אמ;לק – כן. תתעדכנו כבר, ואם השתמשתם בשם שלו כדי לרמוז כל מיני רמיזות מלוכלכות וקונספירטיביות, זה הזמן להתנצל בפניו. אם הוא לא בסביבה כדי לקבל את ההתנצלות, אתם יכולים להודיע לחברים שלכם שטעיתם, וכנראה שהוא דווקא כן מאמין בחיסונים שהחברה שלו פיתחה. אני בטוח שהם ישמחו לשמוע את זה מכם.
בחודשים האחרונים נחשפנו כולנו לטענה שמנכ"ל פייזר לא התחסן. המשמעות, כפי הנראה, היא שאפילו הוא אינו סומך על החיסון מספיק כדי להיות מהראשונים שמקבלים אותו.
אז בואו נעשה סדר בדברים.
אלברט בורלה, מנכ"ל פייזר, הודיע כבר באמצע דצמבר, שלושה ימים אחרי שהחיסון אושר לשימוש, שהוא אינו עומד להתחסן [1]. הוא נימק את ההחלטה באופן הבא –
"אני בן 59, בבריאות טובה, ואני לא עובד בחזית [בבתי החולים], כך שלסוג שלי לא מומלץ לקבל את החיסון עכשיו."
לכך הוא הוסיף כי אינו רוצה שמנהלים אחרים בפייזר "ידחפו בתור" ויספקו דוגמה רעה לאחרים. אבל אמר בבירור ש-
"ברגע שאוכל, אעשה זאת."
כדי להסביר קצת יותר טוב את העניין, חשוב להבין שבאירופה היה אז – ועדיין יש כיום - מחסור קיצוני בחיסונים [2]. המחסור חמור כל-כך שהאיחוד האירופי מנסה לשנורר עכשיו חיסונים מארצות הברית שנואת נפשו. הוא חמור כל-כך שאיטליה בלמה משלוח שלם של חיסונים של אסטרהזניקה מלהגיע לאוסטרליה, כדי שתוכל לחסן עוד כמה מאות-אלפי איטלקים [3]. החיסונים המעטים שקיימים (מעטים לפחות ביחס לגודל אוכלוסיית האיחוד האירופי) ניתנים קודם כל לאוכלוסיות בסיכון: קשישים וצעירים עם מחלות רקע, ולעיתים גם לעובדי רפואה ולבעלי תפקידים חיוניים אחרים, כמורים [4].
בורלה לא רצה לדחוף קדימה בתור ולחטוף למישהו אחר את מנת החיסון שהייתה עשויה להציל חיים. זה, לפחות, מה שאמר ברבים, והציג אותו באופן אצילי. ומי יודע? אולי הוא באמת כזה. מי אמר שחלפו הגיבורים מן העולם?
אבל נהיה קצת ציניים ופחות אידיאליסטים לרגע. הרי ככה מתקבלות החלטות בעסקים ובפוליטיקה. בורלה בוודאי הבין היטב שאם הוא יתחסן לפני שיגיע תורו, המהלך יעורר ביקורת ציבורית נגד פייזר וספציפית נגדו. אז הוא בחר לחכות. ולא סתם לחכות: הוא לא ניסה להסתיר את הבחירה שלו, אלא אמר בבירור בריאיון שהוא מתכוון להמתין עד שיגיע תורו.
נהיה לרגע ציניים עוד יותר, ונניח שבורלה באמת חשש מתופעות הלוואי של החיסון. זה לא נראה סביר, אבל אמרתי – ציניות. ובכן, הנה החדשות הטובות: עכשיו, שלושה חודשים אחרי פתיחת מבצע החיסונים, הגיע גם תורו של בורלה לקבל את החיסון. והוא קיבל אותו כמו גדול [5].
מה המשמעות?
הנה הקו הלוגי שהיה מקובל עד כה מצד המתנגדים לחיסונים: בורלה לא קיבל חיסון, ומכך משתמע שהוא אינו סומך על החיסון שהחברה שלו עצמו פיתחה.
והנה הראיה החדשה: בורלה קיבל עכשיו את החיסון בעצמו. מה אומר? שהוא סומך מספיק על החיסון כדי לקבל אותו. מ.ש.ל.
אז זהו. אי אפשר להשתמש בשם של בורלה יותר כדרך להצדיק תיאוריות קונספירציה. למעשה, אני מבקש מכל מי שקורא את הפוסט הזה, שינסה לחשוב מי העלה את הטיעון לפיו "מנכ"ל פייזר לא התחסן", ואז יראה לו את הראיה הנגדית. עכשיו מנכ"ל פייזר כן התחסן. והנה - עוד חור נפער בתיאוריות הקונספירציה האופפות את החיסונים.
אה, ואנקדוטה קטנה שלא קשורה לכלום: ברולה בכלל יהודי. הוא בן להורים יהודיים מיוון ששרדו את השואה, ובחנוכה האחרון אפילו הדליק נר חנוכה בטקס מתוקשר היטב. בזום, כמובן. לא שזה משנה משהו, אבל עדיין נחמד לדעת שהוא משלנו.
----------------------------------------------------------------
* כרגיל, קישורים בתגובה הראשונה.
** כרגיל, אני משתדל שלא לענות לתגובות. עמכם הסליחה.
*** כרגיל, מידע מהימן אפשר למצוא ב- מדעת, מדברים על חיסונים, דוידסון און-ליין, מדע גדול, בקטנה, Yael Furman, Kulu Orr.
Log into Facebook