אשמח לכל תגובה בן_אהוב

ב''ה סגרתי לא מזמן בישיבת הסדר לשנה הבאה.

אני חושב על זה הרבה לאחרונה, איך אני ממקסם את הזמן שלי בישיבה כדי שהוא יהיה הכי מנוצל מבחינתי כדי לבנות אצלי חיים של תורה? אני לא רוצה להיות בישיבה כמה שנים, לסמן וי וללכת, אני רוצה מעבר לזה. שזה ילווה אותי הלאה בחיים, לא כחוויה נוסטלגית אלא כדרך חיים...

הייתי שמח לשמוע מנסיונכם האישי קצת על זה, טיפים, עצות וכו'

תודה רבה מראש!

קודם כל אשריך!ימ''ל

הכי חשוב - להשקיע בלימוד יומי של מוסר ובחשבון נפש, שיהיה תהליך נפשי במקביל לתורני.

כתוספת - להשקיע בעולם הרוחני והאמוני, לימוד מחשבה (וגם חסידות אם אתה בעניין, אבל לא במקום).

בפן התורני:

לשים דגש על היקף - לצבור ידע רחב בבקיאות, מומלץ להקפיד על דף יומי ופרק/שלושה ברמב''ם לפחות עם חזרות.

ללמוד עיון בצורה שמשמחת - כשלומדים עיון לא להתמקד בהיקף הסוגיה אלא בהבנה של הדברים לעומק, כמה זמן שייקח, אפילו אם לא מספיקים הכל.

שתזכה לגדול בתורה, במידות וביר''ש!

אמן!בן_אהוב

תודה רבה

בהצלחה!רק בשמחה.

1. לשאוף לבקיאות בכל יסודות התורה- תנ"ך, משנה, שני התלמודים.חסדי הים
ספרי אמונה והלכה בסיסיים.
2. להתרחק כמטחוי קשת מעיון שאין לו תכלית, שזה בעצם רוב העיון שקיים היום בישיבות.
3.להקפיד ללמוד בשמחה ובטוב לבב.
4. להקפיד לצאת מהישיבה פעם ביום ולעשות הליכה.
5. להקפיד ללכת לטיול שובר שגרה באמצע הזמן, לפחות פעם אחת.
6. לא ללכת אחרי רבותיך בעיניים עיוורות.

בהצלחה!
תודה רבה!בן_אהוב

אני לוקח לתשומת ליבי.

למה לא ללכת אחרי רבותיי בעיניים עיוורות? אפילו אומר לך על ימין שהוא שמאל ועל שמאל שהוא ימין וכו'

רבותיך הם לא הסנהדרין בלשכת הגזית. גם לגבי סנהדריןחסדי הים
הירושלמי חולק על המדרש ספרי, ואומר של ם אומר לך על ימין שמאל ועל שמאל ימין אז אל תשמע לו.
איפה כתוב שזה רק על סנהדרין?אניוהוא
וְקַמְתָּ וְעָלִיתָ אֶל הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר...וְעָשִׂיתימ''ל

עַל פִּי הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ מִן הַמָּקוֹם הַהוּא אֲשֶׁר יִבְחַר...לֹא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמֹאל וְהָאִישׁ אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה בְזָדוֹן לְבִלְתִּי שְׁמֹעַ אֶל הַכֹּהֵן הָעֹמֵד לְשָׁרֶת שָׁם...

זה מודגש שם שוב ושוב בכל הפרשייה.

יש מחלוקת ראשונים אם סמכות הסנהדרין קיימת רק בלשכת הגזית, אבל לכ''ע איסור 'לא תסור' וזקן ממרא שייכים רק בסנהדרין ולא בכל רב.

אנחנו לא קראיםאניוהוא
מח' הרמב'ם והרמב'ן ידועה
והחינוך במצוה תצו כותב שנוהגת בגדולים שבכל דור (חוץ מזקן ממרה)
אנחנו לא קראים ולכן הדגשתי שזה גם לדעת כל הראשוניםימ''ל

אמנם כאמור נחלקו לגבי גדולים שבכל דור או רוב חכמי הדור (ובזמן שדנים ביניהם) אבל אף אחד לא טוען כמו שאתה רומז שכל אחד חייב לשמוע לרבו משום 'לא תסור'.

לא לזה רמזתי. רק שאלתי איפה כתוב שזה רק סנהדרין בלשכת הגזיתאניוהוא
אלא שיש גם גדולים שבכל דור.
לגבי הסוףסתם 1...
זה לא לכ"ע שמדובר רק בסנהדרין. יש שהרחיבו את זה על גדולי הדור בכל דור ועל מרא דאתרא.
הראבד: (מובא בריטבא)
"פירש הראב"ד ז"ל דלהכי מייתי הכא האי עובדא להודיעך השכר שנותן הקב"ה על קיום
לאו דלא תסור, דכיון דרבי אליעזר ראוי להוראה היה, כל זמן שלא נפסקה הלכה רשאין לעשות כדברי עצמן כדאיתא בפ"ק דיבמות ובמקומו היו עושין כמותו לקיים לא תסור".
גם הרשב"א התייחס לזה ביחס לראשונים ועוד. הרבה לא צמצמו זאת ביחס למקום אלא ביחס ל-"אשר יהיה בימים ההם".
1. רבנים בישיבה הם בד"כ לא בגדר פוסקים.חסדי הים
2. הפוסקים שצריכים לשמוע להם, הם רבנים שמקובלים על כל הציבור במקום מסויים, כעין הסנהדרין או גדולים שהיו מקובלים על כל ישראל (לפי הראשונים שהרחיבו). היום שכל אחד יש לו את הרב והפוסקים שלו, וזה בכלל לא תלוי מקום, ואין רב שמקובל על כל ישראל, אז זה לא שייך.
לא על זה דיברנו.סתם 1...
דיברנו על האם לא תסור נאמר, לכ"ע, רק לגבי סנהדרין והתנאים המקובלים בו או שההגדרה רחבה יותר.
הערתי שלראשונים עיקריים אין מדובר בסנהדרין אלא גם בגדולי הדור או מרא דאתרא.
לגבי המילה "מקובלים" שאיננה ברורה לי כוונתך.
אינני יודע אם הסנהדרין התקבלו או פשוט מסמכותם אינך יכול שלא לקבל אותם.
התכוונתי לדיון העיקרי של השואל בשרשור.חסדי הים
[ידעתי שיש ראשונים שחולקים על הרמב"ם, אבל שיטתם לא מסתדרת כל כך עם פשט הפסוקים וחז"ל. על כל פנים, גם לפי שיטתם, זה צריך להיות כעין הסנהדרין שהם הגדולים בדור, או הממונים הבלעדיים על מקום מסויים.
לגבי להתקבל, הם צריכים להתקבל על כל החכמים של אותו מקום, ואם זה כל ישראל אז החכמים שבארץ ישראל.]
הפוךסתם 1...
דווקא עם חזל זה מסתדר מאוד. חיזוקי הסברות להרחיב את הגדרת לא תסור מתבססת על חכמים מהגמרא שאמנם הגיעו להוראה אך לא הייתה סנהדרין בזמנם. עם זאת בני מקומם הקשיבו לדבריהם בגלל "לא תסור" למשל שבת קל' בדבר רבי אליעזר ועוד מופיע בתשובות הרשבא.

אולי בדבר רמ בישיבה הדברים לא אמורים אך על גדולי הדור זה סבוך יותר.
לא זכור לי שכתוב שם בגלל "לא תסור"חסדי הים
הבאתי לעיל את דעת הראבד, הריטבא והרשבאסתם 1...
שפירשו זאת כלא תסור.
ומה לגבי:בן_אהוב

"אם דומה הרב למלאך ה' יבקשו תורה מפיו ואם לאו אל יבקשו תורה מפיו"?

אין היום רב שדומה למלאך.חסדי הים
חולק מכל וכלאניוהוא
לא ראיתי אינה ראיהסתם 1...
אני הייתי אצל מלא מלא גדולים, חלקם כבר נפטרוחסדי הים
ונחשבים מהדור הקודם. שאלתי אותם שאלות, ואפילו זכיתי לשאול הרבה שאלות ושמשתי אותם.

עם כל הכבוד, ויש לי המון המון המון כבוד והערצה, אבל כמו מלאכים אין.
אתה טועה בכיוון המחשבה ובהבנת הסוגיה לדעתי.סתם 1...
אתה מחפש הגדרה חיובית של מלאך עם הגדרה דמיונית (שמא מוטעית) וסובייקטיבית לגבי מהו מלאך.
הסוגיה במו"ק מגיעה מהכיוון ההפוך. אם אין ה"א על הרב או שמועה שאינו כמלאך הרי חזקתו שהוא כמלאך ואין לחשוד בו שמא יש בו קלון.

מהו מלאך ומהי הכוונה רבו בזה הפירושים. ישנו פירוש אחד שכרגע עולה לי שמדובר על דמות מסורה. אין מלאך עושה שתי שליחויות הכוונה מסירות בלעדית לתורה וללימודה. שכל כוונתו מסורה לביטול לתורה. כאלה ראיתי וזכיתי ללמוד מהם, כרגע עולים לי שני שמות. מאמין שגם אתה זכית אם אכן למדת אצל גדולים.

הדרישה איננה תלושה אלא מדויקת ומופיעה בהקשר ספציפי. זהו פשט הסוגיה.
אני מבין את פשט הסוגיא כרב שהוא לגמרי שליח ה'חסדי הים
עושה רצונו בלי לשנות כמו מלאך.

נכון, זה נתון לפירושים.
עוד דבר, אני לא חושב שהוא נמצא בנקודת התחלה טובהחסדי הים
אם הוא נכנס לישיבה עם המימרות שהוא מזכיר.

ישיבה זה מקום לשאול ולהקשות ולא להתבטל לרבנים.
מצטרף לעצה 1+ 3.אניוהוא
כל השאר זה נחמד אבל לא מתאים למי שרוצה לצאת עם חיים של תורה.
ישר כח! הרצון הוא דבר גדול וחשוב!אניוהוא
אבל חשוב לדעת שלעיתים מסגרת של 'הסדר' היא לא עונה על הרצון הזה.
אם תרצה ויהיה לי כח ארחיב מחר בלנ'ד.
אני מאוד אשמחבן_אהוב

אני רק אעיר שהמסלול של הישיבה שאני הולך אליה הוא הסדר מוארך טיפה יותר, כלומר מתגייסים במרץ שיעור ג'

זה בהחלט פרט חשוב.אניוהוא
תזכיר לי מחר. מקווה שיהיה לי זמן.
בגלל שכתבת שהגיוס בשיעור ג' - חסכת לי לכתובאניוהוא
למה חשוב לא להתגייס מוקדם.

ועדיין חשוב לשים לב - להתגייס כי אתה רוצה ולא כי כל החבר'ה מתגייסים....

כמה נקודות חשובות שעולות עכשיו

-- לנצל את הזמן.
הסטייפלר היה אומר -
מתמיד זה לא מי שלומד עד שהוא מתמוטט
מתמיד זה מי שאוכל כשאוכלים, ישן כשישנים ולומד כשלומדים.
תקבע זמן מדוייק - ממליץ לעשות כעין מערכת שעות- מה אתה עושה בכל רגע. כל רגע שיש להכניס לימוד - אפ' לימוד של 5 דק' בין אוכל לשנ'צ.

--לא לעסוק בהשוואות.
כל אחד נולד עם הכוחות שלו. אתה אתה ואתה לא הוא... אל תנסה להיות אחר - הכוחות שלך הם מה שיש לך. - אתה צריך לעשות את המקסימום בכוחות שיש לך.

-- ליצור צמא
כתבת. שאתה רוצה אח''כ לחיות 'חיים של תורה'.
דע לך שזו המכה הכי גדולה של ההסדר היום.
רוב של בוגרי ההסדר שאני מכיר - ברגע שעזבו את הישיבה - כמעט ולא פותחים ספר.
אתה חייב לדעת ליצור לך אהבת תורה וצמא לתורה. זה לא דבר שאפשר לכתוב איך עושים, וזה גם אולי הדבר הכי מסובך, אבל אם תבין שזה חלק מהעניין - יקל עליך..

קשר אישי
תמיד להיות בקשר עם רב מסויים - שאתה מרגיש שמחזיק אותך.
רב שגם כשתהיה בצבא תוכל להתקשר אליו כל יום שישי ולספר לו חוויות ולהתחזק משיחת טלפון איתו..
אתה חייב להעריך אתה רב הזה וגם שיהיה ממנו קצת דיסטנס - זה שומר עליך גם בצבא וגם אחרי הסדר. זה מחבר אותך לישיבה גם כשאתה כבר סיימת.

קביעת הספקים ועמידה בהם
הנקודה הזו היא גרועה לבחור שמתחיל ישיבה אבל קירטית למי שכבר לא בישיבה
כשאתה בחור - תצמד כמה שיותר לתוכניות הלימוד שיש בישיבה. - הסיבה הפשוטה - הרבנים שבנו אותה חושבים שזה בונה את האישיות של התלמידים - והכל הנראה יש להם יותר נסיון ממך...
אבל כשתצא מהישיבה לא תהיה מסגרת.
לכן חשוב להרגיל את עצמך למסגרת קטנה משלך - שלא עובר יום שאתה לא עושה אותה. פרק משנה/תנ'ך, כמה הלכות, דף יומי, וכו'. אם תתרגל - גם כשתצא מהישיבה זה ימשיך.
וואו איזה יופיבן_אהוב

תודה ענקית!

ברשותך, שמרתי לעצמי ושיתפתי עם כמה חברים שהתגובה שלך תועיל להם לדעתי...

שמח לשמוע! בהצלחה!!אניוהואאחרונה
אשריך. קצת פרדוקסלי, אבל העצה הראשונה, היא לא להקשיב לעצה כאק"ש
כל אחד כאן כותב מהאידיאולוגיות שלו, לו ברור כמה הן מבוססות וכמה הן באמת בנויות מתוך הבנה של נפש הבחור בן השמונה עשרה.
מסכים עם חסדי, שלא ללכת אחרי רבנים בעיינים עיוורות, בעיקר אם הם מעודדים דברים אסורים או בעיתיים, כמו שראינו בכל מיני פרשות בשנים האחרונות.
בענייני לימוד ודרכי לימוד - בהחלט הכתובת הראשונה היא רבותיך בישיבה. הם גם עם נסיון ושנה אחרי שנה, מדריכים בחורים בשלב ובגיל שלך. מתוך כך, יש מקום גם לבנות את 'האות שלך' בתורה.

נדמה לימשה
שהשאלה יותר חשובה מהתשובה.

מה שיענו/ענו פה זה משני לעומת עצם זה שאכפת לך
אתה צודקבן_אהוב

אבל איך מורידים את זה ליישום בפרקטיקה?

וואי סליחה שעוד לא עניתי לך...והוא ישמיענו

אני פשוט בתקופה עמוסה יחסית.

כשיהיה לי פנאי בע"ה אשב לכתוב בצורה מסודרת (מקווה)

סליחה...

חחח זה בסדר צדיק...בן_אהוב

התכנון הכי טוב הוא לא לתכנן.רק להיום

פשוט תהיה שם.

להיות להיות להיות.

השאר כבר יקרה מאליו.

נשמע כמו תכנון לבזבוז זמן לדעתי,סתם 1...
לאו דווקא בישיבה.
לא, כי כל אלו שתכננו לסיים שס עד שיעור ג'רק להיום

ובסוף נשברו במרץ שיעור א ויצאו לסיירות...

עזוב, ראיתי יותר מדי.

השם לא מחפש שתחרוש הלוך חזור את התורה. הוא מחפש שתגדל, שתהיה בן תורה, אדם עם מידות ויראת שמים. ואת זה לא מתכננים, את זה פשוט חווים כשנמצאים בסביבה של תורה.

לא מטיף לבזבוז זמן, ההיפך, אבל גם לא ללימודים אקדמאיים.

בוא בראש פתוח, תדרוש מעצמך, תהיה. פשוט תהיה. והשאר יקרה לך מאליו.

מסכים שבדרך כלל הציפיות גבוהות מדי, אוסתם 1...
מייאשות מפאת גדלי הספריה. אתה לא חושב שציפיות ריאליות ותכנון להשגתן יעזרו למה שתיארת?
כמובן שהספק איננו המטרה אלא האדם שנוצר מתוך ההיחשפות לתורה.
..בסדר גמור
מקווה שהנקודות שלי משמחות אותך
ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

אולי יעניין אותך