השבת עיינתי בספר דברי הימים א פרק כה, שעניינו החלוקה ל- 24 משמרות המשוררים.
אחד השמות שהופיע שם הזכיר לי פס׳ בתהלים אז החלטתי לבדוק את הקשר יותר לעומק,
תוצאות הבירור הרי הם לפניכם.
בסרטון הבא נריה קליין מראה כיצד שמו של דויד רמוז וחתום באופן החלוקה של 24 המשמרות הנ״ל.
אני רוצה להראות בע״ה כיוון הפוך (במובן מסויים), פרק פט בתהילים הוא פרק שמוקדש לבחירה בדוד המלך ובזרעו, אנסה בע״ה להראות שמחבר המזמור הזה שתל ברמז את שמות המשוררים מפרק כה בדברי הימים א בתוך המזמור.
ובהודעה נוספת אנסה בע״ה להראות שייתכן שגם ישעיהו בפרק א בספר שלו עשה דבר דומה.
ראשית נתחיל עם כמה הקבלות שלא בשמות המשוררים.
1. כותרת מזמור פט בתהילים היא ״א מַשְׂכִּיל, לְאֵיתָן הָאֶזְרָחִי. ב חַסְדֵי יְהוָה, עוֹלָם אָשִׁירָה״ וזה רומז למשמרות המשוררים.
2. בפס׳ ה בדברי הימים מופיע הביטוי ״להרים קרן״ וזה מקביל למה שנאמר בתהלים פס׳ י״ח
טז אַשְׁרֵיֶ הָעָם, יֹדְעֵי תְרוּעָה; יְהוָה, בְּאוֹר-פָּנֶיךָ יְהַלֵּכוּן.
- יז בְּשִׁמְךָ, יְגִילוּן כָּל-הַיּוֹם; וּבְצִדְקָתְךָ יָרוּמוּ.
יח כִּי-תִפְאֶרֶת עֻזָּמוֹ אָתָּה; וּבִרְצוֹנְךָ, תרים (תָּרוּם) קַרְנֵנוּ
3. המילה משמרת בדברי הימים פס׳ ח נרמזת בתהלים בפס׳ כ״ט ״לְעוֹלָם, אשמור (אֶשְׁמָר) לוֹ חַסְדִּי״.
נעבור לשמות המשוררים. אציין מראש שלא לכל השמות הצלחתי למצוא רמז במזמור בתהלים, ובמקרה כזה כמובן שלא ניסיתי לבצע הברגות, יש שני שמות שאני לא שלם לגמרי עם הרמז שמצאתי להם, אבל שאר השמות אני חושב שיחסית די משכנעים.
הערה: יש לשים לב שחלק מהשמות מופיעים בשתי וריאציות שונות בשתי הרשימות שבשני חלקי הפרק.
אין לי הסבר או השערה למה השמות האלה נרמזו בפרק הזה, אבל היותם משניים לנושא הפרק שהוא דוד וזרעו יכולה להסביר את העובדה שהשמות נרמזים בקושי ובשיבושים.
יוסף (1) - לא הצלחתי למצוא.
גדליהו (2) - נרמז בפס׳ כח בתהלים ״אַף אָנִי בְּכוֹר אֶתְּנֵהוּ עֶלְיוֹן, לְמַלְכֵי-אָרֶץ״, במילים אחרות:
שגידלו ה׳ (הערה: מי שיסתכל ברשימה בדברי הימים יראה שגדליהו הוא הבן הבכור של ידותון!).
זכור (3) - נרמז בפס׳ מח בתהלים ״ זְכָר-אֲנִי מֶה-חָלֶד״ וכן בפס׳ נא ״זְכֹר אֲדֹנָי, חֶרְפַּת עֲבָדֶיךָ״.
יצרי (4) וישעיהו (8)- מוזכרים בסמיכות בפס׳ ג בדברי הימים כ- ״וצרי וישעיהו״ ונרמזים בפס׳ כז בתהלים ״וצור ישועתי״.
נתניהו (5) מתניהו (9) ואולי גם מתתיהו (14) נזכרים בתהלים בפס׳ כח ״אַף-אָנִי, בְּכוֹר אֶתְּנֵהוּ״
בקיהו (6) - נרמז אולי במילה ״בחיקי״ בפס׳ נא בתהלים (הערה: חז״ל במקומות רבים קוראים את האות ה כאות ח ולהיפך. אבל זה נושא לעניין שלם בפני עצמו)
ישראלה (7) - נרמז אולי בצירוף האותיות ״אשירה לדר״ בפס׳ ב בתהלים.
שמעי (10) - נתייחס אליו בסוף.
עזראל (11) - נרמז במילים ״שויתי עזר על גבור״ בפס׳ כ בתהלים.
חשביה (12) - לא הצלחתי למצוא.
שובאל (13) - נרמז במילים ״אף תשיב צור חרבו״ בפס׳ מד בתהלים (כאשר המילה צור נדרשת כמובן כמוסבת לקב״ה)
ירמות (15) - נרמז במילים ״מי גבר יחיה ולא יראה מות״ בפס׳ מט בתהלים.
חנניהו (16) ישבקשה (17) חנני (18) - לא הצלחתי למצוא.
מלותי ( 19) - נרמז במילים ״תבל ומלאה״ בפס׳ יב בתהלים.
אליתה (20) - כאשר אנו הולכים לפי הכתיב אליאתה בפס׳ ד בדברי הימים נרמז במילים ״הוא יקראני אבי אתה אלי וצור ישועתי״ בפס׳ כז בתהלים.
הותיר (21) - לא מצאתי.
גדלתי (22) - אולי כמו גדליהו (2).
מחזיאות (23) - נרמז בפס׳ כ בתהלים ״אז דברת בחזון״
רוממתי עזר (24) - נרמז בפס׳ כ בתהלים ״שויתי עזר על גבור הרימותי״
נשלים כעת את החוב ביחס לשמעי (10) - שמעי הוא היחיד הנזכר בחלוקה למשמרות בחלק השני של הפרק אבל לא בשמות הבנים בחלק הראשון של הפרק. אני טוען שאולי הוא נרמז בפס׳ ט בתהלים
״יְהוָה, אֱלֹהֵי צְבָאוֹת--מִי-כָמוֹךָ חֲסִין יָהּ; וֶאֱמוּנָתְךָ, סְבִיבוֹתֶיךָ״ על פי דרשת הגמרא בבבלי גיטין נו ע״ב:
״אבא חנן אומר (תהלים פט, ט) מי כמוך חסין יה מי כמוך חסין וקשה שאתה שומע ניאוצו וגידופו של אותו רשע ושותק״.
וייתכן שיש כאן בעצם הסבר לדרשת אבא חנן שדרש את הפס׳ דווקא בעניין של שמיעה ושתיקה.