כהרגלי בקודש, אחלק את התשובה לנקודות:
א. השאלה מה מניב יותר היא שאלה של 0 או 1, כלומר בהכרח דרך אחת מניבה יותר מהשנייה.
בשנים האחרונות שוק המניות הניב הרבה יותר משוק הנדלן, אבל מה יהיה בעתיד? כמובן אי אפשר לדעת.
ב. אחרי שהגענו להבנה שאי אפשר לנבא את העתיד ולדעת איזו דרך תניב תשואה גבוהה יותר, הגיע הזמן להבין שיש הבדלים נוספים מלבד התשואה.
למשל:
1. מניות אפשר למכור באופן חלקי, נדלן לא. אם קנית דירה אחת ויש לך 4 ילדים, מה תעשי כשתרצי לחתן את הראשון? תמכרי את הסלון של הדירה? זה כמובן לא אפשרי.
2. מניות אפשר לקנות בכל סכום שיש לך, נדלן לא. זה אומר שאפשר למשל להגדיל את ההשקעה במניות בעוד 3,000 ש"ח בכל חודש, וכך לתת לה לגדול ולגדול עם הזמן. בנדלן זה לא אפשרי.
3. מניות, בדרך כלל, לא מתקשרות אלי באמצע הלילה להתלונן שדוד השמש לא עובד. הן גם לא מתלוננות על רטיבות בקירות, והשכנים של המניות לא כועסים עלי שהבאתי שוכרים רועשים.
במילים אחרות - בשקעה במניות זה "קנית שכחת". אני קונה היום מניות, ועד שאני רוצה למכור אותן - אני לא מתעסק בהן כלל. לעומת זאת, השקעה בדירה זו השקעה שדורשת תחזוקה ועבודה שוטפת (מציאת שוכרים, חתימת חוזים, טיפול בבעיות בדירה, טיפול בבעיות בבניין שבו הדירה נמצאת ועוד).
4. בנדלן - כל ההון שלך מרוכז במאה מטרים מסוימים, שנמצאים בבניין מסוים, ברחוב מסוים, בעיר מסוימת במדינה מסוימת. כלומר 0 פיזור סיכונים. מה שיקרה לאותה דירה יחידה - ישפיע עליכם מאוד. בהשקעה מושכלת במניות, לעומת זאת, אין אף מניה או אף סלון ספציפי שאם יקרה להם משהו אני אתמוטט מזה.
5. השקעה בנדלן זו ההשקעה היחידה בישראל, שבה משלמים מס על עצם ההשקעה ועוד לפני שבכלל הרווחתם אפילו שקל אחד בלבד. גם אם תפסידו את ההשקעה, את המס אף אחד לא יחזיר לכם (מס רכישה על דירה שנייה).
ג. עכשיו בואו נדבר עליכם:
יש לכם 70 אלף ש"ח. איזה נדלן אפשר לקנות בזה? אפילו עם משכנתא, אי אפשר לקנות מחסן בסכום הזה. ואם תקחו משכנתא על הדירה הנוכחית שלכם אז הריבית כבר תהיה גבוהה בצורה משמעותית ממשכנתא רגילה.
ד. לא הבנתי את המשפט הבא:
מישהי הסבה את תשומת ליבי שאולי עדיף להשקיע את הכסף הזה בהשקעות- שייצר כסף (ולא לחלק בין קופות שונות)
גם אם תכניסי את הכסף ל-700 קופות גמל שונות וגם אם תכניסי אותו לקופה אחת, ההשקעה היא אותה השקעה בדיוק והתשואה תהיה אותה תשואה בדיוק. אין שום הבדל בין פתיחת חשבון אחד גדול לבין פתיחת הרבה חשבונות קטנים, גם חשבונות קטנים "מייצרים כסף".
ה. לדעתי עדיף לפתוח חשבון אחד ולא הרבה חשבונות, אבל זה לא מסיבות כלכליות אלא נקרא לזה סיבות ערכיות.
אם אני פותח לכל ילד קופה כשהוא נולד, אז בסופו של דבר כל ילד יקבל בחתונה סכום אחר (כי הבורסה לא מתנהגת אותו דבר לאורך שנים, יש שנים טובות יותר ויש טובות פחות ויש שנים רעות).
למה שילד אחד יקבל פחות מאחיו אם בגיל 15 שלו היו שנים רעות בבורסה, בעוד אצל אחיו הקטן זה היה בגיל 3 ולכן פחות השפיע על היתרה? זה לא פייר להעניש אותו על כך. לכן אני בעד שתהיה קופה אחת וכל הילדים יקבלו את אותו החלק מהקופה הזאת.