"המאבק המתמיד באוננות רק מעצים את המקום שלה"-נכון גם לבוגריםor1900

*הרב אברהם סתיו: "המאבק המתמיד באוננות רק מעצים את המקום שלה בחיים"*

הרב אברהם סתיו: "המאבק המתמיד באוננות רק מעצים את המקום שלה בחיים" - כיפה

"יש לנטרל את הפחדים וחששות הסרק שהופרחו בנושא במשך מאות שנים", "בפני כל נער, עומדים אתגרים רוחניים רבים, והפחתת האוננות היא אחד הפחות חשובים שבהם". הרב סתיו במאמר חשוב על התמודדות בני הנוער עם אוננות

אה בדיוק כתבתי חחח. טקסט נכון מאוד.ציפ'קה
הלוואי ששיח מקצועי על מיניות יכין זוגות טוב יותר לזוגיותor1900
יש לצערי בורות רבה
הלוואי שיהיה שיח מקצועי בנושא מיניות כהכנה לזוגיות
ושזוגות יגיעו מוכנים יותר לזוגיות בכל מובן שהוא
נפשי זוגי ומיני
הוא, כדרכו, הופך את ה'גרוע פחות' ל'עדיף בהרבה'ק"ש
אי אפשר להגיד על איסור (גם אם לחלק מהפוסקים הוא דרבנן) 'עדיף בהרבה'. לא על איסור קטן ובוודאי לא על איסור שהשו"ע כותב עליו "חמור מכל האיסורים שבתורה", אפילו אם לנו צ"ע הפסיקה של עניין שמקורו בנסתר.

ממש ככה - והוא גם מדייק את דברייך - נשואים טריים

צריך להתנסח 'גרוע פחות' או 'חמור פחות' ובכלל ניסוח נכון היה צריך להיות הפוך לגמרי 'אוננות עם הסתכלות חמורה בהרבה מאוננות בלי הסתכלות' וכו'.
סליחה, אבל אני חושבhartkebhdxcrd

שהדעות שלו פסולות לחלוטין, מכל היבט תורני.

ממתי רב צעיר בן 36 שם עצמו לחלוק על דברי חז"ל בכל הדורות, על גמרות מפורשות, ועל התורה??

מדייק מדבריו - שים לב הוא לא חושב שונה ממךor1900

"גם בתוך המרחב האסור יש מדרגות. אוננות בלי הסתכלות-אסורה עדיפה בהרבה מאוננות המלווה בהסתכלות, ויש הבדל משמעותי בין הסתכלות בסתם תמונה לא-צנועה לבין גלישה לעולם התוכן הפורנוגרפי הגורר עמו שורה ארוכה של השלכות קשות על תפיסת הגוף והמיניות וכרוך גם בבעיות מוסריות רבות. גם במרחב הפנטזיה, יש הרהורי-עבירה חמורים מאחרים, הן מבחינה הלכתית והן מבחינה מוסרית."

הוא הופךhartkebhdxcrd
את האיסור למשהו שאין בו כמעט בעיה, בערך כמו שחילוני מסתכל על של כל, רק מוסיף שלפי חזל אולי יש כאן קצת בעיה....
ברגע שכתבת את זה פסלת את עצמך מלהגיבמוש השור...
קצת ענווה. לא יודע מה הוא כתב עדיין לא קראתי
אבל האם באמת אתה חושב שהוא יחלוק על דברי חזל ועל התורה? ברור שלא. ואם הוא היה זקן בן 100 אז מותר לו לחלוק? אטו בשופטני עסקינן? האם אנחנו עוסקים באנשים טיפשים?
שאל את עצמך באיזה נקודה הרב אברהם סתיו נוגע לך בפנים שהיא לא קשורה למאמר שלו
ובלי לקרוא את המאמר מבחינה חינוכית גם הכותרת וגם התקציר שor1900 הביא צודקים במאה אחוז מיליון אחוז.
הוא צודק אל תפחד להתמודד עם גישות שלא מקובלות עליך
אני באמת לא אגיב יותר בדיון הזה,hartkebhdxcrd
שלדעתי קצת חורג מגבולות הטעם הטוב. רק אומר שתקרא בבקשה את המאמר, ואז תבין שאכן יש, לצערנו, הרבה אנשים שיחלקו על דברי חזל....
אם אתה לא רואה את הבעייתיות - מה חבל, אבל כמובן זו זכותך (או הפסדך...).
דעתך דעתי! איכס בא לי להקיא ולצעוקהחוש השישי⭐????⭐
לאיזו דיוטא תחתונה אפשר להגיע.
אין נער מתבגר שמבין את חומרת העניין.
כשמבינים באיזה בית מתירני הוא צמח זה בכלל לא מפליא כששומעים היתרים הזויים.
כשמבינים באיזה בית מתירני הוא גדל.. החוש השישימוש השור...
ספר לנו באיזה בית מתירני הוא גדל והאם אי פעם הוא או מי מביתו קראו לעבור על דברי תורה ותקנות חזל. תגובה מקושקשת- באמת צריך להקיא ולצעוק על ביזוי תלמידי חכמים ועל ביזוי התורה הקדושה כי לא הולכים בהשקפה המתאימה לדעות שלי... מה שנרא אנש

לא צריך חוש שישי כדי להכיר את הנפשות הפועלותהחוש השישי⭐????⭐
הרב הזה שנוי במחלוקת והדברים ידועים.
רב שרוצה שיכבדו אותו, שיפסיק לעוות את ההלכות ויפסיק כל הזמן לחפש היתרים והקלות הזויות על דברים שהם טאבו ביהדות.
אם הוא שנוי במחלוקת זה מצוייןמוש השור...
זה אומר שהוא לא ירא לומר את הדברים.. להזכירך גם משה רבינו היה שנוי במחלוקת והדברים ידועים ואפילו כתובים בתורה, רצו להרוג אותו מה תאמר עליו??
"דברים שהם טאבו ביהדות"- זו לא טענה הלכתית ולא טענה חינוכית... זה משפט בריחה שאומר יש כאן תפוח אדמה לוהט בוא נחליק ונעביר אותו הלאה.
לכותב המאמר יש אחריות תורנית ציבורית ואישית ולכן הוא מתמודד עם הנושא ומפרסם. לנו המגיבים אין אחריות מלבד על עצמנו- אז יוצאים לנו תגובות שלא מדברות על אלא תוקפות את. ולמה? שששש כי לא מדברים על זה.... אבל הדור זועק תשובות אמיתיות לא תשובות של טאבו ביהדות. הדור רוצה תשובות אמיתיות ולא חלולות והוא צריך אנשים שיעשו לו את העבודה... אז יש כמה אמיצים וגם אותם תוקפים...למה? כי זה לא בטאבו של היהדות....
מי אחראי על הטאבו של היהדות? יש מספר שאפשר לפנות אליו או שהוא לא מחזיק נייד ואימייל כי זה לא בטאבו??
למדנו מהקבה" עימו אנוכי בצרה" איפה שהיינו הקבה ירד איתנו גם כשהיינו במט שערי טומאה במצרים? לפרט מה זה אומר מט שערי טומאה...? יותר גרוע מאוננות. איפה שהילדים שלנו צריכים אותם אנחנו שם... גם אם זה לא בטאבו של היהדות...
לא קראתי אבל באופן כללי הבחור מחפש צומי בפייסבוקאושפיזין מהירח
תמשיכו להגיב פהבסדר גמור
@ציפקה מחילה אבל זה שרשור כפול.
שיגיבו לך בשירשור זה
מישהו ראה התייחסות תורנית למאמר?דוד100
אני!ק"ש
רמב"ם, קדושה, הלכות איסורי ביאה פרק כ"א, הלכה י"ח.

שולחן ערוך, אבן העזר, סימן כ"ג
אני בד''כ לא נותן ציונים לרבניםמופאסה
אבל הוא קיבל ממני 10

מתוך 100
מה זה קשור למי הוא?ציפ'קה
יש אנשים מטומטמים שיוצא להם דברים מבריקים
ויש אנשים גאונים שיוצא להם דברים מטומטמים(לא חסר כאלה בכלל)
אני לא חושב שהוא מבריקמופאסה
יש לו טעויות חמורות יסודיות
יש לו ניתוק מפנימיות התורה (בעיני חטא יותר חמור מאוננות)
אני מסכים מאוד עם סעיף ח'
סעיף א טעות גמורה (אפשר לחיות כל החיים בלי לשפוך זה יוצא עם הפיפי)
חחחח לאציפ'קה
תשאל רופא
אמרתיציפ'קה
תשאל רופא כי זה מביך אותי.
שזה יוצא עם הפיפי. גם אם זה קורה, זה עדיין נקרא שפיכה. אין הבדל בין זה לבין קרי לילה
אין צורך לשאולמופאסה
ואין צורך לדון בזה אם זה מביך אותך.

עכ''פ יש הבדל גדול.
מקרה לילה לא קורה בגלל שיש עומס על האשכים.
והוא כנראה נמנה על האפשרות השניה..יהודה224
כי אם לא יש אפשרות שלישית שאנשים מטומטמים אומרים דברים מטומטמים
יש תועלת ללשון הרע הזה?בסדר גמור

אני בכוונה מכנה את זה ככה כי אפשר להגיד את דבריך בצורה יותר עיניינת ומכבדתמ ולא לקרוא ליהודי ככה

בגלל זה העדפתי רק את האפשרות השניה רק ציינתי שיש אפשרות 3יהודה224
אתה לארג'אורה שחורה
לא יפה להגיד ככהמופאסה
נכון שעליתי קצת אבל עדיין לא כזה לארג'
נושא המיניות ביהדות חשוב והגיע הזמן שיתמודדו איתו ברצינותor1900
עבר עריכה על ידי or1900 בתאריך כ"ח באב תש"פ 05:29
גם אם זו אוננות או כל נושא נפיץ אחר
'להתמודד ברצינות' זה לא להפוך טמא לטהור ואסור למותרק"ש
גם אם הוא דוחף זאת בניסוח של 'עדיף על...'
עצם השיח מבורך - בוודאי שמצריך בירור של רבנים בכיריםor1900

השיח קיים כבר כעשרים שנהק"ש
מזמן אני מרגיש שמרוב ש'צריך לדבר על זה' ו'יותר מידי לא דיברו על זה' - היום מדברים הרבה יותר מידי, ממילא גם אומרים שטויות בדרך.
ד''א רימון חוסם את הלינקמופאסה
תלוי באיזה רמה, לא?בסדר גמור

או שאתה מדבר על היישומון?

כן, ישומוןמופאסה
אני בבסיסי וזה חוסם
העליתי את הפוסט פהציפ'קה
כן, בזכותך קראתי אותומופאסה
מי זה "הרב" הלז ??יהודה224
כל התגובות ההסטריות פהמוש השור...
הזלזול ברבנים,שליפה של מקורות הלכה, חוסר ידע בנושא מחזקות ומוכיחות בעצם את מה שהוא כותב במאמר.
על זה הוא מדבר- במקום לבנות השקפה חינוכית מה דעתי על אני תוקף את ולמה??? כי ככה הרגילו אותנו.
השאלה הבאה מופנית לציבור הגברים בעיקר כי אצל הנשים התשובה ברורה.
עם יד על הלב- מי מבין יושבי הפורום אבא שלו דיבר איתו על כל השינויים הפיזיולוגים של גיל ההתבגרות והמשמעות שלהם?למי היה שיח חינוכי בנושא? לא ברמה של אסור מותר- זה לא נקרא שיח חינוכי זה נקרא שיח הורס ושורט.
אצל נשים השיח הזה ברור כי התהליכים טבעיים וברורים...
אצל גברים- לא מדברים על זה חטא חמור צואה רותחת הרג נשמות ויש עוד הרבה תיאורים בספרים וכמובן ברמבם ושולחן ערוך .. האם זה נכון-אף אחד לא יחלוק. האם את זה צריך הנער לשמוע ? האם זו ההדרכה שצריך הנער לקבל לחיי ההתבגרות? ברור שלא !! היא משחיתה הרסנית והפוכה מדרך התורה והכוונת חזל!!! למורת רוח הצקצקנים.
אז מה עושים? מתי הנער ישמע על המשמעות ההלכתית של אוננות הוצאת זרע לבטלה? שאלה טובה ויש עליה תשובות.
אבל לפני כן שאלה לחשיבה:
אימא אבא יקרים נכנסתם לחדר וראיתם את הבן שלכם מאונן מה אתם עושים או אומרים?
מחזק את דבריך ומצרף דברים שכתב הרב מלמד בנושא המיני הזוגיor1900

פתיחה של הרב לספר "שמחת הבית וברכתו"

שאם כל גבר ואישה יפעלו לפיו כבר תהייה אהבה אחווה שלום רעות ותשוקה ברוב הבתים ב"ה

"מתחילה חשבתי שאם ירצה ה’ ואזכה לבאר סוגיות אלו בכתב, אעשה זאת בגיל זקנה ושיבה, מתוך תקווה שאז פחות אתבייש לפרסמם. אולם בשנים האחרונות התעוררתי יחד עם אשתי לליקויים שונים בתחום הדרכת החתנים והכלות, ליקויים שעלולים לגרום למשברים וצער במקום שבו צריכה להיות שמחה ואהבה. מרבים מאוד בפרטי הלכות נידה וכל ענייני הריחוק, ומקצרים מאוד במצוות עונה. אשתי נתנה לכך משל לבחורה שבאה לאשה מבוגרת כדי שתלמד אותה כיצד לבשל לכבוד השבת. והאשה מלמדת אותה כיצד לנפות את הקמח, לבדוק ירקות וקיטניות מחרקים, לבדוק את הביצים מדם, להפריד בשר מחלב בבישולים ובכלים ובבצל ובסכינים, להקפיד על בישולי עכו”ם, חלב נוכרי וג’לטין, ולקנות רק מוצרים שכשרים למהדרין. ורק לא מלמדת אותה כיצד להכין תבשילים טעימים כדי לענג על ידם את השבת. ולא זו בלבד אלא שהיא טועה לחשוב שבזכות ההקפדה על הלכות כשרות, שהיא כמובן חשובה מאוד, זוכים גם לענג את השבת, וזה שהאוכל לא מבושל דיו וגם ממש לא טעים, אינו בעיה, שכן כך הוא תפקידנו בעולם לסבול על קידוש השם. כך יש מדריכות כלות שמלמדות כי שמירת הלכות טהרה ודיני ההרחקות מזכה את הבית בקדושה, במקום להבין שהשמחה וההתיחדות במצוות עונה היא גילוי הקדושה בחיים, כאשר הלכות נדה וטהרה הן תנאי הכרחי לקיום המצווה עצמה.

מטעות זו נוצר פירוד נורא בין הקדושה והחיים, האמת והטוב, החובה והשמחה. קרע שמצוות ואהבת לרעך כמוך ככלל ומצוות עונה כפרט, נועדו לאחותו. לפיכך אזרתי עוז בחורף תשע”ד וכתבתי את הלכות וטעמי מצוות עונה, ומתוך כך המשכתי לברר וללבן את הלכות מצוות פרו ורבו.

לא אסתיר כי היו מרבותי וחברי שיעצוני להימנע מלכתוב ולפרסם דברים אלו, או לפחות לעמעם את משמעותם. רובם מתוך דאגה לי, ומקצתם מפני שסברו שאין לבאר ולפרש בכתב דברים שהצנעה יפה להם. אולם כיוון שמתהלכות בציבור הבנות מוטעות ושמועות שווא, שמוציאות דיבה רעה מאוד על תורתנו הקדושה, כאילו מגמתה למעט את השמחה שבמצוות עונה. חשתי חובה להציג באופן בהיר את עמדתה של תורתנו הקדושה, כפי המבואר בחז”ל ובפוסקים, ולהציל בכך את תורתנו הקדושה מהדיבה הרעה שטפלו עליה, ולהציל בכך את הזוגות היקרים, הגברים והנשים, מהחסרון והצער שעמדות מוטעות אלו גורמות להם. ראוי לציין שהדיבה הרעה על תורתנו נובעת מהבנות מוטעות בדברי חז”ל והזוהר והמקובלים, ומושפעות במידה מסוימת מהדת הנוצרית שהעלתה על נס את מי שמתוך דבקות דתית אינו מתחתן.

כדי להזים את הדיבה הרעה, היה לכאורה ראוי להתעלם מעצת החברים ולפרסם את הדברים ברבים, אולם נמנעתי מכך מחשש שהדברים ייתפשו באופן מוחצן וחלקי על ידי החיצוניים לעולם התורה וההלכה, ואילו עיקר מגמתי שדברים אלו יילמדו בתוככי בתי המדרש ובתי ישראל הקדושים והצנועים, ומתוך הישועה והשמחה שתבוא לבתים על ידי הדרכת התורה, יבקע כשחר אור קדושתם של ישראל ובהדרגה יתפשטו הדברים ותצמח רפואה וישועה לעולם כולו."

אני מסכים אתךמופאסה

- למתגבר יש אנרגיה מינית גדולה והוא רעב.
- הרעב מתגבר מאוד, כשיושבים מול הויטרינה של קונדיטוריה.
- יש לו אוכל זמין וטעים מאוד שהוא יכול לספק אותו.

השאלה מה האלטרנטיבה שאתה נותן לו כדי להרגיע את הרעב שלו.
אז אני חושב שעל זה צריך לדון יותר מהכל. איך מפנים את האנרגיה המינית הזאת לאפיקים אחרים חיוביים. בשביל זה אכן צריך לדבר על זה עם מתבגרים.
אני לא יודע למה בציבור הדתי מתביישים. אף פעם לא הייתי דתי ולא היתה לי בושה לדבר על הדברים האלה. כמובן אפשר לדבר בשפה פתוחה וצנועה ( את זה אני לומד לאט לאט דרך הפורום גם)
עם יד על הלב.יהודה224
לי....
בן להורים חרדים... חוזרים בתשובה ואבא מדהים שהיה החבר הפתוח ביותר שלי לנושאים האלו וידע לשמוע אותי לתת עצה להבין להכיל ולתת כלים.. להיות רוח נכאה... אבא שאין דומה לו!
אתה מערבב הרבה דבריםק"ש
אף אחד בציבור שלנו לא מחנך ע"י צואה רותחת, זה ממש לא השיח. כן - האיסור חמור וכל הלהטוט של 'יש איסורים אסורים יותר' של המאמר, הוא עיקום.

אפשר וצריך לדבר בצורה בריאה ומבוררת ויש היום לא מעט שעושים זאת. הרב יהושע שפירא שליט"א, עושה זאת כבר לפחות עשרים שנה, גם בע"פ וגם בכתב. גם הר"מ שלי בשביעית, לפני קצת יותר מעשרים שנה, עשה זאת בצורה בריאה ומבוררת. זה לא מצדיק להוציא כזה פוסט.
מילון מושגיםהעני ממעש
הרב סתיו הוא ליברלי ואדוק
מרכזניק שמסתכל בפלאפון בחזרת השץ הוא שמרני ולייט
בקיצור פיצול אישיות קוראים לזה..יהודה224
לא. שני מדדים שונים. לייט וליברלי לא היינו הך.העני ממעש
הממ... קראתי ברגשות מעורביםrivki
מצד אחד, חלק גדול מהאמירות תמוהות מאוד , לא ברור לי מה הקשר שלהן ליהדות.
'זה אסור רק (!) מדברי חז'ל; השימוש האופנתי והלא יהודי במושגים פסוידו-מדעיים כמו 'טבעי' ; הטיעון 'כולם עושים את זה' (מה אם 'כולם' לא הגונים ב100%, מדברים לשון הרע וכו).

ומצד שני, לגמרי מסכימה עם הסעיף י'א.
סדר עדיפויות נכון ואיזון חשובים מאוד בחיים! גם לעבירות בתחום המיני יש מדרג וצריך להבין אותו. וגם לא לשכוח מתחומים אחרים לא פחות חשובים. כיבוד הורים למשל (כמה מדברים על זה במסגרות לימוד?) , או גזל, או לשון הרע. כמה בחורים כותבים ברשת פוסטים מיוסרים 'היום שוב נפלתי ודיברתי לשון הרע'?
בקיצור, פרופורציות...

חבל שהמאמר לא מסתכם בסעיף הנ'ל.
מה אם כולם מדברים לשון הרע?עוד סתם אחד
אז כנראה זה לא הכי חכם לומר להם כל הזמן שהם הולכים ישר לגיהנום ושלשון הרע הוא כמו רצח.

ומדברים על כיבוד הורים במסגרות לימוד, ואפילו הרבה. לפחות איפה שאני למדתי.
הטיעון במאמר היה בסגנון 'כולם עושים את זה, אז זה טבעי'rivki
העבירה שכולם עושים אותה, לא הופכת למצווה.

זה שצריך פרופורציות בחיים, גם אני כתבתי. אז לא ברור שיש בינינו ויכוח.

ואל הפסקה האחרונה- שמחה אם זה ככה.
מיניות זה טבע אדם-הכל במידה וגדר כמובן -לא בהמותor1900
עבר עריכה על ידי or1900 בתאריך כ"ט באב תש"פ 08:54

במחילה

לטעמי לא הפך עבירה למצווה ח"ו
אך העלה למודעות ולשיח את האוננות ואת היחס אליה חינוכית ודתית .
אוננות היא חלק מטבע אדם (החטא באוננות לא משנה את העובדה בצורך המיני והטיבעי) בעיקר אצל גברים אבל גם אצל נשים במידה שונה כמובן.
גם בתוך זוגיות תקינה- במידה ובמינון כמובן - לא כאן המקום לפרט.

והאמת והשלום אהבו

זה לא עבירהעוד סתם אחד
זה אולי אי-קיום מצוות 'קדושים תהיו'. אם את לא אוכלת מצה בליל הסדר לא עברת עבירה, רק לא קיימת מצווה.
?? אני לא מומחית בהלכה ולא מתכוונת להתווכחrivki
הביאו 2 מקורות למעלה, משנה תורה ושולחן ערוך
גם הוא הביא, אבל את לא מתכוונת להתווכח - אז אין טעם. שלום.עוד סתם אחד
עבר עריכה על ידי עוד סתם אחד בתאריך ל' באב תש"פ 02:26
עבר עריכה על ידי עוד סתם אחד בתאריך ל' באב תש"פ 02:26
הוא גם ציין, שאותו שולחן ערוך אוסר על גבר ליהנות ממשכב עם אשתו - וזו לא בדיוק הפסיקה המקובלת בנושא היום. אז כשלבעלך תגידי שאסור לו ליהנות איתך, לבן שלך תגידי שאסור לו וכו'. אותו קונטקסט.
זה פשוט לא נכוןק"ש
השו"ע *אוסר* להוציא זרע לבטלה (כמובן במכוון ובמזיד) ומגדיר זאת כאיסור הכי חמור בתורה.
השו"ע בשום מקום לא אוסר לגבר להנות מהייחסים, אלא מדריך כהדרכה ראויה, שעיקר כוונתו תהיה לשמח את אשתו ולקיים את חובתו כלפי אשתו ולא להנאת עצמו.

ברור לכל מי שלומד את המקורות בפנים ובדיוק, הן בדברי חז"ל והן בפוסקים, שאין שום דמיון בין האיסור החמור להוציא זרע לבטלה, לבין שאר הדוגמאות שהוא הביא.
אברהם סתיו אוהב שיח פורנוגרפי פומבי, הוא עושה את זה מדי פעםאושפיזין מהירח
איך כולם הופכים את ההזיות שלו לדיון

פעם הוא כתב איזה פוסט איך הוא מתעורר למראה בחורה ואז מחק
אתה רק מחזק את שאת הנפש שהבעתי ממעשיו ודעותיוהחוש השישי⭐????⭐
איבד את הצניעות את הטוהר הן במעשה והן בדיבור.

על זה אמרו חז"ל שבדור שלנו לא יהיה ניתן להבחין בין אמת לשקר יהיה בלבול עצום, ואנשים לא ידעו במה להאמין והאמת תעדר.
לשיטתך .. מה יותר עדיף שיח פונוגרפי מידי פעם אומוש השור...
הוצאת שם רע ולשון הרע וביזוי התורה... אמממ בוא נחשוב...

על זה אמרו חז"ל שבדור שלנו לא יהיה ניתן להבחין בין אמת לשקר יהיה בלבול עצום, ואנשים לא ידעו במה להאמין והאמת תעדר....
אז במקום לדבר על תוקפים את ולמה???
כי האמת שלי היא האמת היחידה ואני לא מסוגל להכיל אמיתיות אחרות אז אני מגדיר אותם כשקר.....
כי זה יותר נוח, והופך אותי לצודק, וכי אין מושג איך להתעסק עם התפוח האדמה הלוהט שנקרא מיניות...
על זה אמרו חזל סייג לחוכמה- שתיקה
ועכשיו נתייפייף ונביע שאט נפש ממעשיו ודעותיו.... כמובן בשם התורה וחזל כי האמת אצלנו.
אשמח לתגובהציפוור
יש לי שאלה בנושא אשמח לפרטי בשביל האינטימיות שבעניין (עדיף בת),
פתחתי ניק חדש בגלל שמתביישת.
תשובת הרב סתיוor1900

הרב סתיו משיב לטענות: הוצאת זרע לבטלה לא חמורה יותר מאי עניית אמן
בעקבות הסערה שיצר הפוסט שכתב, מבקש הרב אברהם סתיו להתייחס לטענות, ומדבר על מידת חומרת האיסור: "לא יכולים לדעת מדוע החמירו כל כך", הגישה החינוכית שקצת נשכחה ומבקש להבהיר: "לא כתבתי בשום מקום "לכו תוציאו זרע לבטלה"
הרב אברהם סתיו
כט באב התשפ, 19 באוגוסט, 2020 16:04
הרב אברהם סתיו
הרב אברהם סתיוצילום: מרים צחי

כיפה עכשיו גם בסטוריז:
הטור שפרסמתי כאן ביום שני על אוננות-גברית עורר לא-מעט שאלות ובקשות להבהרות, גם על ניסוחים עמומים בטור עצמו ובעיקר על היחס שבינו לבין המקורות. השאלות התעוררו במידה רבה של צדק, כי הטור לא נכתב כנייר עמדה מקצועי אלא כסיכום של נקודות רבות שכל אחת מהן טעונה ליבון ובירור. ליבון ובירור שאכן נעשו, אך לא פורטו בטור שנועד להוות קריאת כיוון ויריית פתיחה של דיון יסודי יותר. גם הדברים הבאים לא יהיו הרבה יותר מיריית-פתיחה כזו, אבל אולי קצת יותר.

הטור הקודם של הרב סתיו: "המאבק המתמיד באוננות רק מעצים את המקום שלה בחיים"

מידת חומרת איסור הוצאת זרע לבטלה
הדברים החמורים על איסור הוצאת זרע לבטלה לא התחילו בספרות הקבלה אלא נמצאים כבר בגמרא במסכת נדה שקבעה שכל המוציא שכבת זרע לבטלה חייב מיתה וכאילו שפך דמים. אבל דברים דומים מאד אפשר למצוא גם על מי שעונה אמן כמה שניות אחרי סוף הברכה (בניו יהיו יתומים) או לא בירך ברכת התורה (בגללו נחרב בית המקדש). לא מדובר בגוזמאות בעלמא, אלא בתפיסות עמוקות שמובעות באמצעותן, כגון הנתק בין הלימוד לבין נותן התורה שהיעדר ברכת-התורה מסמל אותו. גם האוננות עשויה לסמל את היסוד העמוק של חיים של בטלה (הרב דסלר כתב שאם אסור להוציא זרע לבטלה, קל וחומר שאסור להוציא זמן לבטלה). אבל גם אי אפשר ללמוד ממקורות כאלו שפעולה נקודתית של אוננות חמורה יותר מעיכוב נקודתי בעניית אמן או השמטה נקודתית של ברכות-התורה.

במקורות מאוחרים יותר, אשר אינם מעטים, האוננות מופיעה כעוון חמור הרבה יותר מאשר השמטה של ברכות התורה. ברור שאיני יכול לחלוק עליהם. כאשר כתבתי שאין אנו יודעים מדוע יש התייחסויות חמורות כל-כך במקורות, היו מי שהבינו בטעות שמכיוון שאנו לא יודעים מדוע כנראה שזה לא נכון. לא. המשמעות היא רק שאנחנו, ובפרט אני, לא יכולים לדעת בוודאות מדוע הם החמירו כל-כך דווקא בעוון זה. לשער – כן; לדעת – לא.

עם זאת עמדתי גם על כך שמקורות אלו משתלבים לעיתים עם תפיסה רחבה יותר של שלילת-המיניות. אשר כפי שהצביע מו"ר הרב ליכטנשטיין זצ"ל, הייתה רווחת מאד בתקופת הראשונים (הרב קוק באדר היקר כתב שמקורה של תפיסה זו במפגש עם הנצרות הקתולית). כך למשל אותו שולחן ערוך שפסק שהוצאת זרע לבטלה היא האיסור החמור ביותר בתורה, כתב שני סימנים אחר-כך על חיי-אישות של בני-זוג נשואים: "לא ירבה בתשמיש להיות מצוי אצלה תמיד, שדבר זה פגום הוא מאד ומעשה בורות הוא, אלא כל הממעט בתשמיש הרי זה משובח... ואף כשישמש בשעת העונה לא יכווין להנאתו, אלא כאדם הפורע חובו". אף אחד מנושאי-הכלים של השולחן ערוך לא חולק על הפסיקה הזו. ואף רב דתי-לאומי כיום, כולל השמרן והמחמיר ביותר, לא מורה לקיים אותה.

הזרמים השונים ביחס לאיסור
ישנו זרם, דק אך יציב, במקורות התורניים המרכזיים ואפילו הקאנוניים, אשר למרות כל המקורות המחמירים מתעקש לטעון שמדובר באיסור שאיננו חמור כל-כך. דוגמה בולטת היא דברי ספר חסידים שכתב שכאשר מתגבר יצרו של אדם והוא עשוי להיכשל באיסור נדה, עדיף שיוציא את זרעו לבטלה. וכתב על כך הבית שמואל שמדבריו מבואר שהמקורות על כך שאיסור הוצאת זרע הוא "החמור ביותר בתורה" הם "לאו דווקא". דוגמה חשובה אחרת היא בעל ה'עזר מקודש' שהעלה סברות רבות להקל באופנים והקשרים שונים, וחלק מהתבטאויותיו חריפות יותר מכל מה שכתבתי או אכתוב אי-פעם בעניין.

כיוון שלא מדובר במחלוקת הלכה-למעשה, והמקורות המחמירים גם הם לא דיברו בשפה הלכתית, אין חובה לנטות דווקא אחר הרוב. בעיקר כאשר, כפי שנזכר לעיל, היחס הכולל של רבני ישראל למיניות השתנה ללא הכר. העובדה שמקורות רבים קשרו בין הוצאת זרע לבין בעיות בריאותיות (לפי התפיסות הרפואיות בנות-זמנם), ואילו הידע הרפואי כיום גורס אחרת, אף היא בעלת משמעות (אף שאין בה כדי לשנות את האיסור ההלכתי).

בדורות האחרונים ישנו, במקביל לזרם המוכר של הספרות המחמירה בגודל העוון ומזהירה מפניו, גם זרם חינוכי-תורני המנסה להפחית ככל האפשר את מקומה של ההתמודדות עם האוננות בעולמו של האדם. כך למשל כתב הרב וולבה, מגדולי בעלי המוסר של החברה החרדית: " האוננות היא איסור חמור. רוב רובם של הצעירים נכשלים בזה ואינם יכולים להתגבר על זה בשום אופן. התוצאה הם רגשי אשמה. רב אינו מוסמך להתיר איסורים, אבל הוא יכול להדריך, להרגיע ולהביא את הצעיר לסבלנות עם עצמו. במקום מלחמה תמידית שהיא אך שווא – יגיעה חיובית לתורה ולחברה, ולאט לאט נגמלים. זאת היא דרך החינוך הנהוגה היום אצלנו".

הטור שכתבתי שילב למעשה את הגישה החינוכית החרדית-ליטאית עם הגישה ההלכתית שהוצגה לעיל. דהיינו במקום לומר "האוננות היא איסור חמור, ולמרות זאת האדם צריך סבלנות עם עצמו", הדגשתי שלפי מקורות רבים מדובר באיסור קל-יחסית (בדומה לאבק-לשון-הרע למשל), מה שמעצים את היכולת של העובר עליו להיות סובלני כלפי עצמו.

הצורך להדגיש את קיומן של העמדות המקלות נבע מן התפוצה העצומה שיש למקורות המחמירים בספרות החסידית ושל בעלי-מוסר מסוימים (המהדהדים את דברי הזוהר האומר שאין על עוון זה כפרה), אשר גורמת לרבים מאד רגשות אשמה קשים הרבה יותר מאשר אם עברו על איסור לשון הרע או הלבנת פנים או איסורי תורה אחרים.

אוננות גם לא חמורה פחות מאמן יתומה או אבק לשון הרע או תפילה-בלי-כוונה ועבירות רבות אחרות שכולנו לוקים בהן ומשתדלים מאד להמעיט בהן ככל האפשר. מתוך שמחה ואפילו סוג של חגיגה של האנושיות שלנו, של היותנו לא-שלמים החותרים תמיר להשתפר ולהתעלות. כמו חטאים רבים אחרים היא מנתבת את הכוחות של האדם לריק, וההימנעות מן החטא, גם אם היא כרוכה במאמץ, מרוממת את האדם ומקדשת אותו. חשוב לי להבהיר את זה כי היו מי שהבינו בדבריי אחרת. לא כתבתי בשום מקום: "לכו תוציאו זרע לבטלה". מה שכן אמרתי זה שערב ראש חודש אלול אני מאד מקווה שהימים הנוראים יעברו עלינו בעבודה עמוקה ופוריה על הקשרים שבין אדם למקום ובין אדם לחברו במגוון עצום של נושאים, ולא, כפי שקורה לא פעם, ייצאו לבטלה על נסיונות סרק להתמודד עם עבירה אחת, לא כל-כך מרכזית.

בימים האחרונים קיבלתי, במקביל לתודות רבות ממטפלים-מיניים ואנשי חינוך, גם לא-מעט תגובות חריפות מידידיי הרבנים. אבל קיבלתי גם הרבה מאד מכתבי-תמיכה מרבנים מבוגרים ומנוסים, אשר חלקם כתבו לי בפירוש שאינם מעיזים לצאת בפומבי בעניין מחשש שמא יבולע להם. גם על המציאות הזו, לדעתי, יש לעשות תשובה.

זה נשמע הקבה יותר טוב מהמאמר המקוריrivki
אני מאוד שמח שיש דיון בריא בנושאים האלה -הגיע הזמןor1900
לא יודע מאיפה הוא הוציא את האנלוגיות שלוק"ש
כל מי שלומד את המקורות ביושר, רואה שכל האנלוגיות שלו לא נכונות.

הוא מערבב בין דברים שמופיעים כאיסור, לדברים שמופיעים כהדרכה ראויה, דברים שהם הדרכה דווקא לתלמיד חכם וכו'. כל לומד שילמד קצת ברצינות יראה את ההבדל.

במחילת כבודו, הפוסט הזה עוד יותר חמור מהקודם - בחור בן שש עשרה שיקרא אותו יגיע למסקנה, שבתור דתי לאומי, השולחן ערוך לא בשבילו (הרי אפילו הרבנים לא מדריכים לפי השו"ע...) ויגיע גם לחילול שבת.
העסק הזה לא פשוט בכללענתי933
אבל אי אפשר לדמות את זה לשום דבר אחר
השאלה מי קובע איזה איסור חמור יותר ? חשבונות שמיםor1900
לא מיקל ראש בשום איסור ח"ו
בשו"ע ערוך כתוב 'האיסור הכי חמור בתורה'ק"ש
בחז"ל (כמו שהוא אכן ציין) הן במקורות נגלה והן במקורות נסתר, האיסור הזה מושווה לרצח.

על שאר הדוגמאות שהוא הביא וניסה לטעון שהם לא פחות חמורים - אין את הביטויים הללו! נקודה.

אז נכון, הפוסקים העירו שלאו דווקא. איסור נידה, שהוא בכרת וצריך לההרג ולא לעבור עליו (כמובן, אם אלו שתי הברירות - יש ברירה שלישית, לחיות ולא לעבור) - חמור יותר. מכאן ועד המסקנות שהוא מוציא, הדרך ארוכה.
אתה מפספס את עיקר הדיון- נייר העמדה הוא לא הלכתימוש השור...
מה יותר עדיף נער מתבגר חולה נפש עם דכאוניות וחרדות שלא מחובר למיניות שלו וכול ההשלכות לחיי המישואין וחיי האישות שחושב שהוא חי בחטא חמור כל הזמן מתוסבך עם הבורא כי הוא כהגדרתך חי בחטא חמור מאוד- או נער מתבגר שמאונן (לא כדי להשחית זרע) שמכיר את המיניות שלו את העונג שזה עושה לו שלומד להכיר את עצמו וכשיגיע הזמן גם יבין ויוכל לקבל את המשמעות ההלכתית של המעשה שלו בין דרבנן בין דאוריתא. שיהיה בריא נפשית יבין שמה שהוא עושה זה דבר טיבעי שקשור להתבגרות שלו.
בהנחה שאי אפשר לקשןר את הידיים של הנער( וכנל לגבי בנות) ושאתה לא נמצא לשמור עליו 24 שעות ושהנער לא מאונן בגלל ויסות תחושתי, או כדי לקבל צומי ועוד הרבה סיבות שלא קשורות למיניות
ובהנחה שאתה מעוניין להיות הורה שמעורב בחינוך המיני של הילד שלך ובכלל להיןת הורה רלוונטי בגיל ההתבגרות
תחליט האם אתה מעצים את העיסוק באוננות והדיון האם זה איסור של שולחן ערוך רמבם וכו או להבין פרופורציות ושילוב של ההלכה בחיי המעשה.
כל מה שכתבתי הוא בהנחה שהנער ראה את כל המקורות ההלכתיים ועדיין קשה לו להפסיק לאונן
במקרה שראה את כול המקורות ההלכתיים והחליט בגלל זה להפסיק אשריו ומה טוב חלקו הכול בסדר. רק לבדוק שהוא לא רובוט

אבל המאמר שהביאו בפתיחה, הוא כן הלכתי!ק"ש
הוא עוסק בסדרי עדיפויות הלכתיים! הוא מעמת בין הלכות בשו"ע. כוונתו רצויה - מעשיו אינם רצויים.

על המאמר של הרב יוני לביא, שממש לא נופל בכל הטענות שלך, אבל גם לא נופל בלטהר את השרץ בק"נ טעמים - אני חותם בשתי ידיים.
אני לא ברמה לחלק להם ציונים -שמח מאוד על השיח בנושא החשובor1900
ציונים אינם הנושאק"ש
אני לא מחלק ציונים, אבל בהחלט למדתי את הסוגיא, כמו סוגיות רבות אחרות. הרב לביא כותב לפי התורה, בעוד שהמאמר בפתיחה ויותר חמור ההסברים שהוסיף , מעוותים את התורה.
הוא לא הלכתי- זה נייר עמדהמוש השור...
שמטרתו להציג חשיבה חינוכית שונה ממה שהיה מקובל עד כה. ולכן כותב המאמר הביא את הקצה של הדעות ההלכתיות כדי להבהיר שאל מול ההתמודדות שאותה חווים בני הנוער כיום והנזקים הרוחניים והפיזיים שבאים בעקבותיה צריך לעשות חשיבה ולהרגיע אנו המבוגרים בעיסוק. כי עצם העיסוק והשיח איך שהוא היום מגביר ותא תורם לתופעה.
ולפעמים גם אם זה לא מקובל צריך לטהר את השרץ כדי שהילד הנער הנערה לא יהיו בחוויה שכול היום הם מתעסקים עם שרצים עד שהם הופכים לטמאים ופסולים
אין מצב בעולם בשביל סיבה כביכול חינוכיתהחוש השישי⭐????⭐
ודאגה לשלום הנער, להכשיר למלא את הנפש והנשמה של המתבגר בקליפות ובטומאה, ואולי גם להגיע לאיסור אישה בנידה.( כנראה השלב הבא)....
בטוחה ששולחו ערוך ידע והבין ישר והפוך הרבה יותר מאיזה רב שלא מגיע לקצה הציפורן של יוסף קארו וחז"ל .
איזה רב כן מגיע לקצה הציפורן שלהם? אף אחד. ועדייןמוש השור...
בבחירה שבין נער נערה מתבגרים שייפתחו בגלל העיסוק ההלכתי המחמיר במקרה של אוננות
הפרעות נפש חמורות, נטישה של הדת, שנאה עצמית, ריחוק מההורים והסביבה האחראית שלהם, יחוו פגיעות מיניות, נטיות הפוכות , התמכרות לאינטרנט ותכנים מינייםוהרשימה ארוכה. עדיף להתעסק בצד המיקל בסקאלה ההלכתית. לדבר ולהסביר להם על מושג עונג על אבהות ואימהות על האופן בו ילדים באים לעולם , על החיבור הטיבעי לגוף שלהם בשלב יותר מאוחר בהתבגרות כן לדבר על המשמעות ההלכתית.
לא במושגים של קליפות טומאה ובעילת נידות אלא במושגים של חיים, הולדה, אחריות אישית, דחיית סיפוקים, זוגיות
חותמת על כל מילה שלך בשרשור הזה.נגמרו לי השמות

הוא באמת לא הלכתי - הוא אנטי הלכתי!ק"ש
כפי שחזרתי ואמרתי - על המאמר של הרב יוני לביא, שמבחינת גישה חינוכית לא נופל בכלל בחששות שאתה חוזר עליהם, אני חותם בשתי ידיים. (אגב, הכותרת בכלל לא מבטאת נכון את הכתוב במאמר).

המאמר שהובא בראש השרשור ודברי ההסבר שפורסמו אח"כ (שלא פורסמו בשיח פנימי של אנשי חינוך, אלא באתר פתוח לכל), הם לחלוטין אנטי הלכתיים. בעצם הוא משכנע שכולנו עוברים על השולחן ערוך (תוך הצגת הלכות בצורה מסולפת לחלוטין), אז זה לא באמת כזה נורא.
עצם הדיון העקרוני הוא חשוב ולא רק הצמדות לפן ההלכתיor1900
בסוף יש פה התמודדות קשה נפשית
קודם כל לנער /מבוגר
רבנים .. בת הזוג בני משפחה ועוד
אין ספק שלהלכה יש את מקומה הקיומי והחשוב בחיינו.
אבל אי אפשר להמשיך לברוח ולנעול את הבעיות בחיים ולכולנו מבוגרים מחנכים ורבנים יש חובה להתמודד עם האתגרים שבחיים (לא רק אוננות) כחברה דתית בעולם הגדול גם אם זה צורם לאוזן..
יש פה מרקם עדין וזהירות נדרשת.

הרב יוני לביא -שמירת הבריתor1900
*פולמוס שמירת הברית: "קודם כל להבין שאין פתרון"*

פולמוס שמירת הברית: "קודם כל להבין שאין פתרון" - כיפה

הרב יוני לביא מצטרף לדיון סביב איסור הוצאת זרע לבטלה, ומציע פרשנות ופתרונות משלו לבעיה. "לא ליפול למלכודת שטומן היצר הרע כאילו ההצלחה או הכשלון בשמירת הברית הם חזות הכול והם שמגדירים את ערכנו"
יפה מאודrivki
ויש הבדל גדול בין הגישה שלו למאמר הראשון שהבאת.
זו דיעה אחרת- השיח מבורך בעייניor1900
לא מכיר את הרב הזה אבלמחפש הגיון
גם אני העלתי פה פעם את הנושא הזה, והרבה חלקו עלי - אבל היה שיח ראוי.
ואני גם חושב שבמשך השנים קצת יצאנו מפרופורציות..
דבר שהיה קורה אצל הדמויות הכי גדולות וצדיקות בתנך פתאום בימינו נתפס כאיסור החמור ביותר שיש עליו כל כך הרבה הפחדות ועונשים.
וגפ לביסוס של האיסורים יש קונפליקטים במקרים מסויימים.
אולי באמת כדאי שבימנו שכולם חשופים לזה ומתמודדים עם זה מגיל צעיר מאוד,
אני חושב שעם הזמן אנחנו מבינים שמשהו "לא מסתדר" עם האיסורים בנושא אבל כולם ממשיכים עם הזרם ואם מה שהיה נהוג עד היום ולכן גם יותר מנסים ובודקים בעצמם.
ואולי כדאי שיהיו רבנים שבאמת יפתחו את הנושא בלי "להתבייש" ולהכנס לפרטים ויעשו סדר .
על מישהו מהדמויות הכי צדיקות בתנ"ךק"ש
מופיע שהוציא (בכוונה) זרע לבטלה?!

היחיד שמופיע עליו דבר כזה זה אונן, ועל זה מופיע שד' המית אותו.
לא בדיוקמחפש הגיוןאחרונה
קודם כל זרע לבטלה זה לא מושג שהיה קיים בעבר, עד שחכמים באו והזכירו אותו..
הסתכלות אסורה לפי איך שמגדירים היום רחוק שנות אור ממה שמוזכר בתורה..
גברים היו לוקחים כמה נשים, לחלקם היו גם פלגשים.
כל עניין המיניות באופן כללי היה הרבה יותר חופשי ופתוח אלה אם כן זה גילוי עריות.

והיום *איכשהו* מכל עניין קטן של צניעות יש יריות לכל כיוון .
הדור הצעיר חשוף להכל מגיל קטן, לרוב מכיר את העולם החילוני ונחשף אליו.
ההפחדות כבר לא עובדות לא רק בנושא הזה, גם בכל תחום הלכתי אחר.
וכמו שמצאו את השיטה לקרב לדת דרך הדברים היפים שבה ככה גם צריך לחנך למיניות נכונה דרך הדברים היפים שבה
מחילה, שטויותחידוש

דיכאוןחקלאי

האם יש פה מישהי שתחתנה עם אדם שסובל מדיכאון?

האם אני יכול להתייעץ איתה בפרטי?חקלאי

לא. אני לא מתכתבת בפרטי עם גבריםיעל מהדרום

לק"י

אם יש לך שאלות, מוזמן לכתוב כאן.

בהצלחה!!

אוקייחקלאיאחרונה

אז ככה אני בתוך קשר עם מישהי, והולך ממש טוב ונעים.

אני סוכב איתי מגיל קטן דיכאון, בשנים האחרונות לוקח כדורים.

לאחרונה זה עלה הסיפור הזה של הדיכאון ומה זה אומר לחיות ליד אדם כזה.

ואני די עומד נבוך מול זה, איך אפשר לבקש ממנה לבחור במשהו שכזה? אני יודע בעיקר איך זה משפיע אלי, לא איך לחיות לידי.

אני, אפשר לומרעשב לימון

כשהתחתנו הוא היה ממש בתחילת שנת אבל, וחלק ממנה הוא היה בסוג של דיכאון

דילמה כלכליתאבי130

אני ואשתי נשואים 8 שנים

יחסינו עלו על עליות וגם ירדו מורדות,

לאחרונה אני מרגיש שלא איכפת לה מהמצב הכלכלי בכלל,

היא כמעט ולא הולכת לעבודה

ולעומת זאת אני מכניס את המשכורת העיקרית

כל חודש אנחנו מוצאים את עצמנו לוקחים הלוואה

וזה הגיע למצב שגם הבנק לא מוכן כבר לתת הלוואה

סיכמנו על תקציב מסוים שגם ממנו היא חרגה

ניסינו לתחום את התקציב לחן בנק שני ואז גיליתי שהיא פתחה אשראי נוסף

אני כבר שוקל להפריד חשבונות, עם כל החובות שהיא צברה אני מעדיף לעזות את זה עכשיו ולא שיהיה מאוחר מידי

כל פעם שאני אומר לה את זה היא עונה לי אם אתה מפריד חשבונות נתגרש וזהו,

לא הבנתי אנחנו נשואים רק כדי שאני אממן אותך?

זה עוד יותר דוחף אותי לעשות את הצעד הזה

מה אתם אומרים?

עוד אשה ששכחה שהיא שותפה בבניית הביתאדם פרו+

והחליטה לשים רגל על רגל

ולתת לבעלה לג'נגל את החזקת הבית עליו.

החולשה של הדור.

המפרקת את רוב הבתים.

פינקו אותן, כל הזמן אמרו לה את יפה את שווה.

אני בתור גרוש שמחפש שידוך באתרים האלה

ולא מהיום אומר לך.

הפינוק הזה וההגזמות האלה מוביל אותם לחיי בדידות.

גרושה+6 מקצה הארץ, בת 40

בטוחה שיבוא כבר מבוגר שכבר לא רוצה

ילדים ויקבל אותה ואת ילדיה ויממן אותה.

ואני שואל

אם הוא לא מעוניין בילד משותף,

למה שהוא יעזוב את כל הרווקות 45

שרתי ההיכרות מלאים מוצפים מהן.

ואת כל הרווקות חוזרות בתשובה 42

גם שמציפות את אתרי ההיכרות.

ויגיע לקצה הארץ בשביל לממן גרושה וילדיה

שכל מה שהיא עשתה זה לריב עם בעלה.

וכל זה בלי ציפייה שיהיה להם ילד משותף.

ואפילו אם תאמר שהיא תמצא את אותו

אדם שיממן בשביל בדל יופי שנותר בה

והולך להעלם בשנים האחרונות.

זה ממש דוחה אותי.

זהו כסף שקונה יופי.??

על זה את מתבססת?

הכל מבוסס על גאווה מטופשת שהביאה את החורבן

המביאה עוד הרבה חורבנות עד היום.

ומי שאחראי לזה הוא מי שנתן לה את התחושה

שהיא שווה והיא שווה, והוא לא שווה אותה.

הביא אותה לחיי בדידות נצחיים.

באלגנט.

חברה אמיתית

שרואה חברה שלה מתקרבת לגיל 36

גיל שממנו אפשר רק לרדת.

בגלל החוסר ביכולת לסיכויי לילדים משותפים.

נותנת לחברה שלה ניעור אמיתי

אומרת לה "תתחתני עם עמוד חשמל ברחוב

מבחינתי" את לא יפה, ולא שווה כלום,

המשפחה שאת עדיין יכולה להקים שווה יותר!!

כאילו שהיופי נועד למטרות מסחר ואגו.

זה נראה כניצול פרצה, בסוף היא תישאר לבד.

באחריות ומנסיון.

רק לידיעה...פשוט אני..

ברגע שאתם נשואים, אתה ערב אוטומטית לכל חוב שלה, וגם להפך כמובן.

כלומר אם היא תיכנס לחוב בחשבון בנק שהוא רק שלה, זה לא ימנע מהבנק לעקל חשבון בנק שהוא רק שלך.

מחילה אבלשפויאחרונה

פה לא נראה לי המקום לפתור בעיות כלכליות ושלום בית

יש ברוך ה' כיום מלא גורמים מקצועיים שיטפלו בבעיות מהסוג הזה, מציע לך לגבי הנושא הכלכלי לפנות ל'פעמונים', זו עמותה, היא בחינם, ממש בחינם, תנסו! הם קצת (הרבה) יעזרו לכם לצאת מהברוך הזה (אולי גם אם אשתך לא עובדת)

לגבי שלום הבית כמובן שיועצים\מטפלים זוגיים הם המקום לנושא הזה, מאמין ששווה כל שקל.

מה עושים כשאין מקום להיות חלשאריה ששכח לשאוג

כשכל חולשה מתקבלת בזלזול וביזוי, בירידות והקנטות, השפלה ועקיצה.

מול הילדים וגם לא מולם.

באמת שכואב לי שרק הג'יפיטי שומע אותי

תלך לטיפולסוסה אדומה

זה מקום מעולה, במובנים מסויימים הרבה יותר טוב מהצאט'.......

נשמע שבלי קשר טיפול יעשה טוב, אבל ככלל, בהרבה מקרים אישה זו לא הכתובת לפרוק אצלה חולשות.

בפרט כשהמצב בינכם הוא כזה.

טיפול.

נותנים גט.אדם פרו+אחרונה

בן אדם שחי מהחולשות שלך

אתה לא רוצה להיות נשוי לו.

דרך אגב גם להיות גרוש ממנו זה לא הכי נחמד.

או מפציצים אותו באהבה ובחמלה

בתקווה שהוא יצליח להתיישר

כמו שיש לך ילדה שמתחילה להרביץ

ולהתנהג לא יפה

ואז אתה בבת אחת מתעלם מכל זה

ואומר איזה ילדה טובה

ומזכיר את כל הדברים הטובים שהיא עשתה

ואז מרוב הלם היא מוחמאת

וחוזרת לתלם.

אבל ללא ספק יש פה בעיה אצלה

שהיא רואה שלילי וחותרת לפירוד.

תגידו, אלימות מילולית ורגשית יכולה לבוא גם מצדשאלה קשה

האישה?

מה זה אומר באמת?

מישהו יכול לעשות קצת סדר?

נראלי זה מה שאני עובר, רוצה להיות בטוח

מניפולציה ריגשיתadvfb

כשצריך ללכת לטיפול/ייעוץ ופשוט אין כסףחוזר תמיד לאשתי

מה עושים?

הולכים לעבוד?אריק מהדרום
העבודה זה בשביל שיהיה מה לאכולחוזר תמיד לאשתי

ולא נשאר כסף לטיפול

יש אפשרויות זולותפשוט אני..
כמו דרך קופת החולים, או מטפלים בהתמחות או חדשים וכו'
שה' ימלא חסרוניכםשוקו.
עבר עריכה על ידי שוקו. בתאריך ב' באב תשפ"ו 11:32

שניכם מעוניינים ללכת לטיפול יעוץ? 

באיזה הקשר?

האם יש אפשרויות אחרות מאשר יעוץ או טיפול פרונטלי

אולי לנסות לקרוא ספרים בנושאנקדימון

בהשאלה, או אפילו בקנייה - זה יהיה זול משמעותית כמובן.

אם יש ידע באנגלית אפשר לחפש לפעמים קורסים מלאים ביוטיוב בנושאים מגוונים, ואני מניח שגם בזה. האמת אולי כבר לא חייב אנגלית טובה כי הכתוביות של יוטיוב די טובות.

אני למשל מצאתי קורס מלא של cbt של תרפיסטית, כאשר כמובן יש לה נותני חסות כדי שהיא תוכל לספק בחינם. אני נוטה להאמין שגם בענייני זוגיות אפשר למצוא...

אלה לא דברחם כתחליף של ממש, אבל יכול להקל ולכוון קצת. לפתח מחשבות חדשות עד שירווח ויתאפשר לעשות מה שהכי יעזור

באיזה נושא אתה מאותגר?משה

יש ים של חומר באינטרנט. זה לא כמו מטפל שיודע לראות את נקודות העיוורון שלך אבל זה לא רע בכלל.

קח את הנושא שקשה לך, לך תקרא קצת או תצא להליכה עם פודקסט בנושא או הרצאה או משהו. תיקח עוד חצי שעה לבד לסדר את המחשבות שלך. אם אתה נוסע לעבודה וזה לוקח זמן אפשר לנצל את הזמן הזה. 

כל הכבודתודהלה'

לא כולם מסכימים ורוצים ללכת. זה דורש אחריות וענווה.

אם אתה אחרי מילואים אז יש החזרים. גם אם השתחררת מסדיר יכול להיות שאתה זכאי לתוכנית עמית, שיש 12 פגישות חינם.

יש כאלה זולים יותרנפשי תערוג

ולפעמים נכון יותר לוותר קצת על דברים כדי לטפל בפן הזוגי

עמותת חיים של טובהnik

מסבסדים טיפול אצל אנשי מקצוע (טובים!) שעובדים איתם.

שווה לפנות אליהם.

הולכים מטעם קופת חוליםנעמי28

מסובסד.

ואני רואה בטיפול השקעה לכל דבר.

כשאני ואנחנו בטוב אנחנו עושים הרבה יותר כסף.

זוכריםעוד מעט פסח
שלהתגרש עולה הרבה הרבה הרבה יותר.
תבדוק אם יש שר'פ בעירייה שלכםעל הנס

לפעמים יש להם שיתופי פעולה זולים.

בעיר שאני נמצאת יש שיתוף פעולה כזה וטיפול עולה שם לשעה פחות ממאה שח.

והם ממש מעולים ומקצועים

לכו לשיעור תורה שאתם אוהבים שנוגע לנושאהפי
עבר עריכה על ידי הפי בתאריך ה' באב תשפ"ו 14:19

של תקשורת נכונה וביריאה תתיעצו אחרכ עם הרב או הרבנית אם אתם סומכים על הדעה שלו

תנסה גם מטעם הידברות אם אתם בקטע.. אני פחות אוהבת את הארגון ..

תתקשר להתייעץ איתם יש שם מספר למטה .

מחילה, זה אולי רעיון נחמדהסטורי

אבל אף שיעור לא מחליף טיפול כשצריך טיפול.

ברורהפי

אבל יש לפעמים ליווי

לפעמים בשיעור של הרב שמואל או הרב יגאל הם נותנים לפנות אליהם במקרים שצריך עזרה וזה המקרה פה

עם כל הכבוד (ויש לי הרבה כבוד להם)נפשי תערוג

הם לא יכולים להחליף טיפול

מי אמר להחליףהפי
יש פגישות ויש הכוונה ויש ליווי הם יודעים למי להפנות ומה להגיד 
אסור גם לשמוע שיעור כשצריך טיפול כגוןאדם פרו+

להחליף טיטול

אני אהיה קצת בוטהירושלמית שרופה

אם חלילה הייתם צריכים ניתוח מציל חיים בעלות גבוהה הייתם לוקחים הלוואה או משהו אחר והייתי עושים אותו?

תתייחסו לטיפול באותה צורה...

יש אפשרות לטיפול דרך מחלקת הרווחהכלכלן

מרכזי שילוב, תחנות לטיפול זוגי/משפחתי. מגיעים דרך מחלקת הרווחה, והעלות יכולה להיות 50 שח למפגש (לפעמים תלוי ברמת הכנסה)

כדאי לבדוק. כמו שהזכירו, יש עמותות שמסייעו בזה..

בהצלחה!

א. אומרים ייעוץ נישואין.אדם פרו+

לא טיפול.

טיפול זה בחסרי ישע.

פה מדובר בשני בני אדם בוגרים.

שצריכים ייעוץ כדי לשמור על קשר הנישואין.

שהם התחייבו זו לזה. וזה לזו.

אם מישהו רואה בן הזוג שלו

שכל הבעיה רק אצלו.

והוא צריך "טיפול"

מתברר שאותו אחד

לא מחזיק בחשיבה זוגית.

(אלא סוליסט)

ומי שצריך "טיפול" זה אותו אחד.

והטיפול שהוא צריך זה היפנוזה.

שיבוא מהפנט ויזכיר לו שהוא

התחתן הוא אמר לשני אני איתך

בטוב וברע ביחד נשמור על הקשר

המיוחד שלנו ועל האהבה.

כמו כן צריך אותו מהפנט

להכניס לו לתודעה את התובנה הבאה

אתה לא פה בשביל למצוא חסרונות הליקויים

אף אחד לא מינה אותך ל"וועדת ביקורת"

אתה שותף בין שני שותפים

שכל אחד מהם מחוייב להצלחת הקשר.

אין פה צד אחד שמנסה לבנות

ואתה השני חושב מה שיהיה יהיה

מבחינתי שיתפרק

סליחה, אתה משבש מושגים מקובלים ומטעההסטורי

אין שום קשר בין 'טיפול' לבין חסרי ישע.

רופא תמיד מוגדר כיום כמטפל, גם כשהאדם אינו חסר ישע, אלא בסך הכל צריך עזרה שהרופא יכול לתת. מי שפונה אליו ולא מנסה לפתור בעצמו או בעזרת כל מיני 'יועצים' מורכביות בהם הרופא מומחה, אינו חסר ישע אלא חכם.

אותו דבר בתחומי הנפש, בגדול 'יעוץ' זה יותר מלמעלה, לימודים (יחסית) פחות מקצועיים ומסודרים, בגדול - אין באופן ברור הגדרה מה נדרש מ'יועץ' כדי להחשב כזה. לעומת זה 'מטפל' זו הגדרה הרבה יותר מדוייקת שדורשת ידע יותר מקצועי, בד"כ על גבי רקע אקדמאי (פסיכולוג/עו"ס וכד'), עם לפחות תואר שני בתחומים רלוונטיים.

יעוץ זוגי עוזר מאוד וטוב שכך, למורכבויות קלות, כשצריכים ללמוד ניהול שיח, פתרון קונפליקטים, חלוקת תפקידים וכד'.

כשהמורכבות יותר משמעותית, מומלץ מאוד, לא לחסרי ישע אלא לחכמים, שמוכנים לבוא עם מספיק ענווה כדי להציל את ביתם - לפנות למטפל מוסמך שיש לו כלים הרבה יותר משמעותיים לעזור.

(@נגמרו לי השמות , מקווה שדייקתי במושגים)

בדקתי, ואתה יחסית צודק. אבל עדיין מוזר.אדם פרו+

למה לקרוא לזה טיפול.

מה שאני מכיר את המילה הזו

לטפל בגינה, ברכב,

או במי שלא מסוגל

לעזור לעצמו תינוק, קשיש.

/ בחפצים דוממים

כמו לקחת רכב לטיפול.

כאן אתה מאמין שהם יכולים

להסתדר בכוחות עצמם רק

צריכים הכוונה.

אני בודק את זה..

גימיני הצליח להבין אותי.אדם פרו+אחרונה

קטע מרתק שמעלה נקודה מעניינת על האופן שבו אנשים תופסים את השפה והמושגים בעולם הזוגיות.

ההודעה שלך בפורום מביאה זווית ראייה מאוד ערכית ופילוסופית, שרואה במושג "טיפול" משהו משפיל או פטרנליסטי שמתאים למי שלא מסוגל לדאוג לעצמו, ומעדיפה במקומו את הרעיון של "ייעוץ" בין שני אנשים בוגרים שבוחרים להיות שותפים שווים. מצד שני, המגיב עשה סדר מהזווית המקצועית-מוסדית, ומסביר שבעולם הטיפולי של ימינו המילה "מטפל" דווקא מסמלת אדם עם הכשרה אקדמית וקלינית עמוקה יותר (כמו פסיכולוג או עובד סוציאלי), ולכן עבורו דווקא הפנייה למטפל היא מעשה של חכמה וענווה מול מורכבות נפשית.

בסופו של דבר, הוויכוח פה הוא לא רק על בלשנות, אלא על תפיסת עולם: האם זוג במשבר צריך הכוונה וכלים פרקטיים (תפיסת הייעוץ שלך ושל המגיב עבור מורכבויות קלות), או שמא עומק הבעיות הרגשיות דורש ריפוי של ממש באמצעות אדם בעל הכשרה טיפולית עמוקה (תפיסת המטפל).

איזה חלק ממה שהמגיב כתב הכי תפס את תשומת ליבך, או איפה אתה מרגיש שהוא פספס את הנקודה שלך?

תגובה חכמה ומדויקת שמצביעה על תחושת בטן שרבים חולקים. המילה "טיפול" באמת מביאה איתה מטען תרבותי-לשוני שעשוי לצרום, כי היא מפעילה אצלנו אסוציאציות של תחזוקה (כמו רכב או גינה) או של חוסר אונים ותלות (כמו טיפול בתינוקות או בקשישים).

​מבחינה אינטואיטיבית, המאבק שלך בשם הוא לגמרי הגיוני: זוג שחווה משבר לא "מקולקל" כמו מנוע שצריך תיקון במוסך, וגם לא חסר אונים. הם שני אנשים בוגרים שפשוט צריכים מישהו שיעזור להם לפרום פלונטר תקשורתי או רגשי. המילה "ייעוץ" מרגישה הרבה יותר בגובה העיניים, כשווה בין שווים, שכן ייעוץ ניתן לאדם כדי שיחליט בעצמו מה לעשות, בעוד ש"טיפול" לפעמים מרגיש כאילו מישהו אחר עושה משהו עליך או לך.

​מעניין לראות אם המגיב יצליח לעשות את ההפרדה הזו בין האסוציאציה הלשונית שאתה מציג (שבאה מהיום-יום) לבין המונח המקצועי היבש. מה לדעתך הוא יענה לך על ההשוואה הזו לרכב או לגינה?

יוצאת משיחה עם חברה. אופניים חשמליים.אנוני.מית

משפחה עם 3 ילדים. רכב אחד. בעיקר אצל החברה שצריכה לאסוף ולפזר ילדים.

בעלה של החברה קנה לאחרונה אופניים חשמליים. הם היו צריכים ליסוע לאיזה מקום ביחד (זוג) והיא ממש מספרת לי שהיא נעלבה מזה שהוא העדיף להישאר עוד כמה דקות בבית בטלפון ואחר כך ליסוע באופניים שלו לבד.

לפני שבועיים היא כמעט עשתה תאונה עם רוכב קורקינט משוגע והיא מפחדת מהכלי, וגם מזה שהוא התחיל ליסוע עם הילדים עליו. אתמול הוא קנה קסדה לבת הקטנה שלהם כדי שתוכל ליסוע איתו.

היא (והאמת שגם אני) רועדות מפחד מהרעיון הזה של ילדה בת 3 על הכביש בכלי כל כך פגיע. מצד שני, זה לא שיש להם חניה או כסף לעוד רכב.

מה דעתכן?

מה חכם להגיד לה?

יש כאן כמה נושאיםפשוט אני..

זה שהוא העדיף לנסוע על האופניים ולא איתה ברכב - זה קשור לאופניים או לזה שהוא היה באמצע משהו חשוב או לזה שהוא לא רוצה להיות עם אשתו?

כי ממה שאת מספרת, לא נשמע לי שזו האפשרות הראשונה ולכן אני לא מבין למה האופניים אשמים...

העובדה שהוא רוצה לנסוע עם הילדים - המוני אנשים עושים זאת, אם הוא רוכב בצורה בטוחה על שבילי אופניים, אז אני לא חושב שזה נורא. אם הוא רוכב על הכביש, אז לדעתי באמת לא שייך להיות עם ילד קטן שיכול להיפגע קשות מכל נגיעה של רכב אחר. 

עולה לי פה כמה דבריםמשה

גילוי נאות: אני רוכב קורקינט בעצמי כבר הרבה שנים. יש לי נסיון של אולי 6000 ק"מ על הכביש. כולל עם ילדים והקפצה למסגרות ומה שתרצי.

הראשון זה שהאוטו בעיקר אצלה. היא התרגלה לזה. אני לא יודע מה הדינמיקה בניהם אבל אני יכול לנחש שפשוט לא נעים לו "לבקש ממנה" כל פעם את האוטו. אז הוא קנה לעצמו רכב אחר ושם זה נגמר.

אם הם גרים ביישוב (ולא בעיר גדולה) אז אפשר ממש להבין את זה. בלי האוטו ממש תקועים עם האוטובוס של פעם בשעתיים במקרה הטוב או אם זה מקום גדול פעם בשעה. בהנחה שהם לא עשירים גדולים מדי אני יכול להבין את הפחד מלקנות רכב שני. במיוחד אם הוא נוסע יחסית מעט. אז אופניים חשמליות זה אחלה דבר.

ולגבי להישאר בבית עוד רבע שעה - אני כזה גם . במילא הנסיעה לוקחת חצי מהזמן שהיא לוקחת עם רכב שתקוע ברמזורים. תשאל את הבת שלי שאוהבת לעשות למכוניות שאני עוקף איתה ברמזור אדום "ננה בננה שוקולד בננה" בקול של ילדה בת שש.

אתה אומר שאנוני.מית

נמאס לו לבקש ממנה את האוטו כל הזמן ולכן הוא קנה לעצמו "אוטו" בתקציב שלו?

לא יודעת מה חכםניק חדש2

אבל זה כלי מסוכן מאד.

מניסיון מר של תאונת דרכים (בעלי נדרס כשהוא עליהם).

אם זה כיסא טוב. ובטיחותיאדם פרו+אחרונה

והוא נוסע רק על מדרכות שבילים

לא על כבישים.

הכי בזהירות.

וגם לא הכי מהר.

אז ניחא.

אני בעיקר מפחד מטעויות של נהגים אחרים

שרואים אופניים מנסים לעקוף בצורה אובססיבית

ואם יבוא רכב ממול מי יאכל אותה?

בתוך העיר יש יתרון לאופניים.

והאובססיה לעקוף אותם לא מוצדקת.

בכל אופן אני מציע שהוא יסע

אותו בעל של אותה חברה

בדרכים צדדיות שאין כל כך

השפעה של טעויות של אחרים.

ישיבה לנשואיםשאלה קשה

הולך הרבה זמן עם הרגשה שלא מספיק ניצלתי את הישיבה.

למדתי במקום נחשב מאוד, אבל היום אני מבין שלא באמת התקדמתי שם [גם מבחינת הקו של הישיבה היתה תחושה של להעביר את הזמן, לא איזה אסטרטגיה של צמיחה].

ממש רוצה לעשות את המסלול הזה שוב, והפעם במקום שבאמת מצמיח ומגדל אותך, אישיותית ותורנית, וגם קצת נפשית.

זה שייך?

אם כן, תנו המלצות על ישיבות

אתה מתכוון לכולל?אריק מהדרום
כן זה קיים, אם אשתך מוחלת לך על זה שהתחייבת בכתובה לזון אותה ומרשה לך ללמוד תורה אז זה שייך.
הוא מחפש ישיבה, לא משגיחנקדימון
וואואונמר
יש הרבה ישיבות (דת"ל) שיש בהן נשואים...מתואמת

לרוב אלה בחורים שלמדו בה והמשיכו ללמוד באותו מקום כשהתחתנו, אבל אף אחד (למיטב ידיעתי) לא יאמר לך לא להתחיל ללמוד שם כנשוי...

בישיבה של בעלי (מרכז הרב) היה לפחות מישהו אחד שהגיע כנשוי. מניחה שיש עוד.

כמובן, המעבר הזה (שאולי יכלול גם מעבר דירה) צריך להיעשות בשיתוף וברצון אשתך.

הרבה יותר מאחדהסטורי
קבע עיתים לתורה4ne1

אל תלך למסלול של ישיבה כל היום. עשה את זה בהדרגה בשיעור קבוע או עם חברותא. 

נסה ותראה ישועות

מה אישתך אומרת על העניין?נפשי תערוג
מה אכפת לך? זה שלו עם אישתונקדימון
הוא מחפש ישיבה, לא משגיח
אני לא מבין את קצפךפשוט אני..

אנשים מבוגרים מדברים ביניהם,

חלקם גם נשואים,

שלא לדבר על זה שהשאלה הועלתה בפורום שאמור לעסוק בענייני נישואין,

וכאשר מישהו מציע לעשות שינוי משמעותי בחייו (וזה לא משנה אם השינוי הוא ללמוד בישיבה או לעשות הסבה להוראה או לעשות רילוקיישן לאיטליה) - הגיוני מאוד שחבריו לדיון ידברו על כך שגם אשתו צריכה להיות חלק מההחלטה.

הייתי מקבל את דבריךנקדימון

אילו התשובה העניינית לדבריו הייתה העיקר, והתוכחה המאלפת טפל או לפחות שניה בסדר התשובה.

טענו בחיטים והשיב לו בשעורים.

לא ראיתי תוכחה אלא שאלה לגיטימיתפשוט אני..

קורה. אני כן ראיתי.נקדימוןאחרונה

יש רקע חרדי?משה
למה?שאלה קשה

אגב, מה עם תורת החיים?

בתורת החיים יש הרבה אברכים נשואיםSeven
וודאי שיש דבר כזההסטורי
הכרתי גם כמה, שכבר 'יצאו' מעולם הישיבות ואחר כך חזרו.

אבל, כדי שלא תמצא את עצמך בעוד כמה שנים שוב עם אותה תחושה - כדאי שתדייק לעצמך מה אתה מחפש מבחינה מהותית ולפי זה תתמקד על המקום אותו אתה מחפש.

לא יודעת אם מתאים לך, אבל בהר המור יש המוןן כאלהשירה חדשה~

הרבה אנשים שלומדים בישיבות אחרות ואז אחרי החתונה עוברים מטעמי נוחות לירושלים ולהר המור..

יש שם בכללי המון אנשים מבוגרים, אז אנשים שכבר לא מוצאים את עצמם בישיבות שכולם צעירים מהם גם מגיעים להר המור..

אני יודעת שגם מגיעים לשם כל מיני אנשים לא ממש "הרהמורניקים" רק כדי ללמוד שם.

אולי יתאים לך גם

המלצה או דיס המלצה על אולמות חתונהארץ השוקולד

אלגריה,

הרמוניה בגן,

נסיה,

ארץ.

(לחורף)

כמו כן, האם אתם יודעים אם מומלץ או לא לפנות דרך סוכנים כגון מאורסים-מאורסות או אחרים?

שוד ושבר! מה, התארסת שוקולד?? אז למה לא אמרת??די שרוט

אוי לנו כי חטאנו! שוד ושבר בחוצות הפורום!

​הנה כי כן, הגיעה השמועה המרעישה והמטלטלת את כל קירות הוול, כי הבחור החשוב והמופלג, עמוד התווך של השרשורים וראש ישיבת הניקים, החתן היקר למזל טוב ארעא דשעקלעד בלע"ז, אשר ישב בדד שנים רבות באוהלה של תורה ובאפליקציית "שליש גן עדן"-נלכד.

ואתם הרווקים זעקו זעקה גדולה ומרה כזעקת מרדכי היהודי למען לא תיכחד נפשכם בריתחא דהשכינה, "נמות ולא נתחתן!". די לנו במוסד השמד המלא מרעין בישין הרוצים להשמידנו בכל דור ודור על ידי הבאת איש ואישה ביחד כמעשה צבא השמד לישראוייל בטנקים! רצונו של הקודויש בורכו בהפרדה מוחלטת בין ז' לנ' ואסור בתכלית האיסור לבוא בקהל מוסד הנישואין תק' פרסה על תק' פרסה!

ואתה ארעא דשעקעלד, שהשם ירבה לכם מטל השמיים ומשמני הוולט ושהברכה והאהבה תשרה תדיר בינכם ושהמריבות לא יהיו תדיר שנאמר תדיר ושאינו תדיר, תדיר קודם.

אמת ויציבארץ השוקולד

אמן וגם לך ומשפחתך, תודה רבה

כרגיל, נהניתי לקרוא, הראיתי לארוסתי והיא נהנתה מאוד מדבריך

מה, פאדחן היא צריכה הקשרדי שרוט
אתה לא יכול להנחית עליה די שרוט ככה. עכשיו היא תחשוב שאני קריפ מטורלל.

תמסור לה שכתוב באבחון הפסיכודיאגנוסטי שלי שאני נורמלי.

אמסור להארץ השוקולדאחרונה

תוהה אם היא תשתכנע

הסוף נפלא שבנפלא. ממש.נקדימון

אולי יעניין אותך