איכס פיכס
לא הרעיון, הרעיון יפה דווקא
זה התפוחי אדמה
אלא אם כן את עובדת במפעל שמייצר חמץ, אני מניחה
(או - יש בהכל, לילדים)
בוזאמנם היוונים לא נצחו (מה הנמשל של זה?). אבל המתיוונים אכן שלטו בסוף.
"חלק גדול מן העם הביט בזעם כיצד המטרות, שלשמן יצאו מתתיהו ובניו למרד, מתרסקות ומתפוררות לנגד עיניו, ולעומת זאת החל משמעון והמשך ביוחנן, אך בעיקר אצל ינאי, העמיקה ההתיוונות ביהודה, ולא זו בלבד אלא שחדרה היטב אל בית המלוכה החשמונאי. ינאי, לדוגמה, לא היה שונה מאציל או מנסיך הלניסטי בלבושו, בגינוניו, בטקסי ההכתרה, בחצרו, בצבאו (נשק, ציוד ושיטות לחימה) ועל המטבעות התנוססו שמו ותאריו ביוונית."
"ינאי רשע מעיקרו" (ברכות כ"ט א') "ובזה מת ינאי המלך ששמחה היא לפני הקדוש ברוך הוא כשהרשעים מסתלקים מן העולם" (מגילת תענית)
וחז"ל לא היו מרוצים בכלל מהמינוי של ינאי לכהן גדול. "ויאמר אלעזר בן פועירה לינאי המלך ינאי המלך לבם של פרושים עליך ומה אעשה הקם להם בציץ שבין עיניך הקים להם בציץ שבין עיניו היה שם זקן אחד ויהודה בן גדידיה שמו ויאמר יהודה בן גדידיה לינאי המלך ינאי המלך רב לך כתר מלכות הנח כתר כהונה לזרעו של אהרן"
(קידושין ס"ו א')
ולהיות כהן גדול בכלל לא מבטיח שמירה על עולם התורה "יוחנן כהן גדול שמש בכהונה גדולה שמנים שנה ולבסוף נעשה צדוקי" (ברכות כ"ט א')
ולא ברור הקשר של הקראות, שנולדה במאה השמינית לספירתם, והחלה להיחלש רק בסוף ימי הביניים.
היה לו לבוש יווני, גינונים יווניים, בניה יוונית, צבא בסגנון יווני, על מטבעותיו נכתב ביוונית, לבניו הוא קרא בשמות יוונים, הוא תמך בצדוקיות, רדף אחרי תלמידי חכמים, והיה רשע. לאיזו עוד ראיה אפשר לצפות? אם זה נראה כמו ברווז, הולך כמו ברווז, ומגעגע, סביר שזה ברווז.
את צודקת שאי אפשר לומר בוודאות מוחלטת שהוא היה מתיוון (אם במילה מתיוון את מתכוונת רק לאנשים שהולכים לאיצטדאות). אבל מעטים מאוד הדברים שניתן לדעת בודאות מוחלטת, ודי קשה להסתמך רק עליהם.
וקראות זאת לא רק אמונה בתורה שבכתב בלבד, קראות זאת תנועה שהתגבשה באיזור מאה השמינית לספירה, והעיקרון המרכזי שלה הוא אמונה בתורה שבכתב בלבד. כמו כן, גם הצדוקיות זה הרבה מעבר באמונה בתו"שבך, זאת כת בימי בית שני שאחד מעקרונותיה הוא אמונה בתורה שבכתב בלבבד, אבל היו לה גם עקרונות רבים אחרים לדוגמא, הם יחסו חשיבות רבה לכהנים, דבר שלא קיים בקראות.
את צודקת שאם הוא אימץ את סגנון הבנייה, המראה, הלבוש והלשון זה לא מוכיח שהוא אימץ גם את התרבות. אבל מאוד מאוד מחזק את ההשערה, ואם ידוע לנו שחז"ל התייחסו אליו כרשע, זאת גם ראיה נוספת. אז נכון, זה לא וודאי שהוא אימץ גם את התרבות הוונית, אבל זה מאוד סביר. וקשה להתנהל בחיים אם סומכים רק על וודאות.
ואכן התרבות של רובנו מושפעת מתרבות המערב. מכייון שכיום לא קיימת ע"ז בתרבות המערב, הזק מכך קטן משהיה בעבר, ויש לכך גם צדיים חיוביים לא מעטים. אבל אין ספר שאנחנו מושפעים מתרבות המערב, גם הדתיים, וכמובן שגם החילוניים. ומובן שההפרדה בין דתיים לחילוניים לא הייתה קיימת אז, אבל אם את מנסה להתאים את ינאי למושגים של היום. אין ספק שהוא קרוב יתר לחילוניים.
1) אני מאמין שגם אצל המתיוונים היו שרידים של תרבות יהודית. לדוגמא, אני מאמין שהם המשיכו לדבר גם עברית, בנוסף ליוונית.
2) למה את אומרת שהמיתיוונים היו כופרים להכעיס? אני חושב שהרבה יותר סביר שרובם היו כופרים לתיאבון
3) הקמת המדינה, וחידוש העברית, נבעו בין היתר מהרוח שהייתה באותה התקופה בתרבות הכללית, של חיזוק הלאומיות. ולומר שהם כפרו מפני שהם התעצלו לברר את האמת זה בוודאי לא נכון, רובם כפרו מסיבות אידיאולוגיות מאוד. והסטטוס קוו נחתם בעיקר מסיבות פוליטיות. לבן גוריום לא הייתה הערכה רבה כל כך לחרדים.
4) סביר שינאי נשא את שלומציון מצרכים פוליטיים בעיקר. ולא בורור איך העובדה שהוא מינה את עצמו בניגוד לדעתם של חכמים לכהן גדול קשורה.
5) מה מעט שידוע לנו. נראה שבדרך כלל פרושים היו קרובים יותר לעם הפשוט, בעוד שהצדוקים היו עשירים יותר,ומיוחסים יותר, ונטו יותר להתיוונות.
כרגע אני עמוס מכדי להגיב לכל זה. היה דיון מעניין. תודה לך.
סליחה.
ראש השנה
בעעע
לא אוהבת. ועוד חג של יומיים
חלום שלי לטוס לחו'ל לכל החגיםםם
אני דוקא די אוהב אותו
עם תפילות מרוממות
ולתהות על קנקנו, אז מה זה הפורום הזה?
יחסית מסביר. קצת. אולי.
ספסל אחורי של אוטובוס משהו..

אני עוברת על המסרים פה והשיחות אישיות.. כמה דרמות!! ואני לא זוכרת כלום! מביך למדי.
ולמה כשאני נכנסת לשיחה עם פצלש כתוב לי שהיא מחוברת?!
מה איתך?
המפגש טד יצא לפועל?
עוד אפשר להירשם? 😇
ריבוזוםהאחרון שניסינו להרים לא, למיטב זכרוני...
אבל היו שניים שכן, והם גם היו ממש טובים! בכלל הפורום הזה היה איכותי, אחותי |נוסטלגי|
כתבנו פה כל דבר איכותי שהיה בשנה האחרונה, אפשר לראות בקלות כמה זה
מלא אנשים שבאים להתארח ועושים מלא רעש ברחוב ומשאירים בלאגן ולכלוך...
לא כזה מגניב לבוא לפה
סדרות של כאן ארכיון- קרובים קרובים, סטרייט ולעניין.
בפייסבוק- עמוד בשם "הקופסה- רק דברים טובים", יש בו בדרך כלל קטעים מצחיקים מסרטים ישראלים ישנים..
ארץ השוקולדאחרונהשמגיע לפורום נטוש ותוהה על טיבו
הוד444או- מישהו שמכיר אותה במציאות יודע מה שלומה?
תמסרו לי שנזכרתי והתגעגעתי