(למרות שאכן בברסלב לכאורה אומרים כך).
אני רק אומר שכשאנחנו באים לעסוק בתורה א-להית, שמיימית, אנחנו לא יכולים להתעלם מכך שלשכל האנושי ישנם פגמים מהותיים, בעיות מובְנות. אפילו הרמב"ם, בבואו לתרץ את קושיית הבחירה והידיעה הוא אומר "כי לא מחשבותיי מחשבותיכם". אז מה עשינו בזה?
יש מאמר מאלף של הרב סולובייצי'ק (שאי אפשר לחשוד בו לרגע שהיה לו איזה התנגדות לשכל אנושי). אמנם הוא לא הכי קשור לעניין, אבל לא יכלתי להימנע מלהביא משם את השורות הבאות:
"...כשבריה מוגבלת פוגשת את הבלתי מוגבל, את בורא העולם, מובן מאליו שפגישה זו חייבת להוליד רוח ענוה. ענוה מביאה להכנעה, להתבטלות.
מה אנו מבטלים בפני העליון על כל יתברך שמו? ראשית אנו מבטלים בפני האינסוף את ההגיון היומיומי, מה שאני מכנה "ההגיון של הביזנסמן", או "ההגיון של האיש האוטיליטרי", ואנו מקבלים ללא סייג את ההגיון של סיני. שנית, אנו מבטלים את הרצון היומיומי המאוד אוטיליטרי (תועלתני), המאוד שיטחי, ואנו מקבלים ללא סייג רצון אחר, הרצון של סיני..."
(זה סיני. הרצאה שניתנה בתמוז תשל"ה לועידת הרבנים של ארה"ב)
אכן מבחינתי, אמונת הנוצרי עדיפה על פני דעת הפילוסוף. הנוצרי רואה שיש מֶעֶבֶר לעולם הנגלה לעין, והפילוסוף לא מבין זאת. אולי אפשר לומר שזה ביאור האמרה של רבינו ז"ל שמוטב להיות פתי מאמין לכל דבר ולהאמין גם בשטויות, מאשר להיות ספקן ולא להאמין בכלום (איני זוכר מקור. מסתמא איפשהו בשיחות).
אין לי בעיה שתחקור. אבל אני רק רוצה שתבין שזה לא מתחיל ונגמר בזה.
(יש לי עוד מה לומר, אבל זה לא נוגע לתוכנם של דברי רבינז"ל והצדיקים המחקרים, כי אם ל"מקיף" שלהם- התייחסות לתקופה שבה הם נאמרו וכו'. אבל אין זה המקום כעת).