יום למחרת היארציי"ט, יש כאן אנשים שהכירו את ר' אברום?הָיוֹ הָיָה

סיפורים ממנו? יש?

האם אנחנו הולכים במסלול שהוא התווה?

מה ההשפעה של דמותו עלינו?

האם אנחנו מגדלים את הדור הבא בצורה שייצאו ממנו עוד "רי'ב-אברומ'ים"?

וסרט זיכרון קצר עליו, מומלץ לצפיה:

סיפור אחדימ''ל

כשהייתי בן 16-17 זכיתי להיות אצלו מדי פעם לתפילות, לשאול שאלות וכו'.

באותה שנה היה טיול שנתי בישיבה התיכונית שלי, הטיול היה להרי אילת והיה לי ספק אם בתור כהן אני יכול לרדת לשם (מבחינת גבולות הארץ).

כמו בכל שאלה החלטתי שאשאל אותו כשאגיע אליו, לבינתיים חבר שלי שגם היה כהן ונהג לפי הרב ליאור ביקש שאשאל אותו בשבילו. התקשרתי לרב ליאור ושאלתי אותו, הוא ענה שלישראל מותר לרדת אבל לכהן לא.

אחרי כמה ימים הגעתי לר' אברום ושאלתי אותו, הוא חשב רגע ואמר שהוא צריך לעיין בסוגיה ויחזיר לי תשובה.

אחרי עוד כמה ימים התקשר אליי חתנו של ר' יעקב ואמר לי שהרב שמע ששאלתי את הרב ליאור ולכן לא מוכן לפסוק לי [והוסיף שלדעתו לדעת הרב יהיה מותר כי הוא עצמו ירד, אבל אני לא משוכנע שזה היקש נכון כי גם לחו''ל הרב יצא מתוקף תפקידו (על זה יש סיפור אחר אבל לא שלי )].

הפואנטה: הענווה של הרב, גם לומר שאינו יודע וצריך לעיין, וגם לא להכריע בשבילי כשרב אחר כבר הכריע.

אבידה עצומה! יש לי סיפורים אבל אין לי כח לכתוב. חלק כברחסדי הים
כתובים בספר.
הערב היארצייט של ר' אהרון סולובייצ'יק זצ"ל רבו של אבי מורי.חסדי הים
זכיתי לשמש את ר' אברום ו-ר' אהרון בזקנותם. הם היו הגדולי דור שינקתי מהם.

פעם הגעתי לבית של ר' אברום ואמרתי לו משהו בשם ר' אהרון והוא אמר שהוא בדיוק שוחח איתו לפני כמה דקות בטלפון.
יפהימ''ל

שהיה ביניהם שיח ישיר. למרות הרבה הבדלים.

מהרב סולובייצ'יק לא זכיתי ללמוד הרבה, אבל הייתי אצלו פעם בשבת.

זכור לי שולחן שבת פשוט (עם כל הבקבוקים פתוחים מראש ) שזה הזכיר לי את רב אברום, אבל גם מאוד עממי וטבעי בלי התחושה ה'רבנית' באוויר.

מה זאת אומרת?hartkebhdxcrd

לשמש ממש?

הכוונה ששאלתי אותם הרבה שאלות בתורה ובעבודת ה'.חסדי הים
שאלת אותם פעם על לימוד קבלה? ימ''ל

הרב סולובייצ'יק אמר לנו שהוא קרא את הזוהר אבל לאחסדי הים
התעמק בו.
ר' יעקב (הבן של ר' אברום) אמר לי לא ללמוד קבלה.

לא שאלתי את ר' אהרון או ר' אברום על אם כדאי לי ללמוד.
אז אגיד לך מה תשובת ר' אברוםימ''ל

"יש סדר - בבלי, ירושלמי, ברייתות, מכילתות (לא זוכר אם הוא הזכיר פוסקים, אבל כמדומני שהרשימה המשיכה עוד). תסיים את זה ואז תבוא לשאול אותי"

מה שבטוח שהוא היה אומר לך להזמין את האושפיזין.חסדי הים
כן, אבל כשפעם הוזכר זוהר, הוא שאל אותנו אם פתחנוק"ש
כשהבחורים הנבוכים ענו שלא, הוא אמר: "לא אמרתי לכם ללמוד, אבל אתם לא סקרנים לדעת איך זה נראה?!".

אגב, תלמיד חכם אחד, שהיה קרוב אליו גם כתלמיד בישיבה שנים רבות וגם בקרבה משפחתית, הגיע אליו ביום הולדת ארבעים וביקש שהיות שהגיע לשלב - שהרב ידריך אותו איך ללמוד קבלה. הרב ענה לו משהו בסגנון של: "אם היית מתאים לזה, לא היית שואל שאלות, היית מתחיל מזמן".
..מבשר שלום
ר' יעקב הביא סיבות?
אני אשמח שתכתוב כל מה שהרב אמר..
נראה לי שהוא חשב שאני לא מוכן לזה מבחינה נפשית.חסדי הים
אוי.מבשר שלום
הרב כהנמן העיד שהיה הכי מתמיד בישיבת חברון.11 שעות ברצף לא הרים עיניים מהגמרא.לא מדורינו בכלל.אהבת תורה שאין כדוגמתה.כל הש"ס שיש אצלנו בציבור מאדוננו, מו"ר ר' אברום.

אני חושב שבישיבה הקד' כל דבר ודבר-מזכירים את ר' אברום,השימוש ת"ח,שקידה והתמסרות לתורה הקד',שעבוד לעם ישראל,שלא להיות בינונים,אהבת תורה אמיתית.

יש משפט שרבינו ר' צבי יהודא זצ"ל אמר שהישיבה מצויינת(מלשון הציבי לך ציונים)בשקידה והתמדה על התורה-אני חושב שבוגרי הישיבה כאלף עדים-וזה בזכות ר' אברום,וודאי מה שיש עכשיו בישיבה הקד' בזכות ר' אברום, מרן רה"י ושאר הרמי"ם שליט"א.

לא יודע עלינו,יכול לענות על עצמי-שאני לא יודע אם יש דבר שאני לא מושפע,כל החיבור והאהבה לתורה,שימוש ת"ח,יראת ה' ולימוד אמונה.

ראש ישיבתנו שליט"א שהישיבה היא לא בית חרושת לרבנים,כל אחד צריך לגדול לפי מה שהוא. אין לישיבה תפקיד לגדל עוד ר' אברום. צריך שכל בחור ישקיע כל כוחותיו בתורה ויראה, וכתוב בגמ' במגילה ו: לאוקמי גירסא סייעתא דשמיא, שלכל אחד יש את מה שהקב"ה נותן לו. לכל בחור והחלק שלו בתורה. אם אתה מתכוון לשיעור קומה כמו של ר' אברום אז לא מאמין שיצא כזה בעם ישראל. אם אתה מתכוון לבחורים ואברכים שבקיאים בכל הש"ס דף דף-אז יש ובעז"ה יצאו הרבה.

אני חושב שלבחורים שהגיעו כמה שנים אחרי הפטירה-מרגישים את החיסרון הגדול,ואת ההערצה וההערכה לר' אברום.
יש"כ! כתבת יפה!הָיוֹ הָיָה

תודה לךמבשר שלום
איזה יופי!!נפש חיה.
השאלה האחרונה קצת מורכבת - כי לכל דור, הקב"ה שולח גדוליםק"ש
המתאימים לאותו דור. פעם אחד החברים שלי שאל אותו אם ללכת למשהו ע"ח לימוד, יצא לו מהרב שהוע צריך ללכת. הוא העעז ושאל, האם הרב כבחור במקומי היה הולך? הרב ענה לו (לא בקפידא, בטון ענייני לגמרי) - "החשבונות שלך אינם החשבונות שלי".

יחד עם זאת, חלק גדול מהחינוך היה לגדול ולגדול. היה שגור על לשונו "אסור להיות בינוני!". גם בשיחה הכללית שנתן בתחילת אלול תשס"ה (שיחה חריגה ביותר, בד"כ לא היו 'שיחות פתיחה' ודומותיהן שאח"כ גיליתי שמאוד מקובלות בישיבות אחרות), פתיחת הזמן מייד אחרי הגירוש, דיבר בעיקר על זה - אסור להיות בינוני, צריך להיות גדולים ככל הניתן. (מתוך הדברים וההקשר, היה ברור שמכוון גם לכך, שגדול הוא מי שמודע לזה שיש גדולים ממנו).

הרבה חזר והדגיש שישיבה אינה מוסד לגידול רבנים. ישיבה היא מקום לגדל תלמידי חכמים - וכל יהודי צריך להיות תלמיד חכם. שלוש- ארבע שנים בישיבה, הן מינימום למה שכל יהודי צריך בשביל לא להיות עם הארץ.

תמיד הדגיש שבמציאות מתוקנת - גם ראש ממשלה צריך להיות תלמיד חכם וגם רמטכ"ל, רופא, מהנדס וכו' - כולם צריכים להיות תלמידי חכמים. תמיד סיפר שזו אמירה שהיה מביע במשך שנים. באחד הכנסים שדיבר כשהיה רב ראשי חזר על העניין הזה, כשירד מהבמה, שמע את אחד הנוכחים אומר בשקט "וגם רב צריך להיות תלמיד חכם". הרב ציין (וחזר על זה פעמים רבות) שנהנה מההערה הזאת ומאז היה חוזר עליה, כרמז לרבנים מסויימים שאולי עברו מבחנים ותפסו משרות - אבל אינם ראויים לתפקידם.

האמת שיש הרבה מה להוסיף, אולי אם יהיה זמן וצלילות דעת אח"כ.
אכן..הָיוֹ הָיָה

כוונתי לגדלות,  לא שיהיו כפילים שלו.

וייש"כ, כתבת יפה!

לעניין השנים בישיבהמלמדוד

סיפר לי אחד מהעיר שלמד במרכז וכאשר רצה להתגייס בסוף שיעור ג' בא לר' אברום לבקש רשות (אז עוד היה צריך לבקש רשות) ור' אברום אמר לו שזה מוקדם מידי והוא צריך להישאר לפחות עוד שנה ובאמת כך היה.

..מבשר שלום
(גם היום מבקשים רשות מרה"י)
טוב את זה לא ידעתי אני רק התחלתימלמדודאחרונה

כשהייתי בשבו'ש במרכז נכנסתי לשיעור שהיה במוצאי שבת בבית של האניוהוא
עד היום זכורה לי המתיקות של הלימוד וההסבר
והשימוש במילים 'מודרניות' משהו כעין 'הלוה אומר סע לי. העיניים אני לא מכיר אותך לא רואה אותך ממטר' נפט גרם לכולם לצחוק...אבל להיות בעניינים ...
ייש"כ. אם הזכרת את השיעור במוצ"ש, הרבה פעמים חשבתי שזה היה הק"ש
הכי חשוב חינוכית.

כלומר, כמובן היה את השיעור הכללי, גאוני, הרבה פעמים מתחיל מהמכילתא (בב"ק למשל) או הספרי (בנדרים) ומסתיים בביאור הגר"א ואיך כל אחת מהסברות שנאמרו היא נפק"מ.

אבל את השיעור הכללי לקח הרבה זמן עד שהצלחנו להבין (ותודה ל'חוזר' שהעמיד אותי על הדברים). לעומת זאת בשיעור מוצ"ש, גם דאגנו לשבת קרוב, היה יותר קל לשאול ובעיקר - עד שראינו את הגאונות - ראינו איך הרב לומד.
כמובן, בסוף, אחרי שהאינטרקום צפצף פעם ראשונה - היו גם הסיפורים החינוכיים, 'פגישת הקצות והנתיבות' וכד'.
כשהיינו מנסים ללוות אותו לביתאיש השקים
הוא לא היה מסכים, היה שואל אכלתם כבר? אז לכו לאכול..

פעם שאלתי על לימוד בנים ע"י מורה אמר שאסור וגם הפוך רק לזקן כמוני ששכח מה זה אישה מותר ללמד בנות
ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

אולי יעניין אותך