כמו שהבטחתי, אמרתי שאם יהיה לי זמן אשב לכתוב על היחס הנכון לחסרונות זה של זה.
לעילוי נשמת אהרן הכהן, אוהב השלום ורודפו שחל ביום שישי - ר"ח אב. ובתפילה שה' יהיה בעזרי שהדברים יובנו ויתיישבו על הלב.
נקודות עוגן בסיסיות:
כשמגיעים לדבר על נושא כה מהותי צריך לצאת מתוך שתי נקודות עוגן עיקריות ומאוד מאוד פשוטות, בנאליות, אך שהלב נוטה להשכיח.
עם כל הפשיטות שלהן - אילולא שתי נקודות אלו, כל יסוד הזוגיות מתערער, והחזרה אליהן מהווה מגדלור גם בעיתים הכי קשים.
הנחת בסיס ראשונה: לא סתם אנחנו יחד.
יש בורא עולם שהפגיש ביננו. אנחנו נשמה אחת בשני גופים נפרדים שברגע החתונה סוף סוף זכתה להתאחד.
טענה כזו לא הייתי יכול לטעון בפורום אחר (תרתי משמע) אבל זה נקודה בסיסית עמוקה מאוד.
בפורומים פחות אמוניים אפשר לדבר על הבחירה האישית של האדם, על פצעי ילדות שאנחנו מנסים לתקן ובגללם אנו בוחרים דווקא את בן/בת הזוג הספציפי, על חיפוש אחר שלמות ועוד (נרחיב ונתייחס אל הנקודות הללו בהמשך) אבל האמת האמיתית והבסיסית ביותר היא כפי שכתבתי.
אנחנו יחד ככה. כי זה מה שה' החליט שהכי נכון וטוב בעבורנו.
(נכון, יש גם גירושין, אבל זה למצבים "שמצא בה ערוות דבר" אבל זה נושא בפני עצמו).
הנחת בסיס שניה: בן (או בת) הזוג שלנו *לא* עושה לנו דווקא ו*לא* רוצה לגרום לנו לסבול
אני יודע שזה מפתיע שצריך להגיד את זה, אבל לפעמים שוכחים את זה.
אז כן. רק הידיעה (אפילו השכלית) שבפועל אנחנו אוהבים זה את זה ובאמת באמת רוצים שלַאחֵר יהיה טוב - בונה ומחזיקה את הקשר.
ל99% מהזוגות אין מציאות אלימה ובאמת בני הזוג אוהבים האחד את השני, ולכן חשוב לצאת מתוך הנחת יסוד זאת.
(על אף זאת, במקומות שיש איזשהו חשש מוצק ואמיתי שהאחר מסב לעצמו עונג כתוצאה מהסבל של בן זוגו - זה חייב להדליק נורות אזהרה. במקרים כאלו כדאי ללכת לגורם מקצועי ניטרלי שיעזור באבחנה האם יש כאן ולו חשש לזוגיות אלימה!)
שוב כפי שכתבתי - כדאי לחזור אל שתי הנקודות הללו (ונחזור אליהם) שוב ושוב, כל הזמן.
אחרי שבנינו את שתי נקודות העוגן הללו - שהזיווג מלמעלה ושאנחנו רוצים זה בטובתו של האחר, אפשר להמשיך.
פעם היינו מושלמים...
לא, זה לא קלישאה. ואני יודע שכולנו יודעים זאת. כן, אף אחד בפני עצמו לא מושלם.
לאף אחד מאיתנו אין אמת מושלמת והגענו לעולם כדי לעמול רבות ולגלות אותה.
הרב ראובן ששון בספר "טללי חיים - הקיצו ורננו" (אחד הספרים שהכי השפיעו עלי ואני ממליץ עליו בחום),
כותב שהסיבה שלכל מגזר יש יתרונות מהותיים אך בד בבד גם חסרונות, היא כדי שנאלץ להיפגש זה עם זה,
לנסות לחפש תשובות, ללמוד האחד מן האחר ולהתחבר.
ככה נוצרת אחדות בעם, באמצעות השיח, קירבה ושפה משותפת.
בדיוק כמו בכלל האומה, כך זה בביתו של כל אדם (ואשתו).
עם זאת, על אף שכעת אנחנו לא מושלמים - פעם היינו כאלה.
כשה' בורא את האדם, הוא בורא אותו כיכול במציאות אידיאלית - "זכר ונקבה ברא אותם".
יצירה מושלמת שה' ברוך הוא טבע בעולמו. זוגיות צמודה, קרובה. גוף אחד.
גוף שמשלים זה את זה. כל היתרונות של הפן הזכרי עם כל היתרונות של הפן הנשי ביחד. (הרחבה בעניין כתבתי פה)
הבעיה "היחידה" שהזוגיות הזו היא כלל לא היתה זוגיות.....
"לא טוב היות האדם לבדו" - כשהאדם (זכר ונקבה יחדיו קרואים אדם!) הוא במציאות של "לבד" זה לא טוב.
של כל מיני סוגי קשרים וחיבורים - זיקה, קרבה, קשר, חיבור, דבקות ועוד. לכל אחד מסוגי החיבורים הללו יש מהות ומשמעות.
כל אחד מייצג קרבה ויחס בין השניים (כשדבקות זהו המצב הגבוה והנעלה ביותר - "ודבק באשתו").
הבעיה העיקרית שב"לבדו" אין שוב יחס. אין שום קרבה. אין שום קשר בין השניים.
(אולי בוורט ובמדרש אפשר לקשר את לבדו ל"לֶבֶד" צמר דחוס מאוד שעל ידי דחיסה הוא מתאחד בצורה זו או אחרת)
מציאות האדם ב"לבדו" איננה טובה, כי כל מטרת הבריאה היא עבודה ומאמץ.
זהו סוד "נהמא דכיסופא", סוד נפילת העולמות, סוד שני המאורות הגדולים - והמאור הקטון כשלבסוף יהיה אור הלבנה כאור החמה וכאור שבעת הימים ועוד - ולא נוכל לגלוש להרחבה בעניין זה כי זה יגרום לנו לסטייה מהותית.
זה לא יעזור אם הזכר יהיה אחד עם הנקבה כל עוד הוא לא יספוג לתוכו את תכונותיה וידע איך ומתי להשתמש בהם!
לכן מתוך "לא טוב היות האדם לבדו" - מגיע השלב ההכרחי - "אעשה לו עזר כנגדו".
המציאות הכי נכונה לזכר ולנקבה, שהעזר יהיה כנגדו. מולו. כשניים נפרדים הרואים זה את זה ומשלימים זה את זה.
איך מגיעים מ"עזר כנגדו" ל"ודבק באשתו"?
רש"י הקדוש (שגם יום פטירתו חל בשבוע החולף) אומר על המקום - "זכה עזר, לא זכה כנגדו להלחם"
וכבר כתבנו כמה פעמים - כשאדם זוכה לעבוד על מידותיו, אין עזר יותר גדול מזה, וכשלא - זה קריאה למלחמה.
השלב הראשון שאנחנו זקוקים לו הוא לחזור לשתי נקודות העוגן שלנו.
1. ה' רוצה שנהיה ביחד - כי זה "העזר" שלי!
2. העזר הזה הוא לא נגדי, אלא כנגדי! אנחנו רוצים לחיות במהות של "זכה" ולא רוצים להלחם בגלל הכנגדי.
איך עובד ה"כנגדו" ולמה זה ה"עזר" הכי גדול שיש?
יש לנו כלל ידוע בדברי חז"ל "כל הנגעים רואה אדם - חוץ מנגעי גופו".
אדם לא יכול לראות שום חסרון של עצמו, זה טבעי, זה בסיסי וזה אנושי להתעלם במודע או/ו לא במודע מה"נגעים", מהדפקטים וה"מומים" של עצמנו. כל אותם חסרונות שלא נעים לנו להצהיר בהם...
הבעש"ט הקדוש, כדרכו בקודש, מפסק את המשפט קצת אחרת:
"כל הנגעים רואה אדם חוץ - מנגעי גופו"
כל החסרונות ש"מקפיצים" אותנו בזולתנו, מכעיסים אותנו - כי אנחנו לא שלמים עם עצמנו.
משהו בנו מרגיש לא שלם, לא שליו וזה פשוט מעצבן אותנו כשאנחנו נפגשים עם החסרון ב"חוץ".
אדם שיש לו ענווה ופשטות, לא בהכרח כועס במהירות ולא מסתכל בעין צרה על זולתו.
כשאני כותב "חסרון", הכוונה לאחד משני המצבים -
או שאנחנו רואים מישהו שממש מושלם בחסרון שלי וזה גורם לי לקנאה וכעס איך הוא מסוגל איפה שאני לא,
או מצב בו אדם "נופל" באותם מצבים, ואני נוטה לתקן ולבקר אותו, כי אני מרגיש שאולי אם אני לא מצליח לחנך את עצמי לפחות אצליח עם אחרים....
למעשה, הקב"ה מפגיש אותנו יום יום, רגע רגע ב"זירת אימונים" שמציגה לעצמנו את החסרונות של עצמנו בענק.
וזה מעצבן. הו הו כמה זה מעצבן.... (אמרנו, זה יכול להיות קריאת תיגר למלחמה, לא?)
איך הופכים חסרון ליתרון?
הרבה מאוד פעמים אנחנו שומעים על זוגות שלא מבינים איך בן הזוג שלהם פשוט "התהפך".
פעם כל כך אהבנו זה את זה, ופתאום כל דבר קטן מעצבן אותנו ברמות...
הסוד הוא בהבנה שמה שאהבנו אז - זה בדיוק מה שחסר אצלנו.
לפני החתונה, בדר"כ, לא תמיד אבל ברוב רובם של המקרים, בני אדם מחפשים את ה"ניגוד המשלים" או את "הנפש התאומה".
זה לא ביטויים חסרי אוויר, יש בהם המון עומק ומשמעות.
"הניגוד המשלים", יהיה אדם שתכונותיו הפוכות לחלוטין משלנו, אדם מופנם יתלהב לפעמים מאדם עם בטחון עצמי גבוה, בזבזן יאהב את החסכן וכו'. לפעמים זה נימי דקויות של הפכים, אבל גם שם ניתן למצוא זאת.
למעשה אדם יחפש את האחר שייתן לו קונטרה מתוך תקווה להשלים את החסר שבתוכו.
"הנפש התאומה" זה האחר שלכאורה יהיה בדיוק כמוני, נשדר על אותו הגל, יהיו לנו שאיפות דומות ונעצים זה את זה.
ברוב המקרים - זה יהיה שילוב הרמוני, יהיו צדדים של השלמות ויהיו גם צדדים על העצמה וחיזוק.
אחרי החתונה הכל מתהפך.
אם קיוויתי שאחרי החתונה הכל יהיה מושלם. שנעשיר ונעצים זה את זה. שאני כל כך יאהב את הצדדים שאהבתי עד כה -
פתאום זה מראָה תמיד לחסרון הכי עמוק שלי. למקומות הכי כואבים בנפש בהם אני מרגיש לא מושלם.
ואז אני לא מצליח לסבול את זה, ומתחיל לבקר, להעיר ולנסות לטשטש את הפער הכל כך גדול שקיים ביננו.
באופן טבעי יש תקווה שאם נצליח לשכנע את האחר שמה שהוא עושה לא נכון, הוא יהיה כמוני.
ואז לפחות זה לא יכאב אם נהיה אותו הדבר.......
מה עושים בפועל?
אחרי שהבנו שאנחנו אוהבים באמת, וה' רוצה שכל אחד מאיתנו ידע לספוג לעצמו תכונות טובות יותר, מושלמות יותר ומתוקנות יותר, אפשר להתחיל לעבוד.
איך עושים זאת?
מבינים שכל מריבה ופיצוץ זה הבסיס הכי טוב ללמוד ממנו.
הרי בפועל, ברגע שהיה פיצוץ, זה אומר שמשהו הרעיד את שנינו.
מצאנו נקודה של חוסר שלמות. נקודה של מחלוקת, של פער עמוק שהוליד מריבה.
אז אחרי שנרגענו מהפיצוץ,
חשוב שנשב יחד וננסה לנתח מה קרה כאן.
ברגע שכל אחד יביע את עצמו על כל המכלול שלו -
הרגשות, התפיסות, המחשבות, השאיפות, הרצונות, המאווים שלו וכו'
(מי שרוצה, כרטישיח ממש מכוון לשם, פרטים בחתימה שלי).
זה יגרום לנו להבין שכל אחד פעל אחרת - כי הוא אחר.
זה לא היה בכלל נגדי, אלא לטובתו. כלומר, העולם שלו שונה, ומאליו גם התוצאות של המחשבות שלו אחרות והוא רואה מתוך נקודת ההסתכלות שלו.
מתוך כך, נוכל להוליד בנו את השלום - ההבנה שישנה חשיבות לכל אחד מאיתנו,
ושכדאי לוותר זה לזה כי גדול השלום.
כשכל אחד מהצדדים מבין שאנחנו לא זה נגד זה,
ושבתכל'ס יש לנו מטרה משותפת - להשלים את החסרון של עצמנו -
אפשר להתחיל לדון יחד מה הנכון לפעול ומתי. למעשה נבין שיש גם אמת אצל האחר
ושבתכל'ס, לפעמים נכון וכדאי לפעול כמו שהוא חושב שנכון לפעול, בחלק מהמקרים לפחות.
השלב הזו נקרא אחוה כמו שני אחים, המכבדים זה את זה וצועדים יחד מתוך מטרה משותפת.
אם באמת הצלחנו לתת מקום של כבוד, ומשקל אמיתי לדעה של האחר,
אנחנו יכולים לחזור לנקודה הבסיסית ביותר - להתחיל גם כן לאהוב את האחר,
להבין שהוא מכניס לנו לזוגיות עולם שחסר אצלנו.
עולם מתוק שעמוק עמוק אנחנו אוהבים ורוצים בו.
כל חסרון הופך פתאום לייתרון של ממש. לאור שמאיר לנו את החושך שבתוכנו.
אנחנו מתחילים לאהוב דווקא את המקומות הללו - ומגיעים יחד לאהבה.
כשבני הזוג, רוצים זה ב"חסרונותיו" של האחר
כשהם מבינים שהחסרונות הללו - יתרונות עצומים אלו,
מגיע השלב הגבוה ביותר - ודבק באשתו,
רצון עמוק להתאחד, לספוג לתוכנו האחד את מהותו של האחר.
להתחבר בלי מחיצות, פנים אל פנים. להיות זכר ונקבה, יחדיו.
על כל מכלול היתרונות, התכונות והשלמות האידאלית שרק יכולים להיות כשאוהבים באמת זה את זה.
שבוע טוב לכולם
יישר כח למי ששרד עד כה....