ואני לא חושבת שהוא יכול לבוא כ"כ לידי ביטוי בזמן ביה"ס, יותר במשחקים חופשיים לאורך זמן.
אף פעם לא ניסיתי לפתוח את זה עם האמא ולא היא איתי, זה לא מקובל אצלנו בכלל לכן זה לא מעיד על שום דבר חוץ מעל גבולות אבל אולי יש מקרים קטנים שלא נורא לטשטש את הגבול בשביל לספר לאמא משהו שיכול לעזור לילדה על איך זה נראה מהצד.
אני לא חושבת שאצל חברות חדשות ישימו לב לנקודה שאני זיהיתי כי הם כבר בגיל שכל התנהגות יכולה להתפרש כבעיה חברתית באופן כללי, ולא לרדת לשורש העניין.
ובבית שלה לפחות ממה שהבת שלי סיפרה לי, זה לא בא לידי ביטוי וזה גם הגיוני כי בבית שלה היא מובילה את תחומי העניין אז הקונפליקט פחות מורגש.
יש לי דוגמה שממש רחוקה מהמציאות כדי להמחיש קצת יותר.
נניח יש ילד שנמנע מקריאה. בגיל קטן זה לא בא לידי ביטוי, ככל שהוא גדל יש יותר משחקים שצריך בהם לקרוא (נגיד)
עכשיו ההורים יודעים שיש אישיו עם הקריאה אבל לא חושבים שזה בעיה שמשליכה על המשחקים כי הם התרגלו שהילדה אוהבת לשחק משחקים אחרים.
אז חברות חדשות יודעות שאותה ילדה לא אוהבת לשחק נניח בינגו או כל משחק אחר שקשור לקריאה, אבל הם לא יודעות למה. אז זה מתפרש סתם כהתעקשות. (את זה אני יודעת ישירות מחברות אחרות גם)
נגיד פעם שיחקו אצלנו כמה ילדים ואז אחד מהם אמר את אף פעם לא מסכימה לשחק בינגו, פעם אחת מותר לנו לשחק גם את זה והרוב קובע.
אז במקרה הזה התערבתי לטובתה בלי להבליט, פשוט הצעתי להם משהו לאכול ואז כשהם רצו להמשיך לשחק ילד אחר הציע משחק אחר שלא בתחום הבעייתי וכולם זרמו עם זה.
עכשיו למה אני חושדת שדווקא הקריאה זה הקאצ'?
כי כשזה עוד התחיל ממש בקטנה, הצעתי (נניח נמשיך עם אותה דוגמה) שנשחק כולנו בינגו, אבל לא הבנות קוראות כל אחת בתורה, אלא שיחקנו שרק אני מקריאה ושתיהן משחקות.. (משהו כזה, קשה להסביר בדיוק כי הדוגמה לא לגמרי מדוייקת אבל נניח..)
בקיצור הילדה זרחה מאושר וממש צעקה מרוב שמחה מהנאה והריגוש מהמשחק. ברמה שזה העיר את בעלי משנצ, לכן אני זוכרת את זה טוב.
אז הבנתי שלא עניין של אוהבת בינגו או לא, אלא באמת יש לה הימנעות מהכישור הזה ספציפית. ואח"כ היו כמה פעמים כשהבת הגדולה שלי הצטרפה אליהם, אז אמרתי לה בגלל שהיא יותר גדולה זה לא כוחות והצעתי סידור אחר, שעל הדרך גם תפר את העיקוף של הבעיה המרכזית שאני חושדת בה שהיא הגורם הבעייתי.
וככה הילדה נהנתה לשחק אצלנו משחקים שכוללים גם קריאה.
אבל לא תמיד היה אפשר להתערב ועם הזמן הקונפליקט התפתח ואז הבת שלי בעצמה אמרה שזה משעמם לשחק רק סגנונות אחרים והיא כן אוהבת משחקי קריאה לכן העדיפה חברות אחרות.
ועם הזמן ראיתי את זה בעוד אופנים, וגם בפעילות הזאת שהילדה הפסיקה ללכת, שאלתי את הבת שלי למה, כי היו עוד דברים שקרו באותה תקופה ורציתי לדעת אם גם הבת שלי סובלת שם מאיזה משהו
ואז היא סיפרה לי שאותה חברה הפסיקה לבוא כי זה הילדות אמרו לה שזה לא פייר שתמיד שהיא נמצאת אי אפשר לשחק מהסגנון שהיא נמנעת ממנו וזה הוביל לכמה מריבות שגרמו לפרישה הסופית.
הקטע שכל ההימנעות הזאת היא בגלל משהו ספציפי ולא חייב לשפוך את התינוק עם המים,
כמו שאצלנו היא הייתה ממש ממש מאושרת לשחק עם הטוויסט שעשיתי בכללי המשחק.
וזה לא קשור לקריאה בכלל, אל תתפסו לזה, זו רק דוגמה כי אני לא רוצה לפרט על בעיות של ילדים אחרים בפורום.
זה משהו שאם ההורים יחשבו שמספיק חשוב לפתור אותו הם יטפלו בזה, יש איך.
אני לא בטוחה שההורים עושים את ההקשר:
לבת קשה עם x לכן נמנעת ממשחקים מסוג y לכן עם הזמן האינטרקציות החברתיות פוחתות.
אם ההורים לא עושים את ההקשר, אני יכולה להבין למה. נגיד הבת שלי הייתה אוהבת לשחק בבובות ולא אוהבת אופניים, לא היה עולה בדעתי לחפור למה לא אוהבת אופניים. לא אוהבת לא צריך. שתשחק בבובות. הייתי קונה הרבה בובות ושתהנה.
עכשיו נניח הפוך אותה ילדה נמנעת מאופניים, רק מהצד אני רואה שההימנעות מהאופניים גורמת לקונפליקט כי שאר הילדים מתעקשים לשחק אופניים, ונניח זיהיתי שההימנעות מהאופניים זה רק בגלל שהיא לא יודעת לשים רגליים על הפדלים, כי כשאני שמתי לה רגליים על הפדלים היא צרחה מאושר מנסיעה על האופניים, אז אולי כדאי ללמד אותה לשים רגליים על הפדלים וזהו ולא להשלים עם זה שאם היא לא רוצה היא לא חייבת. (היא באמת לא חייבת רק חבל כי החברות נוסעות באופניים והיא הולכת מסתגרת בבית וממשיכה לשחק בבובות לבד בבית כי החברות כבר לא שם במשחקי בובות)
אצלי בבית הקונפליקט בא לידי ביטוי כי הילדים מרגישים יותר ביטחון להגיד מה הם רוצים לשחק אז הבעיה החברתית יותר בולטת, אצלה בבית הילדים לא יגידו הרוב קובע נשחק במה שאת לא רוצה.. לכן אני לא בטוחה שהאמא מכירה את הנושא מהזווית שאני מכירה אותו.
(אחרי הפירוט הזה דווקא מתחדד שזה לא קשור אלי בשום צורה ולא להתערב)
אפשרות נוספת זה לשתף את בעלי במחשבות כי האבות בינהם בלי פילטרים
הוא פשוט יגיד לאבא: אתה יודע, אני חושב שבגלל x קורה y וזהו 😅
נניח בדוגמה האחרונה הוא פושט יגיד לו,
אתה יודע אני חושב שבגלל שהיא לא יודעת לשים רגליים על הפדלים אז היא לא אוהבת לרכב באופניים..
או בדוגמה הראשונה בגלל שהיא לא אוהבת לקרוא היא לא אוהבת בינגו.
עכשיו זה או נכון או לא נכון, או שיעשו עם זה משהו או לא יעשו עם זה משהו מה אכפת לי..
מצד שני זה הכי מתערב בעולם 🙈