א. לא חושבת שצריך להשתמש במילה עונש בכלל. הוא לא עושה חטאים...אז לא צריך עונשים...
ב. מניחה שהוא הגדול שלכם, ולכן הוא נראה לכם ממש גדול. אבל האמת, שהוא קטן...בן שלוש. ואם הוא שם צעצועים, זה לא מרוע. ואם הוא מעיר בצעקות זה מחוסר תשומת לב או חוסר הבנה.
ג. אבל תכל'ס יש לכם בעיה... מה עושים?
קודם כל- לגבי ההערה של התינוק. אני חושבת ששינה של תינוק מאוד תלויה בהרגל. תינוק ראשון רגיל לשקט, אבל תינוק עם אחים גדולים מתרגל די מהר לישון בשלווה גם כשיש המולה מסביבו או לישון בחדר כשבסלון יש שאגות קרב...
אז כמובן שאי אפשר בבת אחת שהתינוק הקטן יתרגל, ואם הוא מתעורר, אז הוא מתעורר וזה מעצבן, אבל מבחינת התפיסה שלכם- כן אפשר להשתנות. ולעבור לתפיסה שאומרת שגם כשהוא ישן הגדול לא צריך להיות כבול ויכול לשחק ולהתנהל כרגיל.
ד. ופה הענין של- מה לעשות כדי שהוא לא יעיר? כתבת שהסברתם לו והוא הבין. אבל נראה לי, שכמו הורים רבים לילד בכור, אתם נוטים לייחס לו בגרות יתירה ממה שיש לו באמת. (גם אני הייתי ככה עם הבכורה שלי. עד היום...) ילד בן שלוש יכול ''להבין'' הרבה דברים אבל לא כמו שאתם מצפים, שהוא יהיה בשקט בזמן אמת. או יפסיק לשים צעצועים. כי מה שמניע אותו הוא הרבה יותר חזק מהבנה שכלית. וילד בגיל הזה הוא אגוצנטרי מאוד. לא שזה רע. פשוט זה הגיל. התפיסה בגיל הזה היא שאני מרכז העולם והכל סובב סביבי. ולכן הסברים בעל פה יכולים להיות יפים, אבל ממש לא תמיד יעילים.
במיוחד הם לא יעילים אם יש משהו שמניע את ההתנהגות הזאת. ועל זה אכתוב בהמשך.
ולכן- מה שצריך לעשות זה פשוט לעשות. לא לדבר. לא בכעס ח''ו. לגמרי בנחת. אבל- אם הוא מתנהג בצורה שלא מקובלת עליכם, ולא משנה עכשיו מה הוא עושה- אז אפשר קודם כל להסיח את דעתו. הוא צועק? הוא חמוד, נקרא לך סיפור, תשטוף איתי כלים, וכד'.
ואם הסחת דעת לא רלוונטית או לא עוזרת- אז פשוט מאוד- להרים את הבחור, להרחיק אותו פיזית מהתינוק או מהסלון או מזירת ההתרחשות, לא משנה איפה היא, ולהגיד לו ''אתה לא יכול להמשיך לצעוק. אם אתה רוצה לחזור להיות איתנו בסלון, אתה צריך לשחק בשקט''. או- ''אני לא מרשה לך לשים צעצועים על התינוק. אם אתה רוצה להיות לידו, אתה צריך לשחק יפה בלי לשים עליו שום דבר''. לא בכעס. לא בצעקה. אבל לגמרי בסמכות חד משמעית.
וזהו. הוא יבכה קצת, יתעקש קצת, וילמד. הם לומדים מאוד מהר. כי יש כאן מעשה ולא דיבור.
ה. יש פה עוד ענין- מעבר להצבת הגבולות בצורה רגועה, יש ענין של לתת לילד הרגשה שרואים אותו. במיוחד אם מדובר באח בכור שנולד לו תינוק . סביר מאוד שהוא מרגיש, בלי להיות מסוגל לתת להרגשה הזאת שם, שיחד עם האהבה שלו לתינוק, הוא גם כועס עליו, מקנא בו וכד'. ולכן צריך לנסות לתת מקום להרגשה שלו. לאו דווקא בהקשר או בזמן של הדברים שתיארת, אלא להפך- בזמן רגוע, אבל לפעמים אפשר גם בזמן עצמו.
אפשר בגיל הזה לשאול באופן עקיף, או באופן ישיר, או לתת לו לצייר אותו ואת התינוק ולדבר איתו על הציור. וגם אם יש אמירות כמו ''אני רוצה לזרוק את התינוק לפח'' וכד' לא להזדעזע, אלא לשאול למה? אתה לא רוצה שהוא יהיה בבית? אתה מרגיש שאתה רוצה את אמא, ואמא מטפלת בתינוק?'' ולתת לו לגיטימציה מלאה להרגשה הזאת. ''אתה צודק. באמת אמא עכשיו מטפלת בתינוק. אתה יודע שאמא אוהבת אותך כל כך, וגם כשאתה היית תינוק היא טיפלה בך, והיניקה אותך, ועוד מעט היא תבוא ותעשה איתך דברים של גדולים, שרק אתה יכול לעשות, לא התינוק'' וכד' ברוח הזאת, לפי מה שנכון לכם.
בהצלחה!!
ובעיקר- הכל בנחת, ברגישות לגדול, יחד עם הבנה שהוא עדיין קטן ממש. ושוב, לדעתי- להוציא את המילה עונש מהלקסיקון. אני חושבת שהשתמשתי במילה הזאת אולי פעמיים מאז שהפכתי לאמא. וב''ה יש לי חמישה ילדים...
שתזכו לגדל אותם בטוב ובבריאות!