את מחזירה אותי שנים אחורה.
התחושה הזו כל כך כואבת
שאני ממש מחבקת אותך
התחושה שאת לא 100% רצויה
וזה כבר לא ברור מאליו שההורים זה משהו שפשוט אפשר להניח עליו את הראש ולנוח קצת
זו תחושה קשה
אבל היא קשה שבעתיים עם התפאורה של החברה
שנים שנים שנים שהיינו עושים את כל החגים בבית כל השבתות, גם אחרי לידות. הכל עם עצמנו . ומסביבי כולן היו מתארחות.
לפעמים זה היה פשוט צובט את הלב ברמות שיחות כאלו של: אנחנו לא יודעים מה לבחור ... ההורים שלו או שלי. .. וכו... צרות של עשירים חחח
אני לא אשכח שפעם אחת אחת החברות ממש לחצה עליי שאסביר לה למה אני לא הולכת להורים לחג. זה הרגיש לי כמו פנינה שהציקה לחנה. פשוט דחקה בי ודחקה.
והאמת?
לא ידעתי מה לענות לה.
כל הסיפור הזה לא היה מסודר לי בראש כמו שהוא ברור לי היום. לא ידעתי לומר המשפחה של ההורים מתפרקת. לא ידעתי לומר המשפחה של בעלי כבר מפורקת. לא ידעתי לומר אף אחד לא הזמין אותנו. לא הצלחתי להעלות על השפתיים את המציאות:
אין לנו לאן ללכת.
ואז היא שלפה את משפט המחץ:
"את יודעת? צריך גם לכבד הורים. תסעו אליהם לחג זה לא יפה."
ואני שתקתי. והנהנתי. ובלעתי את הרוק.
אבל היא הצליחה לעזור לי לפגוש את הכאב ממש חשוף.
מה שאולי לפני כן הצלחתי לשים בצד ולשכוח.
ולמה אני מספרת את כל זה?
קודם על בשביל להגיד לך:
1. אני מבינה אותך
זה לא קל נקודה
מי שלא היה שם לא יבין
2. לגיטימי לרצות לנוח. לגיטימי לרצות להישען לאחור. הכי טבעי בעולם לצפות לאיזו משענת להינחם בה במירוץ החיים.
3. כמה קטנים צפופים בשגרת חיים של ימינו זו עבודה מאוד מאוד קשה ותובענית. זה מעייף מאוד.
4. ובכוונה כתבתי בסדר הזה. כי אני חושבת אין מקום לסעיף הזה לפני הסעיפים הקודמים. ועכשיו זה טיפה יותר קשה. אז אני מקווה שתקראי את זה בהרבה אהבה וחמלה עצמית:
זה הזמן לשנות גישה.
לקחת אחריות על החיים.
ה' זימן לך בעל בית ילדים.
זה לא ברור מאליו. זו ברכה.
ואז מגיע הסעיף הבא:
5. ההורים שלך לא חייבים לך כלום.
ככה פשוט. כלום. ממש כלום.
למעשה את חייבת להם.
הכל.
זה ממש קשוח. זו אחת המצוות הכי קשות שיש.
כיבוד הורים זו מצווה שאין לה (כמעט) גבול.
היא כל כל לא שיוויונית שאין לתאר.
אין לתאר.
את חייבת להם הכל.
הם לא חייבים לך כלום.
אין שום קשר כזה. רק בין הורים לילדים.
הכיוון הוא חד סיטרי. נקודה.
אבל מפה מגיעה גם בנחמה:
6. ככל שתצליחי לשנות בתוכך את הגישה שההורים הם מקום להישען אליהם- לעבר ההורים הם המקום שאני עושה *עבורם* ככה ירווח לך.
זה יבנה בך חוסן פנימי.
את לא תהיי נזקקת ולא תלויה.
את תעמדי בנקודת כח.
כח של מצווה שאין לה שיעור.
מצווה עצומה ויסודית כל כך.
מצווה שגם הילדים שלך יגדלו לראות איך אתם מכבדים את ההורים וילמדו מכם. זה רווח כפול גם לדור הבא.
7. כך בשלב מסוים אנחנו הפכנו את הגלגל. ואירחנו את ההורים כמעט כל שבת וכל חג. משני הצדדים. זה היה אינטנסיבי ולפעמים היינו צריכים להגביל כדי לשמור על עצמנו. אבל אלו היו שנים רבות של ערך ושל עוצמה ומשמעות.
8. המצווה הזו זמנה מוגבל. אחרי כמה עשורים, אולי 2 היא הולכת ומצטמצמת. אני יכולה לומר שאצלי היא כבר במינון הרבה הרבה פחות אינטנסיבי מבעבר. בזמנים קשים הייתי אומרת לעצמי: אולי זו השבת האחרונה לכי תדעי. וכל הזמן לזכור שזה לא לנצח זה זמני. זו זכות מוגבלת בזמן.
9. לאט לאט. קודם כל הסעיפים הראשונים.
הרבה חמלה עצמית.
תקבלי את עצמך בקצב שלך.
תחבקי את עצמך בכל השלבים.
היי לך אם רחומה.
עשי לעצמך את האם שאת צריכה.
בתוכך פנימה.
10. תתפללי על זה. ה' איתך ממש.
"כי אבי ואימי עזבוני וה' יאספני"
ממש מהמזמור של ימים אלו.