הגיגי חורבןפסידונית

המון  אנשים מדברים על העינוי שגורם הצום, על הקושי בתשעת הימים שלפניו ועל אי הנוחות בשלושת השבועות בכללם.

אבל אף אחד לא מדברים על ההקלה שחשים כשמגיעים לסוף.

כמו טיפוס איטי אל צוואר בקבוק, הקושי הולך וגובר. מתחיל בהימנעות ממותרות, צובר תאוצה בהטלת מגבלות על היגיינה יומיומית, ומתפוצץ בהימנעות ממילוי צרכים בסיסיים.

וכשהבקבוק מתבקע וסיימנו עם הכל, ומותר לאכול ומותר לעסוק בדברי תורה ומותר לשיר ולנגן ולאכול בשר ולכבס יש תחושה בלתי נמנעת של הקלה, של ניצחון, של לך אכול בשמחה לחמך ושתה בלב טוב יינך. אולי כי כבר רצה האלוקים את מעשיך. וכנראה לא, כי עוד אין בית מקדש ולא באמת סיימנו כלום. הצום הסתיים לא כי ניצחנו, הוא הסתיים כי לא יכולנו להתאבל יותר.

אני לא בטוחה מה המסר של ההקלה הזאת. אולי היא באה להמחיש איך נרגיש כשנהיה אחרי הכל? אולי היא באה לומר שכן עשינו דרך ארוכה, שאנחנו לא עומדים במקום מאז חורבן הבית? אולי היא לא יותר מתחושת ניצחון כי הצלחנו להתאבל כמו שצריך, זה קשה. 

לא יודעת. אין לי מושג. אבל בכל מקרה היא קיימת וצריך לדבר עליה.

אני חושב שברגוע

הצום ומנהגי האבלות נגמרים לא בגלל שאנחנו לא יכולים יותר, אלא בגלל שלא טוב להיות באבלות כל הזמן.

במשך השנה כמובן שגם צריך לזכור את החורבן, וגם להגיע לידי צער בזמנים מסויימים כמו תיקון חצות לדוג', אבל צריכים להתמקד בעשיה- בתיקון. הצום והמיעוט בשמחה מצמצמים מאוד את כוחות החיים.

זה קצת כמו להגיד שאנחנו לא יכולים יותרפסידונית

אז לא כי נמאס לנו אלא כי זה מזיק, ובכל זאת - בשני המקרים מדובר על אי-היתכנות שמונעת את האבל מלהימשך לתמיד.

ותודה שהגבת פסידונית

כיף לראות שקראו

רק הערה.רק בשמחה.

לא הבנתי מה הקשר בין זה שה' לא סלח לנו, ובין זה שבית המקדש לא נבנה.

כי הם לא מעידים זה על זה, זה שבית המקדש לא בנוי זו אשמתנו, ואין קשר לאם ה' מחל לנו או לא.

אני לא בטוחה מה אני חושבת לגבי זהפסידונית

נראה לי שמהלכים היסטוריים, גם כשהם תלויים בבני אדם, כן מבטאים את רצונו של הקב"ה באופן מסויים. אני לא חושבת שלאלוקים לא הייתה שליטה על השואה, למשל. אפילו שהיא נעשתה כולה בידי אדם.

האם יש קשר בין מחילה ופיוס להצלחה שלנו לבנות את בית המקדש? לתחושתי הלא מבוססת כן, צריך להיות. אבל זו, ובכן, תשובתי הלא מבוססת. ויש כאן אנשים שיודעים הרבה יותר טוב.

איזה קשר יש?רק בשמחה.
ולמה הוא צריך להיות?
מה שכן, אפשר לתרץ בהבנה שונה של הקטע:פסידונית

האלוקים לא רצה את מעשיך עד הסוף, כי עוד לא בנית בית מקדש. כלומר, אי בניית בית המקדש היא לא תוצאה של חוסר שביעות הרצון, אלא הגורם לה.

אבל אהיה ישרה ואגיד שלא באמת לזה התכוונתי כשכתבתי.

זה לדעתי ההבנה הנכונה.רק בשמחה.
בגמ' בב'ב דף ס ע'ב מסופר-אניוהוא
ת''ר כשחרב הבית בשניה רבו פרושין בישראל שלא לאכול בשר ושלא לשתות יין נטפל להן ר' יהושע אמר להן בני מפני מה אי אתם אוכלין בשר ואין אתם שותין יין אמרו לו נאכל בשר שממנו מקריבין על גבי מזבח ועכשיו בטל נשתה יין שמנסכין על גבי המזבח ועכשיו בטל אמר להם א''כ לחם לא נאכל שכבר בטלו מנחות אפשר בפירות פירות לא נאכל שכבר בטלו בכורים אפשר בפירות אחרים מים לא נשתה שכבר בטל ניסוך המים שתקו אמר להן בני בואו ואומר לכם שלא להתאבל כל עיקר אי אפשר שכבר נגזרה גזרה ולהתאבל יותר מדאי אי אפשר שאין גוזרין גזירה על הצבור אא''כ רוב צבור יכולין לעמוד בה

ראיתי אתמול שיש מי שמסביר - שכל השנה זה גזרה שאין הציבור יכול לעמוד בהם
ולכן צמצמו את האבל ליום הזה ובתקופה שלפניו - שבזמן כזה אפשר לעמוד בה
אני מכירה את הקטעפסידונית
וזה בעצם די מה שאמרתי, לא?
(אני מתכוונת, לא כל כך הבנתי מה רצית להגיד)
כן. די דומה. רק אמרתי שראיתי מישהו שכותב את זה על הגמרא הזואניוהוא
מחשבות..חדשכאן

בס"ד

אנחנו כואבים, חסר לנו, לא הגענו אל הגאולה השלמה. נראה שאין לנו אפילו את ההבנה מה חסר לנו.

הגמ' (שהביא @אניוהוא) מביאה שהיו בעם ישראל כאלה שרצו אחרי החורבן שלא לאכול בשר ושלא לשתות יין. ואומרת הגמ' שחז"ל לא קיבלו את זה. שזו גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה. ושאל הרב יעקב שפירא, האם אין בנו צמחונים? האם אין אנו יכולים שלא לאכול בשר ולא לשתות יין? וענה שאין אנו יכולים לעמוד בצער של הגזירה, בדלדול החיים שמגיע עם גזירה כזו. מוטל עלינו לפעול, להתקדם, ודלדול החיים (אף שנוכל לעמוד בו) ממעיט את החיות שבנו, את היכולת לעשות מה שמוטל עלינו.

כל השנה אנחנו עובדים (לפחות משתדלים) לתקן, להתקדם, לשפר. ובתשעה באב אנחנו יושבים לארץ ומתאבלים על עוד שנה שהבית עדיין חרב, שהגאולה הגשמית לא הושלמה כל שכן הרוחנית. חז"ל תיקנו לנו הכנה ליום הזה (את אותו צוואר בקבוק) כדי שנוכל להגיע מוכנים להתאבל, לקבל ולקחת מהיום הזה.

ביום הזה אנחנו יושבים על הארץ, קוראים קינות, חושבים על הצרות ועל הגלות ובוכים וקוראים לה' שיושיע אותנו, שיגאל גם את עצמו איתנו.

וגם מנסים להבין מה היום הזה בשבילנו? והאם אנחנו מרגישים כל כך בגלות? ואולי זו צרה גדולה יותר - שאנחנו לא מרגישים מה חסר לנו. כמה החיים שלנו מנותקים מה', מנותקים מחיי הטהרה שיש בזמן בית המקדש. חיים של דבקות וקירבה לה'.

ואז (בתקווה) חוזרים בתשובה, ומצטערים על דלדול כוחות החיים שלנו, על זה שאנחנו לא עושים, לא פועלים.

וכשאנחנו מתעוררים למחרת (והשנה זה קורה כבר ממש באותו ערב) מופיעה ההקלה, מגיעה מנוחה. ובין הזמנים, וחופש, וחזרה למסלול החיים. ומה כל זה היה? זהו? ושוב חזרה לחיים ונתראה בכניסה לבקבוק שנה הבאה?

התקופה הזו של שלושת השבעות בנויה מ: ההכנה ליום עצמו, ומהיום עצמו.

מחר אנחנו נאלצים לשים את אופי ההכנה בצד. אין בכוחנו להתאבל כל השנה, ויותר מזה, אין באבל כזה תועלת – כמו אמא שאינה מוכנה לקבל תנחומים על בנה. חסרה העשיה, ההתקדמות, התיקון.

ולכן אנחנו חוזרים לחיים, חוזרים לכוחנו. אך האם חזרנו באותו מצב? האם ההכנה היתה לשוא?

העבודה שלנו ומה שהשגנו ביום הזה היא התשובה. האם הצלחנו להתחבר לחוסר, לכאב, לגעגוע, לצער השכינה? האם הצלחנו לעורר רחמיו עלינו? האם הצלחנו לנסות ולתקן מכאן והלאה את מעשינו? להיות ראויים לגאולה שאנחנו רוצים. האם אנחנו חוזרים למסלול החיים המוכר שיביא אותנו חזרה לתקופה הזו בשנה הבאה? או שמא אנחנו לוקחים איתנו מטען מהיום הזה, הבנה שזה בנו, בכוחנו? שמוטל עלינו לעבוד, להשתפר, להשתנות, להתקדם להיות ראויים לגאולה שאנחנו מקווים ביום הזה.

אם נזכה לצאת עם מחשבות, קבלות והבנות מהיום הזה, אפילו שאנחנו חוזרים לשטף החיים הרגילים ולומדים תורה אוכלים בשר ושותים יין ומתקלחים ושומעים מוזיקה (כי אלה החיים), הרווחנו, בגדול! שברנו את המעגל שחוזר לצערנו כבר יותר מ2000 שנה. ומקווים אנחנו שבשנה הבאה כבר נהיה במקום אחר, אולי במקום אחר לגמרי. שנה זה המון זמן! שנה של עבודה, שנה של התקדמות. "אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה, בְּבִיאַת הַמָּשִׁיחַ, וְאַף עַל פִּי שֶׁיִּתְמַהְמֵהַּ, עִם כָּל זֶה אֲחַכֶּה לּו בְּכָל יום שֶׁיָּבוא.". בכל יום! נכון, קשה לנו לחיות ככה - שממש מחר יבוא המשיח או אפילו עוד חודש. אבל עוד שנה? כמה שינויים והפתעות יכולים להיות בשנה? האם לקחנו משהו מהיום הזה כדי להיות ראויים לגאולה הזו?

שנזכה!

(נכתב יחסית במהירות במחשבה שאולי נוכל להספיק ולהפיק כבר היום משהו מזה. לא יודע כמה עוד אכנס לפורום היום..)

זה יפה.סביוןאחרונה

ואולי זאת מראש הכוונה של אבלות הפוכה (שהולכת ומתגברת ואז נגמרת פתאום במקום להיפך, מה שקורה באבלות על מת)

חשבתם שיהיה טוב?!תתעלמו ממני
הצחקתם אותי...
לא רק חושבארץ השוקולדאחרונה
אלא בטוח.

מאחל רק טוב גבר

ורק משתי מילים אני הכי פוחדנועה.

ראש השנה

בעעע

לא אוהבת. ועוד חג של יומיים

חלום שלי לטוס לחו'ל לכל החגיםםם

מבאס לשמועמקפיצים נטושים

אני דוקא די אוהב אותו

למה אוהב?נועה.
ימי רוממות מיוחדיםמקפיצים נטושיםאחרונה

עם תפילות מרוממות

וואי, מבאסארץ השוקולד
מאחל שתהיה שנה טובה בהרבה
אמן!!נועה.
החלטתי עכשיו להקפיץ כל פורום ישן ומוזר שאני רואהמקפיצים נטושים

ולתהות על קנקנו, אז מה זה הפורום הזה?

מממ.. תודהמקפיצים נטושיםאחרונה

יחסית מסביר. קצת. אולי.
ספסל אחורי של אוטובוס משהו..

חשט?אורה2x
!!!ריבוזום
מה שלומך?
תקשיבייייאורה2x

אני עוברת על המסרים פה והשיחות אישיות.. כמה דרמות!! ואני לא זוכרת כלום! מביך למדי.

ולמה כשאני נכנסת לשיחה עם פצלש כתוב לי שהיא מחוברת?!

מה איתך?

המפגש טד יצא לפועל?

עוד אפשר להירשם? 😇

ריבוזום

האחרון שניסינו להרים לא, למיטב זכרוני...

אבל היו שניים שכן, והם גם היו ממש טובים! בכלל הפורום הזה היה איכותי, אחותי |נוסטלגי|

ועדיין איכותיארץ השוקולד

כתבנו פה כל דבר איכותי שהיה בשנה האחרונה, אפשר לראות בקלות כמה זה

וואו, התגעגעתיארץ השוקולד
מה שלומך???
וואיזיויקאחרונה
אין לי כוח לשבת הקרובהנועה.

מלא אנשים שבאים להתארח ועושים מלא רעש ברחוב ומשאירים בלאגן ולכלוך...

לא כזה מגניב לבוא לפה

ואם אנשים קוראים פה- צריכה המלצהנועה.
לסדרות או תוכן כלשהו קליל ומצחיק...
ספרים - ספרי אריך קסטנרארץ השוקולד
סרטונים קצרים - אנדרדוס, ברדק, אלה של האקדמיה ללשון העברית
הנה 3 המלצותעשב לימון

סדרות של כאן ארכיון- קרובים קרובים, סטרייט ולעניין.

בפייסבוק- עמוד בשם "הקופסה- רק דברים טובים", יש בו בדרך כלל קטעים מצחיקים מסרטים ישראלים ישנים..

מבאסארץ השוקולד
מקווה שהשבת איכשהו עברה סביר?
כן ב"הנועה.
לפחות זהארץ השוקולדאחרונה
והנה עוד בנאדםריק סאנצ'ז

שמגיע לפורום נטוש ותוהה על טיבו

והנה חיוך השמש העולה נפרש על פנינוהוד444
הנה עוד אחד
מזדההבאליןאחרונה
מישו זוכר מה הניק האחרון של שוברת גלים?שירה ניקוד

או- מישהו שמכיר אותה במציאות יודע מה שלומה?

תמסרו לי שנזכרתי והתגעגעתי

מה קורה פורום טרוליםםםםםםם????אריק מהדרום

אולי יעניין אותך