לפי ענ"ד השאלה שלך מחולקת לשתי שאלות שונות:
א. האם יש איזו שהיא נקודת פתיחה מבחינה רוחנית לבן-אדם, וזה לא רק קשור לחינוך, הרגלים וכדו'? ב. האם יש אדם שלא יוכל להמשיך להתקדם רוחנית כיוון שיש לו גנטיקה פחות טובה, ואילו אדם אחר יוכל להתקדם? (או במילים אחרות, האם יש דרגות רוחניות שרק אדם בעל גנטיקה טובה מבחינה רוחנית יוכל לקנות).
התשובה לשאלה הראשונה די ברורה, והיא שכן. אמנם אחד מהקריטריונים להתקדמות רוחנית הוא עבודת האדם, אבל חלק מההשפעה על זה היא גנטיקה. אבל, וכאן מגיע אבל גדול, זה לא משנה. יש סיפור על רבי זושא מאניפולי (כמדומני) שאמר שכשיעלה לשמים לא ישאלו אותו למה לא היה משה רבינו, ישאלו אותו למה הוא לא היה זושא. זאת אומרת, האדם נמדד לפי הכלים שיש לו, בבחינת: "וכל באי עולם יעברון לפניך כבני מרון", כמו הכבשים שעוברות אחת-אחת, כך כל אדם נמדד ביחס לעצמו. עוד הסתייגות היא בדברי בעל התניא שאומר שדברים שהאדם משיג בצורה של "מתנה" מבלי להתאמץ, הם לא נקראים "עבודה". המטרה של האדם בעולם הזה היא לעבוד את ה', זו תכלית הבריאה, וזה מתבטא לא בתוצאות, אלא בהשתדלות של האדם, במאמץ שלו בהתקדמות בעבודת ה'.
התשובה לשאלה השנייה היא לענ"ד לא. יכול להיות שיהיה לאדם אחד יותר קשה להתקדם מאשר אדם אחר, אבל שהוא כלל לא יוכל להתקדם ולהשיג מדרגות רוחניות מסויימות, זה נראה לי שאין כזה דבר. אמנם הרמב"ם סובר לגבי נבואה שאכן יש כזה דבר, ולהגיע למדרגת משה רבינו אף אחד לא יוכל, אך משה רבינו הייתה לו מדרגה נבואית ניסית, ואותה מדרגה ניתנה לו במתנה משמים (לא שהוא לא עבד, אלא שהמדרגה שהשיג הייתה מעבר ליכולת האנושית, כך הרמב"ם ובעקרון כל הראשונים מסבירים), אך מלבד משה רבינו שהוא דמות יוצאת דופן, עקרונית אין כזה דבר. אגב, הרב קוק סובר ע"פ מדרשים שהמשיח יהיה יותר גדול ממשה רבינו.
עכשיו, לגבי השאלה הראשונה, גם אם אומרים שיש השפעה של גנטיקה על האדם, זה לא אומר בכלל שזה העיקר (אני מדבר גם מבחינה אובייקטיבית). ברור שיש השפעה, אבל בכלל לא ברור שזה העיקר, ונראה לי דווקא שהעיקר הוא עבודת האדם, והגנטיקה תופסת מקום קטן. אבל בכל מקרה, גם המקום שהיא משפיעה לא משנה, כי זה לא ביכולת האדם לשנות, ולכן זה לא אמור להעסיק אותו.