עבר עריכה על ידי אחו בתאריך כ"ה בטבת תשפ"ג 22:45
ובהתאם לזה יגידו רק גוי חכם ונבון הגוי הגדול הזה?
חכמה זה לא לכתוב ג'יבריש ולהחליט שזה גאוני כי אף־אחד לא מבין, חכמה אמיתית זה כמו סיפורי מעשיות של ר' נחמן, כשהתוכן הוא עמוק מני־ים רובד תחת רובד, וכמובן אינסוף מונים התורה גופה.
יצא לי ללמוד קצת רש"ר ומה שאני שם לב אליו זה שיש פער בין איך שמציגים אותו לבין השיטה שלו, בדרך־כלל הוא נתפס בתור המקביל של "מורה נבוכים" ביחס למודרנה ולהשכלה, כלומר מנסה ליישב בכוח את התורה עם ערכים הומניסטיים כו' לטובת הצלת שמירת התורה בקרב הדור, אבל זה קצת מעבר לזה,
1. לא יודע אם כוונתך לרש"ר הירש, אם כן אז זה רחוק מאוד המשנה שלו,
אצל הרש"ר האדם תפקידו היחיד הינו לעבוד את ה' ולהופיע את שמו בעולם, ודווקא על־ידי־זה שהוא חלק א־לוה ממעל, אפשר לראות את הדברים באופן נוקב באגרות צפון ובאופן עוד יותר נוקב ב"חורב",
אלא שכאן ההבדל, האם זה מתבצע על־ידי התבטלות, הקטנת האדם, הקטנת החומריות, "מלחמת היצר", כמו שמודגש בהרבה חיבורים חסידיים, או דווקא על־ידי העצמת כוחות האדם ושימושם באופן בלעדי לעבודת ה' (במובן רחב), אלה שני צדי המחלוקת אבל אין איזו בעיה עם אף־אחד מהם.
2. כן ולא, רציונלית "גשמית" היא לא, כי אין מדובר בשכל גשמי, אלא בשכל אלוקי, אבל מדובר בשכל ולא היעדר שכל, האדם שהוא מורכב מחומר ומשכל יכול במידה מסוימת להשיג את מצוות התורה כמו שהאבות קיימו אותן מסברא (או, לפי מדרגתם הייתה ראויה להם, בערך אותו רעיון) וכמו שמבואר באריכות רבה בתפארת ישראל למהר"ל,
אם כוונתך להביא הוכחה מהרמב"ם אז זאת אחת הנקודות בהן הרש"ר חולק על הרמב"ם באופן תקיף, ודווקא לא על עצם הרעיון שיש שכל נסתר למצוות אלא בעיקר ביחס לשאלה מה אמור להיות היחס שלנו כלפי המצוות - ביתר אריכות באגרות צפון י"ז-י"ח (הדברים קשים ואין מקומם כאן),
תחילה אצטט קצת מ"חורב" (מזון / מאכלות אסורות):
והנה אם תשאל: מה חפץ ה' בזה, ומה מגמתו באלה החקים?! אבל התשובה הלא היא: ראשונה: מה ימריצך לדעת את זאת? האם לא דבר ה, הוא זה ופקודתו, האם לא רצון ה' לבדו הוא, ועליך הלא לעבדו בכל? [...] אמנם הביטה וראה, הן האיסור הזה איננו בגלל ״מחלת הגוף״, רק עליך לחדול מהם מפני דברים נשגבים מאלה, ואשר ביחוד בגללם עליך למנוע עצמך ממאכל טומאה ותועבה, הלא היא מפני מחלת הקדושה של ״הנפש והרוח״, אף בגלל אשר יסבבו חלישות ואי — כשרון עוד לתעודת איש ישראל. [...]
הן אמנם עליך לקיים את מצות ה׳ ולשמור את החקים האלה ונדריהם, בעבור זה, בעבור כי הם "מצות ה'", בעבור, כי חוקי ה' המה, והוא נתן אותם לך, להיות חוק ולא יעבור, יען את הגדרים האלה ה' גדר בעדך, ועליך הלא להיות סר למשמעתו — ולא רק בגלל זה, בגלל, כי גם אתה הנך מוצא אותם נכונים וישרים לפי דעתך, ומתאימים עם תבונתך ושכלך. הן גם את אלה המצות, אשר תוכל בנקל יותר לשער, כי כוננת אל חקר היסוד והטעם שלהם ותבין לרעם, בכל זאת חלילה לך למלאות אותן רק בעבור זה, בעבור, כי ברור לך טעמן ונמוקן, להיות צדקו יחדו, יען כי באופן כזה הנך "סר למשמעת עצמך" ולא למשמעת ה׳ ואתה הלא צוית, רק לשמוע בקול ה׳ ולשמור ולעשות את דבר קדשו מפני הטעם האחד "כי כה צוך ה'" וכי כמוך ככל היצורים עליך להיות ״עבד ה׳״ עם כלם יחד — וזאת היא תעודתך!! —
3. אני לא מבין בפילוסופיה, לכן איני מכיר את ההשפעות הפילוסופיות על הרש"ר או הקבלות כלשהן בין משנתו לפילוסופים מערביים אחרים,
מה שאני כן יכול להגיד לך, זה נכון שהרש"ר פעל הרבה כדי להציג את התורה באור המתקבל על דעת התקופה, אלא שהוא עושה את זה לא בדרך יישוב דוחקים אלא בכינון מחשבת ישראל יסודית מתוך התורה עצמה (יש עוד הרבה מה לדון בנושא), וממש לא על־ידי ריקון מתוכן,
אני מבין מהיכן ההבנה הזאת נובעת, כשקוראים את הפירוש לתורה מבלי מספיק קונטקסט ומבלי להתעמק בשיטה בשאר הספרים, מה שרואים זה איך הרש"ר מנסה להסביר איך "גם המצווה הזאת מוסרית איכשהו", ואיך אפשר, עדיף שיסביר כמה היא נשגבה ואלוקית, לא?
אבל צריך להבין כמה דברים, דבר ראשון מחשבת ישראל דתית־לאומית קלאסית של דורנו מבוססת הרבה על חסידות וקבלה, הרש"ר הוא לא זה ולא זה בהגדרה, אם אתה מחפש חסידות / פנימיות התורה אז אתה יכול למצוא אותה אצל רבני פולין / הרא"יה, מה שהוא מציג זה יהדות מערב אירופה שהיא משהו אחר, אפשר לאהוב את זה ואפשר שלא, אבל זה מה שזה,
הראי"ה בהחלט מבקר את הרש"ר הירש על הדבקות שלו בפשטנות אבל:
- הוא אף־פעם לא התיימר להיות מקובל
- מה שעובד במזרח אירופה אין לו סיכוי לעבוד בגרמניה המשכילה
- הסוד הוא רובד אחד בתורה ואפשר ללמוד תורה גם בפשט שלה
האם הסוד חיוני למחשבת ישראל ובכן זאת עיקר המחלוקת ואין כאן מה להכריע,
הבה נראה פסקה מאגרות צפון [י"ז]:
— אי דעת! איה עתה היהודי היודע ומכיר את עצמותו, המכיר היטב את תכן וחין ערך מנת גורלו — תכן וערך שם תעודתו? [...] ואת שידעו דבר מה בחיצוניותו, מה מעטה היא הכרתם, בפנימיות הדבר, מצד אחד, יודעים המה את חובות "העדות" אך לפעמים ישיגו אותם רק בתור "מצות אנשים מלומדה" או כמו קמיעות ולחשים, להרחיק את הרעות הגופניות ולבנות עולמות מיסטיים! מצד אחר, יחשבו את חובות הצדק והאהבה, כי הנם נטפלים אל היהדות ומקומם לא בתוך היהדות!
אז יש פה כמה עניינים, א' ביקורת כלפי המשכילים שהופכים את התורה ל"morality" גשמיי, ב' ביקורת כלפי ה"פסאודו־מקובלים" שמסתכלים על מצוות כקמיעות - אגב המונח שבו הוא השתמש במהדורה הגרמנית הוא opus operatum,
ההגדרה:
The spiritual effect in the performance of a religious rite which accrues from the virtue inherent in it, or by grace imparted to it, irrespective of the performer.
ובאגרת י"ח:
"- היהדות הנוסדה על חלק המעשה, אשר לוא השיגו אותה בעצם טהרתה, כי אז אולי יכול הרוח לחדור בה עוד הפעם; — אך יען לא הבינו אותה כהוגן, נהיתה רק מכונה לחזיוני הדמיון, פעולה או מחסה בעד עולמות ושברי עולמות בחכמת אצילות אלהות:"
אז גם להסתכל על המצוות בתור מיסטיקה, ובכן, מה בדיוק עדיף על הקצה השני במהות? גם הראי"ה מלים על זה אני פשוט לא זוכר איפה.
4. מילים קשות למגן, כל רב לא־ציוני הוא איזה חוטא ומחטיא בעיניך? לא הייתה כל־כך ציונות דתית באירופה באותו זמן, היחס שלו לציונות לא שונה מהיחס של כל רבני גרמניה, הונגריה, פולין, חסידים, ליטאים, הראי"ה זצ"ל היה מיוחד בנוף של אז,
המשנה עליה נשענים כל ה"אנטי־ציוניים" היא לא עניין של מה בכך, מדובר בהשקפה מבוססת מאוד ועובדתית הציבור החרדי־אשכנזי עדיין ממשיך ברמה כזאת או אחרת את אותה השקפה (אין כאן המקום לדיון בציונות לדעתי).
בכל־מקרה, הגם שהם טעו, איני יודע אם בכוונה ההשגחה סיבבה כך שעיני העדה לא ראו את זה, אבל הרש"ר לא יוצא־מן־הכלל בנושא הזה אלא ממשיך את אותו קו שהיה הקונצנזוס פחות או יותר באותו זמן - במיוחד לאור האמנציפציה, לנוכח האופי של התנועה הציונית, שוב אין כאן המקום לנושא הזה.
לשפוט האם הרש"ר הירש טועה או צודק זה לא בדיוק דרכה של תורה, הרשב"א חלק על הרמב"ם ביחס למורה נבוכים באופן נחרץ מאין כמותו, מה, אחד מהם צודק והשני טועה? ואם כן אז אנחנו אלה שנכריע? זה בעיקר מה שחרה לי, לכן כתבתי קצת אפולוגטיקה, גם נצמדתי אליו כי הוא דיבר על הנושא באופן יסודי ביותר,
על־כל־פנים הרעיון שהתורה היא מוסר, רק מוסר אלוקי ולא גשמי או "אנושי" (המונח "אנושי" - בעייתי - האדם הוא גם נפש אלוקית וגם נפש בהמית. אז תלוי איזה צד תופסים), תקרא לזה "סדר אלוקי" כמו שהמהר"ל קורא לזה אם תרצה, על־כל־פנים זאת חכמה אלוקית שמלובשת במצוות גשמיות, מעצם כך שהיא מלובשת זה אומר שיש לנו התייחסות אליה גם בפן השכלי שלה, נכון שההבנה שלנו היא מוגבלת ולא תצליח לתפוס את המהות אבל לומר שהכל זה גזירות מוזרות חסרות היגיון, ובכן לא,
"והיה לכם לציצת [...] למען תזכרו" - לא, זה לא באמת בשביל שתזכרו, זה בעצם סוד עצום שנשגב מבינתנו, עזוב אל תיכנס לזה? זאת הכוונה?
שוב אין לי משהו נגד סוד פשוט לא ניתן לקחת ולהפוך את התורה לאיזה טקסט מיסטי, אני לא מתיימר לומר מה זה תוכן התורה, אם תרצה תסכים עם הרש"ר לגבי ההגדרות שלו על "רוח התורה", או לחילופין עם הראי"ה, או עם רבי נחמן, או עם המקובלים האמיתיים, לטרוח להציג "סתירה" או "ניגוד" שאינם קיימים ושוללים מהתורה את חכמתה וכבודה, נא ונא.
עריכה: שגיאת כתיב