לא מזמן שכנעתי את בעלי לשמוע הרצאה על חינוך למשמעת, שחברה המליצה לי עליה. אחרי שעה של טחינת מים כיבינו את ההרצאה.
אני מתעניינת ויוצא לי לשמוע על כל מיני שיטות/ עצות בחינוך.
אבל שמתי לב שהדברים הנכונים בחיים הם מאוד פשוטים.
כמו הספרים של הרב ארוש. אחד מהם נקרא ״חינוך באהבה״. אין טעם לתמצת את כולו. מוזמנות לקרוא אותו. בשפה פשוטה הוא אומר דברים פשוטים מאוד , שהם הבסיס לחינוך טוב ולחיים בכלל.
אאיר רק כמה נקודות שבעיניי חשובות מאוד.
1) הילדים הם המראה של ההורים.🪞✨✨
חינוך זה יותר עבודה עצמית של ההורה עם עצמו, מאשר עם הילדים.
פשוט תסתכלו עליהם. אין טעם לדרוש מילדה להתלבש בצניעות אם אני לא צנועה, או לא לאכול ממתקים כשאני בעצמי אוכלת שטויות, להוריד עיניים מהמסך כשאני תקועה בו שעות.
בית שבו שמחים ביהדות, שמדברים עם ה׳, ששבת היא מתוקה, לא משנה מה יעבור על הילד בחיים , הוא יזכור את החוויה המתוקה מבית ההורים וירצה להיות יהודי.בית בו יהדות והמצוות הם נטל, לא יעזור שום חינוך דתי.
הרבה פעמים הבעיה לא בילדים, הבעיה היא בנו. זה לנו אין סבלנות, כי אנחנו לא שמחות, מרוקנות, מתוסכלות. והעצה שלפעמים זה מספיק ויותר קל למלא מצברים לעצמך , מאשר לנסות לחנך. כשההורה עצמו מחונך, הבעיות עם הילדים נפתרים מעצמן.
2)חינוך זה לא אילוף.🐶
יש כל מיני גישות שמלמדות איך לגרום לילדים לעשות מה שההורים אומרים להם.
לדעתי זה נכון שצריך שתהיה להורות סמכות, אבל אסור בדרך למחוק את הטבע של הילד.
אז נכון, אין לי ילדים מדוגמים להראות בסלון, שעושים רק מה שאני אומרת להם.
אבל מה המטרה של החינוך? אם לא לגדל ילדים שמחים ובריאים בנפשם.
הילדים הם שמחים. במיוחד כשהם קטנים, זה הטבע שלהם להשתולל , לעשות בלאגן . הם קופצים, רצים, צוחקים, צועקים , מבלגנים. הם מתרכזים מאוד בתוך משחק וקשה להם לעזוב אותו ישר ולעשות את מה שנגיד להם. זה הצורך הנפשי שלהם.
אני מבינה את הרצון לסדר ונקיון, אני גם אחת שאוהבת, אבל חייב לאפשר שלילד תהיה גישה למקום בו הוא יוציא את כל הפרץ האנרגיות שלו.
חדרים שאת לא רוצה שיכנסו פשוט לנעול ולהשאיר חדר אחד,שבו הם עושים מה שרוצים. והכי קל -לצאת החוצה כמה שיותר!
3) לזכור שגם את היית פעם ילדה.👧🏼
לפעמים עוזר להסתכל על הילדה שלך מהצד ולהזכר בסיטואציות מסוימות שלך בתור ילדה. מה הרגשת? מה רצית? ואיך רצית שיתייחסו אלייך?
4) הצבת גבולות.🙅🏻♀️🙅🏻♀️🙅🏻♀️
הגבולות בריאים לנפש של הילד, כי הילד בעצמו לא יודע עדיין להבחין בין טוב לרע וגבולות שהורה מציב, נותנים לו המון בטחון. יש הבדל בין הצבת גבול לבין סתם פקודת ״אילוף״.כל הורה צריך לעשות את ההפרדה.
הצבת גבולות חשובים לדעתי:
✨ללמוד לדחות סיפוקים (לא כל דבר שמבקשים מקבלים ישר). שמעתם על מבחן מרשמלו? מחקר שערכו על וילדים קטנים, בו גילו שילדים שהייתה להם יותר סבלנות לקבל את הממתק דווקא הם גדלו להיות אנשים מצליחים ומאושרים יותר.
✨משמעת עצמית. דוגמאות :ללכת לישון בשעה סבירה (זה משהו שההורה צריך לעמוד עליו, כי לילדים אין תחושת זמן וגם יש להם ״יצר הרע״ להמשיך לשחק, אותו דבר עם הקימה בבוקר למסגרת.
בגדול, אני חושבת עם ילדים במיוחד האמא (שלרוב נמצאת יותר עם ילדים) צריכה לדעת לבחור את המלחמות שלה. ברוב הדברים הפחות מהותיים להרפות ועל דברים חשובים באמת לעמוד עליהם.
כשילד רואה שבדברים מסוימים מתמידים ועומדים עליהם זה הופך אצלו להרגל.
5) להרעיף אהבה.💓💓💓
לא לפחד שאם ניתן יותר מדי אהבה, הילדים יצאו מפונקים.
לחבק, לתת מילים טובות, לעודד, להחמיא בלי סוף! פרחים יפים גדלים עם מים, ילדים בריאים בנפשם גדלים עם הרבה אהבה.🌷
אוסיף תובנות שלי , שלא נמצאות בספר:
הכבוד של אמא לאבא. ההיררכיה המשפחתית.👨👩👦
כשהילדים רואים שאמא מכבדת את אבא, מקשיבה לו, מתייעצת, לא ממירה את פיו ,יש להם יראת כבוד מאבא. ואני מרגישה שזה משפיע טוב על כל התא המשפחתי.
(גם אם יש חילוקי דעות, אנחנו שומרים אותם לאח״כ. ליד הילדים אנחנו תמיד מאוחדים.)
כשאני מגישה אוכל זה תמיד קודם לאבא, אח״כ לעצמי, אח״כ לאחות הגדולה ואח״כ לקטנה.
הילדים צריכים להבין שהורים זה לא חברים, שהם נמצאים במעמד שצריך לכבד אותו. שיש דרך לדבר איתם ולפנות אליהם.
לא צריך לחפש כל הזמן תעסוקה לילדים, לפעמים ״השעמום״ מביא איתו דברים גדולים כמו יצירתיות.🤸♀️🤸♀️🤸♀️
לפעמים כששואלים אותי ״איך אני ככה יצירתית?״ אני עונה :״ כי הרבה פעמים כשהיה לי משעמם והייתי אומרת לאמא ״משעמם לי״,היא הייתה אומרת ״זה בסדר להשתעמם לפעמים״.באותו זמן כעסתי על המשפט הזה , אבל היום אני יודעת שזה מה שפיתח אצלי את החשיבה היצירתית, כי לא הכל היה מונגש לי.
זאת הבעיה בגני ילדים , ששם הילדים מוצפים בגירויים, תמיד מעסיקים אותם, ״מפעילים״ אותם, וכשהם חוזרים הביתה הם דורשים את אותו הדבר מההורים.
לפעמים אני שומעת ברכה ״אמן שיגדלו להיות ילדות נוחות״ ואני לא רוצה ילדות נוחות , אני רוצה ילדות מחונכות.
עם חינוך טוב שישאר חקוק בליבן גם כשיעזבו את הקן. אמן שנזכה.🙏

)