לגבי מעוברות/מניקות בצום
ישנם העוקבים אחרי רב מסויים ופסקים שלו, ומגיע להם יישר כח
אבל גם להם, וגם למי שעוד אין רב- מומלץ מאד להכיר את הפסיקה של הרב אביגדור נבנצל לגבי מעוברות ומניקות בצומות
הרב נבנצל הוא רב הרובע היהודי במשך כמה עשורים, גדול דור ותלמיד חכם מופלג (ובן אדם מקסים ונעים, אגב). הוא לא מחפש קולות וגם הפסקים שלו לא קולות-
אבל יש לו קו מאד מקל בנושאי הריון והנקה בצומות. לא כי חפף, אלא כי הוא לוקח את הנושא באחריות מאד גדולה. הוא בעצם 'מחמיר' לכיוון השני- בריאות האשה והתינוק/עובר
אני לא זוכר הפסקים במדויק, ולכן לא אעלה כאן מהזיכרון, אבל מי שזה מעניין אותה ורלוונטי כלפיה, ממליץ לה בחום לחפש את דבריו במדויק.
לצורך העניין- אני כמעט בטוח שהוא מתיר לאשה לאכול ולשתות לשיעורים (יעני קצת כל כמה דקות), אם היא מניקה והעובר ניזון (בעיקר?) ממנה. הוא לא מעדיף שאשה שבד''כ מניקה תתן תחליף חלב- כי היה מקרה פעם שתינוק הגיב רע לשינוי לתחליף חלב ונכנס לסכנה. והרב מחמיר בדיני נפשות. לסכן עולם ומלואו אחד לא שווה אתזה.
כמעט בטוח שגם לגבי נשים הרות בכלל, שלאכול ולשתות לשיעורים (צום זה לא 'כיף' לתינוק, זה יכול לגרום לצירים מוקדמים ועוד דברים שאני לא מבין בהם)
אבל אני ממש לא פוסק ואל תסמוכנה על זכרוני. יותר מציף אתזה, כדי שמי שרלוונטי כלפיה תמצא הדרך לברר
ולפי פסקיו- זה לא שמידת חסידות כן לצום, והוא רק נותן פסק מקל ל'מישהי חלשה' (פיזית/רוחנית). הקו שלו בעניין גורף ונחרץ
(זכיתי בעבר לגשת אל הרב ולשאול אותו לגבי אחותי לפני צום. לא הספקתי לסיים את השאלה, לא תיארתי לו מי היא ומה מצבה, לא אמרתי לו שקשה לה או משהו- ובנחת ובשקט אמר את דבריו, ושזה לכתחילה ולא בדיעבד
מקווה שהדברים לתועלת
גמר חתימה טובה וב''הצלחה בכל העניינים
תודה על הארת העיניים בעניין