אפילו בברטנורא לא מוסבר מה הפירוש!
האם המשנה קוראת לנו מכשפות?

כלומר לא לכן אבל לנשים שבזמנו כן.
נשים יותר נטו אז לאמונות טפלות.
אז הוא קרא ככה גם לכן 🤷♂️
שהוא לא הגדיר כשפים כמו שרולינג הגדירה.

אני דווקא רואה את המשפט הזה כמחמאה לנשים.
חוץ מזה שאת זו שטענה שהוא רלוונטי גם היום, אני לא ממש מסכים איתך.
בוזמה הוא מתכוון זה עניין של פרשנות, זה תלוי בעיקר איך מבינים את המושג כישוף (הסברתי מה המשמעות להבנתי - אמונות טפלות).
איך מחמאה? כי בכל דבר בקבוצה הראשונה במשנה הוא מחפש להבליט את הדבר השלילי, ואם מה שהוא מצא בנשים זה ה'כשפים' זו מחמאה רצינית (אם הוא היה פונה אליי הייתי יכול לתת לו עוד כמה רעיונות
).
צורת חשיבה מעניינת!!!בוזאבל לא ברור לי למה את מתכוונת שנשכח ונתון לפרשנות, הכוונה למונח 'כשפים'? כי זו שאלה כללית לגבי הרבה מאמרים של חז''ל ולא רק למשנה הזו.
אלא רק מה הוא עשה להן.
המחלוקת אם היו כשפים אמיתיים זו מחלוקת בין גדולי ישראל, נראה לי שהרוב האמינו שכן למרות שהם לא היו נשים.

בסוף הפרק שהוא מדבר על איסור כישוף ואוב וידעוני וכו' הוא מוסיף:
וּדְבָרִים הָאֵלּוּ כֻּלָּן דִּבְרֵי שֶׁקֶר וְכָזָב הֵן, וְהֵן שֶׁהִטְעוּ בָּהֶן עוֹבְדֵי עֲבוֹדָה זָרָה הַקַּדְמוֹנִים לְגוֹיֵי הָאֲרָצוֹת כְּדֵי שֶׁיִּנָּהוּ אַחֲרֵיהֶן, וְאֵין רָאוּי לְיִשְׂרָאֵל, שֶׁהֵם חֲכָמִים מְחֻכָּמִים, לְהִמָּשֵׁךְ בַּהֲבָלִים הָאֵלּוּ, וְלֹא לְהַעֲלוֹת עַל הַלֵּב שֶׁיֵּשׁ בָּהֶן תְּעָלָה, שֶׁנֶּאֱמַר: "כִּי לֹא נַחַשׁ בְּיַעֲקֹב וְלֹא קֶסֶם בְּיִשְׂרָאֵל", וְנֶאֱמַר: "כִּי הַגּוֹיִם הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אַתָּה יוֹרֵשׁ אוֹתָם אֶל מְעֹנְנִים וְאֶל קֹסְמִים יִשְׁמָעוּ, וְאַתָּה לֹא כֵן נָתַן לְךָ יי אֱלֹהֶיךָ".
כָּל הַמַּאֲמִין בִּדְבָרִים אֵלּוּ וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן, וּמְחַשֵּׁב בְּלִבּוֹ שֶׁהֵן אֱמֶת וְדִבְרֵי חָכְמָה אֲבָל (=אלא ש...) הַתּוֹרָה אָסְרָה אוֹתָן - אֵינוֹ אֶלָּא מִן הַסְּכָלִים וּמֵחֲסֵרֵי הַדַּעַת, וּבִכְלַל הַנָּשִׁים וְהַקְּטַנִּים שֶׁאֵין דַּעְתָּן שְׁלֵמָה. אֲבָל בַּעֲלֵי הַחָכְמָה וּתְמִימֵי הַדַּעַת יֵדְעוּ בִּרְאָיוֹת בְּרוּרוֹת שֶׁכָּל אֵלּוּ הַדְּבָרִים שֶׁאָסְרָה תּוֹרָה אֵינָם דִּבְרֵי חָכְמָה אֶלָּא תֹּהוּ וָהֶבֶל שֶׁנִּמְשְׁכוּ בָּהֶן חֲסֵרֵי הַדַּעַת וְנָטְשׁוּ כָּל דַּרְכֵי הָאֱמֶת בִּגְלָלָן. וּמִפְּנֵי זֶה אָמְרָה תּוֹרָה כְּשֶׁהִזְהִירָה עַל כָּל אֵלּוּ הַהֲבָלִים: "תָּמִים תִּהְיֶה עִם יי אֱלֹהֶיךָ".
תמים = שלם בחכמה, לא כמו הפירוש היום שתמים = טיפש (כמו 'מעשה מחכם ותם' של ר' נחמן).
התורה אסרה באיסור חמור כי בעזרת הדברים האלו הטעו עובדי העבודה הזרה את ההמון.
אכן, זו שיטת הרמב''ם.
וכן, הגישה של הרמב''ם מאוד שכלית.
אחיזת עיניים והרבה מניפולציות פסיכולוגיות של שרלטנים מצויים, רוב הדברים הם לא 'קסמים' אלא כמו מגדת עתידות ש'רואה' דברים בכדור בדולח (או בעצמות) או נביא שקר ש'מתנבא' בשם *אלוה רנדומלי*.
יש סיפרים בגממרא, על קסם שכולל הוצאת בדים מהאף, וקסם שבו מנסרים ניסור גמל ואז מראים שהוא שלם. מה שגורם לי לחשוד שהתעתועים לא השתנו הרבה באלפי שנים האחרונים.
"מכשפה לא תחיה"
למרות שכמעט תמיד משתמשים בלשון זכר..
איזה נוסטלגיה
יואוווו
ארץ ארץ ארץ 🎶
ארץ השוקולדמה איתך?
איזה מוזר זה להציץ לכאן 😅
אני סבבה,
יש בזה משהו
ולתהות על קנקנו, אז מה זה הפורום הז?

פורום עזוב שאפילו כשמחפשים תשובות מהארכיון לא מבינים מה עניינו.
יש סף איכות שנדרש ממשתמשים פה
וזה ייקח אותנו לדיון מרתק על אליטות במגזר
לא נטוש... יש עוברי אורח מידי פעם 

שמן פשתן