מרגישה לאחרונה מחסור עצום במשמעות בחיים.
ריקנות ושממון.
אז איך כן אפשר למלא את החלל?
מרגישה לאחרונה מחסור עצום במשמעות בחיים.
ריקנות ושממון.
אז איך כן אפשר למלא את החלל?
לאותו יום, "חדשים לבקרים רבה אמונתך". כל בוקר חיים כששוכחים קצת ממה שהיה, לומדים משהו חדש, משהו אחר מעסיק אותנו. גם התאים שלנו מתחדשים כל־הזמן, לא כולם באותו קצב כמובן, אבל אפשר לומר שבעוד 20 שנה חלק גדול ממי שאנחנו עכשיו, ברמה הפיזית (תאים וחומרים בגוף), לא יהיה קיים בכלל.
השפת אמת על פרשת תולדות מדבר על זה שאחרי כל תיקון נעשה הסתר חדש, ואילולי הסתרת הדרך, לא היו מוצאים את הדרכים החדשות. הרעיון הוא שבכל־פעם צריך למצוא משמעות חדשה ועניין חדש ולפעמים כיוונים ישנים "נסתמים" לחלוטין ואין ממש דרך לשוּב אליהם, לכן צריך לחפש כיוון אחר. לפעמים על־ידי שמוצאים את המשמעות החדשה, גם דברים ישנים מקבלים אור חדש ו"קמים לתחייה". האמרי אמת אומר שכשמגיעים לשער החמישים, חוזרים להתחלה.
לכן אני מציע שתנסי לעשות משהו אחר לגמרי. לקרוא ספרים בסגנון אחר לגמרי ממה שאת רגילה אליו, אם את אוהבת ספרים, וכן הלאה.
מה שכן, אני לא בעד "משמעות קיטש" כמו "תעשה דברים שיגרמו לך להרגיש טוב" "תסיח את הדעת" "תחיה את הרגע", אלה פילוסופיות גרועות שמשתיקות את הקול הפנימי העמוק של הנשמה, שרוצה משהו גדול ואמיתי.
בתחילת הדרך "החוצה".
הרבה לא יודעים את זה, אבל יש מין תחושה רווחת בקרב דתיים שיוצאים בשאלה עושים את זה מטעמי נוחות ויצרים. זה לא ממש נכון. הם לא יודעים שהיוצאים בשאלה הרבה חווים רגעים קשים של איבוד משמעות, איבוד במלוא מובן המילה. כאילו נלקחו מהם התמימות והחממה האמונית וזה גורם להרבה מאוד כאב בקרב יוצאים בשאלה.
אני יודע שבתחילת הדרך הסופית שלי החוצה הרגשתי בדיוק את הריקנות וחוסר המשמעות הזאת. זה לקח לי בערך שנה לצאת מזה. וכשאני אומר שלקח לי שנה זה לא שעשיתי משהו ספציפי. זה פשוט שהבנתי עם הזמן שגם אם אין באמת משמעות לחיים זה לא בהכרח דבר רע. קשה מאוד מאוד מאוד לצאת מהקונספציה שהחיים הם חסרי משמעות. זה לא דבר נוח ונעים להתמודד איתו. אבל אני באופן אישי פשוט חי את החיים מכוח החיות הביולוגית הטבעית ומכוח האינרציה. זה נשמע קצת מדכא אבל זה לא ככה. אני חי בסדר גמור עם הידיעה שלחיים אין משמעות. אפילו טוב לי יותר ככה.
מצרף סרטון קצרצר שלקוח אמנם מסתם סדרה נטפליקסית כל שהיא אבל זה articulate בעיני את מהנשאני מתכוון.
אוף 
תודה
שבעיני אולי יקלו במקצת.
1. התחושות האלה עוברות. את לומדת לחיות טוב למרות התחושות האלה.
2. היות ואת רק בתחילת הדרך אל תמהרי לחרוץ את דינך. את עשויה למצוא את עצמך "חוזרת" חזרה. כאחד שכבר לא מאמין באלהים אני עדיין יכול לומר לך שאין שום דבר לא רציונלי בלהאמין באלהים. יש רציונל בלהאמין בו. זה לא עניין מופרך בכלל.
איך בכלל מגדירים איפה הדרך הזו מתחילה ונגמרת?
יודעת שזה רציונלי להאמין.
אני לא שם. לא אוחזת בסיבה א ב ג למה הוא לא אמין.
פשוט לא מאמינה. אין לי משמעות במעשים. אין משמעות בלב. אין תפילה. אין אמונה בכלום.
הייתי מתה להרחיב יותר אבל מרגיש לי שזה קצת לא המקום. אבל לא באמת מכירה פה.
תודה על התגובות. הן ממש משמעותיות לי
תקראי גם לי...
לדעתי, הפורום פה עשיר באנשים חכמים, ובכל מקרה הוא אנונימי.
מה יש לך להפסיד?
גם לי היו את התחושות האלה תקופות מסויימות וזה ממש לא קשור לירידה מהדרך.
זה יכול להיות מליון ואחת סיבות אחרות.
להיות חלק מחבורה עם מטרה ועניין מסויים משמעותי.
להבין מה הדברים שחשובים לי ומה המטרות שלי ואיך אני מתקדמת אליהם בעשיה היומיומית.
להבין את האחריות והמשמעות שלי בנקודה שאני נמצאת בה עכשיו.
העמותה והמלכ"ר שבחרת קשור לתיקון שבאת לעשות בעולם הזה.
היי את השינוי שאת רוצה לחולל בעולם.
אבל אני ישמח להתעכב על הנקודה שנאמרה כאן - שאין משמעות. אקראיות.
אני לא יודע מה המשמעות לעולם, אבל אם אני יתבונן בצורה מדעית, יש הרבה תופעות בעולם: כל הבריאה שמסביבי, עצים, מערות, הרים, ימים, שמים, שמש, קופים ושאר בעלי חיים ועוד, והאדם עצמו, על התפקידים הגאונים של כל איבר ואיבר ואיך הוא עובד ביחד בתיאום מושלם. מי שלמד טיפה ביולגיה רואה יצירה מדהימה, ולומר שכל זה נוצר באקראיות?
אני באמת לא מבין. אם יש לך הסבר - אשמח לשמוע.
אני חושב הרבה על מה אני עושה פה ומה התפקיד שלי, ואפילו מרגיש מיותר, אבל לעזוב את הדת, לא נראה לי כמו פתרון חכם לעייפות מהחיים.
אני לא חושבת שהכל פה רנדומלי.
אני פשוט לא חושבת על זה.
זה לא מעסיק אותי. זה סתמי לי. חסר משמעות.
מצליח לרדת לסוף דעתי?
א. מה שהתכוונתי לומר זה שבחיפושיי אחר האמת (מתוך הנחה ששם אמצא משמעות ומתוך העסק שישנה כזאת) שללתי את הרעיון שאין אלוהים ולכן הפתרון הפשוט לכאורה של לצאת בשאלה ולהנות מהחיים כי חיים רק פעם אחת. אני אובד עצות ו@די שרוט אמר שהוא מאמין באקראיות. קיוויתי לקבל ממנו הסבר. לא הצלחתי למצוא משמעות בעולם החילוני, ואני מחפש בעולם הדתי.
ב. אני מנסה להבין, את כבר לא מחפשת אחר משמעות בעולם הדתי? התייאשת ממנו?
לא מחפשת משמעות דתית.
מחפשת משמעות כללית. סיבה לחיות, לקום בבוקר.
משהו למלא בו את החלל שנוצר במקום דברים לא בריאים אחרים שעושים את זה מעולה.
למה לקום בבוקר. אין לי תשובה לחידה. האם ניסית להתנדב במשהו או שאת אמא?
קיצור, מישהו לחיות בשבילו?
לא ניסיתי כ"כ, מעניין אותי אם ניסית ולא עבד לך...
עובדת משרה מלאה. ובכללי עמוסה.
ברור שחיה בשביל הילדים. אבל זה לא מספיק.
רוצה סיבה לחיות שקשורה ושייכת אל מי שאני.
אני יכול סתם לזרוק לך רעיונות לדברים שאני אוהב ושעשויים למלא אותך במשמעות, אבל מכיוון שאני לא מכיר אותך סביר להניח שהם יהיו בלתי רלוונטיים.
אם יש מישהו שמכיר אותך ויודע מה את אוהבת, ואת מרגישה בנוח לדבר איתו, נראה לי שכדאי לך לשאול אותו מה הוא מציע, הוא בטח יוכל לתת כיוון משמעותי יותר מאיתנו.
אני מניח שאם בחרת להעלות פה את הנושא פחות נוח לך לדבר על זה עם אנשים קרובים אלייך, אבל יש פה אנשים נפלאים בפורום שישמחו להכיר אותך ולעזור.
חנוכה שמח!
אני חושב,שיש מצב שחסר לך משהו מוחשי להיאחז בו.
לצורך הדוגמא בואי ניקח חיסכון כספי.
כשאדם מתחיל לחסוך כסף בשביל משהו גדול שהוא רוצה כמו טיול ארוך בחול או לקנות דירה, כל שקל שהוא חוסך מתמרץ אותו להמשיך לחסוך. חוסך וחוסך וחוסך ובכל שבוע שהוא נכנס לחשבון הבנק הוא רואה שהכסף הולך וגדל בצורה מוחשית. היום יש לו 1000 שקלים. שבוע אחרי 2000 שקלים. שבוע אחרי 4000 שקלים. ההתחלה נראת לו מתישה וחסרת תוחלת אבל פתאום אחרי שנה הוא רואה שהצטברו אצלו 100,000 שקלים. למען זה בדיוק הוא חסך. הוא ידע בכל שבוע שהוא מתקרב ל 100,000 שקלים יותר ויותר.
אולי החוסר באמונה אצלך זה שאת לא יכולה להכנס כל שבוע למאזניים שלך אצל אלהים ולראות בצורה מוחשית מה מצב "היתרה" שלך אחרי שהפקדת בצד ימין מצוות מקווה או שמירת שבת או לשמוע קול שופר.
עבר עריכה על ידי רוצה להיותילד🙃 בתאריך כ"ז בכסלו תשפ"ה 21:16
עבר עריכה על ידי רוצה להיותילד🙃 בתאריך כ"ז בכסלו תשפ"ה 21:16
אבל אני חושב על התשובות הפשוטות, אולי יש בהם אמת?
1 - להגשים חלום. לעשות איזה דבר שממש בא לך. וישמח אותך קצת.
הסביבה הרבה פעמים ממש מורידה. להתגבר על זה, ולחיות, כי הרבה מהחלומות שלנו קשורים בפחדים שבמקרה הכי גרוע שלהם הוא לא כזה נורא.
מי אני שיאמר, הלוואי ויהיה לי גם את האומץ להתנגד לסביבה.
2 - להכיר חבר/ה חדשה. מציאות מעניינת חדשה. אולי דווקא איזה אדם מבוגר עם חוכמת חיים וניסיון. לאמץ איזה סבתא..
מקווה שתשימי לב לעריכה.
הפורום הוא יותר לויכוחים ודיונים תיאולגים, לעצות וכאלה.
לא יודע אם יש פה למישהו את היכולת לתת לך את המענה המדוייק, ומקווה שלא ייאשנו יותר,אבל אני חושב עלייך, אני מזדהה עם הבעיה, ולא מסוגל שלא...
בכל אופן, גם אם את לא מאמינה בזה - מתפלל עלייך שתרגישי שטוב לך🙏
לא לחשוב בעצמך, אלא לשאול את עצמך. לשאול עם הראש, בנחת ומתוך פניות, ואז הלב יענה וכנראה יתפתח דו שיח.
זה בתור התחלה.
עצם זה שיש רצון למצוא משמעות זה טוב וחשוב.
תנסי גם לנכוח בהרגשה של הרצון. וגם לשאול את עצמך למה את רוצה.
זה מצב לא קל, וככל שהרצון נכבה יותר יהיה אח"כ מסובך הרבה יותר להחזיר אותו. אז חשוב לשמור על מה שיש.
זה בתחום העמוק יותר. חשוב גם לעשות דברים פיזיים ורגשיים שנותנים שמחה ואנרגיה כדי שיהיה כח לתהליך.
הזוגיות גם אמורה לתת תחושת משמעות, אז זו גם נקודה שצריך לעבוד איתה.
בעז"ה שתצליחי להגיע למשמעות ושמחה
הזכרתי שם את השאלה אם השאלה היא רגשית או שכלית,
קרי האם מדובר בשאלות ללא תשובה או בתחושה שלא תלויה בתשובות.
כמו שאמרתי שם, כשהייתי במצב הזה (או מצב כזה) אז קודם כל בחרתי בסטטוס קוו.
הבנתי שהסערה יכולה להוביל להחלטות אימפולסיביות שיתבררו מאוחר כשגויות אבל יהיה קשה לגלגל לאחור.
זה היה שלב א' שלי, וזו הייתה החלטה מאוד חכמה. רק כשהתחושות התייצבו יכולתי לגשת לזה.
בסופו של דבר, אחרי שלמדתי את המצוי הראשון של הרב מיכי אברהם, וקראתי ושמעתי ממנו עוד, יחד עם עוד מקור וחצי
אז קרו לי שני דברים:
הראשון - הבנתי שיש שאלות לא נכונות, והבנתי שיש שאלות שיש עליהן תשובות, ושיש שאלות שאין להן תשובות.
בכל מקרה, העולם הרוחני שלי התבגר (בעיניי) ובמקום להיות שרירותי הוא נהיה מבוסס. הרמה הפילוסופית הצליחה
לעשות רפלקציה לתחומים נוספים בעולמות התורניים, והקלו עלי. אני יודע לגשת אחרת לדברים היום.
השני - הבנתי שאין לי את החוויה הרגשית שיש להרבה אנשים דתיים. במיוחד הבנתי שאין קשר בין החוויה הרגשית
לבין הנכונות או היעדרה של האמונה. אפשר להיות מאמין יבש, ואפשר להיות אתאיסט מלא רגש. זה פתר לי דיסוננס חזק.
מותר לי לסולד מאנשים שמתפללים בפרצוף צדיק ומתנענע ונראים כמו שחקנים, ועדיין להיות יהודי נאמן.
גם אם אני לא מוצא משמעות מבחינה רגשית, מספיקה לי הידיעה שזה שם. האמת לא זקוקה לרגשות שלי.
אבל אצלי זה לא עובד כך.
האמת כן זקוקה לרגש.
צריכה לחיות בתחושה שפועלת נכון.
בתחושה של מילוי, לא ריקון.
לא עשיה רק לשם לעשות. לראות את המעבר.
אני לא בא לשלול את הרגש, אבל הוא לא נימוק עבור האמת. האמת לא תלויה ברגש, היא מתקיימת בלעדיו, לפניו, ואחריו.
אני באופן אישי מצליח לנהל את חיי הרוחניים גם בלי לחוש תחושות דתיות עמוקות, אבל וודאי שיש אנשים שזקוקים לזה. לא באתי לשלול אלא לתאר, ויש מי שיתחבר לזה.
אגב, תחושה של לפעול נכון זה לא דווקא רגש. זה איזה מצב תודעתי או הכרתי, וזה דבר אחר.
כדי לחוש שאני פועל נכון, למדתי וביססתי את העוםם הרוחני שלי. כדי להרגיש רגש דתי, ניסיתי ללכת להרקדה בפורים. זה הבדל.
והעניין הוא שאצלי זה בלתי ניתן להפרדה.
הרגש אצלי קשור ומשתלט על הכל.
אם זה לא נכון לי בלב, זה לא יהיה נכון בשום סיטואציה אחרת.
קח למשל מוזיקה. יש יוצרים עם שירים רצוניים שאוהבת כבר שנים. אבל היום לא מסוגלת לשמוע.
מרגישה שעושה שקר בנפשי.
אני לא שם.
לא מסוגלת אפילו לבטא את מילים שמביעות אמונה. ואם אני עושה את זה, אני מלאת סלידה מעצמי.
וכנראה שאנחנו אנשים שונים ביסוד,
כי אני לא רואה איך אני הולכת לבית הכנסת ושמחה בשמחת תורה כשאני לא יודעת אם אני מאמינה במשהו שכתוב שם בכלל.
אם עד היום האמונה שלך הייתה מבוססת על רגש, זה הגיוני שיגיע שלב שבו הרגש ישתנה וזה ישפיע על האמונה.
אם את חסירה את הרציונל למה זה הכי סביר שהתורה היא אמת ושנותן התורה קיים, אז כנראה הגעת לשלב שבו צריך להתחיל ללמוד.
וזה דבר טוב. קשה, אבל טוב.
רגילים לומר שאמונה היא מעל השכל, אבל אין סיבה לומר את זה. אפשר ללמוד ולהבין למה להאמין בדבר מסויים. אם יש ראיות טובות, נקבל. והאמת היא שיש ראיות טובות, וצריך ללמוד אותם.
אני באמת הייתי מציע לך ללכת לכיוון הזה של למידה. ועד אז, סטטוס קוו. זה יתן לך יציבות בתוך הסערה.
בין העולם העליון במידה מסויימת לבין הגוף והמוח. הוא לא גזירת גורל וצריך בעיקר להקשיב לו. לא חייבים לעשות את מה שהוא אומר.
אם את לא מאמינה כרגע וזה מה שאת מרגישה זה פשוט אומר שעוברת אצלך אנרגיה שצריכה יחס מסויים. וזה בסדר גמור.
אני חושב שזה מעיד על אופי מאוד אמיתי, של אמת בלתי־מתפשרת, ויש בזה משהו מאוד מאוד גדול.
ויכול להיות מצב שנמצאים ב"חוסר סינכרון" עם הדת, לאדם יש הרבה מרכיבים, שכל, רגש, גוף, לא תמיד כל ה"אנטנות" מכוונות 100% לאותו תדר, במיוחד בתוך חיי משפחה כאימא, לא יודע אני מסתכל על עצמי כאדם יחסית רוחני, אבל אני יודע שאם הייתי צריך להיות אימא, החיים הדתיים שלי היו הרבה יותר יבשים, כי המוח והגוף שלי לא היו יכולים להכיל את הכל ביחד. יש אולי אנשים שיכולים לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, אבל לא כולם, ואולי זה שלב בחיים שפשוט צריך להתמקד בעשייה היום־יומית הטכנית, עד שיגיעו ימים עם יותר יישוב הדעת ופניות לכל העניין הזה.
ומצד שני, "שמא לא תיפנה", אם הייתי צריך לחכות לחיבור אמיתי לכל מה שאני עושה, נראה לי לא הייתי יוצא בחיים מהמיטה...
אני חושב שה"משבר" הזה הוא תקופה טובה לבירור, להציף את כל הדברים שמטרידים אותך, בהתחלה אולי קשה לתת לזה שם יותר מאשר תחושה כללית עמומה כמו "אני לא שם", עם מספיק נבירה לדעתי אפשר לעמוד על דברים מרכזיים שמציקים (בעיות עם ההשקפה היהודית, בעיות עם הוכחת אמיתות היהדות, קושי פיזי לקיים מצוות, חוסר חיבור לקהילה, יכול להיות בעיות כלליות כמו דיסתימיה וכן הלאה)
ולבדוק אותם לאט־לאט, זה יכול להיות תהליך מאוד ארוך, לפעמים לוקח הרבה זמן לסדר את הראש, צריך להתייחס אל עצמנו בהבנה ובחמלה ולא לדחוק תהליכים או לעשות ממש בכח כי זה מביא לתוצאה הפוכה
משפחה? ילדים? עבודה?
עובדת ואז ילדים.
ואז קצת תחביבים.
טוב לך בבית?
שווה לעשות קצת יותר מחקר אישי על מה מפעיל אותך ומה קורה אצלך כש"משעמם" מדי כלומר כשהכל טוב או טוב מדי. יש לי את התשובות שלי לדברים האלה אבל הם שלי ולא בהכרח מייצגים אותך.
אז קודם כל זאת שאלה שאני שואל את עצמי כל יום כל היום, וזאת באמת שאלה קשה מאוד.
הרגשתי הרבה את ההרגשה הזאת ועדיין אני מרגיש אותה לפעמים...
תכל'ס גיליתי שכשאני עושה דברים ומעסיק את עצמי בפעילות שנותנת לי משמעות אני מרגיש את המילוי הזה שחסר לי.
כשאני אומר פעילות שנותנת לי משמעות אני לא מתכוון, פעילות שהעולם קורה לה משמעותית, אלא פעילות שנותנת לי משמעות שממלאת אותי. לדוגמא אם אני מרגיש שממלא אותי לשבת ולנגן בגיטרה, אני לא משנה את העולם בחצי שעה הזאת שניגנתי וזה גם לא היה משמעותי לאף אחד שניגנתי עכשיו "הלב שלי" של ישי ריבו או "יש בך הכל" של עקיבא או כל שיר אחר. אף אחד גם לא שמע אותי מנגן ניגנתי לעצמי ועצמי היה שם, וזאת בדיוק הנקודה זה לא משנה מה הפעולה שאני עושה העיקר להביא את עצמי להשתתף בפעולה הזאת. אם אני עושה הרבה פעילויות בעולם אני חי, קם בבוקר מתפלל, לומד קצת, אוכל שותה, הולך לעבודה\צבא\כל דבר אחר שאני עושה, אבל אני עושה את זה בלי עצמי, את עצמי השארתי במיטה בחדר. התוצאה של כל זה יהיה שאני ירגיש ריק וחסר משמעות כי העצמי שלי לא נמצא שם.
אני מציע לך לשבת עם עצמך חצי שעה ולנסות לחשוב באיזה פעילות שאת עושה את מוצאת את העצמי שלך, ברור שכנראה לא כל הזמן אני יהיה מחובר לגמרי לעצמי שלי, ויכולות להיות פעילויות ומשימות שממש אבל ממש לא מחוברות אליי כרגע ובכל זאת אני אעשה אותם כי צריך. אבל בואי ננסה להכניס את העצמי שלי בכל פעילות ננסה לאכול עם העצמי שלי, ללכת ברחוב בשלמות לב... זה לא דבר כל כך קשה להחליט שהלב שלי שלם עם זה שאני הולך כרגע ברחוב, אז במקום להתעצבן או לא להיות שם ברגעים הקטנים האלה ננסה להכניס את העצמיות והשלמות שלנו ברגעים האלה היבשים של החיים וזה יחייה אותם!
מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי למרות שיצא מפוזר נורא...
תאמיני בעצמך! בהצלחה ענקית!
ועטלף עיוור, אמסטרדם ועוד... אני ממש הרגשתי שהוא מבטא אותי במובן מסויים...
קיצור, לא שזה עוזר ממש אבל זה יכול להיות נחמד.
ממליץ ללמוד אורות התשובה פרק ג' (עם פרשנים אם יש לך כוח) בחלק השני של הפסקה (יש שם רק פסקה אחת. מהמילים: "וישנה עוד הרגשת תשובה..."). בכללי ממליץ על לימוד של הרב קוק, הספרים שלו מדהימים ומכוונים לדור שלנו.
חשבון נפש, להיזכר בדברים מהעבר ולהציף אותם. זה מחזיר אותך לנערות, לזמן שבו היית מליאת חיים ואושר.
לחדד לעצמך מה המטרה שלך ולנסות להגיע לשם כמה שיותר.
להקדיש זמן לעצמך: לתחביבים שלך, למשפחה. זה ייתן לך אנרגיה וכוח.
להיות במצב רוח טוב, לעורר את עצמך לשמחה. כשאת קמה בבוקר, לשים שיר מקפיץ ושמח ולרקוד. להיות בתודעה של שמחה וממילא גם השמחה הפנימית תיוולד.
להגיד לאנשים שאוהבים אותך שאת רוצה חיזוקים ולקבל פרגונים. זה עושה טוב על הלב ומוציא מהעצב. אם כותבים לך גם מילים טובות מפורטות יותר, זה יכול לחדד לך מי את, מה הייחודיות שלך, מה את מביאה לעולם (אצלנו נגיד דודה שלי בחנוכה עשתה שהשבת בסימן להגדיל את האור, ולכל אחד הייתה חוברת והיה צריך לכתוב לכל מי שאתה יכול מילים טובות וכדו'....זה חזק).
לנסות לעשות לאחרים טוב. כשאת מביאה לילד שלך משהו, תביאי אותו עם חיוך יותר גדול. או לנסות לחפש לעשות עוד דברים משמעותיים. אפשר גם לחפש חברה שתוכלי לשתף אותה ולהתחזק ביחד (או קבוצת בנות).
לחפש, להמשיך לחפש. שהחלל הזה יתמלא בעז"ה ותהיי מליאה באור ומשמעות. ועצם הריקנות מראה על הרגישות הרוחנית שלך, ושהנשמה שלך מאותתת לך דברים ואת שומעת אותם.
אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולדהערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה
תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.
כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א
על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.
צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.
אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:
הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א
זו אמירה מאוד מוזרה.
לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.
שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים
(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)
אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?
התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.
או האריות בכסא שלמה.
גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות
(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)
וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍
תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?
מה עושה את ההבדל?
אה.. וחודש טוב! 😊
אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער
נעשה לו קוקיות, שיהיה בת
איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉
"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?"
"ראש עיר או ראשת עיר?"
כן ראשת זה חארטה..
מחבבת שגרה
היא לא חייבת להיות משעממת
בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה
שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי
לא שזכרתי את זה
אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום
יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי
)
שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!
חודש טוב!
לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.
כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.
1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?
2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?
3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?
ואגיד גם למה אני שואלת.
פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.
זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.
הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…
כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.
ואף לעתים נוגד.
ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.
ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.
אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.
הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך
אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות, ידידי.....רחמנות. באמת.
חבל.
לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.
חודש טוב לכולם!