הארות והערות יתקבלו בברכההתחדשות.

קראתי שעיקר האמונה הוא בחוויה האישית, הנשמתית 

אני מרגישה שבסוף, למרות כל השאלות שלי אני יודעת ומרגישה שיש אלוקים אבל מי אמר שהידע והרגש האלה נכונים?

אולי זה דברים שהאכלתי את עצמי? שלימדו אותי?

בכלל איך אני יכולה גם להרגיש את האמונה, להרגיש רגש שהוא כזה גבוה

אוף בסוף אני יודעת שיש אלוקים, אני מפחדת לחשוב שאין כי מזה עולם בלי אלוקים? בדידות מוחלטת

נראלי שאני מאמינה רק כי זה קל לי

ואני קוראת את כל התשובות השכליות האלה וזה נכון אבל משהו לא מתיישב, לא יודעת אולי אני צריכה לדבר יותר אל הרגש אבל להסתמך רק על רגש? 

אוף

....רגע שלם

לפני התשובות. יסוד חשוב ובסיסי שהוא קריטי:

"האמונה אינה לא שכל ולא רגש, אלא גילוי עצמי היותר יסודי של מהות הנשמה

וכשאין משחיתים את דרכה הטבעי לה, אינה צריכה לשום תוכן אחר לסעדה

אלא היא מוצאה בעצמה את הכל. בעת החלש אורה, אז בא השכל והרגש לפנות לפניה דרך"

(מאמרי הראי"ה עמוד 70)

יש 3 מושגים: אמונה, שכל, רגש

אמונה היא לא שכל ולא רגש.

השכל והרגש- באים כעזר לגילוי האמונה באדם.

כמו שהרב כותב. 

אמונה זה מושג שטבוע בנשמה שלנו. משהו פנימי ועצמי.

השכל והרגש הם כלים- בעת אשר דרכה הטבעית של האמונה נשחקת

באים השכל והרגש לחשוף את מה שטבוע בנו. לא ליצור משהו חדש. (היא לא תלויה בהם)

מכאן אפשר להתקדם. (מקווה שיהיה לי זמן מחר לכתוב באריכות את התשובה לשאלתך.)

אשרייך, מחשבה ישרה. הזדמנות לבירור עצמי.

וואו ממ תודה רבההתחדשות.

וכן, אני אשמח שתרחיבי

(סוף סוף מצאתי זמן לכתוב)רגע שלם

כתבו לפני דברים נהדרים. שכוייח לכם. אוסיף כמה נקודות.. בע"ה מקווה שהמילים יוכלו לעזור אפילו במקצת.

לפני שמתחילים לברר, נראה לי שצריך קודם כל לדייק את התחושות, המחשבות, הבלבולים שבתוכך.

ממה שהבנתי קצת משאלתך יש כרגע כמה בירורים ושאלות:

-תחושה וידיעה פנימית אמונית שאינה מבוססת מספיק בשכל וברגש

-צורך לבירור עצמי וביסוס האמונה מעבר למה שלימדו וחינכו אותך כל השנים.

-פחד מהמחשבה והספק ש'אולי אין אלוקות'

-קושי בהפנמת הידיעות אל תוך התודעה (זה דברים שקורים יותר טוב במפגש רגשי, חוויתי אגב)

בעצם- חיותם של הדברים בך.

1- התחושה הפנימית הברורה שלך היא בדיוק הנקודה הכי חזקה שיש- היא המהות של הנשמה שלך

כי באמת אמונה אינה תלויה בשכל וברגש, היא טבעית לנו, כמו איבר נוסף בגוף

השאלה היא עד כמה האדם מגלה את אמונתו בתוך המציאות או שמא מתכחש לה.

"וגליא קמי קוב"ה דמהימני ישראל אמר לו הן מאמינים בני מאמינים" (שבת צז, א) (גלוי לפני הקב"ה שישראל מאמינים בני מאמינים)

זו עובדה. כמו שאי אפשר לחלוק על העובדה שיש לך חושים או נשמה או שהשמש זורחת בבוקר.

2-אמונה פירושה- חיבור וקשר, שיש יחס בינך לבין הבורא.

אמונה מלשון אימון- ההתרגלות לראות השגחת ד' בעולם דרך הלבושים החיצוניים-הפיזיים.

אמונה היא מקור החיות, מתוך ההיקשרות לבורא שמחיה את הכל.

אמונה היא הדבר הכי עצמי- פנימי- טבעי שקיים. והיא איננה 'אמונה עיוורת' ושטחית.

3-מגיע שלב בחיים שבו אנחנו צריכים לבחון מחדש את כל מה שלימדו אותנו כל החיים

וזה שלב קריטי לבניית אישיות. להפוך את הידיעות שהיו חיצוניות כל הזמן למושגים שחיים אצלך.

4- בבואנו לחפש את אלוקים- אין פירושו לחפש את עצמותו או להבין מי הוא- זו הטעות הכי גדולה.

כי "האלוקים הלא למעלה מכל המציאות אשר יוכל להיכנס בקרבנו ממנו איזה רגש ורעיון"(אורות, קי"ט)

ד' כ"כ ענק, אין לנו יכולת לקלוט מה זו אלוקות בשלמותה שהרי אנחנו מצומצמים ואי אפשר לקלוט בשכל מצומצם את האין סוף.

אבל אין זה אומר שצריך לוותר על בירור אלוקות ואמונה- חלילה

אלא להבין שההקשרות לד' נעשת בהרבה דרכים ושאין אנו באים להבין מי זה ד' או מה הוא.

אבל אוריד ממך את החשש- ד' נמצא והוא נמצא בכל פירור ובקול דממה דקה.

ועכשיו משהו חשוב-

הבאנו כאן כל מיני כיווני מחשבה,

אבל אסור להסתפק בזה בכלל

אסור לשים 'פלסטרים' נקודתייםעל השאלות שלנו (במקרה הזה) צריך שורש, צריך יסודיות, עיון, עמקות

השאלות האלו שלך פותחות צוהר לקריאה חדשה של מבט אחר על החיים

ובשביל זה צריך ללמוד אמונה בעמקות וביסודיות.

הביאו לך כאן כל מיני אתרים וספרים מעולים

אוסיף 2 ספרים שלענ"ד ממש מעולים-

1- דע מה שתשיב לעצמך של הרב זאב קרוב זצ"ל- ממש יסודי ובהיר.

2- מחשבות של אמונה של הרב ישי קרמר- גם ספר מעולה מאוד.

מה שכתבתי לא נועד לענות על השאלות באופן ישיר, אלא רק לעורר ולדייק.

אשרייך יקרה, תצליחי ממש בע"ה.

ולא צריך לפחד- כל מה שאת מחפשת נמצא בך. התשובות אצלך.

וואו תודה ממשהתחדשות.אחרונה

קראתי לאט עזרת לי לדייק את זה (יש עוד הרבה להעמיק כמו שאמרת)

תודה רבה רבהחיוך

היייחידי
רגש הוא מרכיב חשוב, אבל כדי להגיע להכרעות ולמחשבות מסודרות על העולם צריך להשתמש בשכל.

קיימות תשובות טובות מאוד, שכליות. לא יודע אם קראת עליהן או על חלקן. אני רק יכול לומר שבד"כ בוגרים ממוצעים של החינוך הדתי לא מכירים אותן בגלל כל מיני סיבות (המשותף להן, אגב, הוא שבכולן הם לא אשמים). זו הזדמנות.

ובכן.
יש ראיות פילוסופיות שזו בדיוק המסקנה שלהן, שאמונה בקיומו של אלוקים היא הכי הגיונית שיש. ומעבר לזה, ההיגיון מכריח אמונה כזאת. אי אפשר להיות אדם רציונלי ולשלול את קיומו של אלוקים. חשיבה לוגית ישרה תביא למסקנה ברורה בנושא - יש אלוקים.

יש כמה ראיות שמביאות למסקנה הזאת. לכל אחת מהן יש מוקד שונה של עיסוק. יש ראיה שעוסקת בהיבט של אלוקים כבורא (הראיה הקוסמולוגית), יש ראיה שעוסקת בהיבט של אלוקים כמתכנן (הראיה הפיזיקו-תיאולוגית), יש ראיה שעוסקת בהיבט של אלוקים כמי שהעניק תוקף לחוקי המוסר (הראיה מן המוסר), יש ראיה שעוסקת בהיבט של אלוקים כיש המושלם (הראיה האונטולוגית) ויש עוד.

פעם העיסוק השיטתי בראיות היה מקובל יותר, בטח שבשיח בפילוסופי הכללי בעולם. היום פחות עוסקים בהן, וחבל. שומרי תורה ומצוות צריכים להרגיש ביטחון בעמדה שלהם, ואין סיבה שלא יהיה להם אותו. הדרך לביטחון היא בשלב הראשון בירור האמת. יש טיעונים ואפשר לקרוא אותם בצורה ביקורתית ולגבש לגביהם עמדה.

מה מומלץ לקרוא?

הכי יסודי שאני מכיר בתחום הזה - המחברות של הרב ד"ר מיכאל אברהם. הוא כתב חמש מחברות (פלוס מחברת 0 שהיא בעצם מבוא מתודי, ונראה לי שעליה אפשר לוותר) שבהן הוא מנתח את הראיות השונות מבחינה לוגית ו"מטפל" בהן ביסודיות מרשימה. במקרה הצורך הוא מנסח אותן מחדש. הן קצת מורכבות לקריאה, ובגלל הסגנון היסודי שלו הקריאה הופכת לארוכה עוד יותר ואפילו קצת מייגעת, אבל אפשר לעמוד בזה.
המחברות:
מחברות בענייני אמונה - הרב מיכאל אברהם

ניסוח קצר בהרבה של הראיות יש כאן, באתר "לדעת להאמין" של מכון ידעיה:
הראיות לקיום האל - לדעת להאמין

חוצמזה, מומלץ מאוד להיכנס לאתר "לדעת להאמין" ולקרוא שם. לענ"ד זה האתר שמציע את המענה הכי טוב לאדם מאמין היום, שחשוב לו להיות נאמן לחשיבה ישרה. אפשר למצוא שם אינסוף מאמרים על שאלות מתחומים אחרים (ארכיאולוגיה ומקרא, ביקורת המקרא, הלכה ועוד) שכתבו מומחים בתחומם (חוקרי מקרא, ארכיאולוגים, דוקטורים לפילוסופיה וכו').
תודה רבה על התגובה המושקעתהתחדשות.

אני יסתכל בעזה

מאיפה מתחילים?דעתן מתחיל

מההתחלה, הסוף או האמצע?

אז אתחיל מהסוף בקצרה ואז אתחיל מההתחלה ואז בטח אסתבך קצת ואשתוק הרבה ואנסה להגיע לשם. נו, לתחילת הדרך.

הסוף הוא שאת בחיפוש וזה מדהים ומעולה וכל הכבוד על זה ושם צריך להיות. וזו גם ההתחלה.

קודם כל, חפשי. כי אם לא תחפשי לא תוכלי למצוא. פתחי תיבות פנדורה, בבושקות ואפילו את המגירה הישנה. כל מה שתפתחי יהיה בר יישוב. אבל אל תחששי להניח משהו בצד לזמן מסוים. לא עם כל דבר אנחנו מסוגלים להתמודד בכל רגע.

רק רגש או רק שכל כנראה יהיה שגיאה.

אם נתחתן עם הבחור רק בגלל הרגש, מתישהו השכל יעלה ויפגום בקשר. ואם רק בשכל, הרי לא יהיה רגש, ואיך הבחור ישב לך על הלב? כך גם עם אהבת ה'. חייב את שני הצדדים.

אין מה לדון כרגע מה הראשון, אלא איך נכון להמשיך. או להתחיל. או לסיים. תלוי מאיפה מביטים.

אני לא יודע, אבל נשמע שידיעות עבר קצת פוגמות בחיפוש שלך. הן הופכות אותו למבולבל ומסובך. כזה שמצד אחד נכון לגמרי, אבל לא מרגיש כך. ומצד שני הכי מרגיש נכון, אבל מי אמר שאכן זה כך. אז אולי שווה להניח אותן רגע בצד. הרי אם נרצה למצוא אמת אובייקטיבית או שאין כל אמת, נצטרך קודם לבטל קצת את עצמנו. אז לא באמת צריך לבטל, רק להשתיק מחשבות מבלבלות לזמן קצר. להניח אותן מאחור.

מאיפה את רוצה להתחיל, רגש או שכל?

רגש נובע הרבה מחיבור ונתינה. חפשי היכן את מתחברת. איפה הדברים נוגעים בך. שבת מתוקה בעינייך? חיי אותה עם אור בעיניים. שיחה של מישהי עושה לך את זה? לכי אליה. ניגונים ושירה עם חברות? נסיעה לקברי צדיקים? תפילות? התבודדויות? לימוד? חברותא עם חברה, אבא או אח?

חפשי את החיבור שלך אליו. כי אחרי שאנחנו מפתחים רגש פתאום הרבה דברים מתיישבים. פתאום המראה שלו נראה טוב יותר, ההומור שלו באמת מצחיק והקריצות שלו מעלות חיוך.

וחייב גם את השכל. כי בלעדיו, מי אמר שהוא מתאים לי?

מי אמר שאלוקים קיים?

אז מתחילים לחפש, לחקור, לברר. למצוא אותו או למצוא שאינו. 

אפשר להתחיל מספרים; כוזרי, מורה נבוכים, דרך ה', האר"י, לדעת להאמין ועוד רבים אחרים.

אפשר לנסות דרך רבנים ושיעורים; הרב לונדין, הרב שרקי, הרב ד"ר משה רט, הרב דני לביא ועוד רבים נוספים.

אפשר לבדוק דרך אתרים; לדעת להאמין (מומלץ), ישיבה, הידברות ועוד.

אפשר לשאול אנשים; את המשפחה הקרובה, חברות, פורומים ~

אפשר לדון ולברר עם עצמך, מה את חושבת בנושא, מה ההיגיון אומר.

הרבה דרכים יש איך לברר ולמצוא תשובות לשאלות. רק לא להתייאש מהחיפוש. לפעמים הוא מעט ארוך מהמתוכנן. לפעמים הוא מעצבן קצת. אבל לברוח ממנו כנראה ייצר ריק נפשי גדול הרבה יותר. קצת מאמץ ואז הכל פשוט וברור יותר. אם אין אלוקים, מעולה, חיי ההנאות והבטלה קורצים לך. ואם יש, נפלא, יש משמעות לחיים, יש דרך ושביל ללכת בו. יש מנהיג לעולם, לשמוח בו, להעלב ממנו, לדבר איתו, לאהוב אותו.

הדרך לא תמיד קצרה. זכרי: יש תשובות. מי שיאמר לך שאין כנראה לא חיפש מספיק. אל תתייאשי. הן קיימות.

ודבר נוסף. אל תדוני האם יש אלוקים רק ע"פ תשובותיהם של אחרים. אם יאמר לך אחד "בטח שיש, כי העולם משהו כמו מטוס בוינג 747 משהו משהו", אל תאמרי "לא נשמע לי כנראה שאין". התשובה שלו היא שלו ולא שלך, מגיעה לך תשובה שלך לעצמך.

עד כאן להיום.

אם אני יכול לעזור, אשמח לנסות.

ובהצלחה בדרך.

וואו איזה תגובה יפהפיה ומושקעתהתחדשות.

תודה רבה רבה נתת לי הרבה חומר למחשבה וכיוון

פורום ישל"צהאר"י פוטר

אתם אולי מכירים את המנהלים של פורום ישל"צ? אני רוצה להכנס אליו והוא נעול

מי כאן וכמה אתם ותיקים?זיויק
כאן מאז אלף תשעמאות ו-2013שיח סוד
אשכרה.
פשייזיויקאחרונה
בדיקהטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך י"ח בחשוון תשפ"ו 19:50

הלכות ריבית – שיעור 2 - ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

דוגמאות בשיעור: 
האם מותר ללוות בקבוק יין מהשכנים? 
האם צריך לדייק כשמחזירים חצי כוס סוכר? 
מתי מותר להחזיר טיטול יוקרתי במקום הטיטול שלויתי? 
ועוד...

נושאים בשיעור: 
איסור הלוואת מוצרים מחשש ריבית בשינוי מחיר | היתר הלוואה כש'עושהו דמים' וגדריו | היתר הלוואה כשיש ללווה ממין ההלוואה וגדריו | היתר הלוואה בדבר מועט וגדריו | היתר הלוואה במוצרים בעלי מחיר ידוע קבוע | כללים בהחזר מוצרים לאחר הלוואה.

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

הלכות ריבית שיעור 3 – ריבית ברכישה בתשלום דחוי

נושאים בשיעור: 
ההבדל בין אשראי בשכירות לאשראי במכירה | איסור רכישה באשראי במחיר גבוה | ריבית קיימת גם כשהמוכר לא נזקק לתוספת | תנאים להיתר רכישה באשראי כשהריבית לא ניכרת | מכירה באשראי בהצמדה למדד לדולר או למחיר המוצר | הגדרת של 'מחיר קבוע' | מכירה באשראי במציאות של הנחות למזומן | הצעת מחיר למזומן לאחר גמר המכירה | עסקים שדרכם במכירה באשראי | קיום מכירה באשראי שנעשתה באופן האסור

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית ברכישה בתשלום דחוי

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

בנוסף למעוניינים יש שיעורים ב הלכות שבת

וכן ב הלכות ברכות 

בהצלחה בלימוד

~~ ( זה יותר יפה מהנקודות שאנשים שמים כאן)מחכה לחורף
למישהו יש קישור לדרייב לסרט למלא את החלל?

חורף בריא לכולם

היי, יש למישהו את כל סרטי משחקי הרעב בדרייב?אקרומנטלי
כבר לא כל כך פעילrakonto
הא?
בואנה מה נהיה פה כל היום מבקשים סרטיםשִׁירָה

לכו לחפש במקומות אחרים או שאל תחפשו בכלל

מההוולטרוןאחרונה
קפוץ לי

אולי יעניין אותך