יש לי ילדה בת 3 ואין לי מושג איך לשים לה גבולותאנונימית בהו"ל
מרגישה שהיא עושה מה שבא לה
המילה שלי לא שווה כלוםםםם בעיניה

אני אומרת לה שצריך לשטוף ידיים אחרי האוכל והיא לא שמה עליי
לא לצאת מהחדר כשצריך לישון ולא שמה עליי
לשטוף ידיים אחרי שירותים ולא מקשיבה

כל דבר זה בכי מטורף
כל דבר זה צעקות
לדבר יפה לא עוזר
יש לי בלי סוף סבלנות אבל זה לא מספיק

נמאס לי
המילה שלי לא שווה כלום
מה אני עושה?
כסף להדרכת הורים אין
אם יש לכן רעיון למישהי שאפשר לעקוב אחריה וללמוד ממנה רני אשמח
וגם לטיפים באופן כללי
אבל ממוקדים
מנסהיראת גאולה
פחות להגיד ויותר לעשות.
במקום לומר לה הוראה ולצפות שתעשה,
פשוט לקחת אותה ביד בעדינות, וללכת לשטוף ידיים. אפשר תוך כדי להסיח את דעתה בסיפור, אפשר גם לספר על הלכלוכים שמקשטים את הידיים של ** ורוצים לרדת לקשט את הצנרת שיורדת מהכיור..... או על הידיים שמרגישות לא נעים כי יש עליהם שומניות ודביקי...

לצאת מהחדר - להרים על הידיים ולהחזיר למיטה.
כדאי לתת בחירה בין שתי אפשרויות: את רוצה שאשב קרוב אליך ואשיר לך, או לשמוע קלטת (יש כל מיני סיפורי ילדים.. יש גם ביוטיוב, רק מקשיבים בלי להסתכל).

לבחור את המלחמות שלך,
מה שלא מסוכן / נוגד את היהדות - אני משתדלת שלא לאסור (בתקופות כאלו, שגם ככה כל הזמן יש התמודדות).
תחשבי מהם הגבולות.שהם מבחינתךתוהה לי
כמו שהילדה תבקש לטוס לירח. קראתי את.זה באיזה בלוג של משהי מכאן נראה לי.. לא זוכרת מי..
כאילו מתי מבחינתך הלא הוא פשוט לא, וזהו. לא שאחריו אין כן. נגיד לא לצאת מהמיטה בלילה. אז קודם כל לעשות הטרמה..את מסבירה שלא יוצאים מהמיטה בלילה. ואז את גם מסבירה למה. כדי שיהיה כוח לעשות.דברים נחמדים בבוקר. ותבני טקס שינה נעים כמובן. ותשאירי קצת אור שלא תפחד. ואז את אומרת לה שכל פעם שהיא תקום מהמיטה את תחזירי אותה למיטה. וככה תעשי. פשוט להחזיר, בלי לומר מילה. גם אם זה יהיה 200 פעמים. וככה היא תלמד.
ותקפידי על זה שאם אמרת לא,אז זה לא. גם אם היא צורחת את נשמתה.
ולגבי התנהלות כללית, יש מספיק הזדמנויות לומר לא,אז לחשוב כמה שיותר איך אומרים כן, איך מתאימים את הפעילות כדי לאפשר אותה,איך משתמשים בהסחות דעת, בהומור, ריקודים והפעלות. איך להעצים אותה ולעודד שהיא ילדה טובה ואהובה.
ולהאמין שכשאומרים לילד לא ועומדים במילה שלנו, זו טובה גדולה מאד שאנחנו עושים איתו. אנחנו מקנים לו ביטחון וכלים לחיים. להאמין בעצמך ובהורות שלך..
בהצלחה!
זה מהפוסט "גיל שנתיים הצדיק"אפונה
בבלוג הורות בחסד
זה מהבלוג הנ"לבארץ אהבתי
אבל מהפוסט 'איך מחליטים', אם אני לא טועה.
ממהרת אז אין לי זמן לשים קישור. אולי אחר כך..
וואלה יש מצבאפונה
תודה
הנה הקישורבארץ אהבתי
איך מחליטים | הורות בחסד
וגם הפוסט השני (גיל שנתיים הצדיק) תמיד מומלץ, וגם שאר הבלוג..🙂
עוקבת..הילושש

אחת האמירותoo
הכי נפוצות בחינוך ילדים, זה שצריך לשים להם גבולות.
אני חושבת שילדים פחות צריכים גבולות ויותר צריכים הורה תומך והרגלים טובים.

נניח לדוגמא שהבאת על שטיפת ידים, הבן שלי בן שנתיים וחצי מלכלך ידים כל הזמן, אז אני מביאה לו מגבון שינקה, אם הוא לא משתף פעולה אז אני מנקה לו בעצמי. אם המגבון לא מספיק אני אומרת לו שיבוא איתי לשטוף ידים עם סבון שהוא אוהב, שמה אותו בצורה שישה לו נוח לשטוף ושוטפת איתו ביחד.

זה נכון גם לגבי גיל 3 ויש ילדים שצריכים עזרה והכוונה כזו גם בגיל גדול יותר.

אם מרגילים ילד לנקות את הידים שלו בכל פעם שצריך, עוזרים לו בפעולה והופכים אותה לפשוטה עבורו, הוא יתרגל לכך וילמד לנקות את ידיו בקלות.

לא רואה שום צורך ב'גבול׳ בשטיפת ידיים.
אני חושבת שבגיל 3המקורית
יותר צריך להוביל אותם לעבר ה'גבול' ולא לבקש אותו.
נגיד, לשטוף ידיים - זה לא משו שמצופה ממנה לעשות לבד רק כי אמרת. תקחי אותה לשטוף ידיים
מוזמנת לפנות אליי בפרטיאין לי הסבר
יש לי 2 דברים לכתוב לך.
חוצמיזה, מצרפת לך כאן כתבה ארוכה ומרתקת ממש. אני אישית למדתי ממנה כמה דברים.
היא ממש ארוכה, והתרגום לא כ''כ טוב, אבל שווה קריאה.

בחברות שבטיות ילדים מתארגנים לבית הספר ללא צעקות, הולכים להתקלח ללא פרסים, ועוזרים במטלות הבית מרצונם החופשי. העיתונאית ד"ר מיקלין דוקלף נסעה לפצח את סוד גידול הילדים בחברות עתיקות, שאנחנו בתרבות המערבית המודרנית שכחנו

האמנות האבודה של גידול ילדים – מה תרבויות קדומות יכולות ללמד אותנו

ד"ר מיקלין דוקלף זוכרת את הרגע בו הגיעה לתחתית בתור אימא. זה היה בשעה חמש לפנות בוקר באחד מימי דצמבר הקרירים. היא שכבה במיטה, לבושה באותו סוודר שעטתה אתמול, וכל שיכלה לשמוע היה את כלבה, מנגו, נושם על הרצפה מתחת למיטה. כולם ישנו מלבדה.
"התכוננתי לקרב", היא מספרת. "הרצתי בראשי תסריטים כיצד אתמודד במפגש הבא עם 'האויב'. זה נשמע נורא לקרוא לבתי 'האויב'. אלוהים יודע שאני אוהבת אותה עד מאוד. היא חכמה מאוד, אמיצה במיוחד ויש לה כוח של שור, מבחינה פיזית ונפשית".
כשנולדה לד"ר דוקלף תינוקת קטנה בשם רוזי, הצטרפה האם הטרייה לקבוצות ההורים הרבות שתרות אחר עצות ופילוסופיות הורות לחינוך ילדיהן. הדחיפות לקבל עצה התגברה כאשר רוזי הגיעה לגיל שלוש והחלה להרביץ ולצעוק. היא סירבה לשתף פעולה עם משימות פשוטות בבית כמו להתארגן בבוקר כדי ללכת לגן או בערב ללכת לישון. כל יום הפך הבית לשדה קרב. דוקלף המתוסכלת, שחיפשה דרך "לביית" את ילדתה הסוערת, מצאה את עצמה מאבדת לא פעם את עשתונותיה, כועסת וצועקת.
"גדלתי בבית שבו כעס היה אמצעי ללמד אותנו מה טוב ומה רע, זאת הייתה הדרך לתקשר", מסבירה לי דוקלף בקולה העדין. "זה קורה בבתים רבים בחברה שלנו. אני חושבת שפשוט לא לימדו אותנו איך להיות הורים לילדים בדרך שאינה גורמת לקונפליקט. לא סיפקו לנו את המיומנויות והכלים להיות הורים. הכלי היחיד שנתנו לנו הוא להרים את הקול ולבסוף להתעצבן ולצעוק. אבל איש אינו רוצה להתעצבן על ילדיו. מעולם לא רציתי לצעוק על רוזי, הרגשתי נורא כשאיבדתי את המזג שלי".

בתור אישה משכילה, כתבת מדע וד"ר לכימיה, פנתה דוקלף באופן טבעי לספרים ולמומחים לעצה, בניסיון לנהל את הכעס שלה ולהפגין סמכותיות מול רוזי מבלי להיגרר לצעקות. היא מספרת שקראה כמעט כל פילוסופיה הורית שקיימת, אך דבר לא עזר. אמזון, אתר הספרים הגדול בעולם, מציע יותר מ-10 אלף כותרים על הורות: "כיצד לא לאבד עשתונות עם ילדיך"; "איך להיות הורה שמח"; "הורה שָלֵו, ילדים שמחים" ועוד, שרבים מהם, טוענת דוקלף, סותרים זה את זה או מציעים עצות בלתי ישימות.
"הרבה פילוסופיות במערב מבוססות על פרספקטיבה צרה של חינוך. הניו יורק טיימס למשל מקדם גישה חינוכית נפוצה מאוד של 'מגע' עם הילד. ההורה נוכח כדי לכוון את הילד, לומר לו מה לעשות, לקבוע את הלו"ז שלו, ובקצרה – לנהל את חייו. לפי גישה זו, הורים הופכים למנהלים של ילדיהם. מלמדים את ההורים לתקשר איתם ראשית באופן מילולי, לתת להם הוראות רבות, לדבר איתם הרבה, להסביר הכול, לשבח אותם, לספק להם בידור, גירויים ושגרה מאוד ברורה. זאת דרך של אינטראקציה ספציפית מאוד עם הילד.
"זה מזכיר מערכת יחסים המבוססת על שליטה. אתה שולט בחיי הילד שלך – אתה מבדר אותו עם צעצועים, משחקים ופעילויות. או שאתה בשליטה, או שהילד שולט בך. אפשר לומר בהכללה שזו מערכת היחסים שמאפיינת את החברה המערבית המודרנית בכללותה. אבל הגישה הזו פשוט לא עבדה עם רוזי. היא רק יצרה לנו קונפליקטים רבים".
האור בקצה המנהרה הגיע ממקור לא צפוי, שלא רק עזר לדוקלף להתמודד מול בתה, אלא גם עמד לשנות את חייה. זה קרה כאשר ביקרה במסגרת עבודתה העיתונאית בשבט מאיה במקסיקו. מטרת נסיעתה הייתה לכתוב על ההבדלים בחלוקת הקשב של ילדי המאיה לעומת הילדים בארה"ב. מחקרים מצאו כי יש הבדלים כאלה. אך הסיפור האמיתי שיצאה איתו דוקלף היה גדול ומעניין אף יותר.

"להורי המאיה הייתה מערכת יחסים שונה לגמרי עם ילדיהם בהשוואה למה שראיתי במערב או שחוויתי עם רוזי", היא נזכרת. "לא היו צעקות, הצקות, אפילו לא ויכוחים. הילדים היו נדיבים מאוד וחלקו את האוכל שלהם עם האחים שלהם מבלי שיבקשו מהם. הם גם עזרו מאוד בבית. הם התנדבו לעזוב את אופניהם כדי לעזור לאימם לסחוב את התירס. סצנה שהייתי עדה לה הייתה ילדה בת 12 שקמה בבוקר החופשה שלה מבית הספר וניגשה לשטוף את הכלים במטבח. כשאת רואה הורה מנהל מערכת יחסים כזאת שקטה עם ילד, זה מכה בך. את מרגישה שזאת הדרך שזה נועד להיות. זה שונה לגמרי מהדרך הממוצעת לחינוך כאן במערב".
זה נשמע טוב מכדי להיות אמיתי.
"כן, זה היה מוזר גם עבורי. מריה, אמה של הילדה, אמרה שבתה בת ה-12 יודעת מה צריך לעשות בבית, ועושה את זה. לא כל הזמן, אבל לפעמים".
אחרי שחזרה לארה"ב מהביקור המפתיע במאיה, החלה דוקלף לקרוא ולהעמיק בנושא, וגילתה שההתגלות הלא צפויה בה צפתה כבר תועדה בספרות האנתרופולוגית ונחשבת נורמלית בקרב שבטים שונים ברחבי העולם. "קראתי ספרים של אנתרופולוגים, כגון דיוויד לנסי (Lancy) שכתב על הנושא הזה שני ספרים, וחוקרים אחרים שחקרו מקרוב את המאיה וקבוצות אחרות בגואטמלה ובמקסיקו, ועמדו על ההבדלים בין ההורות של בני המאיה לעומת הורות אמריקנית. התחוור לי שעזרה בבית, בלי התמקחויות, עונשים וכו' – היא התנהגות המאפיינת רבים מהשבטים האלה.
"הפסיכולוגית פרופ' לוסיה אלקלה (Alcala), למשל, ראיינה באחד ממחקריה 19 אימהות משבט הנאוה במקסיקו ושאלה אותן סדרת שאלות על ילדיהן, בגילים 6 עד 8, כמו באיזו תכיפות הם מבצעים מטלות, אלו מטלות הם עושים וכו'. אחת האימהות סיפרה לה שבתה בת השמונה חוזרת מבית הספר ומכריזה: 'אימא, אעזור לך לעשות הכול', ואז מתחילה לבצע את עבודות הבית, בהתנדבות".

אז החלטת להרחיב את עבודת המחקר ולנסוע לחקור שבטים נוספים.
"כן, לא הסתפקתי בשבטי המאיה במקסיקו. אינטואיטיבית, לא הרגשתי נוח לסמוך ולהסתמך על מקור אחד. לכן בכל פעם נסעתי לקהילה אחרת – קהילת המאיה בחצי האי יוקטן, שבט ההָדְזָה בטנזניה, האינואיטים שבחוג הארקטי. בהדרגה הבנתי שהבעיה כנראה לא הייתה בי וברוזי. התחלתי להבין שקיימת דרך הורות מסורתית די נפוצה. דרך ישנה מאוד שהתקיימה עד לפני 500 שנה גם בחברה המערבית שלנו".

איך נראה המודל האידאלי להורות בתרבות הישנה?
"זה מודל המורכב מארבעה מרכיבי התנהגות. המרכיב הראשון, שהוא המפתח להורות מסורתית, זה שההורים מאפשרים לילדים להיות בעולם המבוגרים. הם לא מפרידים את עולם הילדים מעולם המבוגרים. הם מאפשרים לילדים לעזור ולהיות חלק מפעילויות המבוגרים – ממטלות הבית, מהעבודה, ועושים כך מגיל צעיר מאוד. תוכלי לראות שם ילד קטן שעוזר לבשל ארוחת ערב, עוזר בגינה, או עובד בפרויקט בנייה כלשהו. הילדים כלולים בכל זה. אין להם פעילויות שמיועדות במיוחד לילדים – הם לא הולכים למסיבות יום הולדת מיוחדות, לא מבדרים אותם או מגרים אותם. הם בתוך עולם המבוגרים ונכללים בעולם הזה בדרך מורכבת מאוד".
אין לילדים בכלל פעילויות של ילדים? הם לא רוצים לשחק ולהיות ילדים?
"ודאי שהם רוצים. זה לא שילדים בשבטים האלה עושים את עבודת המבוגרים. הם לא יושבים שם ובונים בית. באחד מספריו של לאנסי, לדוגמה, הוא מתאר סצנה בה סבא בונה מדרכה ולידו יושב ילד קטן. הילד נמצא עם הסבא. הוא שם, משחק רוב הזמן באדמה עם הקרובים לו, אבל מידי פעם הוא מגיע ורוצה לעזור לסבא בבניית המדרכה, והסבא נותן לו לעזור בדרכים קטנות. כך קורה גם עם רוזי עכשיו. אני עובדת ורוזי נמצאת לידי. היא לא עושה מה שאני עושה. אבל אז אני יורדת להכין ארוחת ערב והיא עוזרת לי לחתוך משהו, או שאני מבקשת ממנה להביא משהו. היא עושה מה שהיא יכולה, אבל רוב הזמן היא משחקת".

כלומר זה מודל בו כולם, מבוגרים וילדים, פועלים יחד.
"כן. אם כי הבחנתי שבעת האחרונה כאשר ילדים בכמה שבטים הולכים לבית ספר, אז נוצר ניתוק כלשהו. אבל מבחינה מסורתית כן, אין הפרדה. לפעמים הילדים משחקים בקבוצה, אבל הקבוצה נוצרת מעצמה ולא ההורה יוצר אותה".
בית ספר הוא גורם חשוב. האם הוא משנה כעת את היחסים בין ההורים לילדים בשבטים האלה ודוחף אותם לעבר מודל מערבי ומודרני, כפי שאנו מכירים?
"זאת שאלה טובה, גם פסיכולוגים ואנתרופולוגים רבים רוצים לדעת את התשובה. מסקנתם היא שבית הספר עלול לשנות את מערכת היחסים, אבל שצריך להמתין כמה דורות עד שזה יתרחש. המחשבה כרגע היא שלא רואים שינויים בדורות הראשונים, אבל בדורות הבאים, לאחר שיהיו הורים שיחוו את בית הספר, הם יתחילו להתייחס לילד בבית, כמו שבית הספר מתייחס, ואז הדברים ישתנו. ילד שהולך לבית הספר לא משנה דבר – הוריו הם אלו שמשנים את המציאות כאשר הם מתנהגים בבית כמו מורים".
אני לא בטוחה שזה בהכרח מה שקורה בחברה המערבית היום. בדיוק להפך, הורים רבים מתרגלים שמישהו אחר, בבית הספר, מחנך את ילדיהם ומטילים את האחריות עליו. וכשהילדים חוזרים הביתה ההורים לא נכנסים לתפקיד המורה, אלא משחררים עצמם לגמרי מאחריות לחינוך ילדיהם.
"כן, בהחלט, זה רעיון נפוץ בתרבות המערבית. תפקיד הילדים ללכת לבית הספר ללמוד, וכשהם בבית – לשחק, לעשות שיעורי בית, או ללכת לחוג. זו בהחלט תפיסה ששינתה גם כן את החשיבה המסורתית שהייתה בעבר בחינוך ילדים.
"בניגוד למצב כיום במערב, בשבטים בהם ההורים שולחים את ילדיהם לבית הספר כמו האינואיטים באזור הארקטי או ההָדְזָה בטנזניה, ההורים מרגישים שמחוץ לבית הספר הילדים צריכים ללמוד מיומנות מסוימת מאוד – כיצד להיות בן משפחה טוב. איך להיות בן משפחה אחראי. זה קשור בללמוד לעזור לאחרים, לעבוד בבית, לדאוג לאחים שלך, להיות קרוב אליהם, לטפל בהם ולהשגיח עליהם. ללמוד להיות נדיב.
"הורים רבים שראיינתי בכמה מהשבטים אמרו ששיתוף פעולה הוא ערך חשוב עבורם. בתרבות המערב לא מלמדים את זה היום או שהורים מערביים לא מספיק מייחסים לזה חשיבות. אני חושבת שזה קשור בנטייה לאינדיבידואליזם. יש הורים שאמרו לי: 'אבל אין לה זמן לדאוג לאח הקטן שלה'. באמת? אין לה זמן להיות עם המשפחה שלה?".
איך השבטים מלמדים את ילדיהם לשתף פעולה?
"הילדים לומדים לשתף פעולה בכמה דרכים, כפי שהסבירה לי מריה, האם שאירחה אותי בכפר המאיה. ראשית, הרצון לעזור נוצר אצל ילד קטן באופן טבעי בגיל אפס עד ארבע. אף אחד לא יודע מדוע. זה רצון שפשוט מופיע באופן טבעי. לכן צריך לאפשר לו לעזור גם אם הוא עושה בלגן ולכלוך. וצריך לשמור על המוטיבציה שלו לעזור מהטעמים הנכונים – של עזרה לאחר. כשהם קטנים, העזרה או העשייה עבור האחר גורמת להם לשמחה וחשובה להתפתחותם.
"בעוד שבחברה המערבית אנחנו חושבים שכשילדים מגיעים אלינו בשעת עבודה ורוצים לתקתק על המחשב, הם רוצים להפריע לנו, לשלוט עלינו, או לזכות בתשומת ליבנו כדי שנהיה איתם ולא נעבוד, בני המאיה מתייחסים לזה אחרת – לתפיסתם הילדים פשוט רוצים לעזור ולהשתייך למשפחה. בכך שכוללים את הילד במשימה, רומזים לו שהוא חלק מהמשפחה ותורם לה כמה שיותר. ילדים שהוריהם לא נותנים להם להשתתף מבינים בהדרגה שזה לא תפקידם. תפקידם הוא לשחק בלגו או לצפות בטלוויזיה בזמן שהוריהם מבשלים ומנקים".
מדוע לדעתך החלק הזה של המודל המסורתי נזנח במערב?
"אפשר לראות בספרות שהורות נתפסה בעבר כמיומנות שאתה לומד. אבל אז, לפני כ-150 שנה, חל שינוי והורות נהפכה לפרקטיקה התלויה באינסטינקטים שלך. אתה נולד לדעת איך לעשות אותה".
שומעים את זה הרבה – שאימא יודעת באופן טבעי מה לעשות.
"נכון, אבל בתרבויות העבר זו הייתה מיומנויות נלמדת. אנשים אחרים שצברו ידע מימים ימימה העבירו לך אותו ולימדו אותך כיצד להיות הורה. היום גם כן יכולים ללמד אותך, אבל אלה כבר לא הסבים והסבתות שעושים זאת, אלא 'המומחים', אנשי המקצוע שלמדו באוניברסיטאות את הפילוסופיות המודרניות. אני חושבת שזה חלק עצום מהבעיה שלנו. איבדנו את הידע המסורתי שהועבר מהסבים ומהסבתות להורים, ואז לילדים. איבדנו גם את העוזרים, כי הסבים והסבתות סייעו בבית בגידול הילדים. ארבעה או חמישה אנשים גידלו את הילדים. את מקומם החלפנו ב'מומחים', שפעמים רבות אלה הם רופאים שלעתים אפילו אין להם ילדים, או מורים שיוצאים מהאקדמיה אחרי שלמדו גישות חינוך מודרניות".

אז המרכיב הראשון במודל הוא "יחד". מהו המרכיב השני?
"השני הוא 'עידוד'. הורים בתרבות המערבית מכריחים ילדים לעשות דברים או דוחפים אותם לזה: כשאנחנו אומרים לילדים לקשור שרוכים או לנקות את החדר, אנחנו מצפים שיעשו את זה. בשבטים המסורתיים מעודדים ילדים לעשות את הדברים האלה. לעודד ילד נובע מהרעיון שאם אתה באמת רוצה ללמד ילד משהו אינך יכול להכריח אותו. אתה יכול לעודד ולהשתמש בכלים שונים לעשות זאת".
איך הם "מעודדים" את ילדיהם לעשות דברים?
"העידוד מתחיל מוקדם מאוד בחייו של הילד. תחשבי למשל על תינוק שלומד ללכת. הפסיכולוגית פרופ' סוזן גסקינס שחקרה את הקשר בין תרבות להתפתחות הילד, הסבירה לי שכאשר תינוק אמריקני מתחיל ללכת, אימו, בדרך כלל, פורסת מולו את ידיה ואומרת: 'קדימה, קדימה, בוא אליי', נותנת לו הוראות ורבליות. בשבטים במקסיקו, באותה סיטואציה בדיוק, קורה דבר שונה. האם הולכת מאחורי הילד בזרועות פתוחות כדי לתפוס אותו אם ייפול. מהפרספקטיבה של הילד, הוא הולך לבדו ללא עזרה כלשהי.

"הרעיון הוא לתת לילד להוביל. לתת לילד לבנות את רעיונותיו במקום להתנגד אליהם. בשבטים משתמשים במחמאות לעתים רחוקות, ואם משבחים את הילד קושרים את השבח לערך של למידה, כמו 'אתה מתחיל ללמוד איך לעזור'".
זה נשמע יפה, אבל כשהורים אומרים לבת שלהם ללכת לצחצח שיניים לפני השינה והיא מתעלמת וממשיכה לשחק, מגיע הרגע, לאחר כמה בקשות, שהם מרימים את קולם או משתמשים בכל דרך כדי לשכנע אותה, כולל לחץ. מה רע ברעיון שהורה דורש מילדו לעשות משהו?
"יש דברים שילדים חייבים לעשות ולכן אנחנו צריכים לעתים להכריח אותם. בכל תרבות יש מספר דברים שילדים חייבים לעשות. אך לאמיתו של דבר יש מעט מאוד דברים כאלה. צריך לזכור שככל שאנחנו מכריחים ילדים לעשות דברים, אנחנו יוצרים יותר התנגדות. בכל פעם שאת מכריחה ילד לעשות משהו, קיים סיכון שתיכנסי איתו לקונפליקט".
אנחנו לא אמורים ללמד אותם שאפילו אם הם אינם אוהבים לעשות משהו, הם צריכים להקשיב להוריהם?
"יש ללא ספק דברים שהם חייבים לעשות, וכמובן שהם צריכים להקשיב להוריהם. אבל כמות הפעמים שבה הורה מערבי מכריח את ילדיו גדולה יתר על המידה. צריך לכפות על ילדים דברים בצורה סלקטיבית מאוד. אני טוענת שבמרבית הזמן אנחנו לא באמת חייבים להכריח את הילדים לעשות דברים. אנחנו רק חושבים שכן.
"צריך לקרוא ספרים אנתרופולוגיים בנושא. יש דוגמה שבה אבא בלוס אנג'לס מבזבז 15 דקות לשכנע את הילד לקשור את שרוכיו. אתה תקשור את השרוכים! 'לא, אתה תקשור את השרוכים!' משיב הילד. ברוב התרבויות העתיקות הורה לעולם לא יעשה את זה. הוא יגיד ללא רגש, 'אם לא תקשור את השרוכים, תבין את התוצאות בעצמך'. ילדים יכולים ללמוד 98 אחוז מהזמן מעצמם. אפשר לומר להם ברוגע מה יהיו התוצאות אם לא יקשרו את השרוכים".
ללמוד מניסיון זה חשוב, אבל יש גם עניין של הצבת גבולות. האם תיתני לילד לגעת באש או לרוץ לתוך הים, תוך סיכון שיטבע, רק כדי שילמד בעצמו מהמאורע?
"בשבטים הם משתמשים במספר כלים שונים המאפשרים לילד לקבל החלטה בעצמו ולהבין. לדוגמה, במקום לומר לילד לא להתקרב לאש, הם מונעים ממנו פיזית להתקרב או לנגוע באש. אתה לא חייב להגיד לילד כלום, יש דברים שאתה יכול לעשות פיזית כדי שהוא יקבל את ההחלטה הנכונה. כלי אחר הוא הקראת סיפורים. צעירים לומדים על סכנות באמצעות סיפורים. גם בתרבות האירופית יש היסטוריה ארוכה של סיפורים, למשל על מפלצות מים, שמטרתם ללמד אותך שאם תתקרב לאגם הוא 'ייקח אותך'. בן שנתיים מבין את זה מתוך הסיפור. וקיימות דרכים נוספות להגיע לאותה תוצאה של קבלת החלטה נכונה, מבלי לומר לילד 'לא'".
בואי נרד לקרקע. האם ילדים שגדלים בסביבה מסורתית הולכים מעצמם לצחצח שיניים?
"כן, ראיתי אותם מצחצחים שיניים מעצמם. אני בטוחה שזה לא קורה בכל פעם ועם כל ילד. אבל בגדול התשובה היא כן. מה שאני טוענת זה שאנחנו מציבים לילדים גבולות שכולאים אותם בקופסה קטנה מאוד. יש גבולות שטובים להם, כמובן, אבל יש גבולות שלא. ילד צריך שתהיה לו קופסה גדולה הרבה יותר שבתוכה הוא יכול לחקור את הסביבה באופן אוטונומי. זה המרכיב השלישי במודל – 'אוטונומיה'.
"מותר שלילד תהיה סכין, אם זה מעניין אותו. לא סכין חדה. וכשהוא יגדל תהיה לו סכין גדולה יותר. זאת רק מטאפורה לכל העניין הזה – אם אתה לא מגביל את עולמו של הילד הוא יכול ללמוד לחיות בעולם המבוגרים. לא להגביל אין פירוש הדבר להרים ידיים, אלא לעודד".
יועצי הורות אומרים שצריך להציג בפני הילד שתי אופציות לבחור מהן.
"זה גם די משוגע".
למה?
"ילדים לא צריכים לבחור בין שתי אפשרויות. הם צריכים אוטונומיה להחליט בעצמם. הם צריכים להיות בעולם המבוגרים".
האם זה לא בדיוק מה שעושים הורים רבים בתרבות שלנו, כאשר הם מדברים המון עם הילדים ושואלים אותם בכל רגע מה הם רוצים לעשות?
"זה באמת משוגע, אתה לא אמור לשאול ילדים מה הם רוצים".
אז הם בוחרים לבד או לא?
"לא, לא מדובר בבחירה חופשית. אין הורה בעולם ששואל את הילדים שוב ושוב כמו בתרבות שלנו מה הם רוצים לעשות. באוטונומיה הכוונה היא שהילד מקבל החלטות בעצמו, שהוא עצמאי אבל בתוך גבולות הקבוצה שלנו. יש לו אחריות לקבוצה הזאת, כמו להיות בן משפחה טוב. גבולות הקבוצה הם העולם שלו, ובתוך העולם הזה הוא עושה את בחירותיו. כך הוא מרגיש שהוא בוחר בעצמו בתוך הקונטקסט של הקבוצה הרחבה יותר. זה מודל משולב המאפשר לילד להרגיש אוטונומיה, מצד אחד, אבל מצד שני זו אוטונומיה המתרחשת בתוך קבוצה רחבה יותר שהוא תורם לה. זה שילוב של חופש ואחריות.
"בשבטים שחקרתי מאפשרים לילדים בני שבע לתכנן את הפעילויות של עצמם ולטפל בלוגיסטיקה שלהם. בחברה המערבית אפשר לתרגם את זה לילד שמחליט על פעילויות הספורט, המוסיקה, שיעורי האמנות, או החוגים שהוא רוצה לקחת, ומעודדים אותו לטפל בלוגיסטיקה בעצמו – להירשם, להגיע, וכו'. מעבירים לו סמכויות כמו טיפול בילדים הקטנים יותר, בישולים וניקיון".

המרכיב הרביעי והאחרון במודל של דוקלף לחינוך אידאלי הוא "התערבות מינימלית". "הורים היום כל הזמן דוחפים את ילדיהם לגדול מהר יותר, ללכת למקומות שאולי הם לא מוכנים אליהם עדיין", היא אומרת.
תני לי דוגמה.
"לפני כמה ימים הרציתי בפני קבוצה של אימהות, ואחת מהן סיפרה לי שבתה בת ה-5 ממש טובה בלעשות כביסה. היא סיפרה שהן עושות כביסה יחד ואז היא אמרה: 'אבל אני רוצה שהיא תעשה את זה לבדה', אבל 'היא לא עושה את זה לבדה, איך אני גורמת לה לעשות את זה?'. עכשיו ברור שהילדה לא רוצה לעשות את זה לבדה. למה לדחוף את הילדה להיות עצמאית יותר? למה ללכת לכיוון שאליו היא מתנגדת באופן אקטיבי? בשלב מסוים בחייה הילדה תעשה את הכביסה שלה בעצמה".
כן, יהיה לה מספיק זמן "ליהנות" מזה.
"זה חוזר לרעיון המערבי לפיו תפקיד ההורה הוא לדחוף את הילדים. ההורים שואלים תמיד: 'מה הדבר הבא?'. אני רואה את זה הרבה אצל הורים שמנסים ללמד את הילדים איך לשחות, למשל. ילדים לעתים קרובות לא רוצים ללמוד, או שהם לא רוצים לעשות מה שההורה רוצה שהם יעשו. 'תכניס את הראש שלך מתחת למים', ההורה אומר. והילד שנהנה בבריכה וחווה זמן רגוע ונעים נכנס ללחץ שנוצר לעתים קרובות מכך שההורה צועק או שהילד בוכה".
אולי זה נובע מהפחד שהילד לא יהיה עצמאי מספיק, פחד שהוא לא ידע לשחות אם לא ילמד בגיל מסוים.
"בדיוק. יש הרבה פחד שגורם לנו לדחוף אותם וגם אגב גורם לנו לוותר מוקדם מדי. למשל לגבי סוג אוכל מסוים. אם ילדים אינם אוכלים סוגי אוכל מסוימים, ההורה לעתים קרובות יחליט שהילד לעולם לא יאכל את זה. זה תועד שהורים מערביים מוותרים מאוד בקלות.
"הפחד נובע גם מתחרותיות ש'הילד שלי עדיין לא עושה את זה' או נובע מהחשש שהילד לכאורה אינו שייך לנורמה. אם הילד אינו הולך בזמן, זה לא בסדר, או שהילד לא טוב בקריאה והבן של השכן כן. ההשוואה הזאת נובעת מרעיון שהגיח במאה השנים האחרונות, לפיו ילדים צריכים לדעת X ו-Y עד גיל מסוים, ואם לא, משהו לא בסדר איתם".
אני מניחה שזה נובע מתצפיות ארוכות טווח על ילדים רבים וממחקרים שנבעו מכך. איך חושבים על זה בתרבות המסורתית?
"בתרבות המסורתית של השבטים מאמינים שבמציאות יש טווח רחב מאוד להתפתחות הילד. בואי נחזור למטאפורה של הסכין – באיזה גיל ילד יכול להשתמש בסכין? זה תלוי בילד.
"כשאתה דוחף את הילדים לעשות משהו זה מלחיץ אותם מאוד. כשאתה רק צופה בהם, כשאתה מאפשר להם לרוץ או לשחק, אתה מגלה בהדרגה מה הם אוהבים לעשות, מה הם רוצים לעשות ובמה הם טובים, ותוכל לעזור להם בזה. רוזי, למשל, אוהבת מאוד לטפס על עצים. בפעמים הראשונות פשוט עמדתי מתחתיה וצפיתי בה, והבנתי מה היא מסוגלת לעשות, כמה זמן היא עושה את זה, מה גורם לה להפסיק. האם היא ילדה שתחצה את גבולות הנוחות ותיקח סיכון או שתפסיק. זאת בניגוד לעבר, כאשר פעמים רבות דחפתי מתוך פחד וחשבתי שאני מתנהגת כמו אימא טובה. הרגשתי שזה תפקידי כאימא – לגרום לה לעשות דברים מהר יותר וטוב יותר. חשבתי שזאת הורות טובה.

"הדרך הטובה ביותר בה הילד לומד היא כאשר הוא מגלה וחוקר בעצמו, ואתה עושה את המינימום כדי לעזור לו. הרעיון הוא להתבונן בילד, להבין כיצד הוא מנסה ללמוד, ואז לסייע לו. כך הלמידה הופכת לפתע לקלה והילד לומד מהר מאוד. נוסף לכך הוא גם שומר על חדוות הלמידה. כשאנחנו דוחפים אותם בכוח, לעומת זאת, אנחנו לוקחים מהם את חדוות הלמידה. כי הלמידה נקשרת ללחץ ולקונפליקט".

בואי נדבר על שליטה בכעסים. בספר שלך יש סיפור מקסים על אנתרופולוגית צעירה שבשנות ה-60 התארחה במשך זמן רב באיגלו קטן יחד עם משפחת אינואיטים. למרות הקושי והצפיפות, גם כשבחוץ הייתה טמפרטורה של מינוס 30 מעלות, המשפחה בת שני הורים ושני ילדים לא התרגזה כלל ושמרה על איפוק. האנתרופולוגית הייתה מופתעת כל כך שהחליטה לכתוב על זה ספר. איך איפוק כזה בכלל אפשרי?
"זאת שאלה מצוינת. זה קשור ביכולת לשלוט ברגשות, ועם זאת, שליטה ברגשות היא לא החלק הגדול בתמונה. אני חושבת שיש פה עניין נוסף. מספר פסיכולוגים וחוקרים שחקרו את הסוגייה גילו שלאנשים האלה יש פשוט פחות כעס. העניין אינו רק לשלוט על הכעס כשהוא עולה, אלא שמלכתחילה עולה בהם פחות כעס, במיוחד בתגובה לילדיהם".
ואיך בדיוק מגיעים למצב כזה?
(צוחקת) "אני עובדת קשה על עצמי כדי להגיע לזה. אני מנסה לאגור פחות כעס בגוף שלי וזה עובד".
מה זה אומר לאגור פחות?
"למשל, אם ילדה מפילה כוס קפה והוא נשפך על הרִצפה, את לא מרגישה יותר כעס מכך. בספר אני מביאה תיאור של ילד שמרביץ לאימו עם כפית על פניה, וזה אינו מעלה בה כעס. דברים שפעם הרגיזו אותי, שיצרו תחושה של כעס אינטנסיבי בגופי ובמוחי, אין לי את זה יותר".
כי יש הבנה שהילד הוא ילד, ושטעויות קורות?
"כן, זה חלק אחד בזה. בשבטים בהם ביקרתי מצפים מהילד שיתנהג כך, הם מצפים שדברים יקרו. ואגיד לך יותר מזה – הם תופסים מבוגרים כאנשים הגיוניים, ולכן אם מבוגר מתעצבן הם חושבים שהוא מתנהג כמו ילד. הם רואים בכעס רגש שיש רק לילדים. אחת האימהות סיפרה לי שכשמבוגר כועס על ילד המבוגרים האחרים צוחקים עליו.
"חלק נוסף קשור באמונה הכֵּנה שלנו שכעס יעזור. בתרבות המערבית קיים הרעיון שלכעס יש מטרה. 'ברגע שאתרגז, היא תפסיק לעשות את זה'. אנחנו עושים את זה גם עם מבוגרים: 'אני אתרגז ואז הוא ישתנה'. פסיכולוגים אומרים שכעס הוא רגש שעולה כשאתה חושב שאתה יכול לשנות את ההתנהגות של מישהו או את הסיטואציה.
"פסיכולוגית אחת בבלגיה הראתה שאם אתה מאמין בזה באמת – שהכעס יעזור ויהיה פרודוקטיבי – אתה למעשה מזמין את הכעס, כי אתה רוצה להיות פרודוקטיבי. אתה פונה לכעס שלך וכתוצאה מכך גם גורם לכעס להופיע אצל אחרים. היא הראתה שבתרבויות שחושבות שהכעס אינו פרודוקטיבי, כשאתה באמת מאמין בזה, ומלמד ילדים את זה, יש פחות סיכוי לפרש את ההתנהגות ככזאת שמציתה כעס, או להשתמש בכעס כדי לפתור דברים.
"מרכיב נוסף בזה הוא אימון בשליטה ברגשות. מדעני מוח מתחילים להבין שרגשות הם כמו שרירים – ככל שתשתמש ברגשות מסוימים, הם יתחזקו אצלך. הורים אינואיטים עושים את זה עם הילדים, הם מתאמנים בלהרגיש 'האההה'. 'האההה' כלפי העולם, 'האההה' לשמים, 'האההה' לשדות. זו הרגשה של הכרת תודה. הם מתאמנים על רגשות חיוביים ואז הילד יכול לגשת לרגשות האלו ממש בקלות".
אם אנחנו כבר ברגשות, יש חשיבה בתרבות המערבית שצריך כל הזמן לאשר את הרגשות של הילדים. למשל להגיד כשהילד כועס, "אני מבין שאתה כועס".
"כן, זה לא קורה בתרבות המסורתית. לא אומרים שם 'אתה כועס כל כך' או 'אתה ממש מתוסכל'. הם לא מדברים כל כך הרבה עם הילדים. הם אומרים רק שלושה דברים בשעה. הם שקטים ורגועים למשך זמן ממושך".
אז הצורך שלנו לנסות להבין איך הילדים מרגישים בכל רגע אינו טוב? את יודעת מה יאמרו לך – שאת לא "רואה" את הילד ולא מתחשבת ברגשותיו.
"אנתרופולוגית שחוקרת את מעמד הביניים הלבן דיברה איתי על זה. מה שאת מתארת נוצר בשנות ה-70, כשפסיכולוגים התחילו לומר להורים לאשר את רגשותיו של הילד. היא חושבת שזה נוצר כיוון שהדור שקדם להם אמר לילדים את ההפך: 'אל תכעס'. הייתה הכחשה שלמה לרגשותיו. 'קום ותמשיך הלאה'. ככה חינכו את אבי. אתה לא מראה את הרגשות שלך, רגשות זו חולשה, ולפעמים ילדים היו נענשים על כך שהם היו רגשיים. היא אמרה שזה גם לא טוב. זה משדר לילד שרגשותיו לא קיימים על אף שעבורו הם אמיתיים מאוד. היום זה הלך לקיצון השני ואנחנו ממוקדים מאוד ברגשות הילדים, ולדעתי מתקשים ללמד אותם לעבור מעבר לזה.
"דבר נוסף הוא שילדים לא צריכים להיות מוטרדים מכל דבר שקורה להם. לפעמים הם סובלים. את לא יכולה למנוע מהם לסבול, את יכולה רק להיות שם בשבילם. אני זוכרת ילד בין שנתיים באחד מהכפרים שבכה ואימו רק הושיטה לו יד. זו הייתה סוג של אמירה המשדרת 'אני כאן איתך'".
זה ממש מעניין ותודהתוהה לי
מה שחסר לי הכאן זו הביקורתיות עלהשבטיות.בטוח יש גם צדדים שליליים או פחות מיטיביים במסורות האלו..
ברור לגמריאין לי הסבר
בכל דבר יש גם צדדים חיוביים וגם צדדים שליליים, אבל אין ספק שיש מה ללמוד משם..
אני מניחה שבמקומות נידחיםפליונקה
כמו גם בעבר אם ילד לא הקשיב הוא קיבל מכות כואבות, אם לא ביצע מטלות נשאר בלי ארוחת ערב. זה הסוד הגלוי.
אם פרופסור הייתה משתמשת בשיטות מלפני חמישים גם ילדים שלה היו מקשיבים לה.
במציאות של שבט בלי מכונת כביסה ועוד דברים אם ילדים לא יעזרו פשוט בית לא יתפקד. אמא פיזית לא תוכל לעשות הכל. כך שילדים יצטרכו לעזור , לא מתוך צורך חינוכי אלא מתוך צורך קיומי, אין להם ברירה אחרת.
אגב זו הסיבה שחלק מהנשים מבוגרות מעדה שלי לא רגילות לבכי של ילדים. בזמנו ילד בכה רק אם "מישהו מת" אחרת היה מקבל חזק.
ממש לא נכוןלמה לא123
אצלינו היתה משמעת ברזל בלי מכות.
הורים לא פחדו להיות הורים, לא פחדו "להחליט" על הילד, ולא פחדו מטראומות שיווצרו לו,
היום הורים רועדים מפחד מהילדים, כי מי יודע איזה תסביכים הוא יפתח אם אומר ככה או אעשה ככה, ואז גדלים ילדים מפונקים שכל היום עוברים אבחונים והקלות וכדורים וטיפולים פסיכולוגיים.
רק אומרת שהדור של היום יכול להיות טראומטיתוהה לי
כתוצאה מהדור ההוא שאת מדברת עליו כמודל לחינוך.
סבתא שלי עברה שואהלמה לא123
ולא שמעתי ממנה את המילה טראומה, כמו שאני שומעת מהרבה אמהות צעירות, שמגדלות ילדים שנשברים מכל מילה שמישהו אומר להם ומפתחים "טראומה"
אני לא אומרת שהכל היה מושלם פעם ולא אומרת שהחינוך היום הוא לא טוב,
אבל יש אמצע, בין לחשוב שכל דבר יכופף את הילד שלי וכל היום ללטף אותו, לבין ילד שיבין שאני ההורה ויודע כרגע מה הכי נכון לנו,

סיפרה לי חברה שהיא מורה היום שאין לי מושג כמה ילדות בכיתה ח לא יודעות היום לקרוא, איזה הקלות כל היום נותנים לילדים עם קצת קשיים, במקום לעזור להם לצלוח קשיים, מקלים עליהם, וזה פוגע רק בהם.
כאילו שהבוסית יהיה אכפת לה שיש לילד שלך קשיי קשב וריכוז.
אם היא לא תתן תפוקה ,הבוסית תראה לה את הדלת.
ולכן צריך להכיר בקשיים בשביל לדעת איך לעזןר לילד ולא בשביל להקל עליו, בדיוק קראתי ספר חינוך שכתוב שם, שאבחון נןעד בשביל עבודה קשה , בשביל לדעת איך לעזור לילד לעבוד קשה בשביל להתגבר על הקושי, במקום זה לוקחים אבחון בשביל לתת לו הקלות.
וואי וואיתוהה לי
השואה, טראומה הכי גדולה בהיסטוריה שיצרה טראומות משנה אינסופיות לדורי דורות..
ואבחונים נועדו בין היתר להשגת הקלות. כן. ולמיצוי זכויות. ולמודעות. וליצירת סביבה מותאמת ודרישות לימודיות מותאמות. תאמיני לי שאף פסיכיאטר או נוירולוג התפתחותי מקצועי לא יאבחן סתם.. פשוט פעם כשילדה דיסלקטית לא הצליחה לקורא, המורה צרחה עליה: תנסי חזק יותר. והיום יש כלים טובים יותר אבל עדיין זה חא מספיק. ועדעין ילדים עם הפרעות קשב וריכוז או ליקויי למידה יתקשו מאד בלימודים פורמליים ובאקדמיה
לא מסכימה איתךלמה לא123
ברור ששואה גרמה לטראומות, אבל זה לא היה תירוץ ללא להתקדם בחיים.
לא להתחתן ולא ללדת ילדים ולגדל אותם בריאים ככל האפשר,
לא אמרתי שלא טוב לאבחן, זה חשוב, אך לא בשביל להקל, אלא בשביל לדעת איזה כלים לתת לילד להתמודד, ברור שיש כאלה שנותנים כלים, אבל יש כאלה שמנופפים באבחונים בשביל הקלה בלבד, ולהוריד התמודדיות
טבע האדםoo
הוא לא לקבל משמעת ברזל.
מי שמשיג משמעת ברזל על ילדיו, משיג באמצעות כוחניות כזו או אחרת.

ילד לא צריך משמעת כדי להיות מחונך, הוא צריך הורה שיעזור לו לרכוש הרגלים טובים.

זה הכשל הגדול בחינוך ילדים ובהרבה שיטות, מדברים על גבולות/ משמעת/ סמכות ולא מדברים על הדבר העיקרי- הרגלים טובים.
שובלמה לא123
כתבתי שלא הכל היה מושלם. ושיש לשלב בין אז להיום
אז היה חסר הבנה בנפש הילד והיום חסר סמכות.
ולכן יש לשלב בין שניהם.
אני חושבתoo
שגם היום עדין אין הבנה מספקת על התנהלות נכונה עם ילדים.

חלק מההתנהלות שלי עם הילדים, לקחתי מבתים של חברות שלי, שהייתי שם בתור ילדה ומצא חן בעיני התקשורת וההתנהלות של ההורים והילדים.

אני חושבת שזה לא קשור בהכרח למשהו דורי, אלא ההבנה העמוקה של איך צריכים להתנהל ומה עושים כדי להשיג את ההתנהלות הנכונה.

ולגבי הבנה בנפש הילד וסמכות הורית- אם רוצים להבין את נפש הילד אבל לא באמת מבינים אותו, הרצון לא עוזר לילד.

ואם מפעילים סמכות במקומות הלא נכונים, מאבדים את האפשרות להפעיל סמכות בזמנים הנצרכים.
את קראת את הכל?אין לי הסבר
מי שרוצה תימצותoo
לשיטה המתוארת פה:
לעשות דברים ביחד עם הילד, לעודד אותו לעשות ופחות לחייב, לתת לו כמה שיותר בחירה חופשית, לעשות התערבות הורית מינימלית ולתת לילד ללמוד בעצמו.

אני לגמרי מסכימה עם העקרונות הללו ואני פועלת על פיהם והם אכן מביאים לתוצאות טובות בחינוך ילדים.
תודה♥️אין לי הסבר
איזה מענייןהמקורית
תודה שהבאת את הדברים הללו
❤️
יישר כח!

זה מאמר מעניין, אבל צריך לזכור שהילדים שלנוסופי123
לא גדלים לחברה שבטית ותהליך הסוציאליזציה שלהם שונה מן הסתם כי הוא מ
קפץ ...סופי123
מכווין אותם לתפקידים שונים לחלוטין בתור מבוגרים.
לא סתם יש יותר מקום לאינדיבידואליזם וביטוי עצמי אצל הילדים שלנו, זה גם משרת אותם.
נכון, ברוראין לי הסבר
אבל אפשר לקחת מכאן עקרונות חינוכיים כמו ש@oo סיכמה יפה.
חיבוק ענק, תקופה לא פשוטהפרצוף כרית

א. לזכור שזה יעבור, כשהיא טיפה תגדל היא תרגע - אין לי ספק (זה מרגיע!!! זה לא לכל החיים בעז"ה!)

ב. לתת לה שפע חום ואהבה, להראות שאת לא נגדה -

ע"י חיבוקים /נשיקות/ממתקים/משחקים/מתנות

אפשר להתחיל בחיבוק ארוך קבוע בבקר כשהיא יוצאת ובצהרים כשחוזרת מהגן

(אפשר ע"י ממתקים, מתנה מדי פעם - רק לתקופה הקרובה - גם אם אין לך הרבה כסף זה חשוב - זה ממחיש לה את אהבתך אליה וגורם לה פחות להתנגד אליך)

ג. לפעמים צריך לאפס אותם ע"י "עונש" - נגיד לומר לה שתלך לחדר עד שהיא תירגע ושתחזור כשהיא נרגעת

-  אם היא לא מפסיקה לבכות ואין שום סיבה הגיונית, אין ברירה 

ד. לדבר איתה אם חסר לה חברה או לשאול אם מישהו הציק לה בגן, אולי משהו מציק לה והיא צריכה שידובבו אותה (עד כמה שהיא מסוגלת להסביר ברמתה)

ה. אמפתיה - אם קיבלה מכה או מישהו העליב אותה -  להגיד "אווווווי" - כך את מונעת את הבכי שלה ע"י שנותנת לה לגיטימצה לפרוק כאב (במקום להדחיק/להתעלם/ לצוות להפסיק)

לגבי ג..תוהה לי
קודם כל פרקטית היא פשוט לא תלך.לחדר
אבל לפני כן לא הייתי מענישה ילד שבוכה. בכלל, עונש זו מילה שלילית בעיניי, מתחברת יותר למילה תוצאה. אם ילד בוכה זה אומר שלא טוב לא ולכן אני משדרת שאני שם בשבילו, אבל בגלל שאי אפשר להבין מה הוא רוצה וצריך, אני גם אומרת לו שאני לא מצליחה להבין אותו כרגע ושינסה להשתמש במילים. והכי חשוב, הסחות דעת. להוציא את הילד מהמעגל הזה של הבכי, כי הרבה פעמים הילד צריך עזרה בזה.
תראי זה תלוי במצב , ברור שקודם כל להיות שם בשבילופרצוף כרית

אבל אם אחרי שאת שם בשבילו

ואחרי ההסחות דעת חיוביות כמו ממתק

ואחרי שניסית להיות שיא הנחמדה

אחרי כל זה - 

הילדה ממשיכה לצרוח מרוב עייפות או לא יודעת מה - 

אפשר להגיד לה ללכת לחדר ולהרגע ושתחזור אלינו כשתרגע 

(עדיף לא להשתמש במילה "עונש" כמובן.... צודקת..)

זה סוג של תמרור אזהרה עבורה שהיא "הגזימה" והיא צריכה להתאים עצמה לסביבה

ברור שאם הילדה לא הולכת לחדר ולא מקשיבה, צריך לנסות שוב לחבק או לנסות דרך אחרת......

ברור שתמיד עדיף בדרכי נועם.....

טיפ שהלוואי שהיו נותנים לי כשהבכור היה בן 3:סופי123
(ומן הסתם נתנו ולא הייתי במקום של להקשיב וחבל
היא רק בת 3. פעוטה, כמעט תינוקת! החוויה הקיומית שלה תלויה לחלוטין במבט שלך עליה. גבולות זה חשוב מאד ואני לגמרי בעד ללמד לקבל גבולות אבל לפני זה: חמלה, עין טובה, התפעלות, חום ואהבה. לעיתים אנחנו נכנסים עם הילדים למעגל של מאבקים ויחסים לא טובים, והאחריות לשבור את המעגל הזה היא שלנו. מניסיוני זה פותר 90% מהבעיות ונותן כח להתמודד עם 10% הנותרות.
בפועל, במקום להכנס למאבקים פשוט לרדת לגובה העניים, לחבק, לדגדג ולעשות ביחד.
משהו שעלה לי כשקראתי אותךשמש בשמייםאחרונה
רק לפני זה, חיבוק והערצה שאת מגדלת ילדונת בת שלוש, עם כל הכוחות שזה דורש, ואת משקיעה בה ועם אינסוף סבלנות ומחפשת עיצות איך להיות האמא הכי טובה בשבילה! ⁦❤️⁩ מעריצה אותך!

ועכשיו, לי יש תינוק אחד, הוא בן שנה, שנתיים פחות מהבת שלך, וגם הוא לא שם עלי, המילה שלי לא שווה כלום בעיניו, אני אומרת לו שאסור לפתוח ארונות והוא פותח, לא לגעת בזבל והוא נוגע, אני אומרת לו ללכת לישון והוא נעמד וצוחק...
הוא פשוט לא מבין מילים, זה לא השפה שלו, אני יכולה להסביר לו עד מחר, זה לא אומר לו כלום.
אז זה לא דומה, הבת שלך כבר מדברת ומבינה, אבל האינטואיציה שלי אומרת שזה לא השפה כם שלה עדיין, היא צריכה מעשים, שתראי לה ותקחי אותה ותעשי איתה, כמובן גם להגיד, היא לא תינוקת, אבל היא עדיין קטנטנה...

אולי אמרתי שטויות, אין לי ניסיון, אז קחי מה שמתאים לך
רק לי הפורום תקוע לגמרי על לפני יומייםאמא לאוצר❤

ומסרב להתעדכן לא משנה כמה פותחת וסוגרת מרעננת וכו?

פתאום חושבת על זה שאם זה לא רק אני אז אף אחת בכלל לא תוכל לענות על השרשור הזה כי אף אחת לא תראה אותו 😅😅

מעניין אם הוא בכלל ישלח 🤷

חחחח בדיוק מה שחשבתיוואלה באלה

זה קרה אתמול בערב מתישהו

לא להאמין כמה אני מכורה😂

קרה לי הבוקר אבל הסתדר תוךדקות בודדות..לפניו ברננה!
משהו השתנה בריפרושoo

אצלי מתעדכן רק בכניסה ויציאה מהפורום ולא מריפרוש הדפדפן

@משה

כלומרoo
אם אני מרפרשת את הדפדפן הוא מביא את התוכן כמו שהיה לפני יומיים 
גם אצלידיאן ד.

רציתי לכתוב מה קרה שהפורום כל כך שקט

עד שהבנתי שיש מלא שרשורים שהוא מסרב להראות לי אותם

חחח היה לי את אותו מחשבההתלבטות טובה
היה לי מוזר ששקט ואין שרשורים חדשים בהנקות של הלילה 
אצלי לא.. אולי זה משתנה מחשב/טלפון?טארקו
גם אצלי ככהתודה לה''
גם ליזוית חדשה
פתחתי שרשור במשוב
גם אני ככהכורסא ירוקה
חח חשבתי שזה רק אצלי😂איזמרגד1
נראה שזה טופלooאחרונה
הוצאת התקן מירנהכמהה ליותר

אני אמורה להוציא היום התקן מירנה, אחרי 3 שנים.
יכולות לשתף מינסיון, אם אחרי הוצאה של ההתקן היה לכם דימום שאוסר?
אני פתאום מתלבטת, כי אם בדרך כלל כן יש דימום שאוסר,  אז אולי אדחה את ההוצאה לאחרי חנוכה.

בהצלחה!השקט הזה
מקפיצה לך..

תודה! ❤️❤️כמהה ליותר
אצל כל אחת זה שונהיוקי

לי היה אחרי שבועיים בערך דימום כמו מחזור שאסר

רק אחרי שבועיים?כמהה ליותר

כלאמר ההוצאה עצמה והימים הבאים אחריה, לא היה כלום?

כןיוקי

אבל הרופאה אמרה לי שזה יכול גם להיות באותו היום

בשעה טובה יקרה! שילך בקלות!!תודה לה''
אני עוד לא הוצאתי התקן הורמונאלי אבל עצם ההוצאהאמהלה

אוסרת אצלנו כך שהשאלה מתייתרת אצלי....

הגיוני שאחרי שבועיים יהיה דימום כי הרירית נבנית ואז מתחילה להתפרק

זה מאוד תלוי לפי איזה פסיקה את הולכתסתם אחת
יש דימום, לפי חלק מהשיטות הוא אוסר ולפי חלק לא.
הכי טוב לשאול את הרב שלכם כי יש לזה פסיקות שונותפרח חדשאחרונה
הגיע הזמן לשרשור חדש ובו גם יוזמה יפה לחנוכה!זמן רנה

מתחברים בחנוכה תשפ"ו

מוזמנות להצטרף וגם לספר לנו פה איך היה.. וכמובן גם לקחת זמנים נוספים 🙂

הסבר קצר על השרשור בפנים:זמן רנה

השרשור נועד לכל מי שחפצה בפרקי זמן של -

התאוורורות,

מנוחת הראש, הגב, העיניים ואצבעות הידיים,

נוכחות עם עצמה ועם היקרים לה,

מיקוד, ריכוז ויעילות 🙂

אנחנו מקדישות זמן איכות לעצמינו / בן הזוג / הילדים / כל מי שיקר לנו, ומתנתקות מהפלאפון ומהמחשב על מנת ללהתאוורר - ולהתחבר שוב למה ולמי שחשוב לנו.

איך זה עובד? כל אחת שרוצה כותבת בשרשור מתי היא מתכוונת להיות בלי מסך.

מוזמנות להתעניין, לשאול "איך היה?" לפרגן ולתמוך אחת בשנייה ❤️. וגם לנחם ולעודד כשלא הלך (קורה...). ההתעניינות ההדדית נותנת מוטיבציה וכוח!

הפרויקט מוקדש לעילוי נשמתן של רנה שנרב הי"ד, רעות שוורץ ז"ל, הודיה מעודד ז"ל וקרן אורה יוסקוביץ ז"ל.

מי שרוצה תיוג כשיש שרשור חדש - תכתבו לי בתגובה להודעה הזאת בבקשה 🙂❤️

משתפת שביום שישי נסעתי עם הפלאפון של בעלילפניו ברננה!

ל3 שעות וחצי!

זה לא היה לגמרי מתוכנן מראש, אבל זה היה כל כך כיף ומשחרר.

הייתי רק בקשר עם הבית למה שהיה צריך וזהו.

מבחינתי זה היה מושלם!!

אני רוצה לקחת הבוקר לאיזה זמן אבל עוד לא תכננתי לגמרי איך הולך הבוקר שלי.. יש כמה טלפונים שאני צריכה לעשות וכזה.. אז אעדכן בע"ה בהמשך 😀

לוקחת עכשיו לשעה בע"ה.לפניו ברננה!
וואו! איזה כיף זה!שמש בשמיים

יש משהו ממש פותח את הראש כשהגלישה היא לא אפשרות בכלל.

איך היה לך הבוקר?

האמת שיש לו גלישה בפלאפוןלפניו ברננה!

אבל כשאני בנסיעה זה פחות גלישה.. אבל נהניתי שהיה שקט מצד כל הווטסאפים וההתרעות..

(במחשבה שניה נגיד לפורום אולי כן הייתי נכנסת פה ושם בתור בחנות או משהו כזה.. או כשחיכיתי במרפאה.. וזה שזה לא בקיצורים ולא מחובר למשתמש שלי בהחלט הפחית גם שם..)

הבוקר בשעה שלקחתי ישנתי. היה נפלא. ואז גם הפעלתי שיעור ורק הקשבתי לשיעור כשעשיתי דברים, בלי לעצור לפתוח דפדפן ווטסאפ.

גם עם הילדים לקחתי קצת זמן פה ושם וגם היה מעולה ב"ה!

מהמם! איזה יוזמה יפה!שמש בשמיים

אני חשבתי קצת לשנות קונספט, עד עכשיו לקחתי הרבה בזמן שאני עם הילדים ואז בלילה מצאתי את עצמי שקועה במסך. אז ברור שלא כדאי להיות שקועה במסך בזמן עם הילדים אבל אני רוצה לנסות את הגמילה בשביל עצמי יותר, חושבת להחליט על שעה שממנה אין אינטרנט עד הבוקר, אולי תשע וחצי?

כמובן שגם בצהריים אני אשתדל להיות יותר פנויה לילדים, אבל היום אני בעזרת ה' מכבה את האינטרנט מתשע וחצי בלילה עד הבוקר

בהצלחה! האמת אני גם עשיתי ככה תקופה אבל משעהלפניו ברננה!

מאוחרת יותר. בהנקה זה דווקא קשה לי כי כשהוא ישן עלי נוח לי להיות בפלאפון כשזה בגבולות הטעם הטוב..

לי עלתה מחשבה שבמקום להגדיר מתי לא אנסה להגדיר מתי כן.. אנסה להפוך בדעתי אם ואיך לעשות את זה.

תודה לך! מצטרפתבארץ אהבתי
מעכשיו לשעתיים בלנ"ד
אוף, עשיתי כמה דברים שהייתי צריכה בפלאפוןבארץ אהבתי

ולגמרי שכחתי מהזמן רנה, ונגררחי ועוד דברים לא נצרכים...

מנסה שוב, מעכשיו עד 16:00 בלנ"ד.

בהצלחה!שמש בשמיים
איך היה? ❤️לפניו ברננה!אחרונה
תיק לידהלומדת כעת

1. יש מה לקחת משאבת הנקה בתיק לידה?

2. נשים עם ילדים שהיו אחרי הלידה אצל ההורים

אתן מכינות מראש גם תיקים לילדים?

אני לא מבינה איך אני אמורה להתכונן לתיק ללידה וגם בנוסף לשהות בבית שלא שלי. בוחרת בזה בלב שלם אבל זה מאתגר.

מנסה לחשוב מה הכי הגיוני

נראה לי הכי הגיוני להביא מראש את כל הציוד של הבייבי להורים לארון מסודר שם ורק הדברים של הילד הגדול (חח בן שנה וחצי וכבר גדול) יישארו כרגיל בבית פה. אחרי הלידה בעלי פשוט יקח איזה 5/6 בגדים של הילד ושלו ויביא להורים...

נשמע הגיוני? אשמח לשמוע מנסיון של נשים שעשו את זה

כמה זמן מתכננים להיות אצל ההורים?ים...

מה המרחק מהבית? 

אני חשבתי להיות כמה ימים אצל אמא שלי עם התאומים, בסוף ברחנו אחרי לילה אחד הביתה

היה צפוף ולא נוח, והמזגן לא הגיע לחדר, היה חם נורא

מתכננים שבועיים, מקווה שאפשרי...לומדת כעת

גרים רחוק. אזור השעה נסיעה... 

לא יודעת אם החוסר סדר אצל הגדול יהיה שווה את העזרה של אמא...

אם לא יסתדר אז נחזור לפני, אבל אז זה אומר שאני מוותרת על העזרה מאמא.

לגבי 1השקט הזה
ביומיים שבהם נמצאיפ בבי"ח עוד אין חלב, זה רק קולוסטרום אז אין מה לקחת משאבה. אם מאיזשהי סיבה תצטרכי לשהות יותר בבי"ח, תוכלי לדאוג שיביאו לך מהבית/ להשתמש במשאבות של בית החולים.

לגבי 2, הכנתי תיקים לילדים אבל ליומיים שאני בבי"ח. אחכ חזרתי הביתה

כמה זמן את מתכננת להיות אצל ההורים? זה משמעותי להחלטה בעיני

תודה...לומדת כעת
מקווה שבועיים
שאלה גם של מרחקחנוקה

וגם של התנהלות

למשל, חמותי מעדיפה שיביאו לה 2 בגדים של הילדים ובערב היא פוט משה במכונה במייבש ומלביהש למחרת. עדיף לה מאשר לנסות להתאים חולצה למכנס וכו...

אני הולכת לביח עם כלום פחות או יותר כי אין לי כמעט בגדים בסוף ההריון ולא מתאים לי שישבו בתיק לידה, אבל גרים ממש קרוב, ובעלי עם רכב, ובכיף יוצא אחרי הלידה להביא לי מה צריך, 40 דקות גג הוא אצלי חזור.

הז סתם אני אישית אבל כוונתי לומר שיש כל מיני פרמטרים טכניים שמשפיעים על הענין.

עוד נקודות

כמה מקום יש אצל ההורים וכמה נח לאחסן שם חפצים

האם יש שם ואצלכם מייבש

מי עוד חוץ ממך מתמצא בפריטים האלו )בעלי בלידה ראשונה לא ידע להוציא מהארון שלי גרב. אחותי באה לארוז לי בגדי החלפה למחלקה...(

הבנתי, אוקי תודה רבהלומדת כעת

אנחנו גרים רחוק אבל יש הרבה מקום אצל ההורים, גם מייבש וגם אני די סומכת על בעלי שיבין איזה בגדים להביא לילד (במקסימום הוא מביא הרבה מדי, שזה עמוס אבל לא נורא)

לגבי 1שלומית2

תלוי מה היה לך הנסיון בלידה קודמת

אני באחת הלידות כן שאבתי כבר בבית חולים

הייתי מכינה מראש גם לגדוליעל מהדרוםאחרונה
לק"י

אלא אם כן בעלך ממש בעניינים, ויודע מה להביא.

איך אתן מתמודדות עם קנאה?אנונימית בהו"ל
אבל בצורה חיובית ולא בדרך של לחפש מה רע אצלו/לו
שני דבריםאפרסקה
1. להבין שמה ששלה שלה, וזה לא משפיע עליי וזה שלה יש לא אומר שבגללה לי יהיה פחות

2. מנסה להרבות אהבה ולהרגיש שהיא קרובה אלי. הרי אם אחותי תזכה עכשיו במיליון דולר בטוטו, לא אשמח בשבילה? כי שמחתה זו שמחתי ואין מה לקנא. אז גם אם יש משהו לחברה ומקנאים, להתחבר יותר ולאהוב יותר, ומתוך כך שמחתה זו שמחתי!

לא נלחמת בזהרק רגע קט

נותנת לעצמי להרגיש הכל, מגיעה עד לתהומות העצב. גם אם זה כולל לחשוב מחשבות רעות על מי שאני מקנאת בו.

ואחרי זמן מה הדברים נרגעים ואני מצליחה לראות את המצב טוב יותר ולהרגיש יותר טוב.

פשוט מקנאתכורסא ירוקה
מתאווררת בדיבור על זה עם מישהו קרוב לי שיכול להכיל, ובודקת אם הנקודה שהקנאה יושבת עליה היא בידיי לשנות
מנסה להזכיר לעצמי את כל הדברים שזכיתי בנםתודה לה''
ולהודות עליהם לה'
התמודדות לא קלה. ומוכרתזברה ירוקה

קוראת דברי אמונה. מה ששלי שלי

ומתפללת להצלחתו

להפריד בין הקנאה לרצוןאיזמרגד1

פשוט להגיד אני ממש רוצה ש... ולהכיר בזה שיש משהו שאת מאוד רוצה וכואב לך שאין לך אותו. זה לא קשור לזה שלאחרים כן יש, ואם יש משהו שאני רוצה אני מפרגנת אותו גם לאחרים, שיהיה להם, למה לא🤷🏻‍♀️ זה לא לוקח ממני. זה רק מציף לי את הכאב וזה בסדר.

ואם זה רלוונטי לנושא שאני מקנאה בו- להזכיר לעצמי שבחרתי בבחירות מסוימות ולמה בחרתי בהם, גם אם הם מבאסות אותי.

חיפוש פנימיהמקורית

למה אני רוצה מה שיש לו/ לה?

זה בר השגה? אם כן, יוצאת לדרך

אם לא, אז אמונה. מה ששלי שלי ומה שלא אז לא.

זה דורש כנות פנימית. האם מדובר בחסמים שלי או באמת המציאות היא כזו שאין באפשרותי לשנותה או שבחרתי דרך מסוימת שיש לה מחירים כאלה ואחרים

אניooאחרונה

רואה בקנאה רגש מצוין להעלאת המודעות

מה חסר/ כואב לי

ולמצוא דרך לענות על הצורך/ לטפל בכאב

אולי יהיה לכן פיתרון בשבילי כי אני מיואשתסיפור_של_הלב

ב"ה 3 חודשים אחרי לידה

הנקה מלאה

טבלתי 5 שבועות אחרי הלידה, דווקא הלך בקלות הייתי יכולה אפילו לפני לטבול.

אבל כשבוע אחרי התחילו כתמים ודימומים קטנים. חשבתי שזה מחזור אבל זה לא התפתח לשם, לצערי נאסרנו (בטעות).

אחרי כמה ימים עשיתי הפסק וביום של הטבילה (😪) אני קמה בבוקר ושוב כתמים ודימום, שמנענו ממני לטבול ורק אחרי כמה ימים הצלחתי לעשות שוב הפסק ולטבול.

היום, אחרי שבוע וקצת מהטבילה, אני שוב רואה כתמים, דימום קטן. למה?? אני לא מונעת. מה קורה? למה כל הזמן יש לי דימומים וכתמים?

אני לא יודעת אולי הפעם כן יתפתח למחזור אבל אני לא יכולה כבר לדמיין את עצמי שוב פעם אסורה. אולי יש לכן עצה בשבילי איך לעזור לגוף שלי לא להתחרפן הורמונלית ולהפסיק את הדימום הזה?

בלידה אמרו שהוציאו את כל השליה...

כדאי לבדוק אם אין שאריות שילייההשם שלי

גם אם בלידה נראה שיצא הכל, יכול להיות שנשארו שאריות שגורמות לדימומים.

נבדקת אחרי הלידה?

כן נבדקתי הרופא לא אמר כלום..סיפור_של_הלב
איזה לידה זה?חנוקה

מכירה אישה שיש לה דימומים וכתמים בתקופת ההנקה )קבוע( לא יודעת את ההסבר במדויק אבל בעצם בהנקה רירית הרחם לא מתעבה תקופה ממושכת וכנראה שאצלה הרירית ככ דקה שיוצר כתמים.

מטפלת בזה ברפואה אלטרנטיבית אבל זה לא עוזר 100%

לידה שלישית, פעם ראשונה ככה..סיפור_של_הלב
וכשהייתי אצל הרופא 6 שבועות אחרי לידה אמר שדןוקא הרירית עבה יחסית לנשים מניקות
ממש כדאי ללכת לרופאת נשיםיראת גאולה

גם כדי לבדוק שאין שאריות ברחם

וגם אם הרחם נקיה - שתבדוק ממה זה - מה מצב רירית הרחם, מה המצב ההורמונלי ואם יש לה עוד רעיונות ממה זה יכול להיות.

גם אם אין לזה משמעות רפואית, דימום לא מוסבר במשך 3 חודשים אחרי הלידה, זה בהחלט מצריך יחס ופתרון רפואי היות שזה מפריע.

אני אלך אם זה יתחזקסיפור_של_הלב
בינתים כשזה כתמים ואני עדין מותרת אני לא רוצה ללכת לרופאה כי זה בטח יגרום לי להיות אסורה הבדיקה..
לא מחייב שיאסור.לפניו ברננה!
תבקשי הדרכה הלכתית כדי לדעת איך להיבדק באופן שלא יאסור.
אגב בלילות הבייבי פותח לי מרווחים בהנקה יחסית גדולסיפור_של_הלב
הוא יכול לישון 5-6 שעות רצוף, ייתכן וזה גורם לדימומים ההנקה הלא רציפה?
זה קורה לפעמים בהנקה, אבל קודם כל צריך לבדוק שאיןאמהלה

שאריות שליה.

חשוב ללכת שוב לאולטרה סאונד ואם לא רואים מספיק טוב אז להיסטרוסקופיה

איך היה בהנקות הקודמות?

הגיוני שהרופא לא ראה כלום בבדיקה של אחרי לידהסיפור_של_הלב
ובכל זאת יש?
כן. לפעמים רואים רק לאחר זמן.אמהלה
כן יכול להיותהשקט הזה
אצלי פספסו שארית גדולה. תלכי להבדק שוב, וגם אפ לא רואים שווה לבקש הפנייה להיסטרוסקופיה
יכול להיות מפצע בצוואר הרחםתוהה לעצמי
ממליצה להתייעץ עם בודקת טהרה מומחית
מצטרפת לנמלצה ללכת לבודקת טהרהממתקית

בפרט אם זה קורה לאחרכ שאתם ביחד...ולפני לא היה.
אם היא מוצאת פצע- אתם מותרים וזה מקל עלייך,כי אז יודעים שיש לך פצע בצוואר הרחם וזה מקור הדימום.
אם אין פצע- זה אוסר אתכם, (כמובן היא גם מתקשרת לרב ומסבירה והוא אומר את דעתו ההלכתית) וכדאי ללכת לרופאה כי יאז מקור הדימום הוא מהרחם, או הורמונאלי מהנקה...

הייתי אצל בודקת כשהיו עףכתמים ביום הטבילהסיפור_של_הלב
לצערי זה מהרחם
כמה דבריםצמאה

תשאלי קודם כל את מכון פועה תתקשרי אליהם

הם טובים ומקצועיים.

דבר שני

יש לפעמים הפרשות דמיות בהנקה

צריך להיות כל הזמן עם תחתון שחור

אפשר לשים תחתונית שחורה

ולא להסתכל בניגוב

ראיתי גם שיש נייר לניגוב שחור ואז זה גם מגניב כי את לא רואה את.ההפרשות האלו

דבר נוסף כמו שאמרו ממש תבקשי אולטרסאונד לראות שהכל נקי בבטן

אולטרסאונד בטני זה מספיק? או שצריך וגינאלי?סיפור_של_הלב
אצלי גם היה כשלא הכל יצאפלפלונת

והיתה פעם שלא היו כתמים אך כן נשארה שארית והרופאה פספסה, כדאי לוודא.

זה מרגיז שנאסרים בטעות גם לי קרה, זה באמת קשה לא לדעת בדיוק מה קורה. אל תעשי לך מצפון..

אולי זה מובן מאליוהשקט הזהאחרונה
אבל יש רב שמלווה אתכם? לפעמים אנחנו מחמירות על עצמנו סתם.. (למשל גפ אם יש כתמים, לפעמים אפשר להצליח בכ"ז לטבול בהכוונה הלכתית)
מתנה לגננות לחנוכה - לצוות רעיונות?אובדת חצות

יש צוות של הבוקר וצוות צהרון בצהריים

סה"כ 7 נשים

מה אפשר לקנות כדי להראות הערכה אישית

כי הילדים ב"ה נהנים ומרוצים אבל שלא יקרע את הכיס?

סליחה על התגובהרק טוב!

בעייני כלום.

או שמביאים משהו מכולם ואז אפשר לפנק במשהו קטן או ארוחת בוקר נחמדה וצנועה.

או כלום.

הכוונות טובות. אני בטוחה. אבל זה יוצר מתח במודע או שלא במודע מול הורים אחרים ומול הצוות שאחרי דברים כאלה הם סוג של משוחדות...

אם לילדים טוב, תפרגני להם בהודעות. תכתבי מכתב להנהלה/למפקחת. הרבה הרבה יותר משמעותי מעוד כוס עם שוקולד. 

מסכימה. לא בריא לייצר עוד מוסכמות וציפיותאנונימיות
תודה על התגובה שלך!חנוקה

אני כבר מאבדת את הראש

האנשים סביבי לא ככ עשירים ולמרות זאת התפיסה שגננות ומורות חייבות לקבל כל הזמן מתנות.

גם כשזה מטפלת פרטית שאני משלמת לה טבין ותקילין כל חודש.

כל ראש חודש יש מתנות בגן, א. בוקר/שוקולדים וכו.

טו בשבט חנוכה ראש השנה תחילת שנה חזרה לשגרה.. בפורים יש משלוח מכל ההורים אבל בנוסף ככככלללל האמהות שולחות עוד משהו.

מעבר לעלות אני סתם לא טובה בהפקות האלה ולמצוא כל פעם ברכה בחרוזים ולנסח יפה ולכתוב בכרטיס מעוצב... ממ משתגעת מזה

וגם לא מרמינה שהגננות כבר מוחמאות, כי זה ברור לי נאבד בסך הכל הכללי..

וואו איזה קטע שזו התפיסהאמונה :)

כמורה- מרגישה שזה ממש לא המצב

מחנכות כן מקבלות פרגונים, אבל כמורה מקצועית- וואו אף אחד לא רואה אותךך

אם מתקשרים זה רק כדי להתלונן;)

לצורך העניין, היום יום המורה וההתייחסות היחידה הייתה שוקולד בקערה בחדר צוות- מבית הספר! לא מההורים/תלמידים...

כנראה צריך לגעת איפה לעבוד

נכון זה חלק מהעניןחנוקה

גננות מקבלות גם יותר מסיעות

למרות שסיעות לא פחות משמעותיות בחויה של הילד

ועובדות קשה ומתוגמלות פחות.

כנל מורה לא מחנכת יכןלה להעביר שנה בלי לקבל פתקון אבל מחנכת מוצפת ברמה שגיסתי ספרה לי שהיא שונאת ימים כאלו כי אין לה איך לחזור הביתה עם מליון שקיות קטנות...

אפשר להביא חפיסת שוקולד/ נר ריחני עם פתק תודהשיפור
אפשר גם להביא מחר או מחרתיים צלחת עוגיות או חפיסה של פינוקים (נגיד סגנון רבע לשבע או אחרי חצות) לכל הצוות.

גם אני וגם אני רואה עוד הורים שנותנים משהו מדי פעם ואני לא חושבת שזה גורם למתח והשוואות.

אפשר גם לארגן מכל הגן וזה עוד יותר מהמם אבל דורש הרבה יותר כוחות.

הודעת ווטסאפ מכל הלב ממש משמעותיתמתיכון ועד מעון

ולא עולה שקל

לבעלי יש קבוצה שבה הוא שומר את כל הודעות המרגשות של הורים, קורא בזמנים קשים

עונה בתור מורה- תביאי חפיסת שוקולד עם פתק מושקעאמהלה

ולא מהבינה......

זה הכי נותן כח והכי מחמם את הלב.

לא עוד כוס או קרם לחות לארון....

גם חושבת ורוצה אבל לא תמיד מגיעה לזהצמאה

בחנוכה זה חג החינוך

זה אותם מילים

אני אוהבת לעצור ולהגיד תודה

והם מתרגשות מאוד משוקולד

או שיש לך ליד הבית זולסטוק או מקס ותמצאי משהו סמלי לחנוכה ארוז יפה

ממש סמלי

ופתק

זה מהמם

מגש ספינגיםמצפה להריון.
טעים ומחמם את הלב
אם זה לא משהו ארוז- חשוב שהכשרות תהיה ברורהיעל מהדרום
לק"י

וגם אז הייתי מביאה, רק אם הייתי בטוחה שיסמכו על זה.

ספינג זה לא בעיהמצפה להריון.
אם הקמח מנופה, זה לא שוקולד או בשר
לא נכון. גם כלים זו בעיהיעל מהדרום
לק"י

וגם הכשרות של שאר המצרכים.

מאוד תלוי באיזו חברה נמצאיםטארקו

(בהכללה) בישובים או בקהילות סגורות שכולם מכירים את כולם ואותה אוכלוסיה פחות או יותר, זו באמת לא בעיה

בעיר שהגן מורכב מכל מיני סוגי משפחות, זה בהחלט כן..

נכון. לזה התכוונתייעל מהדרום
לק"י

אני עובדת במקום לא דתי, ולא אוכלת מכל אחת, גם אם היא מצהירה שהיא שומרת כשרות (כי אין לי מושג מה זה כשרות מבחינתה....).

מצטרפת לגמרי להשקעה בברכההשקט הזה
בסוף זה מה שעושה את זה בעיני.

ואמזה כיף לשמעע שהילדים נהנים ומרוצים, זוכרת ששנה שעברה היו קשיים מול הילדים עם צוות הצהרון

אם הביאו משהו מכל ההורים ממש אין צורך לשלוח עודואילו פינו

משהו בנוסף.

אם לא הביאו ואת באמת רוצה לתת אז חבילה של שוקולד כמו עד חצות עם פתק לכל הצוות שיהיה בגן

ממש לא צריך להשתגע..

בגן שלי הועד הורים הביא לכולם וזה ממש לא ברור מאליו ומאוד מוערך, אבל באמת שאין צורך..

מארז מתוקים של חנוכהאמ פי 5אחרונה

הזמינו אז סופגניות מעוצבות באריזה

כמה זמן הגודש שאחרי הלידה?תודה לה''

לא מצליחה לישון מרוב כאבים... 😞

עבר 36 שעות מאז שהתחיל 

כל פעם שיש הקלה בעקבות ריקון , כמובן רק עד הקלה, לא מרוקנת יותר מזה.. מיד מתמלא שוב ממש ונהיה כואבבבבב

אצליDoughnut
בשלב הזה הייתי שואבת ושומרת לי מנות במקפיא לשעת הצורך. לא גרם לי לבעיות וסתימות אח"כ, התאזן למרות השאיבות ונהניתי אח"כ מהמנות השאובות. רק כששאבתי ממש היתה לי הקלה.
תודה! אני לא אוהבת להתעסק עם שאיבות...תודה לה''
וגם, זה כרגע יוצא רק בהרבה מאמץ ועיסויים ולא זורם בכלל...
הבנתיDoughnut

אז זה ממש שונה כי אצלי בגודש אני ממש מטפטפת...

בהצלחה יקירה!

תודה!!!תודה לה''אחרונה

אולי יעניין אותך