מה אפשר לעשות בזמן הזה בשביל לקרב את הגאולה?מחכה לגאולה!

לדוגמא:הָיוֹ הָיָה

1. להתפלל המון, ומעומק הלב.

2. להרגיש!!! להשתוקק!!! (זה לאחרים - מהכינוי שלך  נראה שלך יש מספיק, סתם, תמיד יש מה להוסיף)

סיפור קצר: בדרך ל"כנסיה הגדולה" של אגודת ישראל, נסעו ברכבת הח"ח והאמרי אמת מגור, באחת התחנות ביקשו מהאדמו"ר מגור לגשת לפתח - שכל היהודים שנאספו לראותו יוכלו לראותו, והוא סירב, אמרו לו: רבי, עשרת אלפים יהודים מחכים לך!, מיד קם וניגש אליהם. אמר הח"ח, אם היינו יכולים לומר למשיח שעשרת אלפים יהודים מחכים לו כך - הוא היה מגיע מיד גם!

3. לפעול!! גאולה בדרך הטבע!! להרבות ישובים יהודיים וכו' וכו' וכו' (יש המוון מה לעשות)

4. להרבות תורה, חסד, וכו'. להתחזק בכללי. 

לחוות גאולהסוג'וק

נגאלנו מהגלות, חזרנו לארץ ישראל, למנוחה ונחלה נצחית

"יכירו בניך וידעו כי מאיתך היא מנוחתם, (הרצל מאיתו, מדינה מאיתו, קורונה מאיתו...)

ועל מנוחתם יקדישו את שמך" - יהיה בית מקדש יהיה הכל תהיה גאולה שלמה, מתוך מנוחה

ליישב דעתנו, לקרב גאולה לתודעה, לחויה, כיוון שאלו בעיקר לא נגאלו עדיין

סור מרע, עשה טוב, בקש שלום ורודפהו.אוהב א"י והעם 1

עשה לפחות נשמה אחת , שלא קרובה אליך במיוחד , מאושרת ביום.

הרבה דבריםהסטורי
1. להתפלל
2. להעלות יהודים לארץ
3. להקים ישובים יהודיים
4. לפעול לחיזוק הריבונות היהודית בכל הארץ
5. לפעול לחזרת כל עם ישראל בתשובה שלמה
6. (אפשר להמשיך הרבה מאוד)
לפעול לחיזוק יהדותה של המדינהאריאל יוסף

וכן לחוסנה המדיני, הביטחוני והכלכלי.

תלוי את מי תשאלארץ השוקולד
מוזמן לעיין בספרים הבאים:
אהבת חסד של החפץ חיים, דרישת ציון של הרב צבי הירש קלישר, אורות התחיה של הרב קוק.
ללמוד סדר קדשים או סדר טהרות, הלכה למעשה.
איך ישוב הארץ מקרב את הגאולה?אוהב א"י והעם 1

הרי יש עדיין מחלוקת אמיתית בנושא בין ענקים בתורה אז

למה לא להתרכז קודם כל בעשית הדברים הפשוטים יותר

שעליהם יש הסכמה רחבה יותר ולא לעורר מחלוקת מיותרת?????

אם אני בונה וילה ארבעה מפלסים בארץ ישראל אני בטח

לא מצפה לגאולה.

מי שבונה וילה באוסטרליה - בוודאי התייאש מהגאולההסטורי
אין לי זמן להאריך עכשיו - אבל הדברים פשוטים: "אתה תקום תרחם ציון כי עת לחננה כי בא מועד, כי רצו עבדיך את אבניה ואת עפרה יחוננו" ועיין חתימת ספר הכוזרי.

אפשר להוסיף מקורות רבים, אין לי זמן כרגע. עיין אור החיים הק' על הפרשה פרק כ"ה מפסוק כ"ה ואילך - דבריו החריפים על אלו שטוב להם לשבת חוץ לשולחן אביהם.
בנושא הוילה באוסטרליה אני מסכים אתך. אבל תסכים איתי....אוהב א"י והעם 1

...שיש עדין מחלוקת בנושא בין רבנים ענקים. ישוב הארץ הוא רק על בסיס פיקוח נפש

בזה יש הסכמה כללית.

כן? ספר לי על שלשה רבנים ענקייםהָיוֹ הָיָה

שחלקו, וראויים לחלוק, על הגר"א, מרן הרב, והחזו"א!

ואת הפיקוח נפש מאיפה שלפת?הָיוֹ הָיָה

קטונתי, אבל שמעתי את זה מרב מכובד איש חבד. וזה נשמע הגיוני.אוהב א"י והעם 1

הרי הרצל "חוזה המדינה" יזם את תנועת הציונות כתוצאה ממשפט דרייפוס.

הציונות הדתית נכנסה לתמונה רק לאחר מכן והכניסה לזה נופך משיחי וזה בסדר

כל עוד שזה נופך ולא העיקר.

אז אני גם רב מכובד... למרות שאני לא איש חבד...הָיוֹ הָיָה

סתם...

אבל למה אתה סומך על מעיישה'ס?

ר"ש מוהליבר, ר"י אלקלעי, ונדמה לי ר"צ קאלישער, עסקו בזה לפני הרצל.

ועל כולנה - הגר"א.

מלבד שגם אם הרצל הרים ראשון את הכפפה, סוף סוף מרן הרב העמיד את העניין על הגאוליות, ואת כל תורתו הגדולה אתה פוטר ב"נופך"?

וזה מלבד קריאה פשוטה בספרי נביאינו וחז"ל. 

כל יהודי כולל אני משתוקק לגאולה....אוהב א"י והעם 1

השאלה מה לעשות כדי לקרב את הגאולה.

אני מכבד את דעתכם 

אני מבקש שתכבדו את דעתי ודעת אחרים.

מה התועלת בהדגשת ישוב הארץ על פני

דברים פשוטים יותר כמו :

סור מרע עשה טוב בקש שלום ורודפהו.

גאולה בפשט6554433

היא מעבר מחיים תחת שלטון נכרי לשלטון ישראלי.

בכתובות קי ב,

"לעולם ידור אדם בארץ ישראל אפילו בעיר שרובה עובדי כוכבים ואל ידור בחוצה לארץ ואפילו בעיר שרובה ישראל, שכל הדר בארץ ישראל דומה כמי שיש לו א-לוה וכל הדר בחוצה לארץ דומה כמי שאין לו א-לוה, שנאמר: לתת לכם את ארץ כנען להיות לכם לאלוהים".

אז קודם כל זה בסיס.
ולהלכה
האם ההיתר לקנות בית בארץ ישראל מידי נכרי  ולעבור על איסורי שבות של חכמים בשבת בשביל יישוב הארץ זה דבר של מה בכך?

כי כדי להביא את הגאולה צריך להביא אותהמישהו כל שהוא
ולא להשאר בגלות....

וכבר קדמך ריה"ל

"רוצה לומר, כי ירושלים אמנם תיבנה כשיכספו בני ישראל לה תכלית הכוסף, עד שיחוננו אבניה ועפרה…".

ממליץ על הספר של הרב צבי גלאט הי"ד שיום השנה להרצחו היה שלשום
שישוב הארץ הוא הגאולה בעצמההסטורי
עיין יחזקאל לו וזכריה ח' ובדומה לזה בעוד מקומות אין ספור בדברי הנביאים.
כי כל אלו שהזכרתי, לימדונו כך, זה הכלהָיוֹ הָיָה

ובנתיים חוץ מרב מכובד מחבד לא שמעתי ממך מקור ראוי הפוך,

אז סליחה שאני ציני, אבל מרגיז אותי נורא הביטול של הדברים בלי מקור. 

אין עדיפות של אחת על השניהאליהוד

מצוות התורה נתנו כחבילה ואין לנו יכולת להעדיף מצווה אחת על חברתה אלא במצבים מיוחדים.בוודאי שאהבת הזולת  וסור מרע יש לקיים.

מי שמשניא את השמאל שברובו הוא ציוני ורודף שלום על רקע אהבת..אוהב א"י והעם 1

...ארץ ישראל לכאורה לדעתי טועה ומטעה. זה בטח לא מקרב את הגאולה.

אני לומד את זה ממרד בר כוכבא. היו חילוקי דיעות בין ענקים אם זה מקרב את הגאולה

או לא ולבסוף תוצאות המרד היו הרסניות להתיישבות היהודית בארץ ישראל.

לראשונה אבד הרוב היהודי והדומיננתיות בארץ ישראל,

המושג הפלסטינאי שרודף אחרנו עד היום נוצר

והרבה חכמים ירדו לבבל ללמוד תורה.

עלינו לקיים ציווי התורה במלואם, ומי שבגלל זה ישנא אותנו -הָיוֹ הָיָה

שיערב לו. באמת שאין מה לעשות

ואגב, לא יודע מה יודעים אצלכם שמה, אבל השמאל (ר"ל, מה שנשאר ממנו) ממש לא רודף שלום, אלא אם כן אתה סבור שללכלך את ישראל בכל העולם נקרא רודף שלום, אתה יודע מה, אולי כן - רודף את השלום או "רוידף" שלום...

מאוד הלכתי.....מישהו כל שהוא
גם המכונית לא הומצאה ע"י הרב הראשי
מלבד שעובדתית הגרא והבעשט היו קודם...
אם אתה רוצה להביא מקורות הלכתיים נגד ישוב הארץ נא לדבר לעניין....
הכוונה לפסק הלכה כמו בהלכות שבת
המצאת המכונית מקרבת את הגאולה כמו שאני צנצנת.אוהב א"י והעם 1

זו שיטת חב"ד בלבד. מכל הכיוונים האחרים לא מסכימיםהסטורי
לי זה נשמע הגיוניאוהב א"י והעם 1

או קיי אבל תזכורהָיוֹ הָיָה

שזה מעמיד אותך בעמדת נחיתות מול מי שנסמך על כל שאר גדולי ישראל מזה מאות שנים חוץ מחב"ד והאדמו"ר מסאטמר. 

אז אני בעמדת נחיתות. אז מה? אתה בשלך ואני בשליאוהב א"י והעם 1

בנתיים חוזה המדינה בכלל לא מל את בנו,

רוב מתיישבי ארץ ישראל היהודים לא בדיוק יראי שמיים

והעיר הגדולה בארץ ישראל מארחת את מצעד הגאווה הכי הכי.

מה כל זה קשור?הסטורי
הגאולה היא דבר ממשי, שכל הצ'יזבטים שלך לא משנים אותה.
ידעתי שתגיד "מה קשור" אתה כל כך צפוי.אוהב א"י והעם 1

לדעתי, ואני מדגיש, לדעתי מה הקשר ויראת שמיים לא הולך יחד.

הולך גם הולךהָיוֹ הָיָה

כי ירא שמים לא מעמיד את "דעתו" מול גדולי ישראל. ובראשם הגר"א, שכתבו שהגאולה תתחיל דווקא ע"י הטועים, בסוד יסוד ומילה, רוחא דמשיחא, תרין משיחין ובחינת מב"י. עי' היטב.

?? התשובה לא שייכת לשאלה.. רק נראה כמו מחפש להתגרות בו ...עף על עצמו

כןפלונטר 1

הגאולה היא דבר ממשי ואנחנו מצפים לה כול יום ויום בגלות

כי המשוואההָיוֹ הָיָה
עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך י"ט באייר תש"פ 23:33

של כל גדולי ישראל מול אדמו"רי חב"ד, עם כל ההערצה אליהם, נוטה לכיוון אחד באופן די ברור...

וגדולי ישראל דיברו למרות כל מה שמנית, במחילה

("ואת הראה"... שעומדת בבבל ורואה נבילה בא"י... וכו')

פסקו רבותינו לאורך הדורות שגאולה לא תלויה בתשובה.ציפיק

לצערנופלונטר 1

הם הגיעו גם לעיר הקודש

אבל טענת שזה מוסכם על כולםהסטורי
מה לעשות, שזה לא מוסכם על גדולי ישראל, לא אותם שתמכו בציונות ולא אותם שהתנגדו לה.

ממש תודה לכולם על התשובותמחכה לגאולה!

לא הציונות הדתית, אלא ענקי התקופה שרי התורה ורוח הקודש, הםעף על עצמו

שהסבירו את המציאות לאמיתתה . רק רציתי לדייק קצת.. ויש כמובן עוד המון מה להרחיב בנושא זה, אך אין לי כוח.

הרמב"ן והרב גורן לדוגמא סברו שישוב הארץ דוחה פיקוח נפשארץ השוקולד
מוזמן לעיין ב"משיב מלחמה" כרך א לרב שלמה גורן שם הרחיב בנושא
קצת מגוחך לכתוב "הרמב"ם והרב גורן סברו"הָיוֹ הָיָה

וגם, לפי מה שהבנתי, הוא לא התכוון שפיקו"נ דוחה א"י, אלא שכל העניין של הקמת המדינה וכו' נועד למנוע פיקו"נ, ולא בעל מימד גאולי, מה שכמובן מהווה טעות מוחלטת למעט דעת חב"ד. (וסאטמר, שאומרים שזה עושה יותר פיקו"נ...)

מה שכן, בעובדה היבישה אתה צודק, הם, ועוד המוני פוסקים,  סברו כך,  הסיפור שזה נדחה מפני פיקו"נ זו המצאה חדשה, שהעיקר דגלו בה הגרע"י והרבי מליובאוויטש, שעם כל גדלותם, מהווים בזה כמעט דעת יחיד.

הדבר הפשוט הוא, שכיוון שנצטווינו במלחמה על הארץהסטורי
זה אומר שמותר וצריך גם להכנס לפיקוח נפש. (כמובן שזה בנוי על הרמב"ן, כמדומני שמי שהרחיב בביאור העניין זה המנחת חינוך)
לכך התכוונתיארץ השוקולד
מסכים שזה נראה מגוחך לכתוב כך, אבל האמירה הייתה חשובהארץ השוקולד
ולא ידעתי לנסח טוב
בהחלט חשובה.הָיוֹ הָיָה

לא התכוונתי לבא אליך בטענות ח"ו, אלא להעמיד את צורת הדברים היותר ראויה.

תעיין בדרישת ציון ובכתבי הרב אלקלעי ותקבל תשובה לשאלתךארץ השוקולד
אם הגאולה תלויה בנו, אז הדרך שהיא תגיע זה באמצעות מעשינו.
(כך סברו המקובלים בצפת, רבני המזרחי, הרב קוק, הרב קלישר והרב אלקלעי ועוד רבים.)
ממליץ גם לעיין בספר "יאיר" של משה שמיר
ברור שמעשינו יקרבו את הגאולה. יש הרבה מעשים חוץ מישוב הארץ.אוהב א"י והעם 1

אדוני האדונים, גאולה היא גאולת הארץ, ומעשינו לגאול את הארץ -הָיוֹ הָיָה

יוצרים את הגאולה עצמה.

מה מסובך פה?

קודם כל תנקו את הפוליטיקה המגעילה של מדינת היהודים.אוהב א"י והעם 1

אגב ישוב הארץ זה דבר חשוב אבל ....

יחסים בין אדם לחברו, תרבות שלטון ועוד כהנה וכהנה דברים חשובים לא פחות אם לא יותר לדעתי כמובן.

לא הבנתי ת'קשרהָיוֹ הָיָה

אכן יש כאן הרבה מה לתקן, אבל מה זה "קודם תנקו..." כאילו, וכל עוד לא, אל תדברו איתי...

מאיפה מעכת"ר שואב את סדרי העדיפויות שלו?

רק מציע לך ללמוד בעיון את פרשת המרגלים.... זה עשוי מאוד לעזור.

ואני לא מסוגל להמנע מלהזכיר שוב את דברי חז"ל "ואת הראה, שעומדת בבבל ורואה נבילה בא"י".

זאת אומרת שהרבנים הגדולים טוענים ש....אוהב א"י והעם 1

....שבכל המקורות שמזכירים את מעלת ישוב הארץ המקורות מוסיפים שזה

ורק זה מקרב את הגאולה. נכון?

אלפיים שנה לא ממשו מצווה זו (הרבה עלו רק כדי להלך 4 אמות) ואז קם יהודי

לא בהכרח שומר מצוות, איש תקשורת שראה את הסכנה הקיומית של היהודים

בעקבות האנטישמיות במשפט דרייפוס, והגה את רעיון הציונות.

ברגע שהרעיון ממומש בהצלחה רבה ברור שזה יכול לקרב בתנאי שזה לא ירחיק יהודים

מלקיים מצוות חשובות אחרות שמקרבות את הגאולה.

במציאות העגומה הקמת מדינת ישראל הרחיקה הרבה יהודים מהיהדות

במיוחד בקטע של "אני ועוצם ידי". זאת לצערי המציאות.

בדיוק כך זה לא עבד 2000 שנה עד שיום אחד זה הצליחמישהו כל שהוא
לאדם חילוני וכופר..
מה לעשות ככה ה' בחר לנהל את עולמו מוזמן להגיש לו תלונה שהוא לא הביא את הגאולה כמו שרצית...

ספר עזרא למדת פעם? ממליץ ...
ספויילר גם שם מי שעלו לא היו צדיקים גדולים והם עדיין נמנו בשמותם בתנך ...

ואעפכ "כה אמר ה' למשיחו לכורש"

הגאולה בארץ ישראל לא מרחיקה מתורה אלא להיפך ! החילונות נולדה בגלות הרבה לפני הציונות, והחילונים שנשארו בגלות מתבוללים. הארץ לפחות מגינה עליהם מזה ועם הזמן יש עוד ועוד חזרה בתשובה.

עוד כמה שנים יהיה רוב דתי בארץ. מוזמן לעזור...
חבל שאלוהים ישנא אותך....

אולי במקום לפתוח באגרות כדאי לפתוח בתנך תראה מה יצא לי....

ושבבתי את ישראל אל נוהו ורעה הכרמל והבשן ובהר אפרים והגלעד תשבע נפשו בימים ההם ובעת ההיא נאם יהוה יבקש את עון ישראל ואיננו ואת חטאת יהודה ולא תמצאינה כי אסלח לאשר אשאיר

ובל יאמר שכן חליתי העם הישב בה נשא עון קרבו גוים לשמע ולאמים הקשיבו תשמע הארץ ומלאה תבל וכל צאצאיה

כי הנני אליכם ופניתי אליכם ונעבדתם ונזרעתם י והרביתי עליכם אדם כל בית ישראל כלה ונשבו הערים והחרבות תבנינה יא והרביתי עליכם אדם ובהמה ורבו ופרו והושבתי אתכם כקדמותיכם והטבתי מראשתיכם וידעתם כי אני יהוה יב והולכתי עליכם אדם את עמי ישראל וירשוך והיית להם לנחלה ולא תוסף עוד לשכלם    יג כה אמר אדני יהוה יען אמרים לכם אכלת אדם אתי [את] ומשכלת גויך [גוייך] היית יד לכן אדם לא תאכלי עוד וגויך [וגוייך] לא תכשלי [תשכלי] עוד נאם אדני יהוה טו ולא אשמיע אליך עוד כלמת הגוים וחרפת עמים לא תשאי עוד וגויך [וגוייך] לא תכשלי עוד נאם אדני יהוה    טז ויהי דבר יהוה אלי לאמר יז בן אדם בית ישראל ישבים על אדמתם ויטמאו אותה בדרכם ובעלילותם כטמאת הנדה היתה דרכם לפני יח ואשפך חמתי עליהם על הדם אשר שפכו על הארץ ובגלוליהם טמאוה יט ואפיץ אתם בגוים ויזרו בארצות כדרכם וכעלילותם שפטתים כ ויבוא אל הגוים אשר באו שם ויחללו את שם קדשי באמר להם עם יהוה אלה ומארצו יצאו כא ואחמל על שם קדשי אשר חללוהו בית ישראל בגוים אשר באו שמה    כב לכן אמר לבית ישראל כה אמר אדני יהוה לא למענכם אני עשה בית ישראל כי אם לשם קדשי אשר חללתם בגוים אשר באתם שם כג וקדשתי את שמי הגדול המחלל בגוים אשר חללתם בתוכם וידעו הגוים כי אני יהוה נאם אדני יהוה בהקדשי בכם לעיניהם כד ולקחתי אתכם מן הגוים וקבצתי אתכם מכל הארצות והבאתי אתכם אל אדמתכם כה וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם מכל טמאותיכם ומכל גלוליכם אטהר אתכם כו ונתתי לכם לב חדש ורוח חדשה אתן בקרבכם והסרתי את לב האבן מבשרכם ונתתי לכם לב בשר כז ואת רוחי אתן בקרבכם ועשיתי את אשר בחקי תלכו ומשפטי תשמרו ועשיתם כח וישבתם בארץ אשר נתתי לאבתיכם והייתם לי לעם ואנכי אהיה לכם לאלהים כט והושעתי אתכם מכל טמאותיכם וקראתי אל הדגן והרביתי אתו ולא אתן עליכם רעב ל והרביתי את פרי העץ ותנובת השדה למען אשר לא תקחו עוד חרפת רעב בגוים לא וזכרתם את דרכיכם הרעים ומעלליכם אשר לא טובים ונקטתם בפניכם על עונתיכם ועל תועבותיכם לב לא למענכם אני עשה נאם אדני יהוה יודע לכם בושו והכלמו מדרכיכם בית ישראל
אתה מכיר את הסיפור שעזרא עבר דרך קהילת תימן...אוהב א"י והעם 1

...וניסה לשכנע אותם לעלות איתו לארץ ישראל?

הם סרבו וטענו שזה דחיית הקץ. זה נגמר בריב גדול.

דרך אגב בדיעבד הם צדקו.

השבת נכנסת כאן אז שבת שלום.

הבנתי אתה גם מתנגד לעליית עזרא ובנית בית שנימישהו כל שהוא
עבר עריכה על ידי מישהו כל שהוא בתאריך כ"א באייר תש"פ 10:47
עבר עריכה על ידי מישהו כל שהוא בתאריך כ"א באייר תש"פ 10:44
הגיוני סך הכל.... הרי הוא נבנה על ידי מתבוללים .
לפחות אתה עקבי וזה חשוב....
אבל אין דעת התנ״ך והשס ככה עם כל הכבוד למסורת של יהודי תימן שאינה כתובה בתורה שבכתב או שבע"פ
הם צדקו???ארץ השוקולד
ריש לקיש בגמרא יצא כנגד התפיסה הזו:
"ריש לקיש הוי סחי בירדנא אתא רבה בר בר חנה יהב ליה ידא א"ל אלהא סנינא לכו דכתיב (שיר השירים ח, ט) אם חומה היא נבנה עליה טירת כסף ואם דלת היא נצור עליה לוח ארז אם עשיתם עצמכם כחומה ועליתם כולכם בימי עזרא נמשלתם ככסף שאין רקב שולט בו עכשיו שעליתם כדלתות נמשלתם כארז. שהרקב שולט בו." (מסכת יומא דף ט עמוד ב)

ריש לקיש סובר שם שהגאולה של עזרא לא הצליחה לגמרי כי לא כולם עלו.
אמנם הגמרא מביאה בהמשך את רבי יוחנן האומר שזה שרוב עם ישראל לא עלה זה לא מה ששינה אם תשרה השכינה במקדש, אבל לא ברור שהוא חולק על ריש לקיש בתפיסה העקרונית שזה מאוד בעייתי שהם לא עלו.
במה בדיוק הם צדקו??הָיוֹ הָיָה

וההגיון שלך התקלקל לגמרי אם עכשיו אתה גם מבין שעזרא היה נגדך אבל החלטת שהוא טעה...

והבאת תנא דמסייע מאיזו אגדת עם...

כמה וכמה טעויות היסטוריות (הסתוריה - הסתר י'ה)הסטורי
*אלפיים שנה, יהודים צדיקים וקדושים, עשו מאמציים עילאיים לעלות לארץ ולבנותה.
*במשך האלפיים שנה, עם ישראל היה במצב מאוד קשה, תנאי התעבורה היו קשים מאוד.
*הארץ עברה מיד ליד, מכובש לכובש, כאשר כל כובש החריב את מה שהיה לפניו וכילה חמתו ביהודים.
* אפשר לסמן כל מיני נ.צ. בתהליך שיבת ציון, הוא התחיל הרבה לפני הרצל.
* תלמידי הגר"א עולים בתק"ע (בשופר גדול) על מנת להתיישב בארץ ולבנותה ובזה להביא את הגאולה בדרך הטבע.
*גדולי ישראל, גאונים בנגלה ובנסתר - הרב אלקעלאי ו(תלמידי הגרע"א) הרב אליהו גוטמאכער והרב צבי קאלישער, מתחילים לעורר לציון ולהקים תנועה לישוב הארץ, בערך בשנת ת"ר, הרצל עוד לא נולד.
*זרם העליה לארץ הולך וגובר ויהודים יראי שמים מתאמצים לצאת מהחומות ולהקים שכונות ומושבות - עוד לפני פרסום התכניות של הרצל ולפני כינון ההסתדרות הציונית.
* מה שהרצל עשה והצליח (בהשגחת הקב"ה כמובן) - זה להקים תנועה משמעותית, שלא רק פעלה פעולות חשובות ספציפיות והתפרקה (כמו תנוועות קודמות), אלא הצליחה להחזיר את רבבות אלפי ישראל לארץ ולהקים מחדש את מלכות ישראל.

למה הקב"ה סובב את הדברים ככה? סוגיא גדולה שצריכה לימוד, יש מה לכתוב, הדברים ארוכים לפורום.

הקושיא האמיתית היא איך יראי השמים, לא קפצו על המציאה? ככל שהתנאים הלכו ואפשרו ישוב בארץ - היה מצופה שאלו ששלוש פעמים ביום מתפללים על כך - יהיו הראשונים והמובילים והבונים.
אז באמת הם היו הראשונים, אבל ההמונים לא באו אחריהם. כשהחילונים התעוררו - ההמונים כן באו.
מסכים, אומר דברים נכוניםארץ השוקולד
אבל ראוי לציין שהייתה עליית חסידים בראשות רבי מנחם מנדל מויטבסק כמה שנים לפני עליית תלמידי הגר"א
נכון, כנראה שהם לא דיברו על גאולה בדרך הטבעהסטורי
או לכה"פ זה לא היה 'דגל' אצלהם

אגב, היו גם עליות קודמות. כשבן ציון דינור, ניסה להגדיר את תחילת 'העת החדשה' של עם ישראל, בפרספקטיבה ציונית, הוא סימן את עליית ר' יהודה חסיד וחבורתו. זו הקבוצה הראשונה שעלתה בחבורה גדולה ומתוך תודעה גאולית. הם קדמו בעוד מאה שנה.

עדיין, עד כמה שהצלחתי לברר, הראשונים שפעלו בתודעה של 'מעשי גאולה בדרך הטבע' ולא רק 'זכות ישיבת הארץ תקרב את המשיח הניסי', הם תלמידי הגר"א והראשונים שהקימו תשתית רעיונית ומעשית לתנועה לעליה וישוב מעשי של הארץ, של המוני ישראל, כשלב ראשון בגאולה הם הגאונים הרב אלקלעי ו(בהתחלה בנפרד ובהמשך נוצר קשר ושיתוף פעולה) הרב גוטמאכער והרב קאלישער.
לא, גם אצל החסידים זה היה בתודעה גאוליתהָיוֹ הָיָה

אם כי לא יותר מידי מוקצנת, מוחצנת, ו"משיחית", כמו אצל תלמידי הגר"א שהמשיכו כמובן את "קבלת הגר"א"

השאלה למה מתכוונים כשמדברים על 'תודעה גאולית'הסטורי
גם אצל בחבורות המקובלים של הרמ"ק והאר"י, היתה תודעה גאולית וגם אצל אחרים במשך הדורות.

מקובל במחקר להגדיר עליה 'ציונית' מאז שהתודעה אינה 'נקיים מצוות (ובינהן מצוות ישוב הארץ) ובזה נביא את המשיח', לשלב שבוא נביא את הגאולה בידנו.

לכן בכתיבה הציונית המקובלת, סופרים עליה ראשונה מתרמ"ב - עליית הביל"וים. (ליתר דיוק 1882 ובזה משמיטים את עלית התימנים שעלו בסתיו 'אעלה בתמ"ר').

כך צבעו את שיבת ציון בצבעים חילוניים, את הרב אלקלעי, הרב קאלישער וחבורתם, הגדירו כ'מבשרי הציונות', תוך התעלמות מפועלם המעשי ואת תלמידי הגר"א מחקו לחלוטין מהתודעה, כשצבעו אותם באותם צבעים 'חרדיים' של עולים שעלו כדי ללמוד תורה ולחיות מהחלוקה מחו"ל.

כמובן שזאת הסתכלות שיפוטית, אבל כשמחפשים תודעה 'ציונית', יש בזה משהו ולכאו' לפי זה תלמידי הגר"א הם אכן הראשונים.
אחי, לדעתי הנחת יסוד שצריכה להיות בבסיס כל הדברים שלךעף על עצמו

זה ההבנה שרק בתקופת תנועת חיבת ציון החלה תקופת הגאולה בעצמה ! , אצל כל הכוספים לא"י ואף המיישבים בפועל שהיו לפני תנועת חיבת ציון, עדיין לא החלה "הגאולה עצמה" , זה רק בגדר "הכנה המזרזת את הגאולה", אך היא עצמה עדיין לא החלה !! , וכמש"כ במרן הרב קוק שהגאולה עצמה החלה רק בתקופת תנועת חיבת ציון עיי"ש הלשון אני כותב מן הזיכרון,

אומנם זה נכון שמתפיסתם, אודות "עלייה טבעית יזומה בידי אדם" שהיא המקרבת את הגאולה השלימה, אנחנו למדים ממנה רבות, שסימן להתחלת הגאולה זה אכן עלייה טבעית של כלל ישראל לא"י, והארץ מוציאה פירותיה בעין יפה להם, אך אכתי אצלם לא התקיים הסימן הזה,

ובזה אני בא לבאר מדוע כותב הרב קוק שרק מתקופת חיבת ציון החלה הגאולה, אך מתקופות עליות קודמות עדיין הגאולה עצמה לא החלה , וזאת משום שהגדרת הסימן המורה שהתחילה הגאולה, הוא שכלל ישראל דייקא ולא סך יחידים שונים, עולה לא"י והארץ מוציאה לו פירותיה , ולכן עליית תלמידי הגר"א הגם שהקימו בית כנסת בירושלים ואמרו על זה דברים נשגבים כידוע ליודעים, אכתי זה בגדר של זירוז אך לא החלה הגאולה עצמה, כי קבוצת תלמידי הגר"א הזאת אינה בגדר של כלל ישראל, וכן הוא בנוגע לשאר העליות הקטנות , רק בתקופת תנועת חיבת ציון ההתעוררות והעליה לארץ היתה בגדר התעוררות של כלל ישראל וגם הארץ הוציאה פירותיה בעין יפה, ועל כן דווקא ממנה נחשב שהחלה הגאולה עצמה,

הגדרה של כלל ישראל כפי שנמצא בריבותינו ביהמ"ד של הרב קוק, שכמובן מקורות לו בכל מחשבת פנמיות התורה זה - א . שהוא כולל שלושה חלקים שונים בישראל, גם צדיקים גם בינונים וגם רשעים , וכנודע מביאים בזה את דברי האר"י שצבו"ר ר"ת צדיקים בינונים ורשעים ,שרק בשלושתם יחד יש גדר של כלל ישראל ,אבל אם יש מספר עצום של צדיקים שמתעוררים לשוב לא"י ואין בתוכם רשעים ובינונים , זה נחשב התעוררות של סך יחידים ולא התעוררות של כלל ישראל , ורבינו הרצי"ה בשיחות א"י מסביר בזה מש"כ הישועות מולכו : "עתה שראינו התשוקה הגדולה הן באנשים פחותי ערך, הן בבינונים הן בישרים בלבותם, קרוב לוודאי שנתנוצץ רוח הגאולה" שהיות והתעוררות לא"י היא מצד ג החלקים הללו, אזיי זה נחשב התעוררות של כלל ישראל, שהיא סימן להתחלת הגאולה עצמה.

ב. סך מסויים של אנשים, היינו שלא מספיק ע"ד הפרזה שרק שלושה אנשים (צדיק בינוני ורשע) יתעוררו ויעלו לא"י, זה אינו נחשב התעוררות ועלייה של כלל ישראל, צריך שיהיה מינימום סך מסויים של אנשים (שהם מורכבים מג החלקים הנ"ל), והמספר הוא מה שמובא בביהמ"ד של הרב קוק, ומקובל להביא את הגר"א גוטמכר שאמר זאת - שכאשר כבר עלו לארץ ישראל ק"ל משפחות שעובדות את האדמה, ובחו"ל ישנם המונים המונים שמתעוררים ורוצים לשוב לא"י, זה הוא השיעור המינימלי האומר שישנה התעוררות של כלל ישראל לשוב לא"י, וזה הוא סימן מוחלט שהחלה הגאולה (וגם הארץ מוציאה להם פירותיה בעין יפה, מה שמראה על חיבור של העם אל הארץ ואכמ"ל בעניין זה, עיין ברב עוזי קלכהיים בספרו "שירת האומה לארצה" על ההקדמה לשבת הארץ) ,

ויש עוד הרבה מקורות שיש להזכיר בנוגע לתפיסה שהזכרתי כאן, כמו מה שמקובל לומר בבהימ"ד של הרב קוק, שבמהר"ל נצח ישראל פ"א כתוב במפורש שסימן להתחלת גאולה זה עלייה של עמ"י (כעם ולא כאוסף יחידים, זה עניין שמבואר במהר"ל בהמשך הספר במיוחד בפרק י"א, מה שנקרא בלשונו "קדושת הכלל" ואכמ"ל) לא"י, וכמובן שזה אינו תלוי בניסים או בחזרה בתשובה מעשית של כל עמ"י, שאדרבה זה יבוא ע"י הגאולה ולא לפני הגאולה כנודע ואכמ"ל בסוגיית התשובה בהקשר לגאולה, כן יש להזכיר את דברי הגמרא בסנהדרין המפורסמת על הקץ המגולה שגם בה מבואר ענין זה שכשעמ"י שב לא"י והארץ מוציאה לו פירות זה הגדרה המסמנת שהחלה הגאולה , עיין גם ברמח"ל מאמר הגאולה , בגר,א בקול התור ח"ב לא זוכר את הפרק המדוייק, בראשונים כמו רמב"ן, ראה אוה"ח, ראה חסד לאברהם בנו של המגיד ועוד ועוד שפע מקורות בענין "גאולה בדרך הטבע", שהיא בעצם הסוגייה שלנו... , לוקטו בספרי אתחלתא היא ובעוד ספרים חשובים.

עד כאן , האם אתה מסכים עימי ?

לא יודע אם יש הכרח לדבריךהסטורי
יש שלבים על שלבים, כמובן שהנקודות שהזכרת הן שלבים משמעותיים, אבל היו גם שלבים קודמים ושלבים הבאים.

הרב צבי יהודה דיבר על גירוש ספרד כאתחלתא דגאולה, "מזרה (=רנ"ב) ישראל יקבצנו". (מתוך התורה הגואלת ד', ע"מ ל"ט) וע"ג זה הגאון ותלמידיו וע"ג זה הרב אלקלעי (שכנראה הרצל הושפע ממנו) ותלמידי הגרע"א והקץ המגולה (שהארץ נענית לעם הקרב אליה ומוציאה פרותיה וע"ג זה התנועה הציונית.

האמת שמו"ר הרב יאיר גזבר אומר (על בסיס פרק א' בנצח) שהאמת שהגלות כולה היא הדרך לגאולה.
אחי אולי מה שמטעה אותך, זה שאינך יודע שהלשון "אתחלתאעף על עצמו

דגאולה" סובל שני פרשנויות, האחת במובן של קירוב הגאולה, אך עדיין לא הגיעה הגאולה עצמה!!, ובזאת הלשון השתמש רבי ישראל משקלוב שכתב על התישבותם בירושלים והקמת ביהמ"ד דברים נפלאים עיי"ש,

השניה במובן הקלאסי של התחלת הגאולה עצמה !! , וכן הוא בנוגע ללשון הזאת במרן הרצי"ה שציינת, ועוד.

ואם כן צריך לדעת להבחין מתי הכוונה "להתחלה ממש" או "לקירוב גרידא" , וכך עולה מדברים ששמעתי ממורי הגר"א שרקי שליט"א, אם הרב גיזבר שליט"א הוא רבך אזיי אתה קרוב מסתמא אל הרב שרקי ... אתה יכול לשאול אותו...

עכשיו, ברור שישנם שלבים שלבים, אין זה קשור להנחת היסוד הפשוטה שמקובלת ברבים, שהיא אמת לאמיתה ואסור להתבלבל ולעוות אותה, זה - א. יש תקופה של גלות שהיא לא גאולה (עיין בדבריך שכבר אמרת שאולי הגלות כולה זה גאולה...), ב. ויש מעשים שמזרזים את הגעת הגאולה אך עדיין התקופה מוגדרת כתקופת גאולה, ג. יש תקופה שהיא הגאולה עצמה ולא גלות,

ואאכן ישנם שלבים רבים, אך צריך להבחין בפשטות האם מדובר על שלבים בגאולה עצמה (וזה מדובר בהרחבה רבה בביהמ"ד של מרן הרב קוק), או שלבים בזירוז הגעת הגאולה אך התקופה עדיין מוגדרת גלות ,זה נראה לי מאוד פשוט אבל משום מה יש נטיה לבלבל את זה .

נ.ב - איני מבין מדוע אינך מקבל את מש"כ למעלה, הרי כתבתי שם הסבר מדוע מוכרחים לומר שלא החלה הגאולה בזמנים לפני כן - כי גאולה זה עלייה טבעית של כלל ישראל דייקא ולא סך יחידים וכמש"כ במהר"ל עליית עם ישראל, וכמש"כ בהרצי"ה במפורש ממש בשיחות הרצי"ה א"י ובזה הסביר את דברי הישועות המולכו המפורסמים כנ"ל (איני זוכר את המיקום המדוייק בספר, אך סימנתיו ואני יכול להפנות אותך כשיזדמן להגיע לישיבה שלי, שם סימנתי... ), ויש לזה עוד מקורות כמו למשל בהקדמה לשבת הארץ לרב זצ"ל ועוד,

(אך יודע מה,  אם תרצה אני יוסיף הסבר קצת יותר מעמיק בעניינה של גאולה, ומזה תבין מדוע צריכים לומר שהגאולה זה עליית הכלל דייקא ולא סך יחידים, ולפי הסבר זה במושג הגאולה, הוא נקשר במוגים רבים נוספים במחשבת האמונה כמו מושג התכלית, מושג הארץ, מושג התורה ועוד ועוד, רק אם אני ימצא בי כוח להעלות על הכתב קצת מההבנה הזאת ).

מבחינה עקרונית אין בזה נפקמנוגע, לא נוגע
הבעיה היא שאם סוברים שמצוות ישוב הארץ היא המביאה את הגאולה ובדרך ניסית אז שואלים שאלות כמו- הרי יש עוד הרבה מצוות ולמה דווקא זו וממילא מתרפים בעניין.

ואגב, בקול התור מובא שהגרא אמר שאם היה אפשר להעביר בבת אחת לארץ ישראל ס ריבוא צריך לעשות את זה כי הכח של המספר הזה גדול להכניע את ס"מ בשערי ירושלים, ואז תשתלם מיד הגאולה השלמה בענני שמיא בדרך ניסית.
לכאורה הגרא סובר שבימות המשיח עולם לא כמנהגו נוהג.
אני חושב שקבוצת החסידים כן פעלה כדי לקדם בדרך הטבעארץ השוקולד
אבל יש קבוצות יש להן מזל הסטורי כמו תלמידי הגר"א ויש כאלה שלא כמו החסידים.
^^^^הָיוֹ הָיָה

אדון אוהב וכו', כשתצא שבת אצלך תעבור על המקורות הנ"ל

ובעניין ההתרחקות מהדת - שקר גמור ומוחלט, ע"ע ההתבוללות... בע"ה כשיהיה לי כח אכתוב קצת עובדות יותר באריכות.

לא זה ורק זה, אלא בעיקר זה, והדברים כתובים בפירושהָיוֹ הָיָה

ןהם לא פרשנות של "הרבנים הגדולים"...

(וגם אם זה כן היה כך, מצופה מיר"ש לקבל את דברי הרבנים הגדולים, ולא לחשוב שהוא הכי חכם בעולם)

המונים עלו והשתוקקו לעלות, לא בדיוק בשביל ד' אמות (שעל אלו מסוג זה, שבאים "למות בא"י" דרשה הגמ' - "בחייכם -נחלתי שמתם לתועבה, ובמותכם - ותבואו ותטמאו את ארצי", אז נא ונא ממי שהשים נחלת ה' בחייו לתועבה...) 

איזה עיוותים מבחינת המציאות ההיסטורית הפשוטה, וק"ו מבחינותעף על עצמו

אחרות.

זה לא יואמן, אני מקווה שלא הבנתי אותך נכון .

נניח שהיית רוצה בית, האם לא ברור מדוע בניית הביתארץ השוקולד
באופן פיזי מקרב את זה שיהיה לך בית?

אותו דבר עם גאולה, יש מחלוקת אמוראים אם זה כולל גם ממדים רוחניים, אבל הבסיס בגאולה הוא שארץ ישראל נותנת את פירותיה לעם ישראל שהוא חופשי בארצו מעול זרים ולכאורה שיש מקדש גם. (ואם פיזית נטענו עץ בארץ קירבנו פיזית את הגאולה)
מרד בר כוכבא כמשל.אוהב א"י והעם 1

היו חילוקי דיעות בין ענקים אם זה מקרב את הגאולה

או לא ולבסוף תוצאות המרד היו הרסניות להתיישבות היהודית בארץ ישראל.

לראשונה אבד הרוב היהודי והדומיננתיות בארץ ישראל,

המושג הפלסטינאי שרודף אחרנו עד היום נוצר

והרבה חכמים ירדו לבבל ללמוד תורה.

אוי, זה לחלוטין לא קשורהָיוֹ הָיָה

מרד בר כוכבא היה בזמן שנגזרה גזירת הגלות, והעם לא קיבל את דברי החכמים שהתריעו על כך, היחיד מבין החכמים שחלק היה ר"ע שסבר בטעות שבר כוכבא הוא משיח וממילא אין עוד משמעות לגזירה הנ"ל.

הרוב היה אובד אף בלי המרד - מאותה סיבה עצמה שהמרד גופיה קרס- הואיל ונגזרה גזירה.

ולכן גלו לרומא, בעיקר, ואח"ז היו שהלכו לבבל עד ששם נוצר המרכז של היהדות.

(נ. ב. ממש, המושג פלסטיני לא קשור לזה בגרוש, ממש משום כיוון.)

כל זה לא נוגע לזמן שאין שייכות לגזירה, (אא"כ כת"ר השתכנע מטענות הרב מסאטמר זצ"ל, מה שבד"כ לא קורה לת"ח מן השורה.) שבו - מצוות כיבוש הארץ, היא היא הגאולה, חבל כ"כ שאתה ממשיך ומתעקש מדעתך נגד דעת הגר"א וגדולי תלמידי הבעש"ט, ותלמידהון ותלמידי תלמידהון די באתרא קדישא הדין ודי בכל אתר ואתר. 

הייתי ממליץ לך, אם המצב הוא באמת שאתה מעוניין לבדוק את הדברים משרשם, להשיג את עלוני ופרסומי אגודת קדושת ציון, אגודה חרדית שמבארת את העניינים האלו בטו"ט.

אם אתה יותר רציני, אמליץ על ספרי הגאון ר' אריה שפירא שליט"א, חתנו של הגרז"נ שליט"א. "אחרית כראשית" ו"מגדיל ישועות מלכו" המבארים היטב.

כמו"כ כדאי לעבור על ספרי משפחת רבלין - בראשם כמובן קול התור, ועימו - חזון ציון, המגיד דורש ציון, ברית אבות בסערת אליהו, וכו', אשר אע"פ שנסתרה מהימנותם הטכסטואלית. די ברורה האותנטיות האפוקליפטית שלהם.

בעקבות דיכוי מרד בר כוכבא....אוהב א י והעם 1
.. הרומאים שינו את השם של מחוז יהודה לשם פלסטינה ואת השם ירושלים לאיליה קפילוטינה.
עדין בתעודת העליה של הורי מתקופת המנדט הבריטי כתוב: ארץ ישראל פלסטינה.
אז השם פלסטינה רודף אותנו עד היום.
איך שלא תסתכל על זה בלי המשקל הכבד של רבי עקיבא ותלמידיו בגלל פעמי המשיח ששרו עליו מרד בר כוכבא לא היה יוצא לפועל.
לסיכום : סור מרע עשה טוב בקש שלום ורודפהו חשוב באותה מידה כמו ישוב ארץ ישראל ואולי אולי חשוב יותר.
אבותינו אברהם יצחק ויעקב ישבו את ארץ ישראל, הארץ המובטחת להם ממש מפי הגבורה, בשלום והרמוניה עם תושבי הארץ . זכותינו על ארץ ישראל בפרט ועל היותנו עם נבחר היא רק בזכות האבות. לא לחינם תקנו חכמים שבעומדינו שלוש פעמים ביום בתפילת שמונה עשרה עלינו לכוון על ברכת אבות באופן מיוחד.
כבר כתבתי בעבר, אצל יהודי ירא שמיים הכל קשור לדעתי כמובן. אז אצלי הכל קשור וכדי שתכבד את זה לפחות אפילו אם אתה לא מסכים.
ועדיין - הרמב"ם לומד הלכות משיח מייחסו של ר"ע לבר כוכבאהסטורי
כלומר, בשעתו אכן החזון נפל - אבל לדורות זה הדגם.
כולנו מקווים שהחזון לא יפול. השאלה היא מה לעשות כדי...אוהב א"י והעם 1

...שזה לא יקרה ובזאת אנו חלוקים. לא שאני נגד ישוב הארץ חלילה. אני בעד

בדרכי שלום ככל שאפשר. דרך אגב כאשר ניסינו לעשות זאת בדרכי שלום (לכאורה)

זכינו ליותר הצלחה.

תבדוק איך ערביי חברון בטרפ"ט, גמלו לשכניהם שמאות שנים חיו בשהסטורי
מה הם עשו בבית הדסה, מרפאה שיהודים בנו וכולם כולל ערבים, קיבלו טיפול בחינם.

כשההגנה הציע אבטחה לקהילה בחברון, דחו אותם בטענה שאנחנו חברים של הערבים ולא רוצים להתגרות בהם...
צודק. הם טעו. אבל שוב זה ענין...אוהב א י והעם 1
..,,של פקוח נפש.
לא עסקתי בהאם הם צדקוהסטורי
אלא שהטענה שכשנהגנו בדרכי שלום, ישוב הארץ יותר הצליח - מלבד שהיא נגד מצוות כיבוש הארץ, גם לא נכונה במציאות.
התורה ציוותה, לא בדיוק על דרכי שלום.הָיוֹ הָיָה

א,ב,ג.הָיוֹ הָיָה

הפלסטינים מבוססים על הפלישתים, זה שהרומאים גם חשבו על הרעיון לא אומר כלום, כל ערבי מתחיל יספר לך שהוא מצאצאי הפלישתים, וגם אם רומא היו קוראים לזה הונוללו זה היה קורה בדיוק אותו דבר.

לא יודע מה הראיה מהשלום ושלווה של האבות, ומה אוחז לדעתך יר"ש. אני יודע שיר"ש מקיים את כל מצוות התורה, גם כאלו שפחות הומניות ונאות בעיני שכינינו היקרים.

לא אכפת לי לכבד אותך, - אבל בחייאת, אתה מתעקש על עיקרון, ללא מקור, נגד כל מי שטרח פה לבאר ולהוכיח, וזה לא רק אני, תסכים שזה די מתסכל? וגם טיפטיפה גורם לפחות כבוד?

לא צריך מקורות !אוהב א י והעם 1
אני מביא כל שבת ג׳חנון ליהודי בודד ומאמין שזה מקרב את הגאולה
אתה מספח עוד דונם ומאמין שזה מקרב את הגאולה.
סמוטריץ משכנע את פרץ לבגוד בבן גביר ומאמין שזה מקרב את הגאולה
פרץ מתכני לבגוד בסמוטריץ לקבל משרת שר ומאמין שזה מקרב את הגאולה.
בנט ומה שמה בוגדים בסמוטריץ ופרץ ומאמינים שזה מקרב את הגאולה.
הכל טוב , הכל לשם שמיים.
איך אתה רוצה שנכבד דעה של מישהו כזההָיוֹ הָיָה

שחושב שהוא חכם יותר מכל המקורות.

איך?

זה לא ענין של חוכמה זה ענין של אמונהאוהב א י והעם 1
אי אפשר לצפות לגאולה דרך האינטלקט . אמונה ואינטלקט לא הולכים ביחד.
ואם אתה לא תכבד אז אתה חושב שאני אפסיק להאמין.
כלומר זה לא עניין של תורה והלכהמישהו כל שהוא
אלא של אמונה?
הבנו מקורות הלכתיים מהתנך מהגמרא מהפוסקים והתשובה שלך אמונה...
תקשיב לעצמך....זה אבסורד שאדם שמאמין בתורה ונאמן לה מדבר ככה
אם הבנתי נכון אתה אומר כך: כל המקורות, מהתנ"ך, ראשונים ואחרוהָיוֹ הָיָה

ואחרונים, לא מעניינים אותי, כי הם "חכמה" ופה זה תחום של "אמונה" אז אני מאמין במה שנראה לי???

רק לי נראה שנוצרה פה בעיה עם היין שלך? מה אומרים חכמי הפורום?

הוצאת שם רע לא מקרבת את הגאולההסטורי
סמוטריץ' לא שכנע את הרב פרץ, אחרים עשו זאת.

כנראה שהדבקות בחטא המרגלים, עוברת גם לתחומים אחרים.
לא היו חילוקי דעותהסטורי
הרמב"ם כותב על ר"ע "דימו הוא וכל חכמי דורו" ומשם מוציא הלכות משיח. למה הוא מתעלם מר"י בן טורטא? שאלה טובה, אפשר לתת לה כמה תשובות.

בוודאי שלימינו, ר"ע זה הדגם.
ואין חכמים שירדו לבבל ללמודהסטורי
יש חכמים שעלו ללמוד בארץ וחזרו לבבל *ללמד*, זה הבדל עצום - כיוון שרוב הציבור שם, אחריות חלק מהחכמים, להורות להם שם.
ולהפך, חשבו ללכת וחזרו בהם!הסטורי

מעשה ברבי אלעזר בן שמוע ורבי יוחנן הסנדלר שהיו הולכים לנציבים אצל רבי יהודה בן בתירה ללמוד ממנו תורה והגיעו לציידן וזכרו את א"י, זקפו עיניהם וזלגו דמעותיהם וקרעו את בגדיהם וקראו את המקרא הזה וירשתם אותה וישבתם בה ושמרתם לעשות את כל החוקים האלה ואת המשפטים אמרו ישיבת א"י שקולה כנגד כל המצוות שבתורה חזרו ובאו להם לא"י".

(סיפרי דברים)
ואולי מרד בר כוכבא מלמד כמה צריך לנסות?ארץ השוקולד
שמעתי משמו של הרב זיני שרבי יוחנן בן תורתא החולק על רבי עקיבא מופיע במקום אחר כבעל הפרה בסיפור של הפרה שומרת שבת, הוא התרגש כל כל מהסיפור ולכן התגייר ונקרא "בן תורתא"="בן הפרה" ולא מופיע עליו שהיה תלמיד חכם, לעומת רבי עקיבא שידוע כתלמיד חכם.
אף אם לא נקבל את דבריו של הרב זיני, זה השוואה בין גדול הדור רבי עקיבא לרב שכונה, תבחר צד.
אין פה צד. יש תוצאות טרגיות.אוהב א י והעם 1
גם להקמת המקדש היו תוצאות טרגיותמישהו כל שהוא
גם לשמירת שבת היו...שהרי כמה יהודים נרצחו בגלות על שמירת שבת...

יש תנך יש גמרא יש הלכה פסוקה מדורי דורות ומצד שני יש אמונה עיוורת בתוצאות טרגיות...
אתמהה
אדרבה, רואים את המסירות של האנשים אזארץ השוקולד
למרות הסיכון הם חשבו שנכון לנסות
לא להתייאשהפי
להתפלל
תהילים
עין טובה עין טובה ועין טובה
אם מישהו עיצבן אותך להגיד לו ..
אם רבת עם מישהו לנסות לפתור את זה
לחייך וחסד

לקרב את כולם לא רק מי שמאמין
הגאולה כבר הגיעה ב"ה, השאלה היא איך לקרב את הגאולה השלימהעף על עצמו

אולי אפש"ל שהדרך לקרב את הגאולה השלימה היא ע"י תורה הנלמדת מתוך חיבור לקדושת כלל ישראל המתגלה בא"י,

ומבחינה פרקטית מהי הדרך להיפגש עם קדושת הכלל ?, בכדי שעסק התורה של האדם יהיה באופן הנכון שלו כמתחבר עימה, והתשובה היא - ע"י שהאדם עוסק בתורת הרב קוק זיע"א, שעניינה של תורה זאת, שהיא התורה השייכת לתקופת א"י, זה להמשיך ולהשפיע על האדם את קדושת הכלל הנשפעת בא"י, ובכך לרומם את מעלת כל חלקי עבודת השם שלו, הן תורה, והן תפילה, מידות ועוד, וכנודע בכתבים הרבים של בית מדרשו של מרן הרב קוק.

וצריך לדעת מש"כ הרב קוק זיע"א שזה עניין תורה לישמה , היינו לימוד תורה לשם חיבורה והתאחדותה עם קדושת הכלל , ורמז לזה בדברי המהרח"ו בתחילת העץ חיים ש"לשמה" זה אותיות לשם ה' , והאות ה' בקבלה מורה על ספירת המלכות שהיא עניין קדושת הכלל הנקראת כנסת ישראל, וא"כ רואים בדבריו שלשמה זה לשם חיבור התורה עם קדושת הכלל.

ובריבותינו הקדושים (מרן הרצי"ה בכתביו, ומרן הרב חרל"פ בלחם אבירים ועוד) מבואר שזה היה גם סיבת הגלות, דהיינו מה שלילת לימוד התורה באופן הזה הביא את הגלות!!, וחיוב לימוד התורה באופן הזה הוא מקרב את הגאולה השלימה , ועל דרך דברי מרן המהר"ל המפורסמים בנצח ישראל פ"א שהדבר נודע מהופכו ידיעה אמיתית, והגאולה נלמדת מהגלות שהיא הופכה עי"ש,

ואם כן, כתוב בגמרא שחורבן בית שני היה משום "שלא ברכו בתורה תחילה" , והכוונה בזה אומרים ריבותינו הקדושים זיע"א, שבברכת התורה השלישית כתוב "אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו" ורואים בברכה זאת שישראל קודמים ורק לאחמ"כ נכתבה התורה, וכנודע זה בספרות פנמיות התורה (מקור לזה בתנא דבי אליהו "ישראל קודמים" ועוד ועוד אכמ"ל) , ולפי זה כשחז"ל אומרים שלא ברכו בתורה תחילה, אין כוונתם שלא ברכו מבחינה פרקטית (הוצאו את מילות הברכה מפיהם) וכמש"כ זאת במפורש המהר"ל !, אלא כוונתם שלא פעלו את המשמעות של הברכה זאת, והוא ענין לימוד התורה מתוך קדושת הכלל, שבזה קדושת הכלל מתחברת עם התורה.

באיזשהו ספר בנביאיםlias

כתוב שבגאולה השלימה "מלאה הארץ דעה את ה' כמים לים מכסים".

לדעתי המטרה של הדור שלנו הוא לקדש את שם ה' בכל מקום,

להראות שהתורה היא משמחת וההולכים לפיה רק מרוויחים וטוב להם בחיים וכו'.

להציג את היופי ביהדות לכל הרחוקים שמפחדים להתקרב..

אין סתירה בין דבריך לדבריי , כן .. דברים יפים כתבתעף על עצמו

ואכן בעז"ה אנו נבוא למצב  - שלא רק עמ"י בכללו יהיה במדרגה של דעת השם , אלא האנושות בכללה , ע"י עמ"י תבוא למדרגת דעת השם (ורק ע"י עמ"י, היא אינה יכולה לבוא לדעת השם מצד עצמה כ"א ע"י עמ"י כנודע) , ואפ"י יותר מזה, ע"י כלל האנושות תבוא גם העולמיות החושנית (מלשון 5 חושים שבאדם, היינו שהיא נתפסת באחד מחמשת החושים של האדם, בשונה למשל מנשמת האדם , שהיא מהות האדם כמש"כ בשערי קדושה, שהיא אינה נתפסת באחד מחמשת החושים) למצב של דעת השם , כי צריך להבין שדעת השם הכוונה "להתקדשות" אמיתית !, וזה שייך גם בעניני חומר שהם ישיגו דעת השם היינו שהם יתקדשו, לקבל את הערך האלוקי המתחבר בהם, וכמש"כ במסילת ישרים מידת הקדושה עי"ש.

יש כאן כמה שלבים של עילוי העולם הזה , בתחילה עילוי כלל ישראל, לאחמ"כ עילוי כלל האנושות ע"י כלל ישראל, ולאחמ"כ עילוי העולמיות ע"י האנושות בכללה , ועוד .

יש"כ!! דברים נפלאים, שפתיים יישק.הָיוֹ הָיָה

תודה ימלך עף על עצמו

מעריץ אותך

תראה גם כאן אולי תאהב -עף על עצמו

אחי, לדעתי הנחת יסוד שצריכה להיות בבסיס כל הדברים שלך 

זה ההבנה שרק בתקופת תנועת חיבת ציון החלה תקופת הגאולה בעצמה !  

משהו כדאי לפתוחשמינייייייסט

לפתוח עיניים לראות את היהודי השבור שיושב לידך בבית הכנסת את החבר בחדר שעובר עליו מה שעובר והוא ממש בגלות הנפש והנשמה... לנער אותו, לחזק אותו, להיות בחי' המשיח שלו...לשמח.

כמובן גם כן שאר הדברים.. מקווה שתבקרוב!!!

וואוו יפה מאוד!! מדהים אחיעף על עצמו

לשאול את עצמיחיות צבעונית
את מי אהבתי היום? למי עשיתי טוב?
הרב חרלפ אומר.me.
לפי הבנתי
שהציפיה לגאולה היא יותר גדולה מהגאולה במובן של הביטול שיש כלפי האין סוף
וואי דיבור חזזקשמינייייייסט

עונהבשורות משמחות
אני חושבת שהיום הרבה אנשים רחוקים מעצמם בפן הפיזי ויש לזה השפעה בפן הרוחני.
התרחקנו מעצמנו מאוד: התרבות, החינוך, הבריאות הלקויה (חזרה לתזונה טובה, ולא להכניס חומרים מסוכנים לגוף) וכו'

בעיני בעצם גאולה זה לחתור ולגלות את האמת בכל רובדי החיים- הפיזי וכך יש השפעה על הרוחניות!
דווקא הקבוצות הקטנות כיום שמנסות לעשות שינוי כיוון (בעשיית צדק, החיבור בין גוף נפש, החינוך וכו') בניגוד לדרכים המקובלות זו גאולה!
ומסייגת שלא מדובר בעינייני הלכה ותורה.
לשמור על א"י בידינו.אריאל יוסף

להיאבק למען ריבונות ונגד חלוקת הארץ.

אחדות העם קודמת לכל דבר!!!!אוהב א י והעם 1
כאשר אבא מגרש את בנו מהבית הבן חייב לקבל את הדין כל שכן כאשר הגרוש מתבצע בפעם השניה.
לאחר זמן הבן יושן בחצר ומתפלל לאביו שמביט בו דרך החלון שלוש פעמים ביום כדי שיכניסו לבית בחזרה.
הבן לא יעיז לפרוץ לבית כנגד רצון אביו אלה אם כן הוא.......
חסר יראה!!!!!!
או אם...הָיוֹ הָיָה

אביו ציוה אותו על זה!!!

בבקשה לקבל את סולם הערכים והציווים שנצטווינו ע"י אהינו מלכנו בתורתו.

ולא להתפתות לייצר עולם ערכים פרטי ש"נראה לנו טוב".

גם לא כשזה מסתדר עם משלים נאים.

מזל שאנשים כמוך לא הנהיגו את העם ב1947אוהב א י והעם 1
אחרת גם מדינת ישראל לא היתה קמה.
לא הבנתי את ההקשר.הָיוֹ הָיָה

צר לי.

אם את תוכנית טרמפ אתם לא מקבלים....אוהב א י והעם 1
...ומתעקשים על כולה שלי, איך הייתם מקבלים את תוכנית החלוקה ב47?
ואיך הגעת עכשיו לתכנית טראמפ? מה זה נוגע לשרשור ולדברי?הָיוֹ הָיָה

וכמובן שיש לענות על דבריך כל כך הרבה, אעשה זאת אם תפתח שרשור חדש בנושא באקו"ח, לא רואה צורך להגרר לזה כאן.

עצה טובה, תשתדל לא לסטות מהדיון. (התווכחנו על כיבוש ארץ או אחדות העם, ואתה עונה לי בטראמפ ו48, איך?)

אז זהו , מה יותר חשוב שלמות העם או שלמות הארץ?אוהב א י והעם 1
חשוב יותר לקיים את המצוות כפי שנצטווינו עליהם בתורה.הָיוֹ הָיָה

האי כללא הוא.

ואידך פירושא זיל גמור.

כוחה של אחדות. כידוע לך....אוהב א"י והעם 1

....בזמן מלכות אחאב היינו מעצמה איזורית ולא בזכות קיום מצוות. נהפוך הוא.

חכמים מייחסים זאת לכוחה של אחדות.

"שורש האמונה הוא שורש המרי".הָיוֹ הָיָה

אחדות היא מצווה חשובה, וגם גורמת לנצחונות כמו בימי אחאב.

אבל לא מוותרים על מצוות אחרות בשביל ליצור אחדות.

זה מה שאני מנסה ללא הצלחה להסביר לך.

ה' ציווה אותנו במצוות שונות, ועלינו לקיים אותם כפי שהוא ציווה.

ולא כפי מה שנראה לנו יותר הומאני.

זה הכל.

תודה לאל זכית לקיים את מצוות...אוהב א י והעם 1
ישוב הארץ . מה תועיל החלת ריבונות של מדינה שהיא בעיקרה חלונית, מה גם שזה גורם לחוסר אחדות אפילו בצד הימני של הטבלה?
אם תלמד היטב את גדרי ההלכות וגדרי המציאותהָיוֹ הָיָה

תבין כמה יש חילוק בין עם ריבונות לבלי.

(אמנם בהסכם הנוכחי ח"ו איני תומך כלל ועיקר)

גם אניאוהב א י והעם 1אחרונה
להיות אדם יותר טובהפי
אדם באמת אכפתי ולא אדיש לעולם
פירוש הביטוי "בכור שוטה"שלג דאשתקד

רש"י בפרשת מקץ (מב, לח) מביא את דברי המדרש (מדרש רבה, בראשית צא), שיעקב קרא לא אהב את ההצעה של ראובן "את שני בניי תמית אם לא אביאנו אליך", וקרא לו "בכור שוטה".

הרד"ל בהגהותיו למדרש (אות יד), מציין שהביטוי "בכור שוטה" מופיע בגמ' בפרק יש נוחלין, לגבי אדם שהיה קורא לבנו בכור שוטה, והמשמעות היא שהוא בכור מאמא ואינו ראוי לנחלה כפולה. כך - אומר הרד"ל - גם יעקב כינה את ראובן כבכור שאינו הבכור העיקרי (בגלל שהוא מבני לאה שאינה עקרת הבית, או בגלל שהוא הפסיד את הגדולה כשחילל יצועי אביו).

תכלס, לא הבנתי מה המשמעות של הביטוי הזה ביחס לראובן בהקשר הזה. האם הוא לא יכול להיות שוטה גם אם הוא לא בכור? האם בכורים הם בהכרח יותר/פחות שוטים? ומה הקשר לעניין של נחלה ובכור מאמא (לפי הרד"ל)?!

במעט שחיפשתי לא מצאתי הסבר ברור ומניח את הדעת.

ראובן תמיד מנסה יוזמותקעלעברימבאר

טובות, ותמיד זה נכשל אצלו.

מעשה בלהה נועד לקנאות לכבוד לאה, ובסוף קרה מה שקרה.

ניסה להציל את יוסף ולא הצליח.

מנסה לשכנע את יעקב אבל זה הצעה טפשית יחד עם אחריות וטוב לב.

ראובן מייצג את מידת החסד שבמלכות,  כמו החסד שהיא המידה הפותחת והבכורית,  שהיא נטיה טובה אך גולמית חסרת גבולות וצורה מוגמרת (בניגוד למידת הדין), כך תפקידו של ראובן בעם זה להיות הפותח, היוזם (בכורי אתה כוחי וראשית אוני, יתר שאת ויתר עז), אבל לא המנהיג. כי הוא לא יכול להנהיג כי הצעותיו טובות הלב לא מגובשות ולא אפקיביות. הוא מהיר ופזיז וחסר גבולות "פחז כמים" ולכן נשללה ממנו הבכורה "אל תותר", מה שהכי התבטא בחטא מעשה בלהה שם היה פזיז לקנאות לכבוד אימו.

בטומאה, לדורות זה מתגלם בדתן ואבירם שלא מסוגלים לקבל מרות וגבולות. קרח מערער על חוסר השיוויון, בעוד דתן ואבירם על עצם השלטון "כי תשתרר עלינו גם השתרר" הם הדמות של האנרכיסטים שלא מקבלים מרות וגבולות "מי שמך לאיש שר ושופט עלינו" לפי חזל זה דתן ואבירם הניצים.

גם בשופטים שבט ראובן חי לעצמו ולא מגיע להזמנת דבורה להלחם בסיסרא, כי הוא לא מקבל מרות. והוא לא יושב רק בתחום גבולות נחלתו אלא מתפשט עם צאנו מתישהו עד נהר פרת (כנראה בתקופת שלמה) לפי דברי הימים 

תודה!שלג דאשתקד

האמת שזה היה כיוון החשיבה שלי. ש"בכור שוטה" הוא לא אדם רגיל - מונהג. אלא בכור, שכן מנסה ליזום ולהנהיג, אך לא מצליח להביא תוצאות טובות.

אני שייכתי את זה לפחדנות מסוימת שמתלווה לפעולות של ראובן. הוא רוצה להציל את יוסף אז מציע שיזרקו אותו לבור עם נחשים ועקרבים... ורוצה שיילכו להביא אוכל לחיי המשפחה ומציע להרוג את ילדיו...

הכל: כוונה טובה ותוצאה מסובכת, לפתור בעיה בבעיה אחרת. יתכן שזה גם מה שעשו בני ראובן כשבנו מזבח בעבר הירדן - הכוונה להיות בקדר, אבל הפרקטיקה היא של היפרדות - בדיוק הפוך מהמטרה.

(את הרעיון של פחדנות כבעיה במנהיגות, מציין הרב חיים שמואלביץ בשיחות מוסר שלו)

עכשיו ראיתי ב"סדר הדורות" התייחסות לביטוי "בכור שטן" (חכם, יצירתי), לעומת "בכור שוטה". אבל הדבר עוד צריך בירור.

בכל מקרה, כל הדברים שלי (ואולי גם שלך) לא מעוגנים בספרות. אז אם יש למישהי מקורות - זה ממש יהיה נחמד!

כמו הדס שוטהבחור עצוב

נראה כמו הדס אבל בעצם הוא לא.

כך גם ראובן, נראה כמו בכור אבל יעקב כבר החליט לנשל אותו ולהעביר את הבכורה ליוסף. 

ראובן איבד את הבכורה משום שהיה צדיק מדייכְּקֶדֶם
איך זה קשור למה שכתבתי?בחור עצוב
זה פירוש החתם סופר, אגב. 
זה בגדול מה שכתב הרד"ל על פי הגמראשלג דאשתקד
אבל מה המשמעות של זה ביחס לראובן והתנהגותו? (אלא אם כן התכוונת לדבריו של קליברמן ושלי דלעיל)
פרט, נמק והסבר בבקשהשלג דאשתקד
מעשה בלהה זה צדיק מדיי?קעלעברימבאר
תבע את כבוד אמובחור עצוב
אז זה לא צדיק *מדי*. זה אדםקעלעברימבאר
שלא יודע איך לנתב את הצדקות
אם ראשונים כבני אדםבחור עצוב
אנחנו חמורים. 
נכון. לא טענתי שראובן לא מלאך, אלאקעלעברימבאר

שהוא לא בכור כי הוא לא יודע להכניס את הצדקות שלו לגבולות, בחינת החסרון של מידת החסד . לא כי הוא צדיק יותר מדי (שזה אולי דבר שנכון לבנימין, לוי או כלאב, שהם צדיקים גמורים ולא בעלי תשובה. לא לראובן). "פחז כמים אל תותר" משום שאתה ממהר ופזיז לזרום כמים, אל תותר

כןכְּקֶדֶם
זה אקט של מידת הדין
אבל זה חטא. גם בלבול יצועים זה חטא.קעלעברימבאר

אגב ראובן זה חסד. שמעון זה דין.

זה חטא מצד זה שזה לא שייך למציאותכְּקֶדֶם
חסד ללא גבולות הוא הופעה של מעין דין 
חסד לעומת המלכות הואקעלעברימבאראחרונה

באמת תיאורטי מדי ולא שייך למציאות.

אבל חסד לעומת התפארת הוא חלקי ולא משלב את כל הערכים.

אז על לוי (שמיוצג על ידי תפארת שבמלכות) אפשר לומר שלא זכה למלכות כי הוא צדיק מדי. או על יוסף (יסוד) או בנימין (יסוד שבמלכות) גם כן. לעומת יהודה ודוד שהם מלכות.

אבל ראובן (חסד שבמלכות) ושמעון (גבורה/דין שבמלכות) מייצגים ערכים חלקיים ולכן קוללו.

על שאול המלך חז"ל הטביעו את המימרא הזאתכְּקֶדֶם

של אל תהיי צדיק מדיי

שאול המלך היה מדיי מושלם לעם ישראל, ולכן השם גילגל שמישהו אחר, לכאורה ירוד ממנו ישלוט.

מה מושלם במעשה בלהה?קעלעברימבאר
ע"ז בזמנינופיציק

בתורה מופיע עשרות פעמים איסורים וציווים שונים לגבי עבודה זרה, לקורא בן זמנינו נראה שאין לאיסורים אלו שום שייכות אליו ומאידך קשה לי לתפוס שחלק כ"כ אינטגרלי בתורה לא שייך אלינו כלל ? 

חלקים עצומים מהתורה לא קשורים למציאות הנוכחיתפ.א.

גם עבדים ושפחות, לקט, שכחה ופאה, קורבנות, הבאת הביכורים

מצד שני - בתורה אין את השגרה שיש לנו היום: 3 תפילות ביום.  

הכל השתנה מאז ירדה התורה מהר סיני

האםפיציק

האם קל בעניך לומר שכל עניני עבודה זרה שבתורה לא נכתבו אלא לדורם שהיה שטוף בע"ז אבל באלפיים השנים האחרונות שבטל יצר ע"ז הדברים אינם רלוונטים כלל? (אני חושב שאין לדמות בין תורת הקורבנות, עבדים ושפחות וכדומה ששייכים לזמנינו באופן תיאורטי ובין יצרא דע"ז שבטל כליל מן העולם)

עצם זה שזה ברור מאליו בימינו שאין ע"ז, זהקעלעברימבאר
אומר שנצחנו בעניין זה. ואזכורי איסור ע"ז עוזר לנו להבין את פעולתו הטובה של ישראל בעולם. ושנדע שגם על הבעיות בימינו עם ישראל יתגבר וישפיע טוב על העולם.

מעבר לזה - גם אצלינו  יש "בחינת ע"ז" כיום. הן בסגידה לחומר, הן בסגידה לאידאולוגיות זרות לתורה, הן בתפיסה מעוותת של האלוקות

יש מלא.זיויקאחרונה
גם בנצרות וגם במזרח הרחוק ובאפריקה.
מחשבה שאני משתף בעיקר כדי לדעת אם היא רווחתצע

לכן אשמח שמי שמסכים יתגבר על העצלות והשעמום ויגיב תגובה ולו קצרה ביותר של "מסכים/מסכימה". כמובן להרחיב או לחלוק זה עוד יותר טוב ועוד יותר טוב..

זמן מה אני חושב על כך שהתורה/היהדות היא משהו מסובך/מורכב.

היא הייתה יכולה להיות הרבה יותר פשוטה/חד מימדית אך למעשה היא מסובכת יותר..

אני חושב שזה בגלל שיש מתח בין גדולי ישראל/בחזל ביחס לכל מיני ערכים.

אמונה תמימה מול שכל וחקירה, נס מול טבע ביטחון מול השתדלות.

מוסר אנושי לעמת אלוקי. עד כמה ללמוד/להתרחק מהגוים.

מהי צניעות. מהי ענווה. מהי תפילה. שינוי הרצון.

היחס לחכמה הכללית. היחס למיסיטיקה. וכו וכו..

וממילא הרבה אנשים כולל אני קצת קרועים ומסתבכים להבין מה רצונו של הקב"ה ביחס לכל אלו..

אולי גם תורם לזה שיש ביהדות מושגים קיצוניים , אחד מהם שעולה לי הוא  למשל "עבירה לשמה" שקצת שוברת את חוקי המשחק ומעלה אפשרות שלפעמים ניתן לסטות מן המסגרת הרגילה ושוב זה ביטוי לכך שעבודת ה' היא מורכבת ויש בה עקרונית בכל אופן, גם פן של לחטוא, לעבור על ההלכה..

גם בלי המושג עבירה לשמה יש הרבה התלבטות האם לדבוק בפורמליות של ההלכה או בכוונה/תכלית שמאחוריה מה שיוצר עוד מחלוקות וכו..

לא הצלחתי לכתוב את טיעוניי ברמה של מאמר קצר בהיר ומסודר אבל מקווה שבכל זאת הטיעון הובן.

חנוכה שמח!!... 

העולם מורכב, לכןקעלעברימבאר
התורה מורכבת. אבל התורה מצליחה להכליל את כל אלו בהרמוניה, לא בקריעה. מאחדת את כל הערכים
וממילא שבעים פנים לאותה תורה. הבסיס של כל הדעותנפש חיה.

הוא המכנה משותף לכולם

אנשים עשו אותה מסובכתפ.א.
עבר עריכה על ידי פ.א. בתאריך כ"ז בכסלו תשפ"ו 19:07

במקור אני בטוח שהכל היה יותר פשוט, נהיר, קל וברור

המורכבות נובעת מטשטוש הגבולות בין מה שחובה מהתורה או מהמשנה, לבין חומרות שהפכו עם הזמן להלכות שלא היו במקור.

- הרבה מאוד חומרות שנקבעו כ-"גדרות" ששומרות על הזהות היהודית בגלות. כמו איסורי אכילת בישולי גויים, פת עכו"ם, יין נסך, ועוד.

- הלכות טהרת המשפחה נעשו מורכבות ומסובכות מאוד, לעומת המקור בתורה.  הפער כאן הוא עצום: חומרות רבי זירא, טומאה וטהרה של יולדת בתורה לעומת ההלכה כיום  

- חומרות בולטות נוספות: המתנה בין בשר וחלב, קטניות בפסח לאשכנזים, וכמובן חשמל.  

בעיית החשמל היא מורכבות שההלכה לא פתרה, אלא העמיסה עליה שלל איסורים שבכלל לא היו בתקופה הקדומה.  

יש אינספור הלכות שנוצרו מתוך מחשבה על מראית עין, צביון של האדם הדתי, מדרון חלקלק.  

והנקודה הכי כואבת - הבעיה הגדולה של חוסר יכולת של פוסקי הדור לבטל הלכות שנקבעו בזמנים אחרים למרות שהמציאות השתנתה לבלי הכר.   

אפשר לנסות להציע נקודת מבט אחרת?טיפות של אור

הירושלמי אומר "אילו ניתנה התורה חתוכה לא היתה לרגל עמידה"

גם בהלכה, גם בתחומים אחרים, יש אינסוף דעות של רבנים והוגים. ועל דעת זה התורה ניתנה. במקום לסבך ולקרוע, המגוון הזה יכול לאפשר לכל אחד למצוא את המקום שלו. למצוא את הדרך שמתיישבת על הלב שלו, לשמוע ולקרוא רבנים ואנשים שהדברים שלהם טובים עבורו. אבל אחרים אומרים אחרת? "מה לי בזה, זה מעשה שלו, וזה מעשה שלי" 

מסכים לגבי קיומה של הבעיהשלג דאשתקד
לא מסוגל להסכים עם שום פתרון שיוצע לה 😁
תסבירפ.א.
איך אתה יכול לא להסכים על פתרון שטרם הוצע?
זה מסובך נשמהשלג דאשתקד

בגדול אני חודב שיש שני דברים שמנחים את התפיסה שלי כיהודי דתי, שלא מאפשרים שום פתרון:

1. אני מאוד מסכים עם האמירה ש80% ממה שאנחנו עושים זה לא הדברים עצמם שהאלוהים בורא עולם ציווה או ביקש. המון זה חששות, גזרות, חומרות, ניפוחים במקומות שבכלל לא רלוונטים מבחינה הלכתית, או דברים שסתם מסבכים את האדם הדתי.

מצד שני, כדי לפתור את זה צריך גב מאוד חזק וקונצנזוס רציני כדי להכריע בשאלות מהותיות, מחד, וצריך לפתוח הרבה תיבות פנדורה ולשחוט הרבה פרות קדושות מאידך. כך שקשה לי להאמין שיהיה מצב של הכרעה כזו שהיא טובה - בעיקר מבחינה ציבורית.

2. יש שאלה מהותית שכל הסמן מנקרת אבל לעולם לא תיענה כראוי (לפחות לא על יגי אורתודוקסים פשוטים כמוני), והיא: מה קורה מאחורי הפרגוד, מה באמת באמת אלוהים הגדול חושב כשהוא רואה מה הולך כאן, ומה תכלס הוא היה רוצה שיקרה (וגם, האם הוא פועל שזה אכן יקרה)?

אז לשאלה הזו אני לא יודע לתת תשובה מלאה, אבל אני כן חושב שניתן להחליט שהשינויים הרבים שקורים בעולם, משנים גם את הציפייה מהאדם המאמין. אם בעת העתיקה, אדם מאמין היה צריך הרבה מאוד שעות ביום כדי לקיים יהדות מאוד מאוד רזה - שהיא עיקר הדרישה האלוקית, כיום היהדות הרזה הזו יכולה לקחת לכל אדם איזה שעה-שעתיים במקסימום. אבל כמונוטאיסט אני מאמין שהדת צריכה להקיף את חיי האדם, אז אולי באמת אנשים לא מקיימים את היהדות הרזה, הבסיסית הנכונה, אבל הם רוב היום עסוקים בדת וזה כן הרצון של האלוהים.

זה בגדול, מקווה שאני מובן...

ברור שמס. 1 ייפתר רק בבוא המשיחפ.א.

מס. 12 בעיקרי האמונה:

אֲנִי מַאֲמִין בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה, בְּבִיאַת הַמָּשִׁיחַ, וְאַף עַל פִּי שֶׁיִּתְמַהְמֵהַּ, עִם כָּל זֶה אֲחַכֶּה לּו בְּכָל יום שֶׁיָּבוא.

על 2 אני לא מסכים איתך.

לפי הנתונים הידועים מהעולם העתיק, לפני שתיקנו להתפלל 3 תפילות ביום לאחר חורבן בית המקדש, כדי לייצר תחליף רוחני לעבודת המקדש שנפסקה, שגרת היום של האדם הרגיל היתה חקלאית או עבודה אחרת.

לכהנים והלויים היו מטלות קודש - וגם זה לא לכולם בו זמנית.  

המצווה הייתה פשוט "לעבוד את ה' בלבבכם". היו כאלו שהתפללו פעם ביום, והיו כאלו (כמו דוד המלך או דניאל) שבחרו להתפלל שלוש פעמים, אך זו הייתה בחירה אישית ולא חובה הלכתית.

אני חןשב שבעברשלג דאשתקד

הדת סובבה מאוד את האשם, והקהילה הייתה מאוד סביב הפולחן הדתי. ברור שעשו עוד הרבה דברים אבל החיים עצמם היו חיים דתיים.

תדמיין חקלאות שכוללת איסור כלאיים, חיוב שמיטה ותרומות ומעשרות וקורבנות. הרבה פעולות בחיי היומיום מחייבות או נותנות הזגמנות לקורבן. אנשים מאוד חיים את זה.

בעידן המודרני אתה יכול לשמור את כל המצוות הבסיסיות בלי כמעט לעשות כלום...

ה' ביקש שנקשיב לחכמיםקעלעברימבאר

חביבים דברי סופרים יותר מיינה של תורה

2. צורת חשיבה כזו לא נכונה. אין לנו בכלל מושג להגדיר מה זה אומר "מאחורי הפרגוד" בלתי אפשרי להגדיר את ה' או מחשבותיו, כך שהשאלה "מה ה' חושב" לא מתחילה. הגישה היא איך הבורא מתגלה בתוך עם האלוקים, עמו ונחלתו. כלומר הוא מתגלה בתורה שהאומה קיבלה על עצמה לדורותיה - התורה שבעל פה עם ש"ס ופוסקים. או בניסוח פתח אליהו - מלכות פה,תורה שבעל פה קריה לה.

אנחנו מדברים עם רבדים אחריםשלג דאשתקדאחרונה

אני מדבר על הווה אמינא, מה הייתי אומר לולא כל מיני הנחות.

אתה מדבר על מסקנות לאחר ההתחבטויות הנפשיות וההסתכלות על המציאות

לא מסכיםיוני.ו.
שאלה לפרשת מקץ - למה יוסף לא מדווח ליעקב כל שנותקעלעברימבאר

שלטונו, ולמה הוא עשה את מעשה גביע בנימין?

(אין לי תשובה בעניין. יש רק 2 אפשרויות שאי אפשר להכריע ביניהם)

האם מפני שהוא סבר שרק בני רחל ימשיכו את עם ישראל ושאר האחים מופרשים ממנו כמו ישמעאל ועשיו, ולכן הוא רצה לחטוף את בנימין ולשכנעו להשאר איתו מתוך מחשבה שרק על בני רחל נגזר "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם" במצרים?

זו אפשרות א'.

מצד אחד יש לזה ראיה: "כי נשני אלוקים את כל עמלי ואת כל בית אבי" נשני השכיחני, כלומר יוסף אומר שה' השכיח ממנו את בית אביו. וגם הכתוב אומר "ולא יכול יוסף להתאפק... ויאמר אני יוסף" כלומר הסיבה היחידה שיוסף נגלה לאחיו כי הוא נשבר מהתרגשות באמצע התכנית לחטוף את בנימין כי ראה את מסירות הנפש של יהודה, ושינה את דעתו על האחים.

מצד שני למה הוא לא הודיע ליעקב? האם כי חשש שיעקב חושב שכל האחים הם עם ישראל והוא ימנע ממנו לקחת רק את בנימין? או שמא ההפרדות מהאחים מחייבת הפרדות של יוסף מיעקב אביהם?

אפשרות ב' זה שיוסף מראש תכנן שהאחים יבואו ברעב למצרים והוא תכנן לחטוף את בנימין כדי לעשות ניסיון/תיקון לאחים  שיימסרו את נפשם על בנימין כדי לבדוק/לרפא את השנאה בין בני רחל ללאה ולבחון האם הם מוכנים למסור את עצמם על בנימין.  ואז "ולא יכל להתאפק" זה אולי שהוא תכנן ממש לאסור את יהודה ולבדוק את שאר האחים ורק אז להתגלות אליהם, אלא שהוא נשבר באמצע.  ו"נשני אלוקים את עמלי ואת כל בית אבי" הכוונה השכחני את כל הצרות שהיו לי בבית אבי. אבל גם על פירוש זה קשה.

ואם יש למישהו פירוש שלישי גם יהיה מעניין לשמוע

אפשרות שלישית ופחות סבירה:קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל החוצה "נשני אלוקים את עמלי וכל בית אבי" בית אבי כולל יעקב עצמו. "הפרני אלוקים בארץ עניי" - זה המקום שלי כמצרי ולא כיהודי.

ואז יוצא שיוסף סבר שתפקידו זה לקדש את ה' דווקא בתוך הגויים ולא כחלק מעם ישראל ושה' הוציא אותו מכלל ישראל כמו ישמעאל ועשיו, ומינה אותו להיות שליט מצרים שימשיך קדושה למצרים והאומות. ולכן הוא מנתק קשר עם יעקב.

ורק כשיוסף פוגש את אחיו משתחווים לו ונזכר בחלומות, הוא משנה את דעתו ומבין שהוא יהודי ואז מתכנן את כל גביע בנימין כדי לתקן את הקרע בין האחים כנ"ל.

מפנה למחלוקת המפורסמת בין הרב יואל בן נון והרב מדןטיפות של אור
אז ככה:קעלעברימבאר
ההסבר שכל המהלך של יוסף 9 שנים היה רק כדי לאמר ליעקב " אמרתי לך שהחלומות נכונים ואתה תשחווה לי" תמוה שהוא הפשט. אם יוסף חשוב לו להוכיח שהוא נביא, תמיד יכול לומר לאביו על פתרון חלום השרים ופרעה במצרים. מה גם שהחלום ייתגשם, שהרי יעקב היה כפוף פוליטית ליוסף במצרים, כלומר השתחווה לו או מעיין זה.

לגבי הפירוש שיוסף רוצה לנקום/להעניש את האחים - לא ברור אז למה הוא שם את כספם באמתחותיהם ואחר כך אומר "שלום לכם אל תיראו" אקט של חיבה ולא עונש, שעוד יכול לעורר חשד אצל האחים שיוסף בכוונת תחילה משתיל להם כלי כסף כמו גביע בשקיהם.

הטיעון שיוסף חשד שמא אביו שלח אותו בכוונה כדי שימכרו אותו, נשמע קצת קונספרטיבי במחילה, ומזכיר לי את הטיעונים הקונספרטיבים על כך שצרציל וסטלין תכננו במכוון את מלחמת העולם השניה. הרי יעקב לפני שניה אהב אותו ונתן לו כתונת פסים! מה גם שאין סיבה שיוסף יחשוד שאף אחד לא חיפש אותו. בעולם העתיק ללא טלפון בלתי אפשרי לחפש עבד שנמכר לארץ אחרת.

מצד שני גם קשה על הפירוש הראשון והשלישי שהבאתי, כיקעלעברימבאר

גם אם יוסף הופרש מעם ישראל/האחים הופרשו לפי מחשבתו  האם זה מצדיק לצער את אביו ולא להודיע לו שהוא חי? או שמא גורל האומה חשוב ליוסף יותר מצער אביו והגעגועים אליו?

שאלה שקשורה לעניין היא-קעלעברימבאר
האם ה' הודיע ליעקב שכל בניו ימשיכו אותו?

ואם לא, אז ממתי זה נודע, רק בברכות יעקב בסוף ימיו?

(כי "ולזרעך אחריך אתן את הארץ" יכול להתפרש כמו ההבטחה ליצחק "כי לך ולזרעך אתן את כל הארצות האל" שזה רק חלק מזרעו)

לא הבנתי את דברי הרב בן נון -קעלעברימבאר

יוסף חשב שהוא הופרש מעם ישראל וגם חשב שבנימין הופרש מעם ישראל? (וצריך לזכור שהוא גם ידע שה' מינהו לשליט מצרים לא במקרה)

זה מזכיר את השאלה למה יעקב נשאר במצרים אחרי הרעבנוגע, לא נוגע

כנראה שבשני המקרים ה' גלגל שיהיה איזה הכרח שאנחנו לא מודעים אליו.

יתכן שיוסף חשש לשלוח שליח לאביו, כדי שזה לא יתפס כמרידה במלכות או משהו כזה (שהוא עדיין קשור לעבריות. אפשר למצוא רמז לזה במה שנאמר בסופו של דבר- וְהַקֹּ֣ל נִשְׁמַ֗ע בֵּ֤ית פַּרְעֹה֙ לֵאמֹ֔ר בָּ֖אוּ אֲחֵ֣י יוֹסֵ֑ף וַיִּיטַב֙ בְּעֵינֵ֣י פַרְעֹ֔ה וּבְעֵינֵ֖י עֲבָדָֽיו- משמע שהייתה הו"א שזה בעייתי).

אבל אז השאלה היא למה כשהאחים באו אל יוסף הוא לא סיפר להם מייד שהוא יוסף ואמר להם לבשר לאביו שהוא חי כשהם חוזרים.

נראה לומר ככה:

וַיִּזְכֹּ֣ר יוֹסֵ֔ף אֵ֚ת הַֽחֲלֹמ֔וֹת אֲשֶׁ֥ר חָלַ֖ם לָהֶ֑ם וַיֹּ֤אמֶר אֲלֵהֶם֙ מְרַגְּלִ֣ים אַתֶּ֔ם לִרְא֛וֹת אֶת־עֶרְוַ֥ת הָאָ֖רֶץ בָּאתֶֽם.

יוסף נזכר בזה אז (כי לא כתוב "ויוסף זכר"). לכן מסתבר שהגעת האחים הייתה שינוי כיוון בשביל יוסף, והוא הבין שהוא צריך להביא להתגשמות החלומות, כנביא שהוטלה עליו משימה (זו לא הייתה נבואה ממש, לכן יוסף ההיה יכול להתעלם מהחלומות עד הגעת האחים (ואולי לחשוב שהם רק היו הגורם לכך שהאחים ימכרוהו והוא יגיע למצרים)).

יוסף מבין שהתגשמות החלומות זה לא השתחוויה של כבוד, אלא של הסכמה- שהאחים יבינו את תפקידו וחשיבותו ושילכו בדרך שהוא מתווה. זה מסומל בערבותם בעבור בני רחל. ולכן הוא מתכנן את כל העניין עם בנימין. כמובן שלא שייך לספר ליעקב עד שהמשימה תושלם.

מה שנשאר להבין זה מה חשב יוסף עד שהאחים באו למצרים, ואולי זו גם תהיה סיבה נכונה יותר למה הוא לא הודיע ליעקב שהוא חי.

אם ניכנס ל"ראש" של יוסף, ונסתכל על דברים מתוך מבטו (האמוני, כפי שאנו נוכחים לדעת בפרשה זו ובפרשה הבאה)- ה' גלגל אותי למצרים וניתק אותי ממשפחתי, נמכרתי לעבד ואז ה' העלה אותי, ואז שוב הפיל אותי לבור תרתי משמע והעלה אותי משם למקום הכי גבוה שאפשר.

השתלשלות האירועים מראה שמי שפועל פה זה ה' ואסור לי לנסות שום דבר שהוא לא חלק מהתכנית שה' מתווה לי. אם אני מודיע לאבי שאני חי, זה יחבר שוב את המשפחה, וזה יגרור שינוי מהותי כלשהו, ולכן אסור לי לעשות זאת. אני עדיין מאמין בדרך של יעקב אבא, ואולי מה שיקרה בסוף זה שאני אתקן את מצרים (מבני חם ש"עבד עבדים יהיה לאחיו"), או לפחות אהיה הנשיא העברי המכובד של מצרים והתפקיד יעבור לבניי, בד בבד עם זה שאחיי וזרעם יבנו את שלטונם בארץ ישראל. בסופו של דבר נתחבר יחד ונשפיע על כל העולם (תפקידו של אברהם).

קשה על זה ממה שכתבת לגבי ברית בין הבתרים. אבל מי אמר שהם חשבו שזה יתקיים בדורם או בדורות הסמוכים אליהם ולא הרבה זמן אחרי?  (אגב, מה ההכרח לומר שהם בכלל ידעו על ברית בין הבתרים? אי אפשר לומר שאברהם לא גילה זאת לאף אחד?)  

לגבי יעקב זה פשוט: ה' אומר לו "כי לגוי גדול אשימךקעלעברימבאר
שם". אל תרא מרדה מצרימה.

"ויוסף ישית ידו על עניך" כלומר יעצום את עיניך כשתמות.

ויעקב ידע על כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם

לא מוכרחנוגע, לא נוגע

בנ"י פרו ורבו מאוד עוד לפני פטירתו של יעקב:

וַיֵּ֧שֶׁב יִשְׂרָאֵ֛ל בְּאֶ֥רֶץ מִצְרַ֖יִם בְּאֶ֣רֶץ גֹּ֑שֶׁן וַיֵּאָחֲז֣וּ בָ֔הּ וַיִּפְר֥וּ וַיִּרְבּ֖וּ מְאֹֽד׃ וַיְחִ֤י יַעֲקֹב֙ בְּאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם שְׁבַ֥ע עֶשְׂרֵ֖ה שָׁנָ֑ה וַיְהִ֤י יְמֵֽי־יַעֲקֹב֙ שְׁנֵ֣י חַיָּ֔יו שֶׁ֣בַע שָׁנִ֔ים וְאַרְבָּעִ֥ים וּמְאַ֖ת שָׁנָֽה׃

רשב"ם-  ישית ידו על עיניך: על ענייניך וצרכיך, ישתדל לעשותם, כדכתיב ישית ידו על שנינו.

הפירושים שאנחנו קוראים מבוססים בד"כ על מה שקרה בפועל, לא בטוח שככה יעקב הבין את הדברים בשעה שהם נאמרו לו.

בפשטות יעקב חשב- אנוכי ארד עמך מצרימה, ואנוכי אעלך גם עלה (בעודך חי), ויוסף ישית ידו על עיניך (כפירוש הרשב"ם דלעיל).

ולגבי הידיעה על הגלותנוגע, לא נוגע
רבינו בחיי- וישב ישראל בארץ מצרים בארץ גושן- ונראה בפשט הכתוב הזה כי לפי שהיה יודע יעקב אבינו ירידתם למצרים סבת הגלות לזרעו, וכי יתחיל בו עתה, מפני זה יאמר וישב ישראל כלומר נתישב שם, לא כמחשבת בניו שאמרו לפרעה לגור בארץ באנו כי היו סבורים לחזור לארץ כנען ככלות הרעב מיד וע"כ אמרו לגור ולא להתישב.

הוא אומר שהשבטים לא ידעו על הגלות (או לא ידעו שהיא מתחילה עכשיו). לפי"ז אפשר לומר שגם יוסף לא ידע.

גוי גדול זה גוי גדול, לא אלפי איש.קעלעברימבאר

ואנכי אעלך בתור גופה.

יוסף אומר פקוד יפקוד אלוקים אתכם והעליתם את עצמותי

יעקב לא חשב שיפטר בגיל 147נוגע, לא נוגע
לכן אין מניעה לומר שבעת ששמע את הדברים הוא חשב שזה יקרה בחייו.

ואנוכי אעלך בתוך גופה זה פירוש למפרע של הדברים. יתכן שיעקב חשב גם על הפירוש הזה כשהדברים נאמרו לו, אבל הוא לא חשב שזה הפירוש היחידי.

כי יוסף שמע את זה מיעקב לפני פטירתו

תראה את תוספות השלםנוגע, לא נוגע

אפשר לפרש גםקעלעברימבאר
ש"אנכי אעלך גם עלה" מוסב על "לגוי גדול אשימך שם".

כלומר תהפוך לגוי גדול, ואתה (כלומר הגוי הגדול) תעלה ממצרים.

חוץ מזה שאדם צריך לעשות את ההשתדלות שלו ולהשביע את יוסף, גם אם ה' הבטיח

זה לא מסתדר עם שאר הפסוקנוגע, לא נוגע
שמדבר על יעקב עצמו.

אבל מה שבאתי להוכיח מדבריהם זה שההסבר שלי (שיעקב הבין בהתחלה שהוא עצמו יעלה חזרה) לא מופקע ובלתי מתקבל בגלל החידוש שבו.

כן אבל זה נשמע פסוק פיוטי שעיקרוקעלעברימבאר
שה' משרה את שכינתו בישראל גם בגלותם ויעלה אותם משם "אנכי ארד עמך מצרימה"
הא בהא תליאנוגע, לא נוגע
זה בגלל שיעקב מסמל את עם ישראל
בכל מקרה עד שיעקב לאקעלעברימבאר

הפך לגוי גדול הוא מנוע מלצאת ממצרים כאדם חי.

ואם תאמר שב17 שנה הם כבר הפכו לאלפי איש (מה שלא סביר, וזה עדיין לא "גוי גדול"). אז אולי יעקב חשש שהכנענים כבר לא יסכימו לקבל אלפי איש בארץ כנען, בעוד שפרעה נתן להם מקום. מה גם שהיה להם מקום מרעה משובח, בעוד שבכנען ייתכן שאין מקום למקנה כל כך גדול שכבר גדל מאז שהם התיישבו

יעקב מן הסתם הניח שהוא יחיה 180 שנהנוגע, לא נוגע

שבסופם הוא כבר יהיה גוי גדול (או לפחות עם בסיס איתן להפוך לכזה אחרי לא הרבה זמן) שיכול לחזור.

כשהוא הגיע לגיל 147 והרגיש שהוא עומד למות, הוא הבין למפרע אחרת את דברי ה' אליו.

אז ענית על התשובה למה יעקב לא חזר לארץקעלעברימבאר
התשובה הידועה לשאלה הראשונה125690אחרונה

היא שמבחינת יוסף, יעקב היה שותף במכירה, הוא זה ששלח אותו לאחים.

לבבי השאלה השניה, הפשט הוא שהוא רצה לראות אם האחים חזרו בתשובה

סוגית "פרסום הנס" האם....סיעתא דשמייא1
יש תמימות דעים לגבי הסוגיה הזאת או לכל מגזר יש את דרך המחשבה שלו בנושא?????
רק אם באלך.. תוכל להסביר יותר את שאלתך?צע
מה הצווי ההלכתי בנוגע לסוגית פרסום הנס בכלל.סיעתא דשמייא1
עיין כאןנקדימון
פניני הלכה - חנוכה

פרק זמנים - פניני הלכה

כלומר אין מניעה לנהוג כמנהג חבד.סיעתא דשמייא1
ברובד הרעיוניטיפות של אור

יש שמקשרים את אופי ההדלקה למשפחה ולביתיות. עם המדרש על הגזירה של היוונים שגרמה לעקירת דלתות הבית וכו

כשהייתי קטן שמעתי גם דבר תורה חמוד, שהדרך שלנו להאיר את המרחב בקודש היא לא ביציאה לכיכר העיר, אלא שאני מאיר אור קטן אצלי ואז גם ההוא ממול מאיר אצלו וכן הלאה

(כלומר, אלו טיעונים רעיוניים שיכולים להעניק משמעות לגישה ההלכתית שלא אוהבת הדלקה בברכה שלא בבית או בבית הכנסת)

רעיון מקסים🙂קעלעברימבאראחרונה
האם היציאה משעבוד מלכויות בבית שני היתהקעלעברימבאר

כשיהודה המכבי כבש את ירושלים והמקדש, או כשהיוונים עשו הסכם עם שמעון שהוא משוחרר מכל כפיפות להם ומכל מס?

הכוונה מבחינה תורנית הלכתית.

שהרי מצינו שגם בימי השופטים שהעלינו מס לאומות או בימי חזקיהו או צדקיהו שהעלינו מס לאשור ובבל, זה עדיין היה נחשב מלכות או עצמאות (עובדה שלא אומרים הלל על מרידת שאול בפלישתים, או חזקיהו וסנחריב). לעומת ימי זרובבל או נחמיה שאז היינו כפופים לגמרי לאומות וזה לא עצמאות. או כדברי עזרא

" ואת מלכינו שרינו כהנינו ואבתינו לא עשו תורתך ולא הקשיבו אל מצותיך ולעדותיך אשר העידת בהם . והם במלכותם ובטובך הרב אשר נתת להם ובארץ הרחבה והשמנה אשר נתת לפניהם לא עבדוך ולא שבו ממעלליהם הרעים. הנה אנחנו היום עבדים והארץ אשר נתתה לאבתינו לאכל את פריה ואת טובה הנה אנחנו עבדים עליה. ותבואתה מרבה למלכים אשר נתתה עלינו בחטאותינו ועל גויתינו משלים ובבהמתנו כרצונם ובצרה גדולה אנחנו"

וגם "כי עבדים אנחנו ובעבדתנו לא עזבנו אלהינו ויט עלינו חסד לפני מלכי פרס לתת לנו מחיה לרומם את בית אלהינו ולהעמיד את חרבתיו ולתת לנו גדר ביהודה ובירושלם".

וגם מצינו שהורדוס ואגריפס נחשבים מלכים שהרי קוראים את התורה בהקהל. למרות שכפופים לרומא. בניגוד לזרובבל שלא נחשב מלך.

"ופורקן כהיום הזה" הכוונה לעצמאות מדינית או סתםקעלעברימבאר
הצלה?

פורקן במובן של פריקת עול מצווארינו של שעבוד מלכויות, או במובן של פדות והצלה מאסון?

או שמא "מסרת גיבורים ביד חלשים וכו' " מדבר על העצמאות?

גם בפורים אומרים "על הנסים ועל הפורקן"טיפות של אור
פורקן זה מילה נרדפת לפדות,קעלעברימבאר

לפרוק בארמית זה לפדות. לפדות זה לגאול.

גאולה בתנך זה גם הצלה מצרה, וגם הוצאת דבר משעבודו (גאולה משעבוד מלכויות, גאולת שדה, גאולת עבד). גאולה קלאסית בדברי חז"ל זה יציאה משעבוד מלכויות. עם זאת ברכת גאולה ב18 עוסקת בגאולה מצרה, ויציאה משעבוד מלכויות זה בתקע בשופר גדול לחרותינו. כך שלא ברור מתי פורקן משמש כהצלה מצרה ומתי כיציאה משעבוד מלכויות.

אם באמת פורקן כהיום הזה בעל הניסים זה גאולה מצרה. אז השאלה האם איפשהו בעל הניסים של חנוכה מוזכרת עצמאות פוליטית או רמז שחזרה מלכות לישראל יתר על מאתיים שנה עד החורבן? (בדברי חז"ל זה מפורש, שהרי חזל אומרים שהלל אומרים רק עם הנס קרה כשלא היינו משועבדים לאומות, שנאמר הללויה הללו עבדי ה', ולכן בפורים לא אומרים הלל ש"אכתי עבדי אחשוורוש אנן".

ובפסיקתא רבתי דחנוכה (פרשה ב'): משאין אומרין הלל אלא על מפלתה של מלכות... הללו עבדי ה' ולא עבדי אנטיוכוס" ).

השאלה אם "מסרת גיבורים ביש חלשים וכו' זה אזכור ליציאה משעבוד מלכויות. שהרי אם מלכות יוון נמסרה ביד ישראל, משמע יצאנו משעבודה, אחרת לא שייך לומר "מסרת משעבד ביד משועבד".

כמובן זה לא הסיבה העיקרית לחנוכה, אלא הסיבה העיקרית היא שניצלה התורה מכליון, כדברי על הניסים "כשעמדה מלכות יוון על עמך ישראל להשמידם תורתך ולהעבירם מחוקי רצונך ואתה ברחמיך הרבים עמדת להם בעת צרתם" כמו נוסח פורים "כשעמד המן הרשע ביקש להשמיד את כל היהודים ואתה ברחמיך הפרת את עצתו"

פורקן זה המילה בארמית לישועהטיפות של אור
"וגאל את ממכר אחיו" תרגום אונקלוס:קעלעברימבאראחרונה

וְיִפרוֹק יָת זְבִינֵי דַאֲחוּהִי.

גאולה פה זה הוצאת השדה משעבוד זר (שלא של המשפחה).

אבל כמובן אתה צודק וגאולה עצמה יכולה להיות הצלה מצרה גם, כמו "קרבה אל נפשי גאלה" בתהילים ודגמאות רבות, וברכת גאולה ב18).

אבל למשל "אשר גאלנו וגאל את אבותינו ממצרים...ברוך גאל ישראל" בברכת גאולה בפסח, זה יציאה מעבדות לחירות (משעבוד מלכויות לעצמאות)

לדעתי זה משהו כללי שמתייחס לכל הישועות "בזמן הזה"זיויק
כלומר מאז ימי החשמונאים ועד היום בכל התקופות
השאלה היתה על המילה פורקן השניה בתוךקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך כ"ו בכסלו תשפ"ו 8:35

על הניסים של חנוכה "ולעמך ישראל עשית תשועה גדולה ופורקן כהיום הזה".

אגב "בזמן הזה" הכוונה - בתאריך הזה, כלומר על הניסים שעשית לנו בימים(בשנים) ההם לפני אלפיים מאתיים שנה, בזמן הזה בתאריך הזה של כה בכסלו. "שעשית *לאבותינו* בימים ההם בזמן הזה" - אבותינו לא חיים בהווה.

"בימים ההם (ו)בזמן הזה" במובן של בעבר ובהווה, זה דרשה על המשפט. וזה אחד המקרים שמרוב פרסום הדרשה, נשכח הפשט הפשוט של המשפט...

כמובן הדרש גנוז בפשט, כי הרי הימים ההם (השנים ההם) כבר לא יחזרו, אבל "הזמן הזה" כלומר התאריך הזה, חוזר כל שנה ושנה, ומביא את התנוצצות העבר כל שנה מחדש בהווה באותו תאריך, ובמילא זה גם רלוונטי להווה. אבל צריך להבדיל בין פשט מובן של ברכה לבין דרש.

למרות שבדקתי עכשיו וזה לא לגמרי כך, הנה נגיד דברי הרב מרדכי אליהו:

"מאי מברך? שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה".
ומדקדקים בלשון הברכה שאין לומר "ובזמן הזה" בו"ו עיין כה"ח
תרע"ו ס"ק ה' ומש"ב ס"ק א' אולם עיין בשלמי חגיגה הלכות
חנוכה שהביא משם הלבוש שיש לאמר "ובזמן" והפירוש עשה
לאבותינו אז ובזמן הזה עושה עמנו נסים ונפלאות גלויים ונסתרים.
אבל כאמור אומרים בזמן והכוונה נסים לאבותינו בתקופה הזאת".

ועוד ממקור אחר:

בימים ההם בזמן הזה, ולא ובזמן הזה בתוספת וא"ו. דהנה הט"ז סק"ג הביא מה שכתב הלבוש שי"ל ובזמן הזה כדי לכלול כל הניסים שעשה לאבותינו ולפרוט אותו הנס דעכשיו מעין המאורע, שבכל יום עושה לנו ניסים גלוים ונסתרים כמו שעשה לאבותינו ג"כ גלוים ונסתרים ע"כ. וכתב ע"ז הט"ז ולא נראה לי כן, דא"כ קשה ל"ל לומר בימים ההם, ודאי היה בימים ההם, ובשלמא להנוסחא בלא אות וא"ו הוכרח לומר כן, דאל"כ הוה המשמעות שבזמן הזה שאנו קיימים בו נעשה נס לאבותינו, ע"כ צ"ל בימים ההם בזמן הזה, כאלו אומר בימים ההם בכ"ה לחודש. וכו' ע"ש. (ואכן כך הוא הנוסח והפירושגם בברכת שעשה ניסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה.)"

הפיקניק שבני יעקב עשו בזמן שיוסף מתחנן על חייוכְּקֶדֶם
הציל את העולם כולו כך אומרים חז"ל.

שתפו עוד דוגמאות של מדרשים עם רעיונות רדיקלים 

איפה זה כתוב?אדם פרו+

שהפיקניק הציל את העולם?

ממש לא נראה לי שזה היה עניין הפיקניק בדווקא

היה עניין אלוקי שיעקב ירד למצרים.

הם נענשו על זה שמכרו את יוסף

והיה את 10 הרוגי מלכות כעונש שעם ישראל קיבל

על מכירת יוסף.

...כְּקֶדֶם
א"ר אחוה בר זעירא עבירתן של שבטים זכורה היא לעולם תקווה היא לעולם וישבו לאכל לחם מאכיל לחם לכל באי עולם
הכוונה הפשוטה זהקעלעברימבאר

לא שההשגחה סידרה שיאכלו לחם כדי שימכרוהו לישמעאלים כדי שיוסף יכלכל את האחים ואת כל העולם ברעב?

ייתכן גם בעומק שהאחים זרקו את יוסף כפשע אידאליסטי, כי חשבו שהתנשאותו תזיק למשפחה ולעם ישראל המתפתח "ביקשו עליו נכלי דתות להמיתו". ואז בעצם בתוך העבירה יש נקודת אמת. אולי האכילת לחם זה כמו שהרמבם אומר שכשרשע גדול מת אז משפחתו צריכה ללבוש לבן ולעשות חגיגה, והאחים סברו בחטאם שיוסף רשע ומזיק לאומה

(במקבילות למדרש המסר הוא לכאורה מעלתם של בני יעקב)טיפות של אור
'הסיבה אחת שישבו השבטים ונטלו עצה על יוסף למוכרו זיכה את כל העולם כולו, שנמכר למצרים וכלכל את כל העולם בשני הרעב. וישבו לאכל לחם - להאכיל לחם לכל העולם. ואם עבירתם שלהם גרמה לכל העולם שיחיו, זכותם על אחת כמה וכמה'

'בא וראה חבתן של ישראל, שעבירותיהן מביאין לידי מעלות גדולות. אם עבירותיהן כך, זכיותיהן על אחת כמה וכמה... ישיבה אחת שישבו השבטים בעצה אחת למכור את יוסף, כלכלה את העולם שבע שנים בשני רעבון. אם עבירותיהן כלכלה והעמיד את העולם, זכיותיהן על אחת כמה וכמה'

אז על אחת כמה וכמה אם הם היו עושים סעודת סולחה עםנוגע, לא נוגעאחרונה

יוסף..

לענ"ד כוונת המדרש היא שהתכנית של ה' לעמ"י ותפקידו הם הבסיס לקיום עולם, ולכן בין כך ובין כך הם מביאים לקיום העולם.

אם הצעירים רוצים לבנות את בית המקדשטיפות של אור

אסור להקשיב להם

מדרש מענייןקעלעברימבאר

אולי יעניין אותך