את קו המחשבה שהוביל לתיוג שליענבל
למה?גחלי מים

עדיין לא הבנתי 😅ענבל
בס"ד

את המילים הבנתי, את המשמעות לא.
אולי אני צריכה לקרוא את כל השרשור...
את רוצה לקרוא את זהגחלי מים

הבנתי, סבבה אשתדל אם יהיה לי זמן מחר\ענבל

קשה לי להכנס ממש לדיון, ולהתייחס בהרחבה..אדם כל שהוא

אז נקודות קצרות ומראי מקומות -

א. המלכת ה' היא רעיון מרכזי בראש השנה, כפי שחז"ל קבעו אותו בברכת מלכויות, אבל נראה לי שקשה להעמיד אותו על פשט הפסוקים בלבד.

לא מפורש בפסוקים שזו משמעות התרועה, והשופר משמש גם להכרזות אחרות, [כמו ביובל] כך שקשה להניח שפשט הדברים עבור להוביל את הקורא הסטדנרטי שמדובר בהמלכה. בלי להדרש לתורה שבע"פ. [הן למסורת, והן לדרכי לימוד].

ב. האבן עזרא עצמו, בפירוש הראשון הראשון לגבי החצוצרות מייחס את הזכירה לה', [לא כותב זאת במפורש, אבל ברור שזו כוונתו] ומסביר אותה מבחינה רעיונית -  "ונזכרתם. כי עשיתם מה שצוה לכם השם הנכבד גם התרועה זכר לנפשו' לצעוק לשם". ויעויין גם תרגום אונקלוס שם. נראה שזה יותר פשוט בפשט הפסוקים.

ג. לגבי משמעות הזיכרון במקרא, והקשר שלה לדין, יעויין בברכת הזכרונות [כולל בפסוקים שהובאו שם] ובדרשת הרמב"ן לר"ה. 

ד. ברור שקביעת זמן לדין איננה נובעת ממגבלה של הבורא. אבל יש לה הסברים אחרים. [טעם פשוט, שכמדומני ששמעתי, זה הצבת תאריך יעד כלפי האדם, להיות מוכן לעמידה לדין. [ובמילא, כאשר הוא לא מוכן לתאריך התביעה עליו גדולה יותר], או מכיוון מעט שונה, דחיית הדין לתאריך מסויים היא נתינת הזדמנות לתיקון.

תודה! תגובה יפה!!!גחלי מים

א.  בכל המקרא השופר משמש לשני דברים - פעולות צבאיות (הזעקת צבא, הפחדת אויב, הכרזה על ניצחון, מרד, סיום קרב, אזהרה מפני אויב.) והמלכה.  

בלי קשר לזה שיש חוקרים שטוענים שבני ישראל בתקופת המלוכה קראו לחצוצרה ולשופר בשם אחד סתמי - שופר. 

לכן אם אומרים לי לתקוע בשופר וזו לא פעולה צבאית, זה קשור להמלכה.

ביובל תוקעים בשופר כי זוהי המלכת ה' בצורה הכי מפורשת "וְהָאָרֶץ, לֹא תִמָּכֵר לִצְמִתֻת--כִּי-לִי, הָאָרֶץ:  כִּי-גֵרִים וְתוֹשָׁבִים אַתֶּם, עִמָּדִי". "כְּשָׂכִיר כְּתוֹשָׁב, יִהְיֶה עִמָּךְ; עַד-שְׁנַת הַיֹּבֵל, יַעֲבֹד עִמָּךְ.   וְיָצָא, מֵעִמָּךְ--הוּא, וּבָנָיו עִמּוֹ; וְשָׁב, אֶל-מִשְׁפַּחְתּוֹ, וְאֶל-אֲחֻזַּת אֲבֹתָיו, יָשׁוּב.   כִּי-עֲבָדַי הֵם, אֲשֶׁר-הוֹצֵאתִי אֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם; לֹא יִמָּכְרוּ, מִמְכֶּרֶת עָבֶד." (ויקרא כג)

זהו הזיכרון תרועה המקראי. רק שבראש השנה זהו זיכרון לשם זיכרון - ללא פעולה כל שהיא של שחרור מכוח המלכת ה' כמו ביובל.

ב. האבן עזרא מפרש כמו שפירשתי. ולא שה' יזכור. אכן אונקלוס ורשב"ם מפרשים כדבריך, אבל אני חושב שפירוש הרלב"ג והאבן עזרא הרבה יותר פשט סביר לעומתם. והשכל הישר ישפוט - האם ה' שוכח כדי שנזכיר לו?!, וגם לשון "ונזכרתם" ו "לכם לזכרון".

באלי ללכת עוד פעם לסליחותאורי ציון

חראם עד שאני ערה בשעה הזאת.

יש עניין?

זה סוג של תחושה של בזבוז?משה

כאילו שאסור לי לחיות בלי שאני עושה משהו?

זה פשוט ניצול הזדמנויותאורי ציון

לא הלכתי אגב

לפחות ניסית לישון?משה

(פעם היה לי פה שרשור של התמודדות עם אתגרי שינה, אבל היום אני כבר לא עומד מאחוריו עד הסוף)

כן, בהצלחה רבהאורי ציון

מעניין, חוששני אבל שפה זה לא העניין, אין לי שום בעיה ללכת לישון או להרדם..

אז למה בעצם נשארת ערה עד כזה מאוחר?משה

חסרות סיבות?אורי ציון

בכל מקרה, אני מאוד אוהבת את הלילה, אז אם לא צריכה לקום מוקדם למחרת לא ממהרת לישון.

נגמר לי הערב, רוצה את הלילהמשה

מה בעצם את אוהבת בלילה מאוחר?

אני יודע להגיד קצת על הרקע שלי מתי אהבתי לילות ומתי בקרים. וזה היה מאוד קשור למסגרות שפעלתי בהן.

הלילה הוא קסוםאורי ציון

אוהבת את השקט, את העולם הרדום, הרוגע שיש.

אבל מסכימה שהלילה שייך למביני עניין בלבד.

אני פשוט סידרתי את הלוז שלי כך שיתאים לי לאופי הזה. אפילו העבודה שלי היא בין היתר בלילה.

במה את עובדת?משהאחרונה

אני יכול להגיד שמתישהו הגוף התהפך ואהב את הבקרים. אבל זה בעיקר בגלל סיפורי עבודה וזה שנגמרו המסגרות שתופסות את הבוקר.

יש עניין לחזור בתשובהאריק מהדרום

אז יש הרבה על מה😅אורי ציון

מי זוכר אותי?😉 ואת השרשור הישן שליכתר הרימון

שמדי פעם אני חוזרת אליו לרעיונות.

סקר - משפט לקישוט לסוכה - צעירים מעל עשרים

בקיצור, אשמח לרעיונות נוספים למשפטים מהמקורות לכתוב בקישוטים לסוכה.

יאללה שוטו

זוכרים 😃משה

(שמחתי לראות אותך)

יאא, זוכרתנערת טבע

כשהייתי בישיבה הגבוההאריק מהדרום

אנשים היו כותבים פסוקים וציטוטים אהובים על הבוקסות שלהם.

אני כתבתי על הבוקסה שלי "את הכבש האחד תעשה בבוקר ואת הכבש השני תעשה בין הערביים".

המשפט הזה משפיע עלי עד היום.

תמיד לזכור את קרבן התמידכתר הרימון

גםאריק מהדרוםאחרונה

יִשְׂמַח יִשְׂרָאַל בְּצַל סֻכָּתוֹדורש טוב לעמי

מתוך הפיוט סוכה ולולב לעם סגולה

אותך כן, אותו לאנוגע, לא נוגע
ולחשוב מה חושב צבי סוכות אם הוא יראהנוגע, לא נוגע

את השלט הראשון תלוי בסוכה. דיסוננס לא קטן

מקווה שאתם זוכרים לטובה😉כתר הרימון

זה היה ביתינוגע, לא נוגע

סוכת חירות, מהבחירות

איזה כיף שהשנה סוכות בשבת

אני חושב שאם זה אפשרי אז לעשות המחשות יותר מעביר את המסר.

נניח לעשות משהו יפה של עננים ושמיים ואופק בצבע מתאים ולכתוב באמצע "שכינה".

אפשר גם לעשות שני כלים שבורים בהתאמה (או אולי לא שבורים), ולכתוב על אחד "ויהי בשלם סוכו" ועל השני "ומעונתו בציון" (ככה זה ממחיש את החיבור ביניהם)

יש לי באמת משהו עם כלי שבורכתר הרימון

ועל אחד השברים כתוב: הרחמן הוא יקים לנו את סוכת דוד הנופלת.

ויש עננים - לענני הכבוד

ויש לויתן גדול

ויש עוד מלאאא קישוטים מיוחדים ב''ה😊

אבל אני אף פעם לא שבעה...

נשמע מיוחדנוגע, לא נוגע

חשבתי עכשיו על לעשות אותיות גדולות כאלו בנפרד ולכתוב "בשעה שמלך המשיח בא", אבל לא יודע אם זה ישים.

אולי אפשר לשים אותם על מסגרת עם רקע של צהוב ואור (ראו באורי שזורח)

(המדרש הקצר הזה הוא תמצית העבודה שלנו בדור הזה של טרום המקדש: שעובדים בשביל המקדש ולא מחכים שיצנח, ומאידך מבינים שהשלמות שלו - הגג- השראת השכינה בו, לא תלויה בנו, וזו ענווה אמיתית ושלמה ולכן אנחנו נקראים "ענווים ענווים". ויש רצון כל כך גדול עד שקשה להאמין שהדבר העצום הזה, תכלית כל הבריאה, מתממש, ואז ההארה שזורחת)

אני לא בעד לכתוב פסוקיםדורש טוב לעמי

אך אם כבר כותבים, אפשר

יֵשְׁבוּ בַסֻּכָּה לְמוֹ־אָרֶב - עם של אריות!

(הפסוק הקודם הוא "הֲתָצוּד לְלָבִיא טָרֶף וְחַיַּת כְּפִירִים תְּמַלֵּא")

איוב לח, לט - מ

שרשור ראשי תיבות תשפ"זאריק מהדרום

שתי נקודות לראשי תיבות שלא מתחילות ב"תהא שנת"

בכל זאת נותרו רק 12 שנה לזה.

תהא שנת פח זבלאריק מהדרום

למתכנתים ב Agile - תהא שנת פיתוח זריזפ.א.

לאומנים, פוליטיקאים ואחרים שרוצים לבלוט בתודעה: תהא שנת פריצה זוהרת

והכי חשוב, כנראה: תהא שנת פרנסה זמינה

וביקשת בלי "תהא שנת":

תשוקה, שייכות, פריחה זוהרת

תפילה, שירה, פתיחות זולת

תקופה של פרנסה זמינה

תהא שנת פ.א - תשפאקעלעברימבאר

תהא שנה פחות זוועהאריק מהדרום

תהא שנת פחות זמבורותנקדימון

מהשנה של הבחירות הקודמות

תהא שנת פרקי זימרהנקדימון

תאמינו שיש פה זהבנקדימון

תדעו שהוא פחות זוכרנקדימון

תספורת שעושה פאדיחה זועקתפ.א.

תאכלו שוקולד פלוס זנגביל

תנין שבולע פטריה זוהרת

תוכי שאוכל פסטה זולה

תעלה שוב פסוקי דזמרהפצל"פ

תביאו שוקולד, פיצה, זיתים!אשר ברא

תדחה שוב פגישה זואשר ברא

תיזהר, שוב פלסטינאי זומםנקדימון

תהיה שוב פאפא זמין.....נחלת

תתחיל שרשור פעיל, זריזנקדימון

תהא שנת פינוי זבליםנקדימון

תעיזי שאפי פעלי זכיoo

בלי תהא שנת!משה

תלך שמוליק פה זורעיםחושבת בקופסא

תרצה שנעשה פוקר זבל

תהה שנת פתרון זהב

תופסת שנכנסת פה זהירות

תהא שנת פוטר זיוףנוגע, לא נוגע

תהא שנת פרס זכאית

תהא שנת פייס זכייה

תהא שנת פורום זורמת

תשמע פה זהדי שרוט

פורום דתי.

תאמין שרציתי פורשה זריזהל המשוגע היחידי

תדעו שזה פשוט זלזולל המשוגע היחידי

תהא שנת פיצוץ זורחאני צודק

תראה שתמצא פה זיווגךאביעד מילוא

זה הכי מקורי שעלה לי

אמן ואמןאני צודק

תמיד שומעים פה זמזוםרקאני

אהבתי!אשר ברא

נכתב בהשראת היתוש שהציק לי אתמול 😅רקאני

(יתושה… הנקבות הן אלו שמחפשות לעקוץ) שנה טובה!פ.א.

תהא שנת פתיחת זבולrrinaa

תהא שנת פחות זמן מסךוהוא ישמיענו

תמיד שטענדיג פרייליך זיין (להיות בשמחה תמיד)אביעד מילוא

זה הרמז שנתן הרבי ר' ישראל מויז'ניץ שליט"א

תהיה שנת פז 😏מבקש אמונהאחרונה

או שזה נוטריקון של "תתאשפז"

לא, לא כמו שחשבתם 😁

הכוונה שהקב"ה יחזור להתארח (מלשון אושפיזין) אצלנו בבית המקדש

אם לא מנצלים ימי חופשה הם נמחקים?רועישםטוב
כמו בכל החוקים הקשורים ליחסי עובד-מעבידפשוט אני..

יש חוק שקובע את המינימום,

ויש חוזי העסקה שיכולים להיות יותר טובים מהמינימום הקבוע בחוק.

זה נכון לשכר, הפרשות סוציאליות, צבירת חופשה, ולכל נושא אחר...

אז כן, לפי החוק מותר למעסיק למחוק ימי חופשה. האם זה קורה בפועל? תלוי בהסכם שלך מול המעסיק.

זה תלוי בהסכם עם המעסיק בגדולמשהאחרונה

אבל באופן כללי החוקים נועדו לעודד אותך לנצל את ימי החופשה ולא לפדות אותם בכסף. אגב, גם חברות גדולות לא אוהבות את זה.

לפעמים בתקופות של משבר כלכלי או אין עבודה מסיבות אחרות (סטייל מה שקרה באינטל לפני שנתיים) נותנים הוראה מהכספים לכל העובדים לשרוף את ימי החופשה שלהם כדי להקטין את החובות במאזן.

השרשור הראשון של התשפ"זזיויק

מה הנושא?

השרשור הראשון של התשפ"זמשהאחרונה

זה הנושא

השנה הקרובה שלכם תיראה אחרת מהקודמת?פתית שלג

ברורל המשוגע היחידי

אבל בגילי זה באמת אחרת

כןoo

אני תמיד בתנועה

לחלום

להגשים

לשפר

להתמיד

תמיד זה קורה. גם בלי שנתכוון לזהנפשי תערוגאחרונה

ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

אולי יעניין אותך