א. מתחילים תהליך משכנתא כ-3 חודשים לפני שצריך את הכסף.
ב. ברור שלוקחים משכנתא בפעימות, אפילו אם תרצה הבנק לא ישחרר לך את הכסף בבת אחת אלא בפעימות בהתאם לחוזה ובהתאם להתקדמות הבנייה.
אני אישית חושב שיועץ משכנתא זה מיותר ובזבוז כסף (לא סתם זה מקצוע חדש שנוצר בדור האינסטנט, אחרי מאות שנים שאנשים לקחו משכנתא ופשוט למדו את החומר בעצמם).
אם אתה חושב שיש לך קשיים בהבנה או חוסר יכולת קיצוני לנהל שיחה עם בנקאי - אז כנראה לקיחת יועץ כן תהיה צעד נבון מבחינתך.
אבל אם אתה יכול ללמוד כמה מושגים בסיסיים מאוד ויכול לנהל שיחה - אז אתה ממש יכול לעשות את הכל לבד.
כמו כן אסור לשכוח שזה תחום פרוץ לחלוטין, אין לימודים מסודרים ומפוקחים, אין בחינות, אין רישיון, אין פיקוח.
בחיפוש באינטרנט אחר השאלה "האם כדאי לקחת יועץ משכנתא", מתקבלות אך ורק תשובות שנכתבו על ידי יועצי משכנתא (באופן גלוי או כ"שיתוף פעולה" (כלומר פרסומת) עם אתר חדשות כלשהו). זה אומר דרשני.
לפי מחקר של בנק ישראל, יועצי משכנתאות חוסכים ללקוחות שלהם כסף בכך שהם מנהלים משא ומתן עם כמה בנקים שונים, אך התרומה של המו"מ הזה לעומת מו"מ שעושים בלי יועץ - לא הוכחה מעולם (כך על פי אותו מחקר).
בניגוד למו"מ בנושאים אחרים, דווקא בתחום המשכנתא לא צריך כלל להיות מומחה במו"מ. אין הרבה מוצרים שבהם יש כמה מוכרים שרוצים שתקנה מהם את המוצר, והמוכרים האלה מביאים לך הצעת מחיר מסודרת על נייר עם לוגו וכו'. במשכנתא, למזלך, זה בדיוק כך.
אתה פשוט מגיע עם הצעת המחיר (להלן: תמהיל) שקיבלת מבנק מזרחי, והולך עם זה לבנק לאומי. לאומי יביאו לך הצעה טובה יותר, ואיתה אתה תלך לבנק הפועלים. וכן הלאה.
ברגע שבנק אחד ייתן לך הצעה שאף בנק אחר לא יוכל לעמוד בה - תדע שאתה יכול לסגור איתם.
בעבר היה צורך לכתת רגליים לסניפי הבנקים השונים, לקבוע תורים מראש ולחכות זמן רב. היום זה לא כך, את כל המו"מ עושים דרך האינטרנט, כך שזה אפילו לא מהווה טרחה.
בעיקרון את אותה הדעה בדיוק אני מחזיק לגבי סוכני ביטוח, אלא ששם הכסף לא יורד ישירות מהלקוח אלא חברת הביטוח היא זו שמשלמת ליועץ את הפרמיה, אז ניחא.
אם הייתי צריך לשלם 5,000 ש"ח בשביל סוכן ביטוח, ברור שלא הייתי מעלה בדעתי להיעזר בו כשאני יכול לעשות את הכל לגמרי לבד עם קצת הבנה בסיסית ויכולת קריאה מינימלית.
אדם שמעדיף לשלם אלפי שקלים בשביל הנוחות - לגמרי זכותו. רק חשוב לדעתי שאותו אדם יידע שהוא משלם על נוחות, ולא על שירות או מחיר שהוא לא היה יכול לקבל בלי היועץ.