אני לא יודעת אם זה הפתרון.
נשמע שיש פה משהו זוגי עמוק יותר.
כי כמו שהוא רוצה שאת תרצי בתורה שלו, כך גם הגיוני שאת תרצי שהוא ירצה בקשר הזוגי איתך.
אם הוא ישב איתך בעל כרחו, רק כי 'ככה צריך', זה עדיין לא מספיק.
נשמע שיש פה עבודת עומק שצריך לעשות.
אבל בכל זאת אני רוצה לשתף במה שחשבתי, כי אולי ההסתכלות הזו יכולה לפקוח לו את העיניים קצת. (סומכת עלייך שאת מכירה אותו מספיק טוב בשביל לדעת מה, מתי, ואיך להגיד לו מתוך הדברים שאני כותבת).
בהקדמה של המהר"ל לתפארת ישראל, הוא מסביר את אמרת חז"ל "על מה אבדה הארץ (על מה היה החורבן) - שלא ברכו בתורה תחילה", שמסבירה את הפסוק בירמיהו "עַל עָזְבָם אֶת תּוֹרָתִי אֲשֶׁר נָתַתִּי לִפְנֵיהֶם וְלֹא שָׁמְעוּ בְקוֹלִי וְלֹא הָלְכוּ בָהּ"
המהר"ל מסביר שמדובר על מצב בו כן למדו תורה, אבל לא דבקו בקב"ה, נותן התורה.
המהר"ל מסביר שלפעמים דווקא מתוך הדבקות בתורה והאהבה אליה, קשה להיות מחוברים לקב"ה, וזו סכנה שצריך להיזהר ממנה בלימוד תורה, וזה מה שחז"ל מסבירים בתור מה שהביא לחורבן.
"כי התלמיד חכם לבו דבק אל התורה, כי חביבה התורה על לומדיה, ובשביל אהבתם לתורה, דבר זה מסלק אהבת המקום בשעה זאת שבאים ללמוד, כי כאשר באים ללמוד תורה ואהבתם אל התורה, אין בלימוד שלהם האהבה אל השם יתברך במה שנתן תורה".
יש ערך ומעלה בלימוד תורה, גם כשהיא לא לימוד שמחובר הלכות מעשיות. אנחנו יודעים שיש טעם ללמוד גם הלכות קדשים וטהרות שלא רלוונטיות בימינו, ועדיין זה נחשב לימוד תורה ויש לו ערך.
אבל עדיין, חז"ל מלמדים אותנו במסכת אבות, שנותנת לנו את היסודות להתבוננות על החיים ועל התורה, ש"כָּל שֶׁמַּעֲשָׂיו מְרֻבִּין מֵחָכְמָתוֹ - חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת; וְכָל שֶׁחָכְמָתוֹ מְרֻבָּה מִמַּעֲשָׂיו - אֵין חָכְמָתוֹ מִתְקַיֶּמֶת".
חז"ל בעצם אומרים שהעיקר בתורה הוא החיבור שלה למעשה. תורה שמנותקת ממעשים - לא מתקיימת.
אם הוא עצמו יודע שכל רב שהוא ישאל יגיד לו שהוא צריך להקדיש זמן לזוגיות - הוא בעצם אומר שלימוד התורה חשוב לו יותר מאשר קיום התורה.
וזה לא מה שהקב"ה רוצה.
והמטרה שלנו בעולם הזה היא לעשות את רצון הקב"ה.
אם הוא אוהב את התורה כל כך עד שהוא חושש לשאול מה באמת הקב"ה רוצה ממנו, זו בדיוק הסכנה עליה דיבר המהר"ל.
ועצם זה שהוא מודע לכך שכל רב יגיד לו להיות עם אשתו, מראה שהוא יודע מה באמת רצון הקב"ה ממנו.
זו זכות להיות נשואה למי שאוהב את התורה.
וכשהתורה היא תורת חיים, היא ממלאת את הבית באור שלה, וכל הבית מתברך מזה.
אבל התפקיד שלך הוא לעזור לו לדייק את הלימוד כך שהוא יהיה באמת מחובר לנותן התורה ורצונו.
ודווקא הקושי שלכם פה יכול לעזור לו להיות מחובר לתורה בצורה יותר נכונה. כי הוא מביא אתכם לבירור השורש של החיבור לתורה.
אני חושבת שיהיה נכון לפנות אליו מתוך חיבור לרצון שלו, להסביר לו שאת שמחה ברצון שלו ללמוד, וגם את אוהבת את התורה ורוצה שהיא תאיר את הבית.
אבל החיבור לתורה צריך להיות קודם כל מתוך חיבור לקב"ה, נותן התורה, ולרצונו.
והקב"ה רוצה שתשקיעו בזוגיות שלכם. זה קיום התורה ממש. ודווקא הבחירה הזו של ויתור על זמן לימוד תורה בשביל קיום התורה, יתן ערך גדול יותר לזמן לימוד התורה שכן יישאר, כי הוא יהיה מתוך חיבור אמיתי יותר לקב"ה.
ובוודאי שלימוד שמגיע מכוח האישה ששמחה בלימוד של בעלה הוא משמעותי הרבה יותר מאשר לימוד שקשה ומכאיב לאישה.
הלוואי שתצליחו לגדול מתוך הקושי הזה, ולהאיר את העולם בתורה שלכם...