נמשיך עם הקו של הכהן (:
נעזר בספר ויקרא על מנת לעסוק
בעניין מצורע - לשון הרע .
ויקרא יד: א- ט סדר טהרת המצורע מזמן שנרפא עד שבעת ימים .
א-ג כאשר נעלם הנגע, או נעלם סימן הטומאה המצורע קורא לכהן, והכהן יוצא אליו אל מחוץ למחנה ורואה שאכן נרפא נגע הצרעת מן הצרוע.
ד- הכהן לוקח: שתי ציפורים, עץ ארז, שני תולעת ואזוב.
ה- אחת הציפורים נשחטת אל כלי חרש על מים חיים ע"י הכהן.
ו- הציפור החיה, שני התולעת הארז והאזוב נטבלים בדם הציפור השחוטה על המים החיים ע"י הכהן.
ז- הכהן מזה על המצורע 7 פעמים, הציפור החיה משולחת על פני השדה
ח-ט. המיטהר מכבס בגדיו מתגלח ומתרחץ, נכנס אל המחנה אך לא אל אוהלו לאחר 7 ימים שוב מכבס מתגלח ומתרחץ.
בואו נתעכב על פסוק ד
ד וְצִוָּה֙ הַכֹּהֵ֔ן וְלָקַ֧ח לַמִּטַּהֵ֛ר שְׁתֵּֽי־ צִפֳּרִ֥ים חַיּ֖וֹת טְהֹר֑וֹת וְעֵ֣ץ אֶ֔רֶז וּשְׁנִ֥י תוֹלַ֖עַת וְאֵזֹֽב׃
הכהן מצווה את המצורע לקחת שתי ציפורים חיות
עץ ארז
ושני תולעת
ואזוב
רש"י כותב :
לפי שהנגעים באין (באים) על לשון הרע,
שהוא מעשה פטפוטי דברים, לפיכך הוזקקו לטהרתו צפרים, שמפטפטין תמיד בצפצוף קול:
הבנתם?
כלומר הציפורים מפטפטות כפי שהמצורע פיטפט ואמר לשון הרע.
סיפור שמתקשר לעניין (:
מעשה ברוכל אחד שהיה הולך בעירות הסמוכות ...ומכריז: "מי רוצה לקנות סם חיים? מי רוצה לקנות סם חיים?" עלה הרוכל לעיר עכו, ...קרא רבי ינאי לרוכל ואמר לו: "הראה לי את סם החיים שאתה מוכר", אמר לו הרוכל: "אתה והדומים לך לא זקוקים לזה"(כי אתה רב) . הפציר רבי ינאי ברוכל, והרוכל הוציא מתרמילו ספר תהילים, ופתח וקרא בו: "מִי הָאִישׁ הֶחָפֵץ חַיִּים, אוהֵב יָמִים לִרְאוֹת טוֹב? נְצר לְשׁוֹנְךָ מֵרָע וּשְׂפָתֶיךָ מִדַּבֵּר מִרְמָה!" (תהלים לד יג). אמר רבי ינאי: "כל ימי הייתי קורא פסוק זה, ולא הייתי יודע למה כוונתו, ...אמרו לו תלמידיו: "לא היית יודע פסוק זה?" אמר להם: "הן, אלא שבא זה ובררו בידי".
(מדרש רבה ויקרא טז. ילקוט שמעוני)
במילים שלנו
רבי ינאי פירש את הפסוק בהתחלה מי ששומר על לשונו מלדבר לשון הרע יזכה לשכר בעולם הבא
והרוכל חידש לו:
שבעולם הזה הוא מקבל את השכר !! כי בזכות שמירת הלשון הוא מונע התרגזות וריבים דבר המאריך את ימיו וזה הסם חיים!
-בנוסף למד שלא מספיק שאדם שומר על עצמו לשון הרע אלא מחובותו ללמד זאת לאחרים ולהזהירם על כך
כמו שעשה הרוכל(:
תודה שקראתם
)))
ברור שבכך יש איסור חמור