טוענים שמצאו בסין עצמות של בת יםתילי חורבות
מה דעתכם? הגמרא שאומרת שדולפין יכולה להתעבר
מבני אדם וכך נוצרים בני הים היא אמיתית?
כפשוטו לגמרי? נכונה ביולוגית?

כי על פניו אין שום ביסוס מדעי בסיסי לזה.
למה ללכת רחוקekselion

אין גם ביסוס לשאר הדברים שמתוארים בפרשת בראשית

אז גם בזה לא תאמין?

דעתי היא שאולי יש ואולי אין

שם מדובר על חלקים שברור לגמרי שאינם כפשוטו.תילי חורבות
זה דברים לגמרי שונים.

למה אני שואל דווקא על זה ולא על משהו אחר?
כי זה מה שמעניין אותי
לך זה ברור אבלekselion

עבור רוב הדתיים זה לא כ"כ ברור..

נראה לי שבמסכת נידה יש כמה דפים שהגמרא מזכירה יצורים מאוד מוזרים

אני חושב שהיצורים האלה היו קיימים פעם והיום פחות, בדומה לשדים שכל הלכות שנוגעות אליהם לא רלוונטיות היום.

גם תמיד יכול להיות שחז"ל ראו מוטציות וסיווגו אותם כאותם יצורים

הגיוני שאחת לכמה מיליונים יצא בן אדם שנראה ממש מוזר

לדוגמא אני מוצא דמיון בין "איש העץ" לבין מה שחז"ל אומרים על אדני השדה

*למי שיש לב חלש מזהיר לא לבדוק מה זה איש העץ*

תשתפו אותנו בעוד דברים מעניינים שכתובים בגמרא!ראשיתך
הכוונה חיות בצורת פני אדם, כמו קוף, רק יותר דומהחסדי הים
איך הגעת לזה?תילי חורבות
בעיקר הגיון לניתוח כל המקורות סביב העדויות עליהם.חסדי הים
מסכת בכורותnisso8090

בעיוני למסכת בכורות דף ח מובא כי מוסיף "הדולפנין פרין ורבין כבני אדם מאי דולפנין אמר רב יהודה בני ימא...". רש"י מפרש במקום את דברי הגמרא וכותב: "הדולפנין פרים ורבים מבני אדם, שאם בא אדם עליהם מתעברות הימנו. בני ימא - דגים שיש בים שחציין צורת אדם וחציין צורת דג ובלע"ז שריינ"א" (סירינ"ה). באותו מקום מפרש פירוש התוספות: "הדולפינין פרים ורבים מבני אדם... יולדין ומגדלין מבני אדם.

'צורת אדם'חסדי הים
בגמרא כתוב בפירוש "בנות ים" על כל המשתמע מכך...תילי חורבות
תוכל להסביר לי את דרך המחשבה וההשגה הלוגית שלך?🤔
הפוך זה שאתה מצייר את זה כסרט דיסני, לא עושה אתחסדי הים
זה נכון.
כשמתארים שראו את זה, זה היה בצורת אדם ופשוט שזה לא אדם בעצמו.
------רב שמואל
לפי דעתי מה שכתוב שם הכוונה לחיה מאולפת (כמו שכתוב שם על חיות אחרות, שבויתו לאורך שנים וחזרו למדבר ונעשו מדבריות - וזה משמע שמדובר על תקופה של הרבה מאוד שנים - לכאורה יותר מאלפי שנים. זה לא בטוח שזה הפירוש התורני המקובל - אבל אם וכאשר ניתן להניח שזה מקובל כפירוש מדעי, על סמך פרשנים כמו הרמב"ם והרבה קוק שסברו שעניינים מדעיים כאלה ייתכנו גם על פי ויחד עם פירוש נכון לתורה - אז ייתכן שכן)
אני באמת חושב שיש סיכוי שזה כפשוטו, גם זכור ליעברי אנכי
עבר עריכה על ידי עברי אנכי בתאריך ז' באדר ב תשפ"ב 09:20

שהחידא כתב שאחד מהמסעות שלו הוא ראה מרחוק משהו כזה

זה מוכר.

כתוב גם אפישהו (עריכה: החיד"א מדבר קדמות, יג, ד) שהיא עושה קול חזק ואז כולם נרדמים מהשירה שלה ואז היא אוכלת את כולם

לכן צריך תופים או משהו כדי לא לשמוע אותה

(אמיתי חח)

זה כתוב גם בגמרא. אולי גם רש"יתילי חורבות
שמעתי על זה פעם שיעור לפני 3 שניםעברי אנכי

(אני יודע שהשיעור הזה מלפני שנה, אבל הוא גם העביר על זה לפני 3 שנים)

וכן, פעם הייתי חסיד שלו

מה אתה חושב על הרב בסרטון?(&)
אתה יכול גם בפרטי אם נראה לך יותר מתאים.

אני שואל כי אני באמת מתעניין להתחיל לשמוע יותר שיעורי תורה והרב הנ"ל מפורסם בגאוניותו.
ניכר שהוא חכם מאוד אבלekselion

הוא אנטי ציוני

כמו כל הרבנים החרדים, רק שאצלו זה יותר בולט.

אני אוהב לשמוע רבנים חרדים שרק מדברים תורה, בלי אידיאולוגיה

תודה לך!(&)
יפה כתבת.תילי חורבות
מצד שני "פרי מצאתי- תוכנו לקחתי, קליפתו זרקתי"
גם מאריסטו להבדיל יש הרבה מה ללמוד.
אכןekselion

עכ"פ לדעתי הרב אורי שרקי הרבה יותר חכם 

ואני הרבה יותר מתחבר להשקפה שלו לכן אני מעדיף לשמוע אותו

הגיוני בהחלט.תילי חורבות
שלום הי"ד היה מדריך אצלינו.
זה שהוא אנטי ציוני זה בכלל לא קשור.עברי אנכי

בסדר

אז הוא לא ציוני

מה קרה

ביג דיל

גם יש רבנים שפוסקים בדרך א ויש כאלה שבדרך ב

לא תוכל לקבל משניהם למרות ההבדלים בינהם?

כל עוד ההבדל הזה הוא לא מהותי לעניין שבשבילו אתה צריך.. אז זה לא קשור..

לעניין הרב,

תזכיר לי מתישהו אני אכתוב לך בלנ"ד. אני פשוט עמוס

אם הוא מכניס את זה בשיעורים בלי סוף, כמו שנשמע מאקסליוןרפרם בר פפאאחרונה
אז זה כן משנה.

בפרט שרבנים חרדיים *צעירים* מבססים את האנטי ציונות שלהם סתם על השמצות ורוע. וזה קצת מגעיל פשוט.
ומציק שצעירים דת"לים נהיים חסידים של כל מיני כוכבים כאלה, ואז מתבלבלים על כל הראש...
תוכל בבקשה לסכם את עיקרי הדברים?תילי חורבות
איפה זה כתוב בגמרא?מיכאלצ

למיטב ידיעתי המקום היחיד בגמרא שמוזכר משהו דומה למה שאמרת זה בבכורות ז: עד ח. - "ת"ר דג טמא משריץ, דג טהור מטיל ביצים, כל המוליד מניק וכל המטיל ביצים מלקט, חוץ מעטלף שאף על פי שמטיל ביצים מניק. הדולפנין פרין ורבין כבני אדם. מאי דולפנין? אמר רב יהודה, בני ימא".

הגמרא אומרת כאן שהדולפין פרה ורבה כמו בני אדם (כלומר, הם במחלקת היונקים), בניגוד לרוב הדגים שמשריצים או מטילים ביצים. כמו כן רב יהודה עונה לשאלה "מהם דולפינים" ואומר שדולפין הוא היצור שאנים קוראים לו "בן הים".

אבל בשום מקום לא כתוב כאן שדולפין מתעבר מבן אדם, אלא רק שהוא מתעבר כמו בן אדם. אז במקרה הזה אני נוטה לומר שזה פשוט פירוש שגוי של דברי הגמרא.

מעבר לזה, כתובים בגמרא המון דברים שברור שהם לא נכונים היום (רק שלשום למדנו על הסלמנדרא שנולדת מאש), ובהכרח צריך לומר שהמציאות השתנתה ומה שהיה נכון פעם לא בהכרח נכון היום. אז גם אם נניח שהגמרא באמת כותבת שיש בני ים, וגם אם נניח שבאמת מצאו בסין עצמות של בת ים (וזה לא חדשות כזב או שלד מזויף), זה לכל היותר אומר שבתקופה כלשהי היה יצור כזה. אבל כאמור אפילו את זה אני לא רואה צורך לומר במקרה זה.

ובכן, לרש"י היה כנראה נוסח משובש של הגמראמיכאלצ

בגמרא של רש"י היה כתוב שהדולפינים "פרים ורבים מבני אדם" (במקום כבני אדם). למה שברייתא שמתארת איך בעלי חיים שונים מולידים ומטפלים בוולדותיהם, תעבור פתאום לעסוק בזה שדולפינים יכולים להתעבר מבני אדם? הנוסח שקיים בידינו הרבה יותר הגיוני במובן הזה.

אבל כשרש"י קרא את הגמרא, וראה שכתוב שדולפינים פרים ורבים מבני אדם, לא הייתה לו ברירה אלא להבין שהכוונה שדולפינים יכולים להתעבר מבני אדם. מאחר שהאגדות על בנות הים אינן דבר חדש, והן הסתובבו גם בצרפת של רש"י, רש"י עשה אחת ועוד אחת והבין שהכוונה לבנות הים וכתב את הבנתו בפירוש.

בשום מקום לא כתוב שכל מה שרש"י אומר הוא אמת לאמיתה (התוספות סותרים אותו לא פעם), ובמקרה הזה אפילו אנשים כמונו יכולים לחלוק עליו, שכן אין כאן עניין של הבנת הגמרא, אלא פשוט מחלוקת נוסחים ואגדות עם (אני בטוח שרש"י לא בדק בעצמו אם בנות הים אמיתיות).

נ"ב: אבל אפילו בלי כל זה, יש הבדל מאד משמעותי בין "זה כתוב בגמרא" לבין "רש"י כתב את זה", לא כן?

שמעתי על זה.תילי חורבות
תאוריה מענינת.
------רב שמואל
קרוב לוודאי שהדברים שכתבת הם בעצמם פירוש שגוי לדברי הגמרא (מה זה אומר "לא מתעבר מהן אדם אבל כן מתעבר "כמו" בן אדם"? בודאי לא יותר הגיוני מהרעיון שסלמנדרא נולדת מאש. וזה חוץ מזה, השתמשת כאן ההטרלה כללית - שמסתמכת על בלבול הדרכים הרגילות בניסוח של אמונה - תמיד מסבירים - שיש עניין אחד שנקרא "נשתנו הטבעים". ויש עניין שני שנקרא "פירוש נכון ולא שגוי לדברי הגמרא". - ושני הדברים הללו הם כל אחד לעצמם - למרות שלפעמים הם יכולים להיות יחד. ואתה - לכאורה בזדון - עשית את זה כאילו יש, כביכול, קודם כל 'פירוש שגוי לדברי הגמרא'. אבל הדרך הנכונה כביכול להבין את 'מה שכתוב באמת' - זה, לשיטתך: להגיד שנשתנו הטבעים, להסביר את זה בהצדקות שאינם קשורות לגמרא (ואולי סותרות), ולבסוף - 'להשליך' על הגמרא רעיונות מודרניים ('זה לכל היותר אומר שהתקופה כלשהיא היה יצור כזה' כלשונך - שזה בעצם רעיון הלקוח מהרעיון של האבולוציה. מלבד שאתה 'מרכיב' אותו בצורה בלתי סבירה על דברי הגמרא - וגם בצורה בלתי סבירה מבחינה מדעית (סלמנדרא נולדת מאש?))

נ.ב. אני יודע יחסית להסביר דברים מהסוג הזה, לא מבחינה מדעית 'עם כל פרט', אבל בצורה שמבהירה את היחס המדעי האפשרי כדי להתבונן איך התבוננות במציאות מדעית ממש, עשויה להוליד תיאור כזה כדרך להעברת מסרים - גם מסרים רעיוניים - אבל גם מציאות ממש, שיש בה מסר מסויים לגבי 'התנהגותו של הטבע')
יש הרבה שגיאות מדעיות בגמרא.די שרוט
ומה לדעתך היחס לזה?(&)
מאיזו בחינה? באופן אישי?די שרוט
נגיד. איך אתה מתייחס לזה באופן אישי?(&)
שכל אני יודע שיש לך
איך אני יכול לענות לך באופן אובייקטיבי אחרי מחמאה כזאת? 😄די שרוט
סתם. תכף אנסה לכתוב לך.די שרוט
אני מתייחס לזה באופן ישיר למקום שבו האמונה שלי נמצאת.די שרוט
אתחיל מהסוף.

לא מאמין בדברים על טבעיים.
לא מאמין בסיפורים כאלה ואחרים.
לא מאמין ברוחות הקודש.
לא מאמין בטקסטים מקודשים.
לא מאמין שתורה ניתנה משמים.

היחס שלי לחז"ל הוא יחס של בן אנוש אל בן אנוש. אני מנתח אותם בצורה ביקורתית. לא ביקורתיות במובן של "פףף תראו איזו מגוחכים אתם", אלא ביקורתיות "מדעית".

חז"ל לא התיימרו מעולם לעסוק בתחום המדעים. זה לא המגרש הביתי שלהם. הם עסקו בעיקר בתחום של הרוח. מתוקף כך שחז"ל *לא* עסקו במדע, מאוד אפשר להבין מנין נובעות הטעויות שלהם. הידע המדעי שהיה בזמן חז"ל לא היה כל כך רחוק מהידע המדעי של אנשי מדע. מכאן זה די מובן שחז"ל טעו בכל מיני אופנים בהבנת העולם מהחינה מדעית. זה לא מפחית מערכם של חז"ל בניגוד למה שאנשים מסויימים גורמים לחשוב לאחרים כשמעבירים ביקורת מדעית על חז"ל.

הידע של חז"ל הוא לא מה שיגרום לי באופן אישי להפחית מערכם. כי זה לא הוגן יהיה.
Made in Chinaבן מערבא

הרב זמיר כהן יכול לחגוג עכשיו שדברי הגמרא הם אמתאריק מהדרום
------רב שמואל
למה צריך ללכת עד הרב זמיר כהן?

יש לך פה צדיקים דקדקנים הרבה יותר. לא צריך ללכת רחוק

מקוה שיהיה לך נעים לשמוע - צעירים מעל עשרים
יש עלזה שיעור של הרב אבינר שאני לא מוצאתממלא כל עלמין

הוא בגדול מדבר על זה שלא באמת חייב להיות שקיים במציאות דבר שהגמרא או המשנה מדברת עליו, ולא חייב להיות שחז"ל חשבו שקיימת מציאות כזו אלא שהשאלה עלתה ואיתה שא' הלכתית... אז הם ענו.

ומקרים מסוימים שנידונו על בסיס תיאורטי/דמיוני בלבד עם השנים הפכו למציאות ושא' קונקרטית בהלכה- כמו יוצא דופן וכו..

קשה לי על הטענה הזאת, מרגיש לי כמו תירוץ די מאולץ...תילי חורבות

יש שלל טעיות מדעיות בגמראמישהו כל שהוא
עבר עריכה על ידי מישהו כל שהוא בתאריך ז' באדר ב תשפ"ב 23:31
עבר עריכה על ידי מישהו כל שהוא בתאריך ז' באדר ב תשפ"ב 23:30

למשל שיש חלון ברקיע והשמש עוברת דרכו בלילה. 

או דעה אחרת שהמש הולכת מתחת לארץ השטוחה ומחממת את הארץ ולכן המעינות חמים בבוקר וקרים בסוף היום. ולכן שואבים מים שלנו בשקיעה.

ע"פ הגמרא יש יצורים שנוצרים מהדומם. כמו כינים או חית השדה והיא כמו קוף שמחובר בטבורו לארץ ויונק משם.

גם על תתא גבר ועליאה גבר יש הרבה מה לשאול מה הבסיס המדעי לכך. מבחינה מדעית מה שקובע עד כמה חומר יתחמם זה קיבול החום שלו והמסה. ולא המיקום. (יש לכך גם כמה תירוצים למשל שהלכו אחרי הנפוץ ביותר ועכמ"ל)

גם אם היה קיים פעם איזה דינוזאור שדומה חצי לדג חצי לקוף או אדם אני לא מאמין שיש כאלו היום גם לא שהיו בתקופת חז"ל.

מה היחס לזה.

יש כמה שיטות. ע"פ שיעורו של הרב שרקי

1. הגמרא כתבה שטויות והמדע צודק- זו דעה של כפירה

2. המדע טועה הגמרא צודקת ועוד יגלו את זה בעתיד. - זו דעה שמתעלמת מהאמת ועליה נאמר "עמא דקיבלו אורייתא ולא חכימו"

3.  הגמרא לא מנסה לברר מדע אלא מקבלת את המדע שהיה מפורסם בזמנם כנכון וכיום אנו מבינים אחרת.

אוצר הגאונים, כרך י, על גיטין סח,ב, תשובה שעו.

צריכין אנן למימר לכון דרבנן לאו אסותא אינון, ומילין בעלמא דחזונין בזמניהון, וכחד חד קצירא אמרונין, ולאו דברי מצוה אינון. הלכך לא תסמכון על אלין אסותא, וליכא דעביד מנהון מידעם אלא בתר דמבדיק וידע בודאי מחמת רופאים בקיאים דההיא מילתא לא מעיקא לה, וליכא דליתי נפשיה לידי סכנה. והכין אגמרו יתנא ואמרו לנא אבות וסבי דילנא דלא למעבד מן אילין אסותא אלא מאי דאיתיה כגון קיבלא דקים ליה לההוא דעביד ליה דלית ביה עקתא."

מורה נבוכים חלק ג סוף פרק יד בנושא מדעי התכונה:

"ולא תבקש ממני שיסכים כל מה שזכרוהו [חז"ל] מענין התכונה למה שהענין נמצא, כי החכמות הלימודיות היו בזמנים ההם חסרות, ולא דברו בהם על דרך קבלה מן הנביאים, אבל [=אלא] מאשר הם [חז"ל] חכמי הדורות ההם בענינים ההם, או מאשר שמעום מחכמי הדורות ההם". הכוזרי, מאמר ראשון, אות סו: "חלילה לא-ל מהיות דבר התורה סותר דבר הנראה עין בעין, או דבר שהוכח במופת שכל"

4. הגמרא אינה עוסקת במדע אלא נעזרת בו לדבר על העולם הרוחני כמשל או מחפשת דמיון בין העולם הגשמי לרוחני- 

רמח"ל מאמר ההגדות- "עוד צריך שתדע שדברים רבים מעיקרי הסודות ירמזום חכמינו ז"ל בענינים מן הטבע או התכונות, וישתמשו מן הלימודים שהיו מלמדים בדורות ההם אנשי החכמה הטבעית והתכונה. ואמנם אין העיקר להם הענין ההוא הטבעי או התכוניי, אלא הסוד שרצו לרמוז בזה; ועל כן לא יוסיף ולא יגרע על אמיתת העניין הנרמז היות הלבוש המשליי ההוא אשר הלבישוהו אמיתי או לא, כי הכוונה היתה להלביש הסוד ההוא במה שהיה מפורסם בדורות ההם בין החכמים, ואותו הענין עצמו היה יכול להתלבש בלבוש אחר כפי המפורסם בדורות אחרים, וכך היה מלביש אותו בעל המאמר עצמו אילו היה אומר אותו בדורות ההם."

וכן בפתחי שערים נתיב עיגולים ויושר ע"מ טו בהוצאה שלי. וכן יש במהר"ל בבאר הגולה על הסוגיה של החלון ברקיע.

מעניין, תודה על הפירוט.תילי חורבות

אני אגדיר בניסוח שונה את הנק' האחרונותרץ-הולך
א. חז"ל לא היו מדענים (וגם אם כן הם לא מוכרחים להיות יותר מוצלחים מהמדענים בדורם) והסתמכו על הידע הקיים באותו דור, אבל בסוגיות מהותיות כמו למשל קידוש החודש הרמת דיוק של חז"ל ברמה כמעט כמו של החישוב של נאסא.
ב. בסוגיות "אגדתא", המטרה של חשבת היא לא לספר לנו בובע מעיישה אלא ללמד אותנו דברים חשובים (מידות/ השקפת עולם/ על העולמות הרוחניים) ולכן חז"ל כתבו דברים שנכונים מצד האמת שבדבר אע"פ שבמציאות הפיזית הם טכנית לא קיימים (ושוב זה לא משנה כי זה לא בא לתאר את המציאות הפיזית הטכנית)
דיוק. לחזל לא היה שום דיוק שאפילו מתקרב לנאסא.די שרוט
גם קידוש החודש וגם זמני כניסת שבתות ומועדים התבססו על תפיסת עולם של עולם שטוח ולא כדורי.

ועפכ חישוב החודש מדויקמישהו כל שהוא
ולמרות זאת הדיוק במדידת זמן הקפת הירח מרשים
עפ מסכת ראש השנה. הזמן שבין מולד לבנה אחד למשנהו הוא: כט, יב, תשצג. כלומר: 29 ימים, 12 שעות ו-793 חלקים
חלק הוא 1/1080 של השעה כלומר 44 דקות ו3.3 שניות

היום יודעים שהזמן הוא 29 ימים 12 שעות 44 דקות ו2.9 שניות .
בהחלט דיוק מרשים אעפ שחר מתקרב לדיוק של היום שמגיע להרבה יותר ספרות אחרי הנקודה

לא מדוייק. יש בזה הרבה מאוד דיונים, אבל באופן כללידי שרוט
מה שאתה מביא זה זמן ממוצע של הקפת הירח לפי חודש "סינודי".

יש זמן הקפה "סינודי" שמתבסס על השמש מנקודת מבט של כדור הארץ. זמן הקפה "סידרי", שהוא 27 נקודה משהו ימים, מתבסס על נקודת ייחוס ביחס לכוכבים במרחב ולא מכדור הארץ.
החישוב הסינודי הממוצע זה ידע שקדם לר"ג ב 800 שנה. כבר לפני 800 הבבלים הם אלה שהגיעו לחישוב מאוד מקורב להקפה הסינודית שידועה כיום. כך שחז"ל או במקרה הזה ר"ג פשוט הביא ידע קיים של זמנו.
וצריך להוסיף שזמן הקפה סינודי הוא יחסית "פשוט" לחישובדי שרוט
כי זה לא משנה אם הארץ היא כדורית או שטוחה, את החישוב מבססים על פי תצפית אמפירית מכדור הארץ.
לא אמרתי שהם המציאו את זה אבל הידע היה להם בצורה מדוויקתמישהו כל שהוא

לנו בכדור הארץ פחות משנה ההקיף הסדרי

מניין לך?ekselion

מניין לי מה?די שרוט
לאאאekselion

שאלתי אם יש לך מניין

הדיוק שלהם קרוב מאודבן מכיר

והם תפסו את העולם ככדורי כפי שחשבו המדענים בתקופתם, ראה מסכת ע"ז מ"א א

הדיוק הוא לא "שלהם", הדיוק הוא של חכמי בבל ויוון כמודי שרוט
פיתגורס וארטוסתנס. וזה לא בדיוק דיוק, זה יותר קירוב מאשר דיוק.

חזל לא תפסו את העולם עגול.
מה שהבאת בע"ז הכוונה שהעולם ככדור מבחינת ההיקף אבל שטוח כמטבע. תסתכל בתוספות ד"ה ככדור.

שם מובא מהירושלמי לעניין אלכסנדר מוקדון איך הוא עלה מעלה מעלה וראה את העולם ככדור ואת הים כקערה.

וזה מבלי להתייחס לשאר המקומות שבהם רואים כי חזל תפסו את העולם כשטוח.
ממש לאekselion

יש פסוקים בנביאים ובכתובים שמוכיחים שכדור הארץ עגול

כל החז"ל שציטטת זה לא כפשוטו 

גם לא יודע אם הפסוקים שמדברים על כדור הארץ כעגול זה כפשוטו, אבל יש פסוקים כאלה

אני לא יודע לאיזה ציטוטים אתה מתכוון. תן לי ונדון.די שרוט
יש כמה וכמה מקורות שמראות את הגישה של חזל לכדוריות העולם.
מסכת חגיגה יב ע"ב "אמר רבי אלעזר אדם הראשון מן הארץ לרקיע...... ואמר רב יהודה אמר רב אדם הראשון מסוף העולם ועד סופו היה" רש"י מסביר שם לא זוכר את הציטוט המדוייק שכשאדם הראשון היה שוכב הוא היה מגיע ממזרח והרגליים מגיעות עד למערב.

גם במסכת פסחים יש התייחסות מפורסמת לשיטחיות של כדור הארץ. במסכת פסחים מובא שהארץ שטוח ומכסה אותה מין "כיפה" שהיא הרקיע. פסחים צד ע"ב.

וזה רק קצה הקרחון.

.

והסכים איתו שו"ת שבות יעקב חלק ג סימן כ: "דבריהם [של חכמי יוון] בנוים שהעולם הוא ככדור נגד משמעות סוגיא דש"ס דידן (חגיגה יב ע"א).
וגם המדרש פרקי דרבי אליעזר מבין כך.
וגם הרד"ק מביא שהעולם עגול ושטוח.
גם הזוהר כמובן.

בכל מקרה, יש לך ציטוטים תומכים בכדוריות העולם אני אשמח לבחון אותם לעומק. אני לא מכיר ציטוטים כאלה
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויקאחרונה
ראש מדשאהקעלעברימבאר
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אולינחלת

אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות,  ידידי.....רחמנות. באמת.

חבל.

לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.

חודש טוב לכולם! 

וואו, מחזק כלכךךך, תודה רבה ששלחת🙏תמימלה..?
🤗הרמוניהאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
שאלה טובהoo

בעבר הייתי עונה בוודאי

היום אני מסתכלת אחרת

קשיי העבר (וגם ההווה) עזרו (ועוזרים) לי לבנות דברים שאני מאד מרוצה מהם

וכנראה לא הייתי מגיעה אליהם לולא הקשיים

זה מצד אחד

מהצד השני הייתי שמחה לחיים נטולי קשיים או מופחתי קשיים מורכבות החיים..

כתבת מדויק ולא ממש עניתזיויק
כי נשארת בדילמה
אני בסדר עם דילמותoo
יש בזה אמתזיויק
צודקת
"קשיים" זה בעצם החזית שבה אנחנו מתקדמיםמשה

כלומר, זה משהו שמתנגד לנו כדי שנשים לב אליו, קצת כמו "כאב" במובן הפיזי.

השאלהoo

כמה התנגדות צריך בדרך כדי להתפתח

לא שמישהו שאל אותי קודם

אבל אולי יום אחד אני אבין שזה היה נצרך כמו שהבנתי על קשיים מהעבר

אני באמת בהרבה מחשבות על זהמשה

אני חושב שבשלב מסויים לומדים שצריך ללמוד יותר "להכיל" ופחות להתנגד.

זה עוזר לשנות את המציאות בטווח הרחוק, בעיקר. אבל בטווח הקצר עוזר לי לחיות טוב ולישון טוב ולא להיות במקום שבו "קשה" לי במובן של להרגיש שקשה.

פחות להתנגדoo

הגדרה טובה

כשההתנגדות יורדת

גם הציפייה יותר מותאמת

קושי צפוי הוא יותר קל

קושי צפוימשה

איך את מגדירה את זה?

אםoo

זה קושי שחוזר על עצמו

אז אני יודעת (או לומדת לדעת) מראש מה או מי הגורם/ים

ויודעת (או לומדת לדעת) להתייחס בהתאם

אם זה קושי חדש

זה הזמן לניסוי וטעייה עד להגדרת הגורמים ולהתוויית הדרך המתאימה ביותר 

אני חושב שאחת המתנות הגדולות שקיבלתימשה

אי אז בגיל 30 וקצת.

זה את היכולת "להגדיר" (הנה יצא ממני המתכנת) קשיים כדי להתחיל לעבוד איתם.

זה אומר שקורה לך משהו שאתה לא נהנה ממנו אבל אתה לא חסר אונים כלפיו וגם יודע לדחות אותו למחר או לשים לב להתקדמות.

יפה ממשזיויק
הייתי מוותרת. בהחלט. למרות שזה מחשל וכו'נחלת
What doesn't kill you makes you strongerאריק מהדרום

Stand a little taller

Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

What doesn't kill you makes a fighter

Footsteps even lighter

Doesn't mean I'm over cause you're gone

תלוי איזהרקאני

יש כאלה שהייתי מוותרת

ומאמינה שהייתי נבנית גם בלעדיהם

כן חדמשSeven
שילמתי מחירים גבוהים מדי
כן, לא, לאמבולבלת מאדדדד

עברתי כל מיני דברים בחיים. והייתי במקומות שלא ברור לי כיום איך יצאתי מהם…

כשאני מסתכלת אחורה, אני רואה איך זה חלק ממה שגרם לי להיות מי שאני כיום. אבל לא הייתי מזמינה שום דבר כזה, גם אם הייתי יודעת איך אצא מזה. משתדלים לראות את הטוב מהמצב הנתון, אבל זה לא אומר שהייתי בוחרת בזה. ואני עדיין מצולקת מדברים שעברתי. אבל משתדלת כל יום לגדול מזה ולהתקדם הלאה.

כל קושי שעוברים, עלול להשאיר משקעים. ויש את הפחד להתעורר יום אחד ולחזור אחורה, להרגיש שוב שם בקושי הזה ולא להיות עם כוחות להתמודד. 

תשובה יפהזיויק
תודה
בדיעבד חלקם לא. לכתחילא כן.נפש חיה.

לכתחילא כן

כיון שאם חלק מהקשיים לא היו קיימים בחיי

הייתי חוסכת הרבה סבל (וזבל)

בדיעבד חלקם לא

כיון שזה  חשף אותי להבנות עמוקות כלפי עצמי

והביא אותי למי שאני כיום

מה כן ומה לא?זיויק
מה העיקרון?
העיקרון הואנפש חיה.

על החלקים ה"עצובים" או המורכבים בחיים (שגרמו לי בדיעבד לבזבוז כוחות והרבה עצב)

הייתי מוותרת

בבחינת "לא הם ולא שכרם"

אבל

בדיעבד, בגלל שהמורכבויות לימדו אותי הרבה

ובזכותם אני מי שאני

אז הם 'עזרו' לי ללמוד מהם איך להמשיך הלאה.

לא.אשר ברא

ואפשר להעמיק ב"תורת מנחם", תשמ"ד חלק ד', שבת מסעי סעיף י"ב-

בקצרה הרבי מילובביץ' מסביר על עניין המסעות ממדרגה למדרגה [כפי שידוע שהבעש"ט עסק במסעות שיש בנפש האדם].

אם בא לך תדביקי כאן את עיקרי הדבריםזיויק
מה שזה בנה בי שייך לבדיעבדוהוא ישמיענו

בדיעבד אני באמונה שלמה בהקב"ה ובראייה של הטוב של מה זה בנה בתוכי.

אני? לכתחילה? הייתי מוותר.

אבל איזה מזל שהקב"ה מנהל את המציאות...!

על חלקם כןhodayabאחרונה

אבל אני מניחה שזה כי עוד לא מיציתי את הטוב מהם. התועלת שהיתה בהם עוד לא נגלתה לי. מקווה שמתישהו בהמשך אבין שלא הייתי מוותרת עליהם.

POVבין הבור למים
חיכיתי שש שנים להגיע לגיל עשרים ולהיות מורשית בפורום אבל משרשרת בדיליי של שנתיים
תוסיפי לווידוי ביו"כפצל🤫
מזעזעזיויק
ברוכה הבאהארץ השוקולדאחרונה
שהכתיבה שלך תמיד תהיה טובה עבורך ועבור הקוראים
נדרש מנהל פורום לפורום בצמיחהאריק מהדרום
/forum/f115

נראה לי @פשוט אני.. יכול להיות אחלה מנהל שם.

לרפאה מהטבע צריך טבעוני … ואולי גם מתנגד חיסונים…זמירות
הלכתי להביא פופקורןקפיץ
עוד מישהו רוצה?
איך רואים שזה נושא נפיץ?פצל🤫
עבר עריכה על ידי פצל🤫 בתאריך כ"ד בטבת תשפ"ו 0:25

אפשר להגיב שם אנונימי. כאילו, מה? תהיו טבעונים, תמהונים,  מתנגדי חיסונים, זה לא משנה, יש לך אמת? לך איתה. אבל למה להבנות שרפואה טבעית זה דבר להתבייש בו חחח

(כן מבין זה לא למעיישה ופורום מת וכו' והכל כאן בדיחה שאני בכוונה לא מתייחס אליה. תהיות לאור ההצפה של הנושא והדיון)

//הרמוניה

עם כמויות הספאם שם באמת צריך ניהול 

שכר חודשי?זיויק
😆
וכל העוסקים בצרכי ציבור באמונה, הקב"ה ישלם שכרםזמירות

ויסיר מהם כל מחלה, וירפא לכל גופם, ויסלח לכל עוונם,

וישלח ברכה והצלחה בכל מעשי ידיהם עם כל ישראל אחיהם, ונאמר אמן

נשמע טובזיויק
חחחחחחחח אנונימי 2 בא לרמוסססצדיק יסוד עלום

אני מדמיין שזה אותו אחד שפותח תשירשוריםפצל🤫

ונהנה לריב עם עצמו בפינה שכוחת "אל" כדי לפרוק עצבים 😂😂😂

אבל בטח זה דוגמא קלאסית למה שנקרא להאכיל את הטרולים

נע,צדיק יסוד עלום
זה פשוט מישהו שאהב את הפורום ונהיה מריר כשהגיע לשם משווק תוכן להשתלט עליו. רואים שלאחרים הוא דווקא עונה יפה
😅 ממש טרחת לבדוק?פצל🤫

משתעממים מספרים סיפורים זה לא דוקטורט אבל אם כבר מעניין אם כך למה הוא מגיב מאנונימיי? או שהוא מגיב מאנונימי רק בקללות חח ואז אני מבין אותו

מי המוזר ההזוי שכותב שדובדבנים זה מגעיל???אורין
במלחמה עיקשת החיילים דורכים על הפרחיםצדיק יסוד עלוםאחרונה
הכיבוש משחית
מישהו יודענחלת

לאן נעלמו מגיבים שעד לא מכבר, היו?

הנני כאינני, והים נסוג.... הכל בסדר?

הזכרת לי את הסצנה הזאתפשוט אני..

לא הבנתי.נחלת
לא הופיע דברנחלת
את בטוחה שאלו היו ניקים כאן?פ.א.

אולי הכוונה שלך לפורומים אחרים? 

אין כאן בערוץ 7 כאלו ניקים.

- הנני כאינני

- הים נסוג

בטח שישנחלת

תשאל את משה

מה יש לשאול את משה? מקישים את השם והוא לא קייםפ.א.

איפה מקישים את זה?קעלעברימבאר
בשורת החיפוש בשיחות האישיותפ.א.
החיפוש תמיד מציג ניקים שתוצאת החיפוש מוצאת התאמה לכינוי שהוקלד
כן נמצאים כאן. דפדפו בפורומים קודמיםנחלת
מה זה קודמים? אולי התכוונת לאחרים?פ.א.
לפורומים אחרים?

כי למשל @בין הבור למים פעיל בפורום מסויים מאוד ולא מוכר בכלל כאן.  

כל פורום הוא עולם ומלואו ואין קשר בין רבים מהפורומים במרחב העצום של הפורומים בערוץ 7.  

נכון. היא נדמה לי בפורום של פרוזה. סליחה.נחלת
הו ואו מישהו קורא אותיבין הבור למים
פעילה באופן מאוד לא רציף, אבל גם בלתי נמנע, כנראה שזה לתמיד
אולי התכוונתקעלעברימבאר
לחסדי הים והינני כאני?  מוכר לי השם האחרון. והראשון עוד קיים
אולי באמת חסדי הים… הוא פעיל כאן on & offפ.א.
לא הצלחתי לנחש שזה חסדי היםמבולבלת מאדדדד
והוא מדי פעם עוד כותב.

ויש את @אני הנני כאינני, אולי הוא מדבר עליו

יש לך זיכרון צילומי לניקים …פ.א.

וזו היא, @נחלת, לא הוא, שהזכירה ניקים פופולריים

מבולבלת מאדדדד
החמאתי לו שהצליח להבין את ההקשר😂
...אני הנני כאינני
פופולריים? 🤭
היא התכוונה ל@בין הבור למיםצדיק יסוד עלום
שהמשפט "גם הים נסוג" בחתימתה
נכון נכון. תודה!נחלת
לא לחסדי היםנחלת

התכוונתי למגיבה שכתבה שירים מאוד יפים שאחד מהמגיבים (צדיק יסוד עולם (?) ניתח אותם).

נכון. נזכרתי שלא קוראים לה כך, השורה האחרונה שחזרה בתגובה שלה היתה: והים נסוג...

אני הנני כאינני  - הכל בסדר איתו.

אבל הם לא מוכרים כאן…זמירות
נתקלת בניקים בפורומים אחרים, והם בכלל לא מוכרים כאן, ואת שואלת בפורום הזה איפה הם, זה מוזר …
לשאלתך, ורק על עצמי לספר ידעתיבין הבור למים
גם במציאות אני שקטה

העיקרהעיקרנחלתאחרונה

העיקר שהכל בסדר

התכוונת למשתמש "בין הבור למים"? כיקעלעברימבאר

צדיק יסוד עלום אמר שיש כזה אחד.

היא התכוונה ל@בין הבור למים - צעירים מעל עשרים

קורה שאנשים לוקחים הפסקה או עוזבים את הפורוםברגוע

אולי יעניין אותך