שמעתי שיחה מהרה"ג דוד חי הכהן (תלמיד של הרב צבי יהודה ושל הרב מרדכי אליהו) לגבי חסידות.
(אני יודע שיש פה חבדניקים. אל תיפגעו. זה מה שהרב אמר... למרות שלפי דעתי אתם די תסכימו עם זה.. נראלי. שהרב דיבר בעיקר על התוצאות של מה שקורה, ולא על האידיאל של החסידות. כמו שתראו)
סיכום קצר: (זה סיכום!!!)
* הגר"א התנהג כי היה צריך התנגדות, לא כי זה באמת ככ רע. ועובדה שתלמידו (שודאי לא שינה ממנהג רבו) הגר"ח מוולזין אכן דיבר עם בעל התניא. הסיבה שהגרא התנהג זה כדי שהעולם יבין שחסידות היא טובה, אבל במינון. והסבר:
* לכבד את הרב זה חשוב, להיות בשמחה זה חשוב. ויש לזה מקורות בגמרא. אבל מתוך 2711 דפים במצטבר זה אולי עמוד. וזה היחס שאנחנו צריכים לתת לדברים האלה. אז לשיר חצי יום כל יום.. או למשל לצעוק בגבעות את השם של הרבי לפי אותיות.. קצת לא לעניין. היסוד נכון, אבל מה שקורה בפועל מכל זה הוא פחות טוב. כי לפתוח ספר אגרות קודש לחשוב שהרבי עונה תשובה דרך זה, זה הזוי!! והרי דבר כזה לא מצאנו בשום מקום חוץ מגורל הגר"א בשבילו צריך ככ הרבה תנאים והכנות.
*בנוסף צריך להבין שיש עוד רבנים בעולם, ולהגיד שרק החסידות שלי צודקת או משהו זה טעות.
הרב נשאל האם זה אותו דבר למשל עם כתבי הרב קוק והרב ענה שכן (והוא תלמיד של הרב צבי יהודה! מודעות עצמית זה חשוב וב"ה לרב יש את זה)
*הרב שיבח את הבעש"ט וענה שודאי הרבנים הם צדיקים אך יש בעיות. (הוספה שלי - אני מניח שהבעש"ט לא רצה שתלמידו יתפללו לאחר זמן ק"ש ויפסידו מצוה מדאורייתא) וודאי שאין בעיה ללמוד חסידות, רק העיקר שזה לא יהפך לאלילות.
*שאלתי את הרב איך להתייחס ליום יט כסליו, שיש לו מקור משו"ת מן השמים וכו'. הרב ענה קודם לכל שאנחנו אומרים תחנון. ואפשר לומר שזה יום חשוב אך היו עוד ימי גאולה לכל מיני רבנים. והוא אמר (אני חושב בשם הגרש"ז אוירבך, כמעט בטוח) שביום שהם יכירו בגאולה של כל עם ישראל ששב לארצו, אולי נכיר ביום הזה. הרב נשאל האם זה סוג של נקמה והוא ענה שלא. (ואני חושב שזה פשוט מליצה)
*ולסיום הרב דיבר על כך שפעם היה אפשר להתווכח האם המדינה היא דבר טוב או לא, אבל היום איך אפשר להתווכח?! רואים שזה טוב!

- לקראת נישואין וזוגיות