אם אני מבין נכון, אחרי המוות קורה "משהו" שיש קורלציה בין ה"משהו" לבין המעשים שהאדם עשה בעולם הזה.
אבל אפשר לשאול אינספור שאלות על התפיסה הזאת כמו אנשים שמתים בגיל מוקדם, אנשים שנולדו למציאויות קשות ושלא ידעו אחרת (אם למשל מגיל 0 חינכו מישהו על הג'יהאד בסוג של שטיפת מח, אז זה פשוט "הוא" לגמרי, הוא סוג של "בתוך זה" לגמרי), אנשים עם מחלות קשות שלא יכולים ממש לתפקד וכן הלאה.
גם אם נניח קיים מישהו עם בחירה חופשית מלאה, אז גם כאן - על סמך כמה עשרות שנים לקבוע מציאות שתקרה ב"משהו". נניח אפילו מישהו פישל, יצרו התגבר עליו והוא גנב פה ושם ועשה כל מיני עבירות ומעשים לא טובים, אז בשביל זה עכשיו הוא יסבול "לנצח" או בצורה שזה עובד ב"משהו"?
אני יודע שזה קצת פשטני... אבל עדיין... איך מיישבים את העניין הזה.
אז יש כאלו שאומרים שיש "גלגולים" אבל הבעיה היא שזה יכול להוריד מהאחריות האישית במובן מסויים (אולי לא לכל האנשים, אני לא יודע בדיוק, אך לחלק מהאנשים נראה לי שכן). כלומר אדם יכול לגנוב ולהגיד לעצמו - מקסימום בגלגול הבא אענש... וכך גם בגלגול הבא....או - למה להתאמץ כל כך לעשות מעשים טובים, אעשה כך וכך ובגלגול הבא "אשלים".
אני יודע שזה נשמע קצת מוזר, אבל זה כן יכול להיות איפשהו במחשבות של הבן אדם.
עכשיו - אם נניח באמת ובתמים זה כן לפי התאוריה שבהתחלה - שבאמת ובתמים יש לך בחירה חופשית, שהכל נרשם, ובאמת ובתמים "לנצח" תהיה במציאות מסויימת לפי ההחלטות שלך - אז איך אפשר לחיות ככה? זה יותר מדי אחריות...
למשל אני יודע שיש כאלו שלא מצליחים בגיבושי מטכל וכדומה כי פשוט טכנית יש להם בראש יותר מדי לחץ שעל סמך כמה עשרות שעות יקבלו תשובה האם יתקבלו או לא (בגיבוש יש כ-40 שעות ראשוניות, ואחריהם מודיעים מי ממשיך לשאר הגיבוש). וזה "רק" לכמה שנות צבא. אז איך אפשר "לתפקד" אם יודעים שעל סמך החיים פה יהיה מה שיהיה לאחר מכן.
סליחה על השאלות... אבל אלו מחשבות שיש לי בראש
))))