תגיד באמת הלכת היום למצוקי ים המלח?בוז
יש לך את זה ביותר מגרה?
לאיזה מסלול הלכת?
כמו כן, תמונות

@ימ''ל
לא,ימ''ל
אתמול.

(ממרפסת ים המלח במצפה יריחו. הטיול היה בעינות צוקים אבל לא צילמתי)

כמו כן מצאתי:

עכשיו רק חסר למצוא את המשיח.
התכוונת @מלוכה?בוז
זה מהמם!!!
באמת היית במצפה יריחו?
ניקית שאתה מכיר בדיוק עברה לגור שם!!!
וכי מצאת חמור בן מאה גוונים?שום וחניכה

*אלףימ''ל
לא שזה משנה, בין כה זו גוזמה.
כןשום וחניכה

רש"י שם: בר חיור גווני - כלום יש לך סוס בר מאה גוונין שחמור שלו כן הוא. במלתא בעלמא דחייה: חיור - מאה בלשון פרסי.

לא2Xימ''ל

א. חיוור זו טעות דפוס/העתקה (עליה מבוסס המיתוס שחמורו של משיח לבן).

ב. רש''י לא ידע פרסית, המילה המופיעה בכתב היד (פרחה מזיכרוני) וכנראה שעליה כתב רש''י - משמעותה אלף בפרסית.

הלו הלושום וחניכה

זה לא חמורו של עכנאי פה.

סך הכל העתקתי את הגירסא המקובלת ואת פירוש רש"י המקובל.

עליך חובת הראיה להוכיח את שתי טענותיך.

מצאתי את זה:שום וחניכה
במדור 'לשון' בגליון ש"ס שטיינזלץ:

אני לא הייתי נחפז על סמך 'אולי' ו'כנראה' לעשות את רש"י כטועה.
מה הכוונה לעשות את רש''י כטועה?ימ''ל

כתבתי שרש''י לא ידע פרסית, וזו האמת. 

הוא כתב שחיוור זה מאה בפרסית, ובכן:

..ימ''ל

א.

ב.
אכן כך מופיעשום וחניכה

בכת"י הרב הרצוג:

אולם ראה בכת"י פירנצי:

כת"י הם לא תחום ההתמחות שלי, אבל כבר ניתן לראות שלא היתה גירסא אחת.
לכן קשה לדעת איזו גירסא עמדה לפני רש"י.
אתה הנחת שתי הנחות - גם שגירסא זו שלפנינו היא טעות וישנה גירסא אחרת נכונה. וגם שהגירסא הנכונה היא זו שעמדה לפני רש"י ופירשה בטעות.

הצלחת להוכיח שרש"י לא ידע פרסית. אך עדיין מנין לך שכת"י הרב הרצוג היא הגירסא הנכונה, והיא זו שעמדה לפני רש"י?

וגם לגבי רש"י ופרסית אני תוהה: האמת ניתנת להיאמר שאינני מבין בשפות כלל, אבל האם ידוע לנו על כל השתלשלות השפה הפרסית מאז ועד היום? האם ברור לנו שהשפה הפרסית לפני אלפיים שנה היא היא השפה המדוברת כיום? יתכן שהתשובות חיוביות. אני רק תוהה.
ובכןימ''ל

אני לא מתיימר לדעת מה הנוסחה שיצאה מתחת ידי רבינא ורב אשי, אבל כשיש שתי גירסאות ואחת מהן לא הגיונית וניתן לראות שעברה שינוי אני נוטה לקבל את השנייה.

לכן במקרה כמו כאן כשיש משפט בפרסית, וגירסה אחת מציגה משפט פרסי ברור וקשור לעניין, וגירסה שנייה מציגה משפט שהמילים שלו בכלל ארמיות (בר=בן, חיוור=לבן) וכלל אינו תחבירי (בן לבן גבנים), ועוד שבכתב היד שהבאת רואים להדיא שהוא משובש (התרגום נכנס לנוסח "בר חיוור מאה גוונים) - אני נוטה לקבל את הראשונה.

ואני לא יודע מה היה מונח לפני רש''י, וגם לא הנחתי מה היה לפניו. אבל אני מניח שאת משמעות "חיוור" הוא ידע לא פחות מכל בר בי רב, לכן שיערתי שהוא כתב מה שכתב על מילה שלא הכיר. אבל על כל פנים הפירוש כמו שהוא אם דיבור המתחיל פשוט שגוי, ואין בזה בכדי לפגוע ברש''י שלא ידע פרסית (זכור לי שראיתי מאמר על השפה הפרסית, ובפרט על האיזכורים שלה בתרבות היהודית, ושנאמר שהיא לא השתנתה כמעט).

מבין את ההגיון.שום וחניכה

אבל אני חושב שהמעבר מ'נוטה'  ל'לא' ואף 'לא2X', חד מדי. 

אה, זה בוודאי לא מאהימ''ל

או 'חיוור'=לבן או אלף.

"מאה" זה בטח לא, לא רק לא2X אלא גם לא100X.

>>שום וחניכה

אבל שוב מנין הבטחון לומר שגירסת רש"י ופירושו אינם נכונים?

מנין לך שלא היתה בפרסית העתיקה מילה כזאת שזאת פירושה? (על אף מה שכתבת במוסגר, שטעון מקור).

כיימ''ל

א. רש''י לא ידע פרסית, לא עתיקה ולא לא עתיקה. אין סיבה להעדיף את התרגום שלו כשאין לו אישוש.

ב. הפרסית העתיקה לא דוברה בתקופת התלמוד אלא הרבה לפניו. הפרסית שדוברה בזמן התלמוד היא פרסית ביניים שהפרסית המודרנית מאוד דומה לה ולא לעתיקה.

אני לא יודע אם הוא ידע פרסית על בוריה,שום וחניכה

אבל מוכח מפירושיו הפזורים בש"ס שהיתה לו יותר מנגיעה עם השפה הזאת.

שוב, מה שקשה לי להלום בך זה הבטחון בהנחות מסתברות ככל שיהיו והפיכתן לעובדות חלוטות.

אתה מוזמן לתת דוגמאותימ''ל

לא נראה שהוא ידע לא על בוריה ולא מקצתה, ואין סיבה שידע - לא היה לו בה כל שימוש. סביר שכך קיבל בפירוש הגמרא, שהוא לא רחוק מהאמת (להחליף בין אלף למאה זו לא טעות גדולה).

מה זה להפוך לעובדות חלוטות? ייתכן לומר ש'חיוור' זה מאה בפרסית עתיקה, גם ייתכן לומר שזה רכב BMW ואין לי איך להוכיח אחרת. אבל מסתבר מאוד שזה לא נכון כי פשוט אין סיבה להניח שכן, והפרסית לא תואמת את הפירוש (בניגוד למילה 'אלף' שתואמת את גירסת התלמוד).

אני מבין למה הנחרצות מפריעה, אבל באמת קשה לי לקבל כאפשרות דבר שנראה לי כל כך חסר בסיס, לפחות עד שיוכח בסיס כלשהו.

- תעשה חיפוששום וחניכה

קל בפירושו לש"ס, עם הצירוף 'לשון פרסי'.

- השימוש שהיה לו זה הבנת הגמרא.

- ההחלפה היא לא רק בין מאה לאלף. אתה שוב הולך לשיטתך שלפני רש"י עמדה גירסא אחרת, מה שלא הוכח. בהנחה שעמדה לפני גירסת חיורי, זאת טעות גדולה.

- ההבדל הוא שרש"י לא כתב שזה BMW.

חיפשתי בפירוש לתנ''ך+ש''ס - 12 פעמיםימ''ל
עבר עריכה על ידי ימ''ל בתאריך י"ח באייר תש"פ 17:02

ממה שראיתי בבדיקה מול המילון של הפרסית העתיקה רק פירוש אחד היה נכון:

"דיסתנא - דרך נשים לה, ומאוסה היא, והוא לשון פרסי" 

ובמילון: dastan [dIt'n l I N --] menstruation

- מהגמרא אי אפשר ללמוד פרסית, היא כמעט ולא מופיעה בה. פרסית לא הייתה נגישה לו.

- לא הלכתי ל'שיטתי', כך או כך אין כאן טעות גדולה - הוא קיבל שזו מילה בפרסית שמשמעה הוא מאה (שזה קרוב לפירוש האמיתי של המילה המקורית), בשביל מי שלא דובר את השפה לא משנה איזו מילה כתובה שם כי זה ממילא ג'יבריש, הפירוש שהוא קיבל הוא החשוב. ועדיין, 'בר' זו מילה ארמית וגם 'חיוור' אז זה אמור לעורר חשד, אבל כנראה שלא הייתה לו סיבה לחשוד אפילו אם זו הייתה הגירסה שלו כי לא הייתה לו גירסה חלופית.

- לא מבין את ההתעקשות לומר שרש''י הכיר פרסית, וממילא לתת לתרגום שלו משקל.

עכשיו קראתי קצת בויקפדיה, וזה מה שהיה כתוב שםשום וחניכה

לגבי הפער בין השפות:

"בגלל השוני הרב בין פרסית אמצעית ובין פרסית חדשה, חיבורים שנכתבו בפרסית אמצעית אינם מובנים לדוברי פרסית חדשה. חלק מן הכתבים תורגמו לפרסית חדשה במרוצת הזמן".

בקיצור, אני הייתי יותר זהיר מלהיות נחרץ.

בבקשהימ''ל

בדקתי במילון של הפרסית האמצעית - המילים 'מאה' ו'אלף' זהות בדיוק לאלו בפרסית החדשה, ולחלוטין לא תואם את פירוש רש''י. מוזמן לבדוק בעצמך - http://www.rabbinics.org/pahlavi/MacKenzie-PahlDict.pdf

אגבימ''ל

בדקתי שם את המילה חמור - גם היא בדיוק כמו בפרסית החדשה - ח'אר.

וכן בדקתי את המילה צבע - המילה היא "גון" (gon) שגם זה מתאים בדיוק.

"כאר הזר גווני"

חמור אלף צבעים

זאת מבחינתי הוכחה ניצחת, ולכן חוזרני בי.שום וחניכה

ואלמלא ראיתי לא האמנתי (כב"ב עה., רק להיפך).

ואגב, מסתבר שהגירסא לפני רש"י לא היתה רחוקה מזאת שלפנינו, במקום 'חוור' 'חזאר', ולא ככת"י הרב הרצוג שגרס: 'הזר'.

ושאלה שסיקרנה אותי לאורך השרשור:

האם פעם עסקת בנדון הזה לגבי פיענוחה של המילה הספציפית הזאת, או שמא אתה עוסק בחקר השפות באופן כללי? ובכלל, האם למדת את הש"ס בצורה מדעית באופן של השוואת כת"י וכו'.

כידוע, כ-ב ה-ח וכן ו-ז מתחלפות הרבה בגלל הדמיון ביניהם בכ''יימ''ל

לכן סביר שמעתיק שלא הבין את פשר המילים פירש את ''כאר'' כ'באר' כלומר 'בר' ואת ''הזר'' כ'חור' כלומר 'חוור'. אבל זו רק השערה כמובן.

לא עסקתי בנידון לעומק, רק עכשיו טרחתי להשוות למילון, רק ראיתי את ההסבר שהבאת משטיינזלץ (אם כי במקום אחר) והוא התיישב על ליבי, בעיקר בשל הקושי לקבל את הסבר רש''י.

לצערי לא למדתי את הש''ס בצורה מדעית באופן עקבי, מהסיבה שכתב הרב ליכטנשטיין - שהתועלת שבזה (שהיא רבה מאוד לענ''ד) לא שווה את הנזק בזמן שזה לוקח, אפשר ללמוד כמה סוגיות נוספות באותו זמן. אבל כן כשהייתה סוגיה שיותר עיינתי בה מעבר לבקיאות השתדלתי לבדוק גירסאות, ובעיקר כשיש סיבה לחשוב שנפלה טעות בנוסח. את הירושלמי כן מלכתחילה למדתי ישירות מהעתק כתב היד, בגלל השיבושים הרבים שבדפוס (וכן את התוספתא ומדרשי ההלכה, קניתי מהוצאת בית המדרש לרבנים).

מהו אותושום וחניכה

מקום אחר?

ו(סליחה) אם אני חוטא בסקרנות יתר (ע"ע).

זהו שאני לא ממש זוכרימ''ל

נראה לי משהו שכתב גרשוני.

שו?שום וחניכה

זה שדיברת עליו פה?

הוא ולא אחרימ''ל

🤣ימ''ל

בשביל הקטע חיפשתי "הלל גרשוני חמור"

מתוך כתבה בעיתון בשבע:

"בתלמוד מסופר על שמואל שדיבר עם שַבּוּר מלכא (הוא כנראה המלך הפרסי שהפור הראשון), וכאשר זה לגלג על כך שהמשיח יבוא רכוב על חמור, אמר לו שמואל, לפי נוסח כתבי היד, "מי אית לך כאר הזר גוני" - אלו מילים בפרסית שכבר ר' נתן מרומי, בעל 'הערוך', מפרש: חמור בעל אלף צבעים"

חמור מאודשום וחניכה

אני לא כ"כ מכיר את הבחור (אם כי השם מצלצל ולאו דוקא מהשרשור ההוא).

פתחתי את הכתבה ההיא שבה ראיין את זאת שידעה שבעים לשון, ומשהו שם צד את עיניי לאור הנאמר לעיל:

"‫אז כדאי לספר להם! ‫זה מפעל חייו של פרופ' יעקב אלמן, שהביא את האיראניסטיקה לתלמוד ואת התלמוד לאיראניסטיקה. ‫מכיוון שהקורפוס (כלל הטקסטים) בפרסית אמצעית הוא קטן יותר מאשר הקורפוס של חז"ל, היה צריך מישהו שיודע את התלמוד בעל פה כדי לעשות את ההשוואה הזאת, ואתה מבין שזה לא דבר קטן".

בתלמוד מסופר על שמואל שדיבר עם שַבּוּר מלכא (הוא כנראה המלך הפרסי שהפור הראשון), וכאשר זה לגלג על כך שהמשיח יבוא רכוב על חמור, אמר לו שמואל, לפי נוסח כתבי היד, "מי אית לך כאר הזר גוני" - אלו מילים בפרסית שכבר ר' נתן מרומי, בעל 'הערוך', מפרש: חמור בעל אלף צבעים.

תמר מתלהבת מהדוגמה הזו. "יפה! זו דוגמה שלא הכרתי. אכן, בפרסית חדשה ח'ר זה חמור, ו'הזר' זה אלף. אני לוקחת את זה ישר להרצאות שלי. והנה, אם רבי נתן מרומי ידע את זה, כנראה גם באיטליה ידעו קצת פרסית".

לא דקה, או מה?

שמתי לב לזה גםימ''לאחרונה

אני מניח שלא ידעה/זכרה אם זה כך גם באמצעית ולכן סייגה. טוב שיש לנו מילון בבחינת 'נייתי ספר ונחזי'.

עינות צוקים... מקום מיוחד.הנורמלית האחרונה

וואו, איזה כיף לךארץ השוקולד
נראה מדהים, בא לי גם אבל לא אספיק בחודשים הקרובים לצערי
טוב זה הוחלטבוז
אני גם הולכת למצוקי ים המלח!!!

יאללה צוקיםםםם
שלום בוא
מצוקי ים המלח. כמה נמוךשום וחניכה
האמתימ''ל

שאני פחות אוהב את האזור הזה בתקופות החמות. זה מקום לטייל בו בחורף, בתקופה הזו צריך לטייל בצפון.

אופס כבר הוחלט בוז
בעייתו שהוא בא ביום חםים אהבה ~
היום היה נדיר באיזור הזה
רוח קלילה ונעימה ושקט ושלווה

וזבובים

אבל במקום השני אין זבובים
הזבובים יותר גרועים מהחוםימ''ל

מזכיר לי בגוש קטיף כשהייתה מכה בלתי נסבלת של זבובים, באיזשהו שלב הלכתי ללקט זיקיות ופיזרתי אותן מסביבי.

לתשומת לבכםיהיה בסדר....

יש 2 סוגי זבובים.

הרגילים.

והנדבקים.

שהם אלו שגם עפים לאט ובגובה הפנים.

הנדבקים, הנדבקים.. שלא תדעיים אהבה ~
יש לנו הרבה יותר זבובים מתלמידים

אבל היום פיזרתי שמן לוונדר בנדיבות, ועם מבער

בכיתה הם באמת ברחו
או שהשיעור היה משעמם, לא יודעת

(סתם, היה שיעור מגניב)
חשבתם שיהיה טוב?!תתעלמו ממני
הצחקתם אותי...
לא רק חושבארץ השוקולדאחרונה
אלא בטוח.

מאחל רק טוב גבר

ורק משתי מילים אני הכי פוחדנועה.

ראש השנה

בעעע

לא אוהבת. ועוד חג של יומיים

חלום שלי לטוס לחו'ל לכל החגיםםם

מבאס לשמועמקפיצים נטושים

אני דוקא די אוהב אותו

למה אוהב?נועה.
ימי רוממות מיוחדיםמקפיצים נטושיםאחרונה

עם תפילות מרוממות

וואי, מבאסארץ השוקולד
מאחל שתהיה שנה טובה בהרבה
אמן!!נועה.
החלטתי עכשיו להקפיץ כל פורום ישן ומוזר שאני רואהמקפיצים נטושים

ולתהות על קנקנו, אז מה זה הפורום הזה?

מממ.. תודהמקפיצים נטושיםאחרונה

יחסית מסביר. קצת. אולי.
ספסל אחורי של אוטובוס משהו..

חשט?אורה2x
!!!ריבוזום
מה שלומך?
תקשיבייייאורה2x

אני עוברת על המסרים פה והשיחות אישיות.. כמה דרמות!! ואני לא זוכרת כלום! מביך למדי.

ולמה כשאני נכנסת לשיחה עם פצלש כתוב לי שהיא מחוברת?!

מה איתך?

המפגש טד יצא לפועל?

עוד אפשר להירשם? 😇

ריבוזום

האחרון שניסינו להרים לא, למיטב זכרוני...

אבל היו שניים שכן, והם גם היו ממש טובים! בכלל הפורום הזה היה איכותי, אחותי |נוסטלגי|

ועדיין איכותיארץ השוקולד

כתבנו פה כל דבר איכותי שהיה בשנה האחרונה, אפשר לראות בקלות כמה זה

וואו, התגעגעתיארץ השוקולד
מה שלומך???
וואיזיויקאחרונה
אין לי כוח לשבת הקרובהנועה.

מלא אנשים שבאים להתארח ועושים מלא רעש ברחוב ומשאירים בלאגן ולכלוך...

לא כזה מגניב לבוא לפה

ואם אנשים קוראים פה- צריכה המלצהנועה.
לסדרות או תוכן כלשהו קליל ומצחיק...
ספרים - ספרי אריך קסטנרארץ השוקולד
סרטונים קצרים - אנדרדוס, ברדק, אלה של האקדמיה ללשון העברית
הנה 3 המלצותעשב לימון

סדרות של כאן ארכיון- קרובים קרובים, סטרייט ולעניין.

בפייסבוק- עמוד בשם "הקופסה- רק דברים טובים", יש בו בדרך כלל קטעים מצחיקים מסרטים ישראלים ישנים..

מבאסארץ השוקולד
מקווה שהשבת איכשהו עברה סביר?
כן ב"הנועה.
לפחות זהארץ השוקולדאחרונה
והנה עוד בנאדםריק סאנצ'ז

שמגיע לפורום נטוש ותוהה על טיבו

והנה חיוך השמש העולה נפרש על פנינוהוד444
הנה עוד אחד
מזדההבאליןאחרונה
מישו זוכר מה הניק האחרון של שוברת גלים?שירה ניקוד

או- מישהו שמכיר אותה במציאות יודע מה שלומה?

תמסרו לי שנזכרתי והתגעגעתי

מה קורה פורום טרוליםםםםםםם????אריק מהדרום

אולי יעניין אותך