לפחות לא בעולם המערבי.
העולם המערבי קוצר עכשיו את הפירות של החלטות מאוד, מאוד קשות שהתקבלו במלחה"ע השנייה (וגם מרשה לעצמו לצקצק ולבקר) במלחמה מול הרוע, ונהנה מהפריווילגיה לשקוע לנרטיביזציה ו"לכל אחד יש הצד שלו בסיפור" ו"בלתי מעורבים" כשאין לו הצורך להכניע רוע אמיתי, כי אין צורך להסתכל לרוע בעיניים. אפשר להתעלם, להסיט מבט, לא לשמוע כשהוא דופק בדלת, עד שהוא שובר אותה.
אותן עדויות עבורי, הזויות ככל שתהיינה, הן דווקא תופעה כמעט בנאלית מבחינה היסטורית. יצא לי לעסוק המון בתחום הג'נוסייד וככה בדיוק זה נראה. אלה אותן עדויות מהטבח היפני ב-Nanjing, רצח העם ברואנדה והשואה הארמנית. אלה גם אותם תהליכים מקדימים - סמויים אמנם, לפחות לישראלי המצוי, שחי מעבר לגדר הביטחון, ואינו דובר ערבית. (ובאמת ככל שחופרים עמוק יותר בתחום הג'נוסייד אפשר לראות שעם כל כמה שזאת אמירה הזויה אפשר לומר שברוב המקרים הנאצים "בררו מיתה יפה" בהשוואה לדברים הרבה, הרבה יותר הזויים שהם פשוט נורמה אוניברסלית של הרוע כנראה)
התודעה הזאת שנאצים שאובים מפלנטה אחרת, שזה לא יכול לקרות שוב, שהקיצונים לא מייצגים את הרוב, שזה לא יפה להשוות, זאת בדיוק השאננות הצ'מברליינית כשהביא את פתק השלום מהיטלר
במובן מסוים זאת חכמת הבדיעבד, אבל החכמה הרלוונטית שאפשר להפיק מההיסטוריה זה שחושך לא מגרשים במקלות אלא בפצצות. את רצח העם ברואנדה (גם כן קונפליקט שנוצר כתוצאה מדמוקרטיזציה של המון משולהב על-ידי רעיונות פוסט-קולוניאליים) לא מנע לא הסכם ארושה, לא האו"ם, אלא סיים אותו ה-RPF בפצצות ותת-מקלעים (והרבה), הרס מוחלט של כל מה שקשור לג'נוסייד באופן הכי אכזרי שאפשר מבלי לאבד צלם אנוש, משפטי שדה והוצאות להורג, וכמה עשורים של דיקטטורה נאורה מה שנקרא. וכששואלים את פול קגמה "למה ככה חזק", התשובה היא שבעיות אפריקניות פותרים בדרכים אפריקניות. והאמת אני בספק אם יש לדרג המדיני איזשהו ידע לגבי איך פותרים קונפליקטים ג'נוסיידליים גם בטווח קצר וגם לטווח ארוך (שזה אפשרי - אם ארה"ב הצליחו לשכנע את היפנים שהקיסר הוא לא אלוהים אז נראה לי שאפשר לשכנע גם את הפלסטינים שאין להם צורך במדינה), הגם שעכשיו הם יודעים קצת מה קורה כשלא פותרים אותם (אני מקווה)
התמונה של מלחמה שיש לרבים בראש זה מלחמת ויאטנם או עיראק, מלחמה הרחק מהבית סביב אינטרסים פוליטיים שבה נהרגים אינסוף חיילים ואזרחים תמימים ובסוף לא יוצא מזה כלום, זאת פשוט האסוציאציה והתודעה, אפילו לא "רוע הכרחי" אלא משהו שאפשר לפתור גם בדרכים אלטרנטיביות,
כשאומרים "מלחמת האור בבני החושך" הכוונה היא שלא רק שאמורים להיות מוכנים להילחם כמו בעלות הברית במלחה"ע ה-II אלא להתגאות בזה ולדעת שעושים את הדבר הנכון
טוב זהו לבינתיים זה ה-rant שלי