כמעט כל הנושאים בפרשה שלנו הם ציוויים לעתיד הקרוב, כשאחר כך מפורט לנו גם הביצוע שלהם.
בתחילת הפרשה הקב"ה מסביר למשה איך להכין את בגדי הכהנים, ובפרשת פקודי נראה את הביצוע, ממש באותו פירוט כמו בפרשה שלנו.
אחר כך הקב"ה מצווה על מה שיעשה בימי המילואים בחנוכת המשכן, כשאת הביצוע נקרא בפרשות צו-שמיני.
וזה מצטרף גם לפרשה הקודמת, בה ניתן הציווי על בניית כל המשכן וכליו, כשעל הביצוע נקרא בפרשת ויקהל.
הפירוט הזה של הציווי ואחר כך גם של הביצוע זה יותר דופן בתורה. ברוב הציוויים של הקב"ה למשה אנחנו רואים את האמירה של הקב"ה למשה, אבל לא רואים איך משה מבצע אחר כך ("דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם…" "דַּבֵּר אֶל אַהֲרֹן וְאֶל בָּנָיו לֵאמֹר…"- רואים את הציווי, ולא מסופר אחר כך איך משה הלך וחזר על כל מה שנאמר לו).
למה צריך את החזרה הזו? למה היה חשוב לתורה לחזור גם על הציווי וגם על הביצוע, עם כל הפרטים ממש בכפילות?
אני יודעת שזו שאלה שהרבה שואלים ובטח יש לה המון תשובות.
מי שרוצה לשתף ברעיונות שהיא שמעה - אני אשמח…
לי זה הזכיר את הסיפור של אליעזר ורבקה, שהתורה מאריכה מאוד בתיאור של התכנון של אליעזר לבחור את הנערה והתפילה שלו לקב"ה, ואחר כך הפירוט של מה שקרה בפועל בדיוק כמו בתפילה שלו, ואז כשהוא מספר למשפחה של רבקה - עם חזרה של כל הפרטים בדיוק כמו בסיפור המקורי.
וגם שם הכפילות נראית מיותרת, אבל חז"ל מלמדים אותנו ש'יפה שיחתן של עבדי אבות מתורתן של בנים'.
וראיתי שהרמב"ן גם קישר את הכפילות פה לכפילות שם - "ועל הכלל כל זה, דרך חיבה ודרך מעלה, לומר כי חפץ ה' במלאכה ומזכיר אותה בתורתו פעמים רבות להרבות שכר לעוסקים בה, כענין מה שאמרו במדרש: יפה שיחתן של עבדי בתי אבות לפני המקום, יותר מתורתן של בנים, שהרי פרשת אליעזר שנים ושלושה דפים היא".
אז אני מבינה מזה שהתורה מדגישה לנו את החשיבות של הסיפורים האלו על ידי כך שהיא כופלת אותם - אצל אליעזר הכפילות של המעשה ושל איך שהוא סיפר אותו, ופה הכפילות של הציווי ואחר כך הביצוע.
אבל אני מרגישה שעדיין אפשר להעמיק פה עוד. אם התורה הדגישה את הפרשיות האלו, היא בעצם רוצה שנשים לב ונלמד מהן. אבל מה בעצם לומדים פה? זה אפילו לא ציטוטים שרלונטיים לנו? בניית המשכן כבר הסתיימה, וגם אם הכלים ובגדי הכהנים עוד יהיו רלוונטיים בעז"ה - כרגע זה לא משהו מעשי עבורנו, וימי המילואים בכלל היו 'חד פעמיים', אז למה דווקא עליהם צריך לחזור ככה?