"קימו וקיבלו היהודים" - יש מדרש מפורסם שמסביר שבפורים עמ"י קיבל עליו מרצון את התורה, לאחר שבמעמד הר סיני קבלת התורה היתה באונס - 'כפה עליהם הר כגיגית'.
הרב קוק מסביר שהאונס היה רק על הגוף. הנשמות של עמ"י השתוקקו לקבלת התורה "כי הנפשות נהנות מאור העליון, וזהו רצונם וכבודם לקבל עליהם אור תורה ומצוות".
אבל הגוף של עמ"י לא באמת קיבל את התורה ברצון, כי כאשר יש גילוי של קודש - אין אפשרות לבחירה מלאה, "היסוד הטבעי שבקדושה שמפעם בחוזקה בנשמתן של ישראל, אינו מניח את היסוד של הבחירה החופשית להתגלות בכל מילואה".
ובפורים, דווקא מתוך החושך הגדול וההסתרה שהיתה באותו דור, עמ"י יכל להגיע לבחירה אמיתית בתורה - "הירידות הכלליות גרמו אח"כ החלשה רבה להארתה של טבעיות הקודש, ובימי אחשוורוש, אחרי שקדמו הנפילות המאוחרת של השחוויית לצלם וההתנאות מסעודתו של אותו רשע… וזו גופא היתה עצת ה' עמוקה, כדי שתהיה אפשרות לכוח הבחירה השקולה לצאת אל הפועל…".
ולכן "ההארה הנמשכת ביום הקדוש הזה היא ממש מצד קדושת הגוף הישראלי".
(ע"פ עין אי"ה שבת, ח"ד, עמ' 192, ומאמרי הראי"ה רנ"ז)
איך התבטאה הבחירה הזו של עמ"י בקב"ה, קבלת התורה מחדש, שמתוארת בפסוק "קיימו וקיבלו היהודים"?
כדי להבין את זה, צריך להבין את מצבו של עמ"י באותו דור. עמ"י היה אחרי חורבן בית ראשון והיציאה לגלות, לפי חלק מהחשבונות היה נראה שכבר עברו 70 שנה והקב"ה עוד לא גאל אותם כמו שהבטיח, ולא היה ברור להם עם הקב"ה עוד בכלל רוצה בהם.
בגמרא כתוב שעמ"י שאלו את יחזקאל באותו דור - 'עבד שמכרו רבו, ואישה שגירשה בעלה, כלום יש לזה על זה כלום?' (סנהדרין ק"ה א'). הם הרגישו שה' לגמרי עזב אותם.
מתוך אותו מצב שפלות מוסרית, כשעמ"י היה בסכנה מפני המן הרשע, הם בחרו שוב בקב"ה, ופנו אליו בצום ובתפילה להצלה, ומשם הקב"ה גלגל להם את הישועה. ולמרות שהיא היתה בדרכי הטבע - עמ"י ידע והבין שהכל מאת ה', ולא רק שבחר שוב בתורה, הוא גם הוסיף עליו את מצוות הפורים, שהיו המצוות הראשונות שחכמים תיקנו, ובכך עמ"י קיבלו עליהם גם את התורה שבע"פ.
ושמעתי מאמא שלי, בשם הרב שרקי, שבדור שלנו אנחנו גם עוברים את התהליך הזה (אני כותבת את מה ששמעתי, יחד אולי עם עיבוד שלי, לא יודעת מה מתוך זה בדיוק הרב שרקי אמר, אבל אני חושבת שבכל מקרה יש הרבה אמת בדברים).
עמ"י צריך לבחור שוב בתורה, והפעם דווקא בארץ ישראל, ולא בגלות כמו שהיה בפורים.
וכדי לעבור שוב תהליך של בחירה אמיתית, צריך לפני כן את השלב של החושך, של ההסתרה, של הבלבול.
בדור שלנו זה אמנם מתבטא אחרת ממה שהיה אז (מי שמסתכל דווקא ממש רואה את יד ה' ואת הגאולה שהולכת ומתקדמת), אבל הבלבול של הערכים ושל האמונה גדול מאוד, וזה נועד כדי לאפשר לנו לבחור בעצמנו בתורה, ולקבל אותה עלינו מרצון, פה בארץ ישראל.
בעז"ה שנזכה להיות שותפים בהמשך תהליך הגאולה, ונזכה לראות את כל עמ"י בוחר בתורה מרצון…