בתור ילדים היה לנו קטע שהשמנו מלאא אבל באמת המון סביב תחילת גיל ההתבגרות.
זה היה בערך 4 שנים של השמנה (מאוד! יש לי אחות שהייתה ממש ממש ענקית) ולא סתם השמנה. באמת היינו אוכלים המוןן! ברמה שאני יכולה להעיד על עצמי שבכל ארוחת ערב הייתי מסוגלת לאכול חצי כיכר לחם בלי למצמץ. פשוט כי הייתי רעבה ורציתי לאכול.
ןכמה מפתיע.. השמנתי. הרבה.
ואיכשהו באמצע גיל ההתבגרות פשוט הרזנו הכל והיום כולנו חתיכות ורזות...
שאלתי את אמא שלי אם היא דאגה או משהו כי בחיים בחיים היא לא אמרה לנו כלום על זה או העירה.. ואני דווקא זוכרת אנשים אחרים מהמשפחה (מאוד קרובים) שהעירו לי בעדינות- אולי תאכלי פחות פירות? אולי תמעיטי באכילת לחם? בכללי, הכי טוב יהיה אם תורידי כמה שיותר פחמימות, בואי אני יעזור לך לבנות דיאטה....
ושלא תביני, דווקא הציק לי המשקל, והיו פעמים שניסיתי לרדת בכל מיני שיטות, אבל משום מה כל ההערות האלה פשוט גמרו אותי.... והיו פעמים שבאמת הייתי מנסה לעבוד לפי "התפריט הדיאטטי" שהציעו לי, או להפחית פירות... ואז אחרי חצי יום הייתי מתפרקת על בומבה של ארוחה עם מלא פחמימות במין "דווקא" כזה והרגשת ייאוש עצומה שאין סיכוי שאני אצליח אי פעם באיזה דיאטה... הייתי רעבה. וחשבתי שהרעב הזה הוא סתם. בראש שלי. ואני דפוקה עם הכמויות והצורה שאני אןכלת. והתייאשתי מעצמי.
ובקיצור בדיוק השבוע דיברנו על זה עם אמא שלי, אני ואחיותיי. והיא אמרה שהיא באמת אף פעם לא דאגה...
שאלנו איך זה יכול להיות. אז היא אמרה שהיא הייתה בטוחה שבגלל שהבית שלנו היה בריא (ובאמת היה בריא. בלי שום שוקולד למריחה, מעדנים, קורנפלקס, חטיפים- אפילו לא במבה, שתיה מתוקה וכו) אז היה לה ברור שבסוף זה איכשהו יסתדר....
היא אמרה, אז תאכלו מלא לחם, לפחות תשבעו ממנו וכנראה זה מה שהגוף שלכן זקוק, ובסוף הכל יתאזן.
הגישה שלה טענה שאם אין שטויות בבית, הילד לא יתרגל לאכילה מזיקה ולכן גם אם יעלה במשקל הוא יוריד אותו בסוף כי ההרגלי אכילה שלו הם נכונים ובריאים. מבוססים על אוכל טוב ולא שטויות. שתכלס מהשטויות והעוגות והעוגיות הכי קשה להתנתק ברגע שמתחילים... והם באמת אלו שמשמינים...
וזה לא שלא היה לה מה לפחד ,יש לנו משני הצדדים סיכונים גבוהים של השמנת יתר, סכרת וכו...
ומעניין שזה בסוף הצליח לה....
אז לא יכולה כמובן להבטיח שום דבר.
אבל רציתי לספר לך את הסיפור שלי בשביל 2 מסקנות מאוד חשובות בעיני-
1. סביבה מאוד מאוד משפיעה. ומנסיון אישי (וגם של אישה מאוד קרובה אלי- שאצלה היה לחץ גדול במשפחה על המשקל והיא עד היום גדולה...) ממליצה פשוט לשנות הרגלי אכילה משפחתיים- להוציא דגני בוקר (לקנות במקומם פיצפוצי אורז למשל), לנוציא שטויות חטיפים ןממתקים (רק בשבת מכינים עוגות), להוציא ממרחים מתוקים ושתייה מתוקה. להרבות!! בפירות, בכל מיני סוגים- ושיהיו נגישים, אפשר לחתוך אותם יפה בצהריים למשל ואז זה מושך לאכול, פריכיות אורז. ולא לפחד לתת לה לאכול אוכל אוכל (גם אם זה כולל פחמימות). העיקר שתאכל אוכל טוב ולא שטויות.
ואם זה מה שיש לאכול בבית- אז זה מה שהיא תאכל. וגם אם בחוץ היא תקנה לעצמה שטויות- זה עדיין כאין וכאפס לעומת הרוב הגדול והעיקרי של האוכל שלה. וזה מה שחשוב.
2. עם כל הקושי.... לא נראה לי שפתרון ברמה אישית כמו דיבור, לקיחה לדיאטנית, ללחוץ לצאת להליכה וכו- יעזור. לדעתי זה יגרום רק הפוך.... שוב, לא בהכרח ממרד, אלא פשוט כי זה קשה... אני מאמינה שגם לה זה לא קל כל המראה והכובד והסרבול... וכשיש לחץ בנושא זה פשוט לא הולך.... ואולי באמת היא פשוט רעבה וזקוקה לכמויות האלה כמו שאני הייתי? היום אני מבינה שזה היה צורך של הגוף שלי, ואחר כך הוא איזן את עצמו.
פשוט הייתי רעבה ולא יכולתי להפסיק לאכול... קצת כמו בהנקה...
אולי באמת כדאי שגם את תלכי לאיזה ייעוץ לדעת איך לענות, איך להסיר פחדים (בדכ לכולנו כאמהות יש פחדים מהנושא הזה...), איך לשנות התנהלות בבית.... ותפילות... ובע"ה שזה ישתנה...
כי תכלס בלי רצון שלה זה פשוט לא ילך....
ומביה אותך מאוד מאוד! מזדהה עד מאוד. כל השיחה שלי עם אמא שלי באה מתוך פחד שלי, מה יהיה עם הילדים שלי גם יהיו ככה... זה מלחיץ, ובאמת שאין לנו שליטה עליהם ועל רצונותיהם, אפילו שאנחנו רוצים את הטוב ביותר עבןרם...
כנראה שזה גם חלק מהבירורים הנפשיים שאנחנו צריכות לעבור בתור אמהות...