קושיא עצומה שאנחנו עוסקים בו כעת בהרצאה המקוונת: למה חז"ל לאחסדי הים

כתבו ספר היסטורי קדוש כמו התנ"ך?

לא בדרגת קדושת התנ"ך אלא בסגנונו ההיסטורי.

כיימ''ל

א. במטרתו גם התנ''ך הוא לא ספר היסטורי אלא תאולוגי, ההיסטוריה שבו היא רק ע"מ לתת את הרקע (ולכן אגב ההיסטוריה שבו לא תמיד מציגה את התמונה ההיסטורית השלמה אלא את מה שרלוונטי לעניין).

ב. תיעוד (או שכתוב) ההיסטוריה כדברי הימים הוא צורך פוליטי שהיה למלכים, לחז''ל לא היה בו צורך.

אבל התנ"ך כתוב בצורה היסטורית. למה שינו את הסגנון?חסדי הים

גם למה לא היה חשוב לחז"ל לשמור היסטוריה מקודשת שלהם, גם אם בסגנון שונה.

כי כבר לא היה קשרימ''ל

בתקופה שהייתה נבואה (שזה מבריאת העולם עד ימי שיבת ציון) התאולוגיה הייתה קשורה בהתרחשות במציאות, אחריה כבר לא.

התנ''ך לא כתוב בצורה היסטורית אלא נותן את הרקע ההיסטורי לדבר ה' של הנביאים (יש התרחשויות משמעותיות שבכלל לא מופיעות בו או מוזכרות כבדרך אגב, ולחילופין אירועים זניחים היסטורית שמקבלים דגש) והוא לא נכתב כדי לשמר את ההיסטוריה, למעט דברי הימים שכאמור הוא צורך שלטוני.

בפשטות נכתבו ספרים כאלוהסטורי
כמו ספרי החשמונאים ועוד ממה שנקרא היום 'הספרים החיצוניים' - אבל היתה פחות חשיבות לשמור עליהם, אז כשצריך לברוח/לנדוד/לגלות - לא לוקחים את זה וזה נאבד. (כך שמעתי מהר' ד"ר מיכאל בן ארי)

ר' גרשום מאור הגולה, טרח להשקיע מזמנו היקר והעתיק בכתב ידו שלוש פעמים את ספר יוסיפון (שהם חשבו שזה ספר מקורי שנכתב ע"י בן תקופת החורבן) והספר עמד בין הספרים (הלא רבים) שהיו בישיבת מגנצא. משמע שהראשונים ראו בזה ספר קודש לכה"פ בדרגה מסויימת.
(ויש שרוצים להסביר בכך את ההתאבדות ההמונית של תלמידיו ותלמידי תלמידיו במגנצא וורמיזא בתתנ"ו - שראו את העתקת הספר, כ'חתימה' של רגמ"ה על מעשה מצדה).
המרצה העלה את הסברא של איבוד אבל חז"ל בכלל לא מזכיריםחסדי הים
ספרים כאלו ולא מפנים אליהם.
ראיתי הגדרה נדמה לי של הרב מדןאם רק נאמין
שהתנך הוא ספר תולדות השראת השכינה בעולם, תולדות ההתגלות. יש מצב ששמעתי את זה מעוד רבנים. וזה נשמע ניסוח ממש מדוייק. כי מה שיש לנו כדי לדעת את ה', חוץ מהתבוננות בבריאה ומלימוד התורה, זה להתבונן בהתגלות הנבואית ובשכינה.
ומגילת אסתר היא סוף כל הניסים שניתנו להיכתב. אחר כך, בימי חז"ל בעצם, כבר הסתלקה המדרגה ההיא של השראת השכינה לגמרי.
בעקרון היו ספרים כאלה(אהבת עולם)
אמנם לא של חז"ל, אבל ספרי דברי הימים היו.
ובתקופת חז"ל כבר היו היסטוריונים.
כי לא היה צריךעוד סתם אחד
עבר עריכה על ידי עוד סתם אחד בתאריך כ' באדר תש"פ 12:15
אני מניח שאתה מכיר את סוגת ה'פשרים' במגילות ים המלח ואת גלגוליה בספרות חז"ל. מבחינתם התנ"ך הוא המפתח גם לפענוח תקופתם-שלהם, אז למה צריך ספר באורך מלא שיתאר את אותו הדבר בדיוק? כשמערכת היחסים ה'היסטורית' בין יעקב ועשו היא הארכיטיפ המגדיר את יחסיך עם האימפריה - אז בשביל מה לתאר בפרוטרוט את היחסים עם האימפריה? כבר יודעים ש'הלכה עשו שונא ליעקב', וזהו.

אגב - איני שותף לתפיסת ה'פשר' הזאת... אבל חז"ל כן אחזו בה.

בכל אופן - שאלה מאד יפה. תודה על השיתוף.
עוד מחשבהultracrepidam

כי בזמנם ספרי היוונים היו נפוצים ולכן חז"ל ידעו שספר היסטורי ייתפס כספר חול וירגיל את העם לספרים החיצוניים, כלומר הוא ייצור רצף בין ספרי הקודש (משנה) לספרי חול של נכרים

תנך זה לא ספר היסטוריה!הפי
איך אפשר לשאול את זה התנ"ך לא באותו דרגה ..
הם התבססו על זה איך הם יכלו לכתוב תנ"ך ??
חז"ל לא כתבו את התנ"ך(אהבת עולם)
הם אספו ספרים שנכתבו לפניהם.
לא בטוח שספרי ההיסטוריה שהיו בתקופת התנ"ך (של מלכים וכד') נשמרו עד לתקופתם.
לא אמרתי שהפ כתבו את ספרי התנ"ך. רק שאלתי למה הםחסדי הים
בעצמם לא יזמו כתיבה היסטורית של תקופתם.
בתקופתם היו כבר היסטוריונים זרים.(אהבת עולם)
אני חושבת שחז"ל לא ראו בזה ערך כ"כ וחשבו שאפשר לסמוך על אחרים.
כי הם כותבים תיאולגית.אריך וייסאחרונה
התננ"ך הוא גם היסטורי, אבל בעיקר תיאולגי. וגם בנסניון המועט שלהם לכתוב היסטורי הם מעט כשלו. עיין במלכים שם שם. ( אם לרש"י להטבתא כך אני סומך עליו)
למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עליאחרונה

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עליאחרונה

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

פיייייי סחטיין על הדשבורד. מה רבו וגו'די שרוט
לא רואים כלום מהצילום מסך שהעלתאריק מהדרום

קטן מידי.

מה הבעיה להגדיל?אני פה דברו!
היי, מזמן לא היית פה!מבולבלת מאדדדד

כי אי אפשר מהפלאפוןאריק מהדרום

בוודאי שאפשרנפשי תערוג

תעבור למצב מחשב

ואז הגדלה/הקטנה על ידי צביטה

אפשר מהטלפוןמשה

החל מלפני כחודש שהחלפנו את הckeditor הנוראינב tiptap.

א-אהאריק מהדרוםאחרונה

עכשיו הכל מובן.

זה בדרך אבל אתם לא יודעים את זהקפיץ

אולי יעניין אותך