עשיתי עכשיו רשימת קניות לפסח... אלוקים תעזורבוז
צודק! וזו ההשתדלות שלי, אבל היא מורכבתבוז
לתייג אותו?ימ''ל
אין לו ניקבוז
מה אנחנו יודעיםפסידונית
מי זה היה שאמר אל תגיד לאלוקים במה לא לשחק?מפוחית
נילס בוהרימ''ל
לאיינשטיין.
ובוהר צדק.
מפוחית
הוא היה בנאדם די מגניב
'אל תגיד לאלוקים מה לעשות בקוביות שלו'פסידונית
אני הקטנה עדיין מסכימה עם איינשטיין
מביאה גאולה לעולם וזה?😏מפוחית
כי כל אחד מהם אומר דבר שונה?פסידונית
גם את צודקת
מפוחית
לא מאמינה בזהפסידונית
באסה לךמפוחית
לא חושבתפסידונית
למה?מפוחית
אני בהחלט חושבת שהכל קטן עליופסידונית
אני לא חושבת שהוא נושא הפכים
סובב כל עלמיןמפוחית
לא נשמע כמו נשיאת הפכים?
לאפסידונית
הסוד הוא אימננטיות
תפיסת תפקיד האל כנושא הפכים, למיטב ידיעתי, היא נוצרית. כך ייתכן שילוש שהוא יחיד, או אל שהוא אדם. היהדות לא סובלת סתירה לוגית
🤔מפוחית
אני גדלתי על התניא, לי זה די מובנה ככה😏
למה אותי? תתייגי את חוניימ''ל
אתה בדרך כלל נותן את המשפט שמתאים פה ולא חוניפסידונית
בנוסף אני לא מתייגת את חוני בכל מקרה
את טוענת שהאל הוא רק אימננטי?שום וחניכה
את נאחזת בסבך השפינוזי.
האל הוא גם וגם, וזה אכן נראה כסותר. הרב קוק מדבר על זה איפשהו באורות הקודש.
אני תופסת אותו גם כאימננטי וגם כממלא כל עלמיןפסידונית
(גילוי נאות - לא למדתי אף פעם שום דבר מזה בצורה מסודרת ואני מבינה די קטנה)
לא מצליחה למצוא בתפיסה הזאת כל סתירה, מסתדר לי מצויין עם הרעיון של א-לוה.
אימננטי וממלא זה *בערך* אותה הגברת.שום וחניכה
אבל מה עם הצד הטרנסצנדנטלי? האם הוא קיים? אם לא זה פנתיאזם. ואם כן, צריך ליישב את הסתירה הזאת לכאורה.
מממ. נכון 😅פסידונית
לכל מושג פילוסופי שכזה יש לי מקבילה יהודית, ובטעות הנחתי את המושג ואת מקבילו היהודי משני צידי המתרס
הטבע הוא אלקים או שלא?שום וחניכה
גם הטבע הוא אלוקיםפסידונית
אז אפשר להשתחוות לאבןשום וחניכה
בידיעה שהיא חלק מהאלוקות?
ואגב, הפשרה שהצעת היא בערך הפשרה שהציע הרב קוק.
באותה המידה שאתה יכול להשתחוות לעצמךפסידונית
אין סיבה לעשות את זה כי אין בה שום דבר מיוחד לעומת כל שאר הדברים שמאכלסים את היקום שלנו; כל מה שאנחנו מכירים יש בו אלוקות.
איו פשרה הוא הציע?
אין הכי נמי. גם על זה אני שואל.שום וחניכה
למה התורה שללה כל סגידה לטבע? האם רק מצד החשש שמא ייחס לו עצמיות מובדלת או שמא יש פה באמת משהו לא נכון.
וגם מה זה 'יש בו'? אלוקות היא עיסה המתחלקת במרחבי היקום?
הפשרה: שהטבע הוא לא אלוקים (כשיטת שפינוזה) אלא הוא באלוקים.
ובהזדמנות זושום וחניכה
חוזר למקום שממנו באת, ומנסה להתחקות אחרי מחשבתך: מה מונע ממך לומר שהבורא נושא הפכים?
אגיב מאוחר יותרפסידונית
(לא שכחתי. מתנסחת לי תשובה וזה קורה לאט)פסידונית
האלוקים של שפינוזה היה די חסר אוניםפסידונית
הוא פשוט היה טבע. זה מאוד מוזר בעיניי (שוב! מכירה את הגותו באופן די שטחי אז מןהסתם קל לי ללגלג. אבל זה באמת מוזר).
אני לא אנסה לפרשן את התורה, אבל שלילת הסגידה מונת לי מאוד. שוב, אלוקים לא ל*א הטבע*. הוא שפוט נמצא שם. כמו בכל דבר. למה לסגוד רק לאספקט צר וספציפי אחד? די ברור שזה יוביל לייחוס עצמיות מובדלת; כאדם, אין לך יכולת לתפוס את כל האלוקים בכללותו. כל ניסיון כזה יוביל לסגידה רק לפן אחד שלו, או לכל היותר לכמה, אבל לא לכולם.
בתפיסת האל כטרנסצדנטי אתה סוגד למשהו כללי הרבה יותר, ולכן גם יותר נכון.
(אררר. מקווה שזה לא נשמע ג'יבריש גמור)
אם הבנתי נכון, לפי דברייךשום וחניכה
זה פשוט מיותר לסגוד לטבע, אבל זאת לא טעות גמורה. זה יכול להוביל לטעות גמורה.
ואני שוב מנסה להבין - מה זה 'נמצא שם'? - הוא הוא האטומים? הוא נמצא בתוך האטומים?
אני די מסכים עם הכיוון שלך, אבל אני חושב שצריך לצרוף אותו מהסיגים ובזה לכאורה אין מנוס מלהשתמש בכלים של 'אור' ו'מאור' וכמובן גם במושג הגדול והטעון של ה'צמצום' .
הוא שם, אולי, באופן דומה לזה שבו התודעה במוחפסידונית
היא לא במוח; הם פשוט לא באותו המימד. האם יש קורלציה בין מה שקורה בתודעה למה שמתרחש במוח? כן. אבל אין לנו מושג לגבי מהות הקשר הזה.
'הוא הוא האטומים' זה פשטני, אבל אני בהחלט חושבת שהאטומים הם חלק ממנו. באיזה אופן בדיוק? אין לי מושג.
ודווקא בגלל הראיה הזאת, צמצום זה מושג שקשה לי איתו.
מה הקושי בצמצום?הגיגים בע"מ
כלומר, אני מבין מה הבעיה בצמצום מלא, שעל פיו לא נשארה אלוקות בכלל בחומר (זה מונח שהמצאתי הרגע, אין לי מושג מה השם של זה). אבל מה הבעיה ברעיון של צמצום חלקי, שיש פחות אלוקות בחומר, שהאלוקות שבחומר שבורה (כנ"ל, כל קשר בין השמות האלו לשמות האמיתיים מקרי בלבד)? זה נראה לי מסתדר מאוד עם דבריך, אם הצלחתי להבין אותם. ייתכן מאוד שלא הבנתי נכון, והשלכתי עלייך מחשבות שלי.
למה זה מסתדר מאוד עם מה שכתבתי?פסידונית
ולמה לטרוח בכלל להכניס את תיאוריית הצמצום כשאפשר להסתדר מצויין גם בלעדיה?
שתי מסקנות מדברייך:שום וחניכה
א. כנראה שאת מניחה שהצמצום כפשוטו.
ב. כנראה שאת מניחה כשיטת נפש החיים וסיעתו שהצמצום הוא ב'מאור'.
אחרת, אני לא רואה למה את מתקשה איתו.
ג. כנראה שאנחנו לא מגדירים צמצום באותו צורהפסידונית
ההיכרות שלי עם המושג הזהשום וחניכה
לא היתה מ'עץ חיים' כי אני לא מקובל, אלא מלימוד תורת חב"ד.
למדתי שבגדול קיימות 4 שיטות בזה: צמצום באור (התגלות) או במאור (עצמות), וכל אחד מהם מתחלק לשניים - כפשוטו או לא כפשוטו.
תסתכלי כאן ליתר ביאור.
אני לא נקטתי עמדה, אלא אמרתי שאם את לא מכריעה בשתי נקודות אלו כצד מסויים, אין הבנה להתנגדותך.
אוקייפסידונית
אז אחרי קריאה אני יכולה להגיד הצמצום שאני הנחתי הוא במאור, וכפשוטו.
'צמצום באור' מדבר על כעין סילוק העניין מהמודע. נשמע אולי סביר יותר, אבל גם את ה אני לא מבינה למה צריך להניח, כשאפשר להסתדר עם תיאוריה מטאפיזית סבוכה הרבה פחות.
שהיא?שום וחניכה
עולם שבו הכל נמצא באלוקיםפסידונית
כלומר ממש חלק וממש ממנו?שום וחניכה
בהחלטפסידונית
זה מזמין הרבה הרבה קשיים תיאולגים בזהשום וחניכהאחרונה
האם הקב"ה יכול להגביל את עצמו; האם זה אומר שלחלקו היתה התחלה; מהי בריאת העולם לפי זה; האם שייך מושג של 'חלק' באלוקות (ע"ע 'אחד' בראשונים); ועוד ועוד.
אני אענה פה על הכל.הגיגים בע"מ
אני לא מבין הרבה (או בכלל) בצמצום.
ייתכן שכל מה שאני אומר הוא פשוט מחשבות שלי, ואני מזהה אותם בטעות כשרעיון הצמצום.
אבל לפי הבנתי, בהתחלה הייתה אלוקות, שמילאה את הכל. הכל היה מושלם, אבל כשהכל מושלם, לא יכול להיות שינוי, ולא יכולה להיות השתלמות.
ואז ה' צמצם את עצמו, ויצר חלל פנוי ממנו. ושם הוא יצר את החומר. אבל החומר הוא בעצם גם הוא גם אלוקות, רק שהוא אלוקות שבורה, יש בו רק פן אחד של לוקות, רק צבע אחד. כמו שהאור הלבן נשבר לצבעים שונים, כל האלוקות בחלל הפנוי, נשברה למהויות שונות.
וזה, לפי הבנתי, מתקשר לדברייך, מתקשר למה שאמרת ,שכשוסוגדיפ לחומר, סוגדים רק לפן אחד של האלוקות, וכסוגדים לטרנסצדנטי, אפשר לסגוד למשהו הרבה יותר כללי, כי זה מחוץ לחלל הפנוי, ולכן זאת אלוקות שלמה.
ואני חוזר ואומר, כנראה ערבבתי את כל המושגים, וייחסתי להם משמעות שונה ממשמעותם האמיתית. אני מקווה שכוונתי הובהרה למרות זאת.
זה מעניין. תודהפסידונית
ומובן מאוד
תודה על התגובהצפנת פענח.
אגב, קנית את הטרילוגיה של הרב מיכי? יש לו שם פרק על הצמצום (ב"אין אדם שליט ברוח"). ממש פלאי פלאים
גם אני אהבתישום וחניכה
את ההשוואה לתודעה, וכנראה לא לחינם, ושמא גרים, שהניק שלך חביב עליי טובא.
ובהמשך היום כשקצת הרהרתי בזה, נזכרתי שהשוואה זו כמעט מפורשת היא בגמרא (ברכות י.): "מה הקב''ה מלא כל העולם, אף נשמה מלאה את כל הגוף". והנשמה היא, כידוע (לדידן, דלא כהמטריאליסטים), מקור התודעה, ושוכנת במוח. ולפי זה ההשוואה ברורה: נשמה/תודעה= הקב"ה; גוף= עולם.
אבל כאשר נדקדק נראה שעדיין צריכים אנו למודעי, ואין זה דמיון גמור. שהרי ברור הוא שבין אם נאמר שהמוח מייצר תודעה ובין אם נאמר שהתודעה היא הרוח החיה של המוח, הם אינם חופפים, והמוח הוא לא תודעה והתועה היא לא מוח. ואת ההבחנה הזאת לא ניתן לעשות עם הקב"ה והעולם. ועל כרחך צריכים אנו ללטש את הדמיון הזה על ידי כלי הצמצום וכו'.
כןצפנת פענח.
מצד אחד החשיבה הפילוסופית יותר מושכת לתפיסה של "כפשוטו", ומצד שני אני מנסה להבין אם יש איזו תפיסה שעברה במסורת חכמינו, מסורת שהדים לה אפשר לשמוע אולי באמירות כגון "מקומו של עולם ואין העולם מקומו". זה כבר יותר פנאנתאיזם. אבל בעיניי, לפחות כרגע, זה רעיון לא ממש מובן. נשמע קצת מבולבל. גם על דוברי התיזה לפעמים ניתן להרגיש שהם אינם חדים מספיק, ואנן מה נענה אבתרייהו.
ובנוסף לזה, כל אמירה שרואה בעולם איזושהי אלוהות מחלחלת במובנים מסויימים. לא מרגיש לי שזה הכיוון שהתורה מושכת אליו. מצד שני גם לא נשמע לי כיוון שמנטרל את העולם מכל נשמה או שגב. העולם הוא גם לא חלל פנוי בעיני התורה, לכאורה. יש כאן משהו.
ובכן, הדברים מסובכים עד מאוד
נכון.פסידונית
אגב, לא חושבת שהמוח מייצר תודעה ולא שהתודעה מייצרת מוח. חושבת שהם קשורים בקשר הדדי ומשפיעים אחד על השני באופן דו-כיווני. (כך למשל מחסור בהורמונים ישפיע על התודעה, וניוון מחשבתי יתבטא בקשרים מעטים מידי בין נוירונים)
אני תוהה לפעמיםצפנת פענח.
האם הכרחי ללכת לכיוון היותר ריאליסטי (ולא אידיאליסטי) ולהניח שהפעולות השונות במוח הן לא מעין 'שיקוף' של תהליכים שעוברים על התודעה?
טויב אבל אני ממש לא מבין במדעי המוח
אשמח אם תסביר יותר טובפסידונית
לאיזה כיוון היית הולך אם לא לשיקוף? (אני מניחה, כמו שאמרתי, השפעה הדדית, אבל בנוסף גם שיקוף, שגם הוא הדדי)
לכיוון מטריאליסטי יותרצפנת פענח.
כלומר השפעה חד כיווניתפסידונית
הצד השני לא היה שהתודעה מייצרת מח.שום וחניכה
אלא שהתודעה היא יישות כשלעצמה, והמערכת היחידה (?) שדרכה היא יכולה לפעול היא המוח. המוח הוא כמו חלון, או כמו כרטיס כניסה שלה לעולם הזה. ולכן כל עוד החלון יהיה במיטבו, ויהיה פתוח לרווחה ללא מפריעים, היא תמצה את המקסימום שלה במסגרת הנתונה של העולם הזה.
זה קצת שונה ממה שכתבת שישנה השפעה דו כיוונית. לדידי, ההשפעה היא חד כיוונית, מהתודעה למח, אלא שהופעתה תלויה באיכותו. אלא אם כן לא הבנתי אותך כראוי.
אידיאליזם?צפנת פענח.
בהקשר הזה - לא.שום וחניכה
המח לא 'משתלשל' מהתודעה. הוא מגרש המשחקים שלה.
לאמר: התודעה כל הזמן מתפקדת על 100%. אך יש לה אשנב ושמו מח.
זאת צורת מחשבה מרתקתפסידונית
התודעה 'רוכבת' על המוח.
אבל תאתה מסכים שבסופו של דבר היא משפיעה גם באופן ממש פיזי? (במוח נוצרים קשרים בין נוירונים, משתחררים הורמונים...)
לאו דווקאשום וחניכה
המוח הוא מערכת אוטונומית במובן הזה.
לפני כמה שנים שמעתי ממומחה מוח שהמדע מבין (במידה מסויימת) איך המוח עובד, אבל הוא עדיין לא מבין למה. כלומר המדע יודע למשל כיצד העין רואה, אך הוא לא יודע מדוע הזרם הזה במוח מפרש כראייה. הוא יודע מהן התגובות החשמליות לכאב, אך הוא לא יודע להסביר את מהות הכאב. את החלל הזה של המהות (אולי) מסבירה התודעה.
כלומר, המוח יודע להסתדר עם עצמו טוב, אך כדי שתהיה לפעילות שלו משמעות, צריך את התודעה.
אני חשבתי שהחלל הזה של המהות הוא הוא התודעהפסידונית
(מקווה שאני לא חוזרת על עצמי)
אני רואה את זה פשוט כשני מימדים - זרם חשמלי כלשהו במימד הפיזי יהיה תחושה כלשהי במימד התודעתי
מי יודע...שום וחניכה
יום אחד, בתקווה, אנחנופסידונית
שלא אכשל ח"ו באהבת חינם.שום וחניכה
לא התכוונתי לומר ש*אתה* חביב עליי, אלא השם שנושא הניק שלך ומי שעומד מאחוריו.
אותך אני לא כ"כ מכיר, ולומד לאט לאט להכיר. אעדכן.
🤣פסידונית
צפנת פענח.
מנסה להבין מי אתה
לא קניתי... בתכנוןפסידונית
מומלץ?
ותודה 
תוכל להרחיב לגבי הנושא של הצמצום -במונחי-מימדים?
לא קראתי הכולצפנת פענח.
לגבי תורת המימדים של ר' שם טוב גפן. הספר של הרב מיכי בישיבה לצערי ואני חושש לשגות בעניין שהוא ממש בבחינת "דק על דק עד אין נבדק".
באופן כללי, רש"ט גפן מסביר שהצמצום (כפשוטו) לא גורע ממושלמותו של אלוקים, כי היחס בינינו ובינוי הוא כיחס בין מימדים. הבריאה לא "באה על חשבון" הקב"ה, היא פשוט מתקיימת ב'מימד' אחר.
אבל ממליץ לראות את מה שהרב מיכי כותב על זה. אותי זה ממש הפעים
פסידונית
ממש עשית לי חשק לקנות
היהדות (למיטב הבנתי) משתדלתחדשכאן
האם אלו הפכים אמיתיים? כנראה שבכ"ז זה מסתדר איכשהו, ואולי בכלל לא ע"פ השכל המצומצם שלנו.
(לגבי סובב וממלא אפשר להגיד שבאמת יש שתי בחינות. מבחינת אחת הוא ממלא בתוך ואינו סובב, ומבחינה אחת הוא סובב ואינו ממלא בתוך.)
הסוגריים נשגבות ממניפסידונית
שבכותרת?חדשכאן
את לא מצליחה להבין את העניין של 2 בחינות?
ואוסיף, ומאמין שלא תסכימי איתי, חושב שבסופו של דבר בדברים שבאלוקות לא נוכל להבין הכל לגמרי לגמרי. זה משהו שלא נתפס בשכל שלנו.
מאיזו בחינה הוא ממלא בתוך ואינו סובב ולהיפךפסידונית
דווקא מסכימה לגמרי, למה שלא אסכים? 
הגיוני מאוד בעיניי שאנחנו מסוגלים להבין רק מה שנמצא בתוך הקיום שלנו, ולא את מה שמעבר (שבמקרה גם יצר את הקיום הזה)
היה לי בראש שאת כזו שצריכה להבין הכלחדשכאן
אני לא מספיק בקיא במושגים. קל להגדיר את העניין שה' לא ממלא אלא סובב מהבחינה הזו שהעולם גשמי ואלוקים לא. כך שהוא לא נכנס פה בעולם - בגדרים הגשמיים שלו. (מוסיף, אפילו הדברים
והרעיונות המופשטים אצלנו, הם "גשמיים" כלפיו כי אנחנו בכ"ז תופסים את זה לעומת האלוקות שאין לנו תפיסה אמיתית בזה.) הוא סובב ואינו ממלא כי הוא אינו "גשמי".
ומצד שני הוא ממלא ולא סובב. בחכמתו (כאן זה המקום מבחינתי שאין הסבר רציונלי מספק) הוא יצר מציאות שאע"פ שהוא אינו בגדרי העולם, הוא נכנס בגדרי העולם.
שוב, אני לא מספיק בקיא וזה המעט שהבנתי וידוע לי. יתכן בהחלט שאני לא מבין מספיק בכלל (ואולי אפילו טועה).
(קראתי שוב מה שכתבת. את בעצם כתבת את מה שאני אומר כהסבר לכך שיתכן שלא נבין לגמרי באלוקות..)
אני רוצה להבין כמה שיותר, אבל מכירה בזה שיש תחומיםפסידונית
שלא אוכל לגעת בהם כנראה אף פעם.
תודה על ההסבר
אין באמת ציטוט מדויקימ''ל
לא התיימרתי לחוות דעה לגבי השאלה הכללית כי המדע עוד לא מצא פתרון לסתירות בין מכניקת הקוונטים לתורת היחסות, ובעיקר כי אני אישית לא מבין בזה דבר. האמת מן הסתם איפשהו באמצע. אבל האקראיות שבוהר דיבר עליה הוכחה מאז מחקרית.
אני פשוט לא חושבת שאקראיות תיתכןפסידונית
לא ביקום שאני מכירה
מה אם פשוט לא עלינו על התבנית?
זו תשובה פילוסופית לשאלה מדעיתימ''ל
אלו אולי 2 דיסציפלינות נפרדותפסידונית
אבל היקום לא עובד בנפרד.
בנוסף - או בהתאם - אולי המדע כתחום ידע כפוף רק לעצמו אבל המסגרת שמאפשרת אותו היא פילוסופית מעיקרה (עצם קבלת חוקים לוגיים שעליהם נשען המדע כאמת הוא עיקרון פילוסופי, למשל).
מה שאני רוצה להגיד - גם אם יש הפרדה (מלאכותית) בין התחומים השונים כתחומי ידע, שניהם דרכים להבין את היקום שלנו, ומכיוון שהיקום הוא אחד, נראה לי סביר לא לבחול באחת מהן
לאימ''ל
הפיזיקה לעומת זאת היא דבר ממשי.
ההשקה ביניהם היא רק בהבנה של האדם את מה שהוא רואה - ולכן הפילוסופיה לא יכולה להגדיר את המציאות, אלא רק להגדיר לאדם איך לראות אותה. לפיכך: חוקי הלוגיקה שמטרתם לקבוע לאדם מה קביל ומה לא תקפים, אבל תאוריה פילוסופית שמגדירה את היקום הפיזי ללא הוכחה ממשית לא.
אני מבינה את ההפרדה שאתה יוצרפסידונית
אני חושבת שגם הפיזיקה וגם הפילוסופיה הן דרכים של האנושות לארגן לעצמה את היקום.
העקרונות פיזיקליים מתבררים כתקפים (עד שהם לא, ואז צריך למצוא תורה חדשה), אבל גם העקרונות הפילוסופיים (אותו כנ"ל, רק שהם נוטים להיות א-פריוריים יותר, אולי פשוט כי הם ל מדע שעובד אפוסטריורית).
עקרונות פיזיקליים מתייחסים לאובייקטים פיזיקליים, בעוד שפילוסופיים מתייחסים למושגים מסדר גבוה יותר.
גם לאימ''ל
לפילוסופיה אין ממשות, היא לא נשענת על דבר מלבד עצמה. כשאת אומרת שאת לא מאמינה שתיתכן אקראיות בעולם זו קביעה על בסיס תחושה ולא על בסיס עובדה ולכן זו קביעה שאין לה תוקף.
לוגיקה היא פילוסופיה?פסידונית
אפשר לומרימ''ל
אוקיי. זה מרים לי להנחתהפסידונית
שאבצע מחר בבוקר כי כרגע אין לי מושג מה היא
כבר התייחסתי לזהימ''ל
מפוחית
(סליחה)
תוהה בזהירותשום וחניכה
הרי אם לא נקבל את תערו של אוקאם, לכאורה ישמט השטיח מכל חוקי הפיזיקה, שהרי לכל טרליוני התופעות בעולם, נוכל להתעקש ולמצוא הסבר פרטי לכל אחת מהן. מה שהביא את המדע לנסח חוק כללי, הוא האינטואיציה שחוק שמסביר את כלל התופעות, עדיף על פני טריליוני חוקים.
האינטואיציה הזאת היא תכונה אנושית בסיסית. באותה מידה גם ישנה אינטואיציה שאם בכל מרחבי החומר ישנה חוקיות ידועה ומסודרת, קצת קשה לומר שברמת המיקרו הדברים לא עובדים כך. זו אכן לא הוכחה. זו אינדוקציה. וכמו שאינטואיציה היא אנושית, כך גם האינדוקציה.
איני יודע אם הייתי לפסידונית לפה, אבל לפחות אמרתי משהו.
חושבת שהייתפסידונית
אקרא את זה שוב מחר ואהיה בטוחה יותר לכאן או לכאן.
אלוקים אני מרגישה מטומטמת.
שוב אבדיל בין האיך לבין המהימ''ל
חוקי הפיזיקה לא מבוססים על תערו של אוקאם, אפילו לא אחד מהם. הוא אחד העקרונות שבבסיס המוטיבציה ושיטת הלמידה שלנו אותם.
אם כןשום וחניכה
מנין לנו שיש כלל חוקים למה שנקרא פיזיקה? אולי מיום בריאת העולם ועד עתה התרחש רצף בל יתואר של צירופי מקרים באותו כיוון? וגם אם בניסויים שנעשו על בסיס החוק המתהווה, שוב התרחש אותו תרחיש, לעולם אפשר לומר שיד המקרה היתה בדבר.
וגם, החילוק שלך בין 'איך' ל'מה', לא כ"כ נהיר לי. הרי אם פעלתי כהוגן לפי כל חוקי ה'איך', אז ממילא יתבקש ה'מה' הנכון.
זו שאלה נכונהימ''ל
וגם היא חלק מה*מה* - האם ואיך נכון להסיק כללים.
נכון שאם פעלת נכון לפי חוקי האיך יתקבל המה הנכון, אבל:
א. קמח ומים הם אמנם רכיבים של לחם, אבל הם כשלעצמם לא הלחם.
ב. גם חוקי האיך לא יפיקו את המה בלי העובדות. אם ניקח את המשל הנ''ל - חוקי האיך הם לא הרכיבים אלא 'רק' המתכון שמסביר איך לטפל בעובדות.
אנסה להמשיל באופן נוסף:
כאשר אתה רוצה לדעת מה אומר החוק בעניין מסוים אתה הולך למשפטן שיסביר לך את פירוש החוק והשלכותיו, אבל כשהחוק לא קיים לא יעזור לך המשפטן אלא תצטרך לפנות למחוקק.
כך הלוגיקה יכולה לומר לך איך לפרש מה שאתה רואה ומה להסיק מזה, אבל היא לא יכולה ליצור יש מאין ולומר לך מה תראה.
חשקים, זה כל העניין כאןימ''ל
הייתה שם טעות הקלדה, ערכתי אותה עכשיו.
אגב, אם אתה תוהה למה אני לא מגיב לך זה כי קצת קשה לי לקחת ברצינות מי שמטריל דרך לא מעט ניקים (זכרים ונקבות) בכל מיני מוזריות וגם מטריד אותי דרכם באישי.
|נדחף|טיפות של אור
1. כל הפיזיקה מניחה במובלע עקרונות פילוסופיים, לא? כמו 'לכל דבר יש סיבה' או אפילו 'מה שקרה אתמול אכן קרה'
(במילים אחרות - גם מדע הטבע שייך לפנומנה, ולא לדבר כשלעצמו...)
ב. אם עקרונות פילוסופיים (כמו 'לכל דבר יש סיבה') לא תקפים כשלעצמם, למה ה'הוכחה' תקפה?...
ההוכחה - צעירים מעל עשרים
הזכרת לי מה הייתה ההנחתה, תודהפסידונית
ככה:
-המדע מושתת על לוגיקה (אינדוקציה, דדוקציה, בעצם כל הסקת מסקנות שהיא).
-לוגיקה היא פילוסופיה
>>
המדע מושתת על פילוסופיה.
ובכןימ''ל
ב. ההוכחה הנ''ל באמת אינה תקפה (קראתי לה ככה כי כך הוא קרא לזה וזה הכי קרוב שיש להוכחה), אני לא חושב שתיתכן הוכחה בשאלה הזו מלבד התגלות כמעמד הר סיני.
אוקייטיפות של אור
תיאוריית הקוונטים היא תאוריה *פיזיקלית*. ככזו היא מסבירה את המציאות בכלים (=ב'קטגוריות') שלנו. (נכון?)
אם פסידו צודקת ש'חוסר אקראיות' היא עקרון מכונן, למה העקרון הזה לא יכול למנוע את האקראיות מלהיות חלק מ*תאוריה פיזיקלית* תקפה?
חשוב לשים לבימ''ל
א. תאוריות מדעיות הן לא חוקי הפיזיקה אלא ניסוח שלהם במילים שלנו, הן יכולות להיות שגויות כי ההבנה שלנו שגויה אבל חוקי הפיזיקה עצמם לא.
ב. תאוריות מדעיות הן לא פילוסופיה אלא תוצר של צפייה בהתגלמות חוקי הפיזיקה (להלן הטבע). צפייה שבסך הכלים שלה גם הלוגיקה והפילוסופיה של המדע.
ההבדלה חשובה כי הלוגיקה אמנם מגדירה לך *איך* לצפות ולהסיק מסקנות מהצפייה, אבל לא מגדירה לך *מה* להסיק.
לכן היא יכולה לקבוע לך איך לבחון אם קיימת אקראיות או לא, אבל האם קיימים עקרון האקראיות או אי האקראיות זה לא בתחום השיפוט שלה - אם ישנה אקראיות או לא זה ייבחן על בסיס עובדות.
נראה לי שהבנתיטיפות של אור
אבל אני אחשוב על זה.
(זה יעזור אם תגיד האם מבחינתך 'סיבתיות' היא חלק מה*איך*).
(או שתגיד שאתה מקבל את הצורה בה קאנט גזר מה שייך ל*איך*).
(שכחתי לצייןטיפות של אור
בעצם א אומרפסידונית
חוקי הפיזיקה לא קיימים במציאות, הפיזיקה כן
אפשר לומרימ''ל
השרשור הזה מזכיר לי סיפור נהדרטיפות של אור
פעם אחת רב חובל הגיע לאי, בו התושבים האמינו ב'אינדוקציה הפוכה': ככל שמשהו קרה יותר פעמים, הם השתכנעו יותר שהוא *לא* יקרה שוב.
כמובן שהגישה הזאת הביאה את האי לרעב, מגפות, קריסה כלכלית וכן הלאה.
יום אחד רב החובל שאל את המלך של האי: אתם רואים שהגישה שלכם לא מצליחה, אז למה אתם ממשיכים בה?
אז המלך ענה: מן הסתם, בגלל שזה לא עבד עד עכשיו
מעולהפסידונית
יחי ההבדלפסידונית
אני ממנה את עצמי לטוראי
בחזרה לרשימה שלך...פנסאי
עכשיו שה׳ יעזור שיהיו קניות והן יגיעו אלינו בדרך מכובדת...
אמןארץ השוקולד
כל הכבוד, בהצלחה רבהארץ השוקולד
חשבתם שיהיה טוב?!תתעלמו ממני
לא רק חושבארץ השוקולדאחרונה
מאחל רק טוב גבר
ורק משתי מילים אני הכי פוחדנועה.
ראש השנה
בעעע
לא אוהבת. ועוד חג של יומיים
חלום שלי לטוס לחו'ל לכל החגיםםם
מבאס לשמועמקפיצים נטושים
אני דוקא די אוהב אותו
למה אוהב?נועה.
ימי רוממות מיוחדיםמקפיצים נטושיםאחרונה
עם תפילות מרוממות
וואי, מבאסארץ השוקולד
אמן!!נועה.
החלטתי עכשיו להקפיץ כל פורום ישן ומוזר שאני רואהמקפיצים נטושים
ולתהות על קנקנו, אז מה זה הפורום הזה?
כמה תשובותארץ השוקולד
מממ.. תודהמקפיצים נטושיםאחרונה
יחסית מסביר. קצת. אולי.
ספסל אחורי של אוטובוס משהו..
חשט?אורה2x
!!!ריבוזום

תקשיבייייאורה2x
אני עוברת על המסרים פה והשיחות אישיות.. כמה דרמות!! ואני לא זוכרת כלום! מביך למדי.
ולמה כשאני נכנסת לשיחה עם פצלש כתוב לי שהיא מחוברת?!
מה איתך?
המפגש טד יצא לפועל?
עוד אפשר להירשם? 😇
ריבוזום
האחרון שניסינו להרים לא, למיטב זכרוני...
אבל היו שניים שכן, והם גם היו ממש טובים! בכלל הפורום הזה היה איכותי, אחותי |נוסטלגי|
ועדיין איכותיארץ השוקולד
כתבנו פה כל דבר איכותי שהיה בשנה האחרונה, אפשר לראות בקלות כמה זה
וואו, התגעגעתיארץ השוקולד
וואיזיויקאחרונה
אין לי כוח לשבת הקרובהנועה.
מלא אנשים שבאים להתארח ועושים מלא רעש ברחוב ומשאירים בלאגן ולכלוך...
לא כזה מגניב לבוא לפה
ואם אנשים קוראים פה- צריכה המלצהנועה.
ספרים - ספרי אריך קסטנרארץ השוקולד
הנה 3 המלצותעשב לימון
סדרות של כאן ארכיון- קרובים קרובים, סטרייט ולעניין.
בפייסבוק- עמוד בשם "הקופסה- רק דברים טובים", יש בו בדרך כלל קטעים מצחיקים מסרטים ישראלים ישנים..
מבאסארץ השוקולד
כן ב"הנועה.
לפחות זה
ארץ השוקולדאחרונה
והנה עוד בנאדםריק סאנצ'ז
שמגיע לפורום נטוש ותוהה על טיבו
והנה חיוך השמש העולה נפרש על פנינו
הוד444
מזדההבאליןאחרונה
מישו זוכר מה הניק האחרון של שוברת גלים?שירה ניקוד
או- מישהו שמכיר אותה במציאות יודע מה שלומה?
תמסרו לי שנזכרתי והתגעגעתי