עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך א' באלול תשפ"ד 15:57
ובדיוק השבוע יצא פרק מעולה בהסכת "התשובה", שם הוא מדבר ספציפית על השוואות של "מה יותר בריא".
בקצרה: זה לא פשוט כמו מתמטיקה. כמעט אף פעם אין תשובות נחרצות, כי מה שבריא לך לא בהכרח יהיה בריא לי, ומה שבריא למוח שלך לא בהכרח יהיה בריא ללב שלך וכן הלאה.
תשובות נחרצות יכולות להיות רק אם השאלה מאוד מאוד ספציפית, למשל "איפה יש יותר סוכר? 100 גרם שוקולד או כוס קוקה-קולה?"
זה כבר כן מתמטי ולכן קל לענות.
אבל אם השאלה היא "איפה יש יותר סוכר? שוקולד או קוקה-קולה?" אז אי אפשר לענות על זה, כי ממה שאני מכיר - פחות מצוי למשל לאכול טבלת שוקולד מלאה בבת אחת, אבל לשתות 500 מ"ל של קולה בארוחה אחת זה דווקא מאוד מצוי.
ואם השאלה הופכת להיות כללית יותר, כמו "מה יותר בריא", אז הבלגן חוגג עוד יותר: הרי "בריא" זה לא רק "למי יש פחות קלוריות". גבינה צהובה 28% תכיל הרבה יותר קלוריות מגבינה צהובה 5%, ולמרות זאת היא עדיין הרבה יותר בריאה בכמעט כל המובנים.
בעוד לשוקולד יש גם יתרונות בריאותיים משמעותיים, אני לא מכיר יתרון בריאותי כלשהו שיש לקוקה קולה (אולי מלבד הקפאין שבו שדווקא כן בריא במידה מסוימת).
בזמן שעיקר מה שלא בריא בשוקולד זה שהוא עמוס בפחמימות ושומנים (שאלה דברים טובים ובריאים והכרחיים, אך רק כשצורכים אותם במידה מוגבלת), מה שלא בריא בקוקה קולה חמור הרבה יותר - יש בו חומרים שהגוף שלנו לא זקוק להם כלל ואפילו הגרם הראשון שלהם לא תורם לנו דבר, במקרה הטוב.
האמירה לפיה קולה עדיפה מחלווה היא כבר ממש בגדר אבסורד: חלבה עמוסה בחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות (שזה מעולה לבריאות שלנו אבל כמובן במידה מוגבלת), ברזל, חלבון, סידן... לעומת כלום ושום דבר טוב שיש בקוקה קולה.
אמנם כמו שכתבתי בהתחלה - מאוד מאוד מורכב לענות על השאלה "מה יותר בריא" כי כמעט לכל מאכל יש יתרונות וחסרונות, ועדיין - דווקא בדוגמאות שאתה הבאת התשובה מאוד ברורה והיא בדיוק הפוכה ממה שכתבת. חלווה ושוקולד הם בחירה הרבה יותר טובה מאשר קוקה קולה.