בגלל הקורונה עומדים לדחות בחודש את שעון הקיץ ימ''ל

לעבר את השנה*בוז
זה לאימ''ל

בג"ץ פסק שזו סמכות של הסנהדרין ולא של הרבנות (מה שלא נכון למיטב זיכרוני).

נכוןבוז
אבל גם זה נשמע פייקניוז באותה מידה
הנהימ''ל

במשנה:

"עיבור השנה בשלשה, דברי רבי מאיר. רבן שמעון בן גמליאל אומר: בשלשה מתחילין, בחמישה נושאין ונותנין, וגומרין בשבעה; ואם גמרו בשלשה מעוברת"

כלומר שלא צריך סנהדרין בשביל לעבר את השנה אלא אפילו בי"ד של 3, שזו הערכאה הנמוכה ביותר הקיימת.

צודק ולא צודקשום וחניכה

אמנם א"צ סנהדרין, אבל צריך שיהיה ראש בית הדין הגדול, שהוא ראש הסהדרין, מכלל השבעה (רמב"ם פ"ד ה"י).

וגם צריך סמיכה כמו שהעירו פה.

לא אמרתי שלא צריך לכתחילהימ''ל

אמרתי שזה לא לעיכוב. לצערנו אין לנו היום לא סנהדרין, לא סמוכים ולא אב בית דין - האם זה אומר שאין אפשרות לעבר שנה? לא.

מנין לך שזה לא לעיכובא?שום וחניכה

מלשון הרמב"ם (שם) משמע שאב בית דין למשל הוא לעיכובא.

ולגבי היום - אני באמת לא כ"כ זוכר, אבל לכאורה כל עוד לא תתחדש הסמיכה (וד"ז הוא פולמוס בפני עצמו כידוע), אה"נ.

לגבי סמוכים אני לא משוכנעימ''ל

כי הרמב''ם מדגיש שזה דווקא בסמוכין (ואומר שאפילו אם אינם מהסנהדרין), השאלה אם הוא מדבר על לכתחילה או לאו בדווקא.

לגבי אב בית הדין - הוא לא חייב להיות ביניהם אלא צריך שירצה, משמע שאין בו צורך לחלות העיבור. ובתקופת האמוראים מהגמרא שציטטתי לא היה אב''ד אפילו לשיטה שהיו סמוכים.

שואל באמתטיפות של אור

איך אפשר לקרוא את זה כדווקא לכתחילה?

"אבל בזמן שאין שם סנהדרין בארץ ישראל אין קובעין חודשים ואין מעברין שנים אלא בחשבון זה שאנו מחשבין בו היום".

(וסליחה על ההתעקשות)

כי לא מעברים את השנה אלא בסנהדריןימ''ל

אבל השאלה אם עיברו את השנה השאלה האם מה שעשו עשוי או שלא עשו כלום, וכן מה במצב שאין בו סנהדרין.

שוב - בתקופת האמוראים בגמרא שמסופר שהלכו לעבר את השנה כבר לא הייתה סנהדרין.

אההההטיפות של אור
עכשיו הבנתי למה אתה מתכוון
אני מתחיל להשתכנעטיפות של אור

שהרמב"ם חשב כמו הרמב"ן, שרק בזמן הלל השני בטלה הסנהדרין.

בויקי כתוב שלא ברור מתי היא בטלה 🤨

את הטענה הראשונה לא הבנתי,שום וחניכה

מה לי הוא ומה לי רצונו, לכאורה יש צורך ברצונו עכ"פ, ואני רוצה משמע אני קיים.

וההוכחה מהגמרא היא אכן לכאורה ראיה חזקה. אך מה נעשה עם דברי הרמב"ם. וע"ש בסנהדרין (כו.) בתוס' שלא עיברו אלא חישבו את השנה. ועדיין קשה (וקצת דוחק לומר שבית ראש הגולה חשוב כנשיא לענין זה. ועי' בתוס' חולין יח: ). ומבין ריסי דבריך ניכר שאתה מחלק בדעת הרמב"ם בין לכתחילה ודיעבד, אך מלשונו לא משמע כן. ואם כבר יש לחלק, אז באופן אחר - לא הצריכו את הנשיא או את רצונו אלא כאשר הוא קיים, ומשום כבודו, אך כאשר הוא אינו, לא שייך טעם זה וא"צ בו. ועיין כיוצ"ב בפירוש המאירי שם לגבי עיבור בחו"ל שמחלק בין זמן שביהמ"ק קיים לבין זמן שאינו.

זה פשוטימ''ל

הטענה היא שלא דרושה הכרזה של אב''ד בשביל חלות, וזה משמעותי כי זה מעיד מה עיקר הדין (חלויס כידוע היא סימן חשוב).

לגבי דברי הרמב''ם הסברתי שכמו בהרבה מקרים, הוא מסביר איך הדברים צריכים להיות - מה בדיעבד? לא יודע, לא כתוב. ולכאורה הגמרא מוכיחה (תירוץ התוספות ש"קאזלי לעבר שנה" זה לימוד הוא קשה בפשט המילים, וגם מהמשך הגמרא שלא נתנו לו להיכנס).

לא מובן.שום וחניכה

אז לא צריך הכרזה של אב בית דין בשביל חלויס, אבל צריך את רצונו בשביל חלויס. מה לי הא ומה לי הא.

במחילה, לשון הרמב"ם לא סובלת פירוש של לכתחילה.

זהוימ''ל

שקבלת רשות היא לא גדר הלכתי, אם התנאי לקיום העיבור היה שהוא יהיה מבית הדין אז יש תנאי, אבל אם אין חובה שיהיה הוא המעבר משמע שאפשר לעיבור גם בלעדיו. וכאמור - הגמרא שהזכרתי מוכיחה זאת.

לא אמרתי שהרמב''ם דיבר על לכתחילה ודיעבד אלא אמר איך הדברים צריכים להיות - וכל זאת במציאות בה יש סנהדרין ואב''ד - במציאות כזו הם ורק (הנה, התנסחתי בצורה יותר נחרצת מהרמב''ם ) הם צריכים לעבר. האם נגזר מזה שהעיבור לא חל ע''י שלושה שעברו ועיברו? האם כשאין סנהדרין א''א לעבר כלל והעיבור לא חל? לאו דווקא - הוא פשוט לא דיבר על המציאות הזו.

ימחל לי כבודושום וחניכה

אבל דומני שאנחנו חוזרים כבר בפעם השלישית על אותן טענות. מה זה לא גדר הלכתי? אם צריך את רצונו, בין אם זה מגוף דיני עיבור ובין אם זו תקנה לכבודו (ובהנחה שזה מעכב, כדלקמן), אז צריך אותו.

ומהגמרא אין ראיה לחילוק זה, מכיון שבלא"ה אפשר לדחות כאשר כתבתי, וכאשר אתה בעצמך כתבת.

ומה שכתבת בפיסקה השניה לגבי מציאות שאין סנהדרין, הוא כאשר כתבתי לחלק בהודעה הקודמת.

ונדמה שעיקר ההפרש ביננו הוא בפירוש דברי הרמב"ם, לכל הפחות בזמן שהיו סנהדרין ואב"ד. שלדעתי דבריו ברורים כשמש שלפחות במציאות זו הסכמת אב"ד היא לעיכובא, ולדבריך לאו דוקא. וקשה לי להלום את לשון הרמב"ם לפי פירושך.

אכןימ''ל

אנחנו די חוזרים על הדברים.

אני מנסה לחלק בין הדין עצמו לבין דברים צדדיים שאינם לעיכוב, כמו תקנות לכבודו (והרי אם אינו קיים מה שייך כבודו? ואם ביזו את כבודו, חמור ככל שיהיה, האם זה מונע את חלות העיבור שהוא מהתורה?).

וכי זר לך הא דהעמידו חכמים דבריהם?שום וחניכה

וכן מה שמצאנו שלא קוראים בחומשים מפני כבוד צבור, ולא יצא יד"ח אף בדיעבד.

ובכלל, אני לא בטוח מה מקור הדין לכך שצריך את הנשיא או את רצונו. אני רק משער שהוא משום כבודו.

לא זר, אבל זה לא קשורימ''ל

א. העמידו מתי שבמפורש העמידו, לא בכל עניין.

ב. מדובר בגזרות ותקנות, כאן אין מדובר בתקנה אלא בדין צדדי.

וגם אני לא משוכנע שזה טעם הדין אלא כתבתי לדבריך, אבל יהיה טעם הדין אשר יהא מוכח (מהאפשרות שלא יהיה חלק מההרכב ומהגמרא הנ"ל) שאין צורך באב בית דין לחלות העיבור.

ואה"נ, הדוגמה מקריאה בחומשים היא טובה. ראה את דברי הרמב"ם:

"תשובה מותר לברך ואין הברכה על הקריאה בספר כמו שהברכה על נטילת לולב או ישיבה בסוכה שאם היתה סוכה פסולה או לולב פסול נמצאת ברכה לבטלה, שהמצוה היא נטילת הלולב או ישיבת הסוכה שעליהן מברך ואם היו פסולין לא עשה מצוה, וכאן בקריאה המצוה היא הקריאה בספר תורה בין שקרא בספר כשר בין שקרא בספר פסול ואפי' קרא על פה יברך כי עצמה של קריאה היא המצוה שעליה אנו מברכין..... וראיה לדבר זה האי דאמרינן אין קורין בחומשין מפני כבוד הצבור. וכי יש בעולם פסלנות כמו פסלנות חומש אפי' היה ס"ת חסר אות אחת פסול וכ"ש חומש ולמה נתנו הטעם מפני כבוד הצבור והיה להם לתת הטעם מפני שהוא פסול שנמצא ברכה לבטלה...."  

לאברגוע

הוא אמר שזה בסמכות של הסנהדרין ולא של בג"ץ

אף אחד לא טען שזה בסמכות של בג''ץימ''ל

רצו שהם יחייבו את הרבנות, שלכאורה ע"פ העתירה זה בסמכותה.

ומה עם דברי הרמב"ם?הנורמלית האחרונה
הרמב"ם פוסק שההלכה כרבן שמעון בן גמליאל במשנה שציטטתיימ''ל

צריך דיינים סמוכים?ברגוע

לכאורה לא לעיכובימ''ל

במסכת סנהדרין מסופר על "ר' חייא בר זרנוקי ור"ש בן יהוצדק הוו קאזלי לעבר שנה בעסיא, פגע בהו ריש לקיש איטפיל בהדייהו אמר איזיל איחזי היכי עבדי עובדא..." ובאותה תקופה לא היו סמוכים.

(ר"ל לא קדם לאביי ורבא?טיפות של אור
חשבתי שהסמיכה התבטלה רק בזמנם 😮)
קדםימ''ל

באמת לא ברור מתי התבטלה הסמיכה, יש בזה דעות שונות (החל מתקופת התנאים עד לאמוראים, אבל קשה שהייתה סמיכה כי זה לא מוזכר כלל).

וגם לא ברור שהסמיכה היא יחידה אחת ולא לעניינים שונים (למשל יש "יורה יורה" ויש "ידין ידין", יש סמוך לקנסות ויש סמוך לאיסור והיתר, והם לאו דווקא באים יחד).

אבלאבלטיפות של אור
סולברג ציטט את הרמב"ם 🤔

'או בית דין הסמוכים בארץ ישראל *שנתנו להן הסנהדרין רשות* [...] אבל בזמן שאין שם סנהדרין בארץ ישראל אין קובעין חודשים ואין מעברין שנים אלא בחשבון זה שאנו מחשבין בו היום'.
עכשיו ראיתי שסולברג אמר גם וגםברגוע

"דין העתירה להידחות על הסף. מסופקני אם נושא העתירה שפיט. על כל פנים, העותר מכיר בכך, שאין בחוק הסמכה מפורשת לעניין הכרזה על עיבור השנה בעִתות חירום".

"עיבור השנה אינו עניין של מה בכך. לא בכדי ניתנה הסמכות ההלכתית בכגון דא לסנהדרין או לבית דין הסמוכים בארץ ישראל. בית משפט זה לא ישיג את גבולה של הסנהדרין, אך במלוא הזהירות, דומה כי גם מנקודת מבט דתית-הלכתית, אין יסוד לטענותיו של העותר"

בג"ץ: לא נחייב את הרבנות לדון בעיבור שנה - כיכר השבת

השלכות מיידיות למשק:שום וחניכה

- סו"ז אכילת ושריפת חמץ מוקדם.

- סו"ז אכילת אפיקומן מוקדם.

משפחות מרובות ילדים וחשוכות שקט, מוזמנות להוסיף כיד ה' הטובה עליהן.

סו"ז אכילת אפיקומן לא רלוונטי...סביון
גם הסדר מתחיל שעה קודם
או שתהיו חסידים, ואז הוא לא רלוונטי בכ"מקפיץ
סו"ז ק"שברגוע

זה התחיל להטריד אותיחופשיה לנפשי
אלא אם כן אני פשוט אשאר ערה עד השעה שאפשר להתפלל כבר וזהו
סו"ז תפילה יותר מאוחרברגוע

תתפלל בהנץ ככה לא יהיה לך הבדלימ''ל

בפועל מה זה אומר לגביי?שוברת גלים
שבת נכנסת ויוצאת מוקדם יותר משעון קיץימ''ל

אחלה. אני ממש בעדשוברת גלים
גם אני גם אני |נדחף|יהיה בסדר....

זה בטוח?פנסאי
באסה! אצלינו כבר החליפו לפני שבועיים ובגלל שהלימודים אצלינו (אונליין) הם לפי שעון ישראל השעות ממש לא נוחות...

כבר חיכיתי שנתאפס על הזמן.
שום דבר לא בטוח בתקופה הזוימ''ל

נחיה (בעז״ה 😳) ונראה...פנסאי
סחטיין על הסוגרייםמפוחית
בסוף לא דוחיםברגועאחרונה

חשבתם שיהיה טוב?!תתעלמו ממני
הצחקתם אותי...
לא רק חושבארץ השוקולדאחרונה
אלא בטוח.

מאחל רק טוב גבר

ורק משתי מילים אני הכי פוחדנועה.

ראש השנה

בעעע

לא אוהבת. ועוד חג של יומיים

חלום שלי לטוס לחו'ל לכל החגיםםם

מבאס לשמועמקפיצים נטושים

אני דוקא די אוהב אותו

למה אוהב?נועה.
ימי רוממות מיוחדיםמקפיצים נטושיםאחרונה

עם תפילות מרוממות

וואי, מבאסארץ השוקולד
מאחל שתהיה שנה טובה בהרבה
אמן!!נועה.
החלטתי עכשיו להקפיץ כל פורום ישן ומוזר שאני רואהמקפיצים נטושים

ולתהות על קנקנו, אז מה זה הפורום הזה?

מממ.. תודהמקפיצים נטושיםאחרונה

יחסית מסביר. קצת. אולי.
ספסל אחורי של אוטובוס משהו..

חשט?אורה2x
!!!ריבוזום
מה שלומך?
תקשיבייייאורה2x

אני עוברת על המסרים פה והשיחות אישיות.. כמה דרמות!! ואני לא זוכרת כלום! מביך למדי.

ולמה כשאני נכנסת לשיחה עם פצלש כתוב לי שהיא מחוברת?!

מה איתך?

המפגש טד יצא לפועל?

עוד אפשר להירשם? 😇

ריבוזום

האחרון שניסינו להרים לא, למיטב זכרוני...

אבל היו שניים שכן, והם גם היו ממש טובים! בכלל הפורום הזה היה איכותי, אחותי |נוסטלגי|

ועדיין איכותיארץ השוקולד

כתבנו פה כל דבר איכותי שהיה בשנה האחרונה, אפשר לראות בקלות כמה זה

וואו, התגעגעתיארץ השוקולד
מה שלומך???
וואיזיויקאחרונה
אין לי כוח לשבת הקרובהנועה.

מלא אנשים שבאים להתארח ועושים מלא רעש ברחוב ומשאירים בלאגן ולכלוך...

לא כזה מגניב לבוא לפה

ואם אנשים קוראים פה- צריכה המלצהנועה.
לסדרות או תוכן כלשהו קליל ומצחיק...
ספרים - ספרי אריך קסטנרארץ השוקולד
סרטונים קצרים - אנדרדוס, ברדק, אלה של האקדמיה ללשון העברית
הנה 3 המלצותעשב לימון

סדרות של כאן ארכיון- קרובים קרובים, סטרייט ולעניין.

בפייסבוק- עמוד בשם "הקופסה- רק דברים טובים", יש בו בדרך כלל קטעים מצחיקים מסרטים ישראלים ישנים..

מבאסארץ השוקולד
מקווה שהשבת איכשהו עברה סביר?
כן ב"הנועה.
לפחות זהארץ השוקולדאחרונה
והנה עוד בנאדםריק סאנצ'ז

שמגיע לפורום נטוש ותוהה על טיבו

והנה חיוך השמש העולה נפרש על פנינוהוד444
הנה עוד אחד
מזדההבאליןאחרונה
מישו זוכר מה הניק האחרון של שוברת גלים?שירה ניקוד

או- מישהו שמכיר אותה במציאות יודע מה שלומה?

תמסרו לי שנזכרתי והתגעגעתי

מה קורה פורום טרוליםםםםםםם????אריק מהדרום

אולי יעניין אותך