ו-וואו, יש לי. יהיה קצת ארוך להקליד וקצת ארוך לקרוא אבל זה כל כך שווה את זה. תקראו.
(מי שמכיר אותי יודע שאני לא עומדת מאחורי כל מה שהיא כותבת שם, אבל לרעיון אני עדיין מתחברת מאוד)
מקימי, נועה ירון־דיין, עמ' 153-149:
סוואנה מכוסה במדבקות נ נח נחמ נחמן מאומן נכנסת לרחוב. שומעים אותם מרחוק, רמקולים ענקיים, דלתות פתוחות, מוסיקה בווליום של פארק הירקון ואיזה שישה ברסלבים רוקדים על הגג. כשהם מגיעים לאמצע הרחוב, הם נעצרים והרחוב נסגר לתנועה. כולם יוצאים החוצה למסיבה סופנטנית. אני קמה בקושי מהדשא ויוצאת, מתנדנדת מהיין ומחפשת במה להיאחז. אפילו במצבי אני לא מפספסת את ברנר שמקפץ לו על האוטו, מחזיק מיקרופון ומנפנף בידיים כמו מטדור באמצע הזירה.
"ברנר..." אני צועקת לו.
הוא מזהה אותי ומתחיל לשיר לי במיקרופון "חג פורים חג פורים" בצרחות איומות שמתגברות על המוסיקה. אני מחזיקה את הבטן מרוב צחוק. הרחוב מתחיל להתמלא בכל מיני אנשים שמנסים לשמוח. בפינת הרחוב אני מזהה את השחור של דניאל שבולט בתוך כל הצבעוני שלנו. מחבק בקבוק יין ביד ימין ועוד שחור אחד שאני לא מכירה ביד שמאל. מישהו סוחב אותם לתוך המוסיקה, וגם הם רוקדים באמצע הרחוב.
אחרי חצי שעה הסוואנה מצפצפת, בולעת לתוכה את מי ששייך אליה וממשיכה הלאה. דניאל נכנס לסלון, פוגש את בן ומחבק אותו, ומחבק ומחבק ולא עוזב.
"פורים שמח," הוא מתנשף, "איך אני שמח שבאתי לכאן," הוא מנשק את בן. "מה אני אומר באתי? נמלטתי!" הוא צוחק. "אנשים אמיתיים, אני לא מאמין, אנשים חיים, אתם לא יודעים מה שזה, למצוא אנשים חיים באמצע המדבר."
בן צוחק בקול.
"דניאל, אתה שיכור לגמרי."
"אני אוהב אותך כל־כך, אין לך מושג," הוא צוחק ומתמוטט על הספה.
"אתה בטח תשכח כל מה שהיה כאן היום, אבל את זה תזכור, בסדר? שאני אוהב אותך. אתה יודע למה אני אוהב אותך? כי אתה רוצה להתעורר, וזה לא חשוב מה שיקרה איתך, אם תצליח או לא. זה שאתה רוצה - זה הכול. מה אני אומר הכול? זה יותר מהכול."
הוא שיכור, אבל בשליטה. הוא מחייך ויורדות לו דמעות, ותוך רגע יורדות גם לי. כולם מתקבצים סביבו, מתיישבים בציפייה. מישהו נותן לו כוס פלסטיק מלאה ביין, הוא מברך ושותה הכול בלגימה. רק אחר כך הוא עוצם עיניים ומתחיל לדבר. הוא לא מדבר על אסתר ומרדכי, גם לא על המן. אף אחד מאיתנו לא היה מוכן לנאום הזה.
"אתם יודעים?" הוא לוחש. "משיח יכבוש את העולם בכוח האהבה, רבי נחמן אמר את זה. בלי יריית כדור אחת, בלי מלחמה. זה נראה לנו דמיוני לגמרי, איך אפשר? הרי בכל מקום יש מלחמות... בעיקר בין החילונים לדתיים..."
הוא צוחק צחוק גדול ומבקש למלא לו את הכוס.
"זאת המלחמה הכי מצחיקה מכולן. איך רבנו אמר? אנשים ממציאים לעצמם דמות בשביל לשנוא אותה, רעיון בשביל להתנגד לו, והם צודקים. את הדמות שהם המציאו, גם אני שונא. הם צודקים שצריך לשנוא אותו, אבל הדמות הזאת היא לא אני..."
הוא שותה את הכוס שמולאה בינתיים וממשיך.
"ככה גם המלחמה הזאת. את היהדות שהם המציאו גם אני שונא. זאת מצווה לשנוא אותה, להוקיע אותה. גאון היצר הרע, גאון. המציא מלחמה, וניצח את שני הצדדים. בצד אחד הוא הרוויח חילוני מעוקר עיניים שחושב שהכול שקרים ומתחזק להילחם נגדם מלחמת מצווה, ובצד השני הוא הרוויח חרדי מסוגר ומבוהל, שונא חילונים שנאת חינם, תפוס ואחוז יחד איתם במרדף אחרי כסף וכבוד, והשטן שמח.
אלה שונאים את אלה, אלה גונבים מאלה, וכולם ביחד מקיימים מצוות שנאת חינם ורדיפת בצע ושררה... יש למישהו סיגריה?"
"אתה מעשן?" אני מופתעת.
"רק בפורים, יש למישהו?" הוא מתנשם בכבדות ומחייך חיוך גדול, לוקח את הסיגריה הדלוקה המושטת לו, שואף ארוכות וממשיך.
"...הגלות היא של כל עם ישראל. מצד אחד חי לו ככה החילוני בלי לדעת למה, בלי לשאול יותר מדי שאלות, השתכנע שזה בסדר לחיות בעיניים עצומות. העיקר שאתה מודרני ונאור ומבין שזו אחת ממצוקות הדור. זה המצב ואין טעם לשנות אותו, אז בואו נעשה מזה טרנד."
הוא לוקח עוד שאיפה מהסיגריה.
"הרי הכול היום שונה, פעם אולי היה טוב ורע וכל הזבל הזה, אבל היום זה לא ככה, היום, איש באמונתו יחיה... אף אחד כבר לא אכפת לו משום דבר ומאף אחד. אבל זה בסדר, הבן אדם אומר, ככה האישיות שלי. אני אחד שלא מסוגל שיכתיבו לו מה לעשות, ושלא יכול להיות עם אישה יותר מחודשיים בלי שיימאס לו. זה לא אישי, זה האישיות שלי ככה, אל תעלבי מותק."
הוא מחייך אליי.
"ובצד החרדי אתם חושבים שיותר טוב? הגלות של החילוני מחווירה ליד הגלות של הדתיים. זה נכון שהם יודעים שיש אמת וכל זה, ובכל זאת העולם הזה חזק עליהם, עם כל הטעמים והריחות והצבעים והאופנות. טובי הקופירייטרים עושים גם עליהם מניפולציות מבוקר עד ערב, כדי שגם הם יקנו קוקה קולה ויאספו פקקים במבצע ויזכו בכרטיס זוגי לפארק הכיף־כף החרדי לגמרי, עם חוף ים ומתקנים ולונה פארק והופעות בבמה המרכזית של כוכבי הטראנס החסידי שבטוח קניתם את הדיסק החדש שלהם, חסידימיקס אלפיים או משהו כזה.."
אנחנו צוחקים.
"עלובים כל כך הם עומדים מול עולם מטורף, שמציע בקליק אחד על העכבר סרטי סאדו־מאזו, אז גם הם נופלים. ומשתכנעים שלעולם הזה יש מה למכור להם, ושכדאי להאריך קצת את הבלורית ולקצר קצת את החצאית, ולהצר קצת במותן, ולעשות עוד פן לפאה של שבת, בדור מטורף שבו בטלפון שלך אתה יכול לברר מה התחזית למחר ותוך כדי זה מציעים לך שיחות ארוטיות. כולם רודפים אחרי הכסף והכבוד, אחרי בגדים, בשמים, סרטים, אוכל ויין, והשטן חוגג. הוא מתמוגג כשהוא רואה חתונות חרדיות עם מנות מעוצבות במאה חמישים דולר למנה, הוא חוגג כשהוא רואה ילדות יהודיות בנות שש־עשרה מפגינות בכיכר נגד כפייה דתית, והשם יתברך בוכה. והשכינה בוכה, והצדיקים הולכים ונעלמים, וכולם הולכים ונחנקים תחת העול של עולם חומר גס ומגושם, והייאוש גדל, והעצבות גדלה, והדיכאון מנצח, והאלימות מתפרצת מכל חור אפשרי. בתוך המשפחה, בין שכנים, בין עדות, בין מגזרים, בין נהגים בפקק, בין ילדים בבית־ספר, בין שרים בממשלה, בין רבנים כאלה לרבנים אחרים, ומשיח יבוא ויכבוש את העולם בכוח האהבה. איך?"
הוא מפסיק בשביל לנשום נשימה ארוכה.
"משיח יראה בנו רק את הנקודה הטובה, הפנימית, זו שרוצה רק טוב. הוא ידון את כולנו לכף זכות. הוא יראה את הנקודה הנאנחת, הנשברת, זאת שרוצה להתעורר כבר מהסיוט הזה, להשתחרר משלטון הרע. משיח יאהב אותנו כל־כך, את כולנו. הוא יסתכל עלינו, חילונים, דתיים, ספרדים, אשכנזים, גברים, נשים, ופשוט יאהב אותנו. ואתם יודעים מה יקרה? אנחנו נאמין לו. פתאום אנחנו נאמין שיש בנו טוב מתחת לכל ערמות הזבל שלנו. פתאום נוכל להסתכל על עצמנו בחמלה, ברחמים אמיתיים, פתאום נוכל להגיד לעצמנו: 'רגע, אני בעצם טוב, מה פתאום שאני אעשה רע? לא רוצה,' ונעזוב כולנו את היצרים האפלים ואת התאוות המגושמות ואת התארים המכובדים, וכל אחד יוכל סוף־סוף לראות מי הוא באמת, והרע יאבד את הקסם שלו ואת הכוח שלו. וביום הזה נראה שבעצם אנחנו טובים ורוחניים ואמיתיים, ומה לנו ולכל השקרים שבוססנו בהם כל החיים. ופשוט נצא כמו שפעם כבר יצאנו ממצרים, אבל הפעם זאת תהיה גאולת עולם, שאין אחריה גלות ואין אחריה מדבר, ואם בזה לא ראוי להאמין, אז אני כבר לא יודע שום דבר."