זה נושא ממש חשוב לי אז רוצה רגע להקדיש לזה את הזמן, בעיקר כי מרגישה שיש לי כבר המון מה להגיד אחרי כל השנים האלה..
ב"ה בשנה הראשונה של התואר הכרתי את בעלי והתחתנו, באמצע השנה השניה ילדתי בן בכור ב"ה , ובתחילת השנה הרביעית ילדתי בן שני. עכשיו אני מתחילה שנה חמישית (ואחרונה) ב"ה עם שלושה גברברים שאספתי לעצמי לאורך השנים
להיות סטודנטית ואמא זה באמת מאד קשה.. זו משימה לא פשוטה..
בעיקר כי זה לא כ"כ מקובל. אולי בתארים אחרים כמו הוראה וכד',
אבל בתארים ארוכים זה לא נפוץ כ"כ א. כי בדר"כ לא מגיעות לשם נשים מהמגזר, אלא ממקומות אחרים, אנשים בגילאים אחרים והרוב בכלל לא נשואים ולא בעניין..
ואז את נתקלת בקושי משני הכיוונים. גם בתואר מרגישה זרה וקצת לבד בצרה שלך, וגם בבית/בסביבה אולי אנשים יפקחו עין על זה שבחרת במסלול הזה ואת במקביל גם מביאה ילדים..
לדוגמא אצלי, היה לי חשוב לעשות גם שנתיים שירות וגם מדרשה ואח"כ בחרתי בתואר הארוך הזה.. יש אנשים בסביבתי (לדוג' חמותי) שמרשים לעצמם להעביר ביקורת ולדעתם היה צריך לחסוך את השנתיים המיותרות של השנה שניה שירות ושל ההמדרשה ויאללה להתחיל תואר..
הרבה אנשים מכל הצדדים יסתכלו עלייך ויגידו או יחשבו שאת חסרת אחריות אבל זה לא נכון, אל תתייחסי לזה,
זה באמת כ"כ לא רלוונטי, מה שהכי חשוב זה הבית שאת ובעלך הקמתם והילדים המתוקים שאת יולדת והעשייה ששניכם יוצאים אליה החוצה *מתוך* הבית שלכם.
והכי חשוב זה היציבות של הזוגיות והאמת, שאני רוצה להגיד, שאולי את ההריונות והלידות צלחתי אבל תכלס האתגר האמיתי זה הזוגיות, כי יש כ"כ הרבה עומס ולחץ מכל הכיוונים ובאמת - תשקיעו בזוגיות שלכם!! ערב אחד בשבוע לפחות שזה נעול לשניכם, רק לשניכם. לדבר וללבן את החיים שלכם ואת החלומות שלכם כי באמת התואר הוא קשה והוא סוחט נפשית ופיזית.
הכי הכי חשוב - שהבעל יתמוך ויעזור. זה הבסיס להכל. אצלנו גם ברוב השנים בעלי אברך (באמצע היה בצבא, יומיות) וזה גם קשה, כי זה מצריך חשיבה יום יומית מה המשימה של הבית שלנו, הלימוד תורה שלו או התואר שלי? זה ג'ינגול רציני וחלק מהשיקולים זה גם הבנה שלפעמים שווה להשקיע בתואר כי לטווח הרחוק מקווים שזה יהיה השקעה גדולה בתורה.
טווב, אבל הפועל לגבי התואר וההריון -
א. תהיי בטוחה בעצמך שאת תצליחי!
ב. אני ממש ממליצה ללמוד את כל החוקים והזכויות שמגיעים לך. אני נעזרתי בעיקר באתר כל זכות
ובמסמכים שהאקדמיה שלי הוציאה ומוציאה לגבי סטודנטיות בהריון / לידה. סתם דוגמא.. גיליתי שהריונית מאחרי התאריך המשוער זה נקרא הריון בסיכון ורק על התקופה הזאת יש 30 אחוז חיסורים (בתואר שלי יש נוכחות חובה בכל הקורסים..). זה היה סופר משמעותי כי פשוט הרשיתי לעצמי בכלל לא להגיע ושלחתי לכל המרצים צילום וכיתבתי גם את הדקנאט (האישה שאחראית על כל הצרכים האישיים של הסטודנטים..)
ראיתי כ"כ הרבה סטודנטיות בהריון מסכנות שלא ידעו את הזכויות שלהן.. ופשוט חבל.. אגב, לחלק מהמקומות לימודים יש אינטרס לא לספר את כל הזכויות, זה סיפור נפרד.. עוד דוגמא - ידעת שיש לך אפשרות לבחור בין 'חופשת' לידה של 6 שבועות מיום הלידה לבין 30 אחוז חיסורים מכלל הסמסטר?
האם ידעת שלאמא בשנה הראשונה יש 10 אחוז נוספים בכל סמסטר של חיסורים לטובת טיפול בתינוק? (לדוג אם הוא חולה או טיפת חלב וכד)
זה מאוד חשוב ללמוד את כל הזכויות ולפעול לפיהן. זה חוקי מדינה וזה לא משהו שאת דורשת לעצמך אלא זה משהו שמגיע לך.
ג. חברות -
חברות לספסל הלימודים, זה הזמן לרכוש כאלה, גם אם הן שונות ממך, תמיד יש כאלה שאוהבות תינוקים או שאחותן בדיוק גם בהריון וזה ממש מרגש אותן.. זה קריטי בעיקר לתקופת הלידה - שיהיה מי שישלים לך באהבה ובכיף ותוכלי להיות רגושה שאמנם את מפסידה חומר אבל יש מי שזוכר אותך. תלוי תואר ואקדמיה אבל אפילו ליידע מרצים שקוראים שמות שילדת.. זה ממש משמעותי.
ד. בריאות -
הריון זה ריצה לטווח רחוק. תזכרי שאת צריכה לנוח ושאת מגדלת בתוכך עובר. את ערה בשעות לא נורמליות והחלום שלי הוא להגיע לאימהות רגועה (הריון ולידה) בלי הלחץ של הלימודים מסביב. כן אודה שבשנה האחרונה הלחץ של הלימודים שלי הידלדל אז אני כבר קצת נושמת אוויר פסגות אבל עדיין שואפת לחופש מוחלט.
אז תקפידי על תזונה בריאה, תורידי הילוך בכל העשייה הפיזית. לי עזר לשבת מול המחשב על כדור פיזיו - יציבה נכונה ונוחה להריונית. אגב חיסורים וזכויות, לקראת סופ סמסטר אל תהססי להשתמש בזה כדי שתהיה לך מנוחה. *אם קשה לך ללכת תלבשי נעלי ספורט*. זה מכוער וזה שינוי שאולי קשה לך לעשות אותו אבל זה סופר משמעותי, את נוסעת לקמפוס הלוך חזור, כנראה זה גם אולי קצת רחוק מדירה שלכם, ובנוסף מתפעלת בית מכניסה מכונות כביסה וכד'. אז אל תחשבי על איך את נראית ותעזרי לעצמך במה שאת יכולה. כל מיני רעינות למתכונים בריאים באינטרנט שאת יכולה להכין בכמויות גדולות עכשיו לפני תחילת סמסטר ושיהיה לך במקפיא ותוכלי פשוט לקחת ואת גם ניזונה מדברים בריאים..
ה. רצינות יוצרת הערכה-
את זה גיליתי לא בהריון אלא דווקא בסמסטר הראשון שהכנסתי את הבן שלי למעון ובעלי עשה יומיות וחזר בערב אז הייתי חייבת לטוס מהלימודים להוציא את הבן מהמעון. זה היה הסמסטר הראשון אחרי תחילת המלחמה אז ב"ה התנאים למילואים באו לטובתי, מה שגיליתי שם זה ככל שאני אהיה הסטודנטית הכי רצינית והכי משקיעה ככה ברוב המקרים המרצים קולטים את זה וכשאני בעת צרה הם עוזרים לי. לדוג' היו שני קורסים שממש לא זרמו לי וגבו ממני המון השקעה, היה יום אחד שהבן שלי היה ממש חולה ולא ידעתי מה לעשות.. אמרתי אין לי מה להפסיד.. הגעתי איתו ובתחילת הקורס תפסתי את המרצה וביקשתי סליחה והסברתי את המקרה.. שניהם סימנו לי נוכחות והיו ממש אמפתיים. כשאת סטודנטית נוכחת וזה בולט מתחילת סמסטר אז גם את תחסירי באמצע הסמסטר שיעור או שניים הרושם הראשוני נוצר. וכמובן אחרי חיסור להראות שחזרת לתפקוד..
ו. מיקום הלידה במהלך הסמסטר -
זה מאד חשוב להבין את המיקום של הלידה בתור הסמסטר: האם בתחילת סמסטר באמצע בסוך או בכלל בתקופת מבחנים? תביני את המשמעות של זה על החומר שתפסידי ועל הפער שתצטרכי להשלים אחרי הלידה.
ז. סעיף שהוא קריטי וקודם לסעיף ח.
בתפיסה שלי.. אני קודם כל אמא.. אמנם אני לומדת תואר קרייריסטי אבל באמת שאין לי שאיפה כזו.. עדיין לא יודעת איך ומה בדיוק תיראה התעסוקה שלי אחרי שאסיים אותו סוף סוף.. אבל באמת שהילדים הם העיקר בחיים שלי ולפני זה הזוגיות שלי עם בעלי.. אני לא דוגלת במימוש עצמי אלא בתעסוקה שנותנת אוויר לנפש ותחושת סיפוק מעבר לבית. מקום שבו אני יוצרת מה שאני אוהבת ועוזרת לאחרים על ידי היכולות שלי. *כשאני עם הילד אני רק איתו!* לא לנסות לג'נגל עם תינוק עם גזים ומחשב ממולך, זה פשוט לא עובד.. הילד מרגיש אותך את הלחץ שלך.. אגב אני ממליצה מאד על גישת היפנוברת'ינג ללידה היא לימדה אותי המון. ממליצה להשיג את הספר ולקרוא.. סופר קריטי גם לתקופה שאחרי הלידה ולחיים בכלל..
ח. אל תהיי עם מצפון אימהי כלפי הילד שלך..
הילד שלך נולד לך וזה מושגח. הוא בחר אותך כאמא, יחד עם העיסוק שלך והתואר שלך.
יהיו זמנים שתצטרכי לעזוב אותו ותעשי את זה בלב שלם ובשמחה, כי יהיו זמנים שאת גם כן תהיי איתו. אצלי זה פשוט מאוד. באמת כל זמן שאני יכולה אני אמא. לא מחפשת לברוח מהם.. היו תקופות יותר קשות אבל גם בהן - גם אם הייתי רק שעתיים ביום עם הילד (או שלוש שעות,) 4-6 בצהריים או 3.5-6.5 מהמעון עד שהולך לישון.. הייתי רק איתו. לא בטלפון ולא עם חברות.. רק איתו. וזה נתן לי תחושת סיפוק מאוד גדולה שאני מאה אחוז אמא.
ט. כל אחת וההריון שלה..
היו לי כבר חברות בתואר שילדו מקרים יותר מורכבים.. וזה גבה מהם מחירים בתואר. (ילד עם מום / נכות - לא היה אפשרי להמשיך את התואר כפי שהוא). אז אצלי ב"ה הילדים נולדו בריאים ורגועים בלי עין הרע. בחודשיים הראשונים הצלחתי להביא ללימודים ומנשא טוב נורא נורא עזר לי. להגיע מאובזרת. אח"כ זה יותר קשה. שוב, זה תלוי מתי בתואר ובסמסטר את יולדת. אצלי ב"ה הצלחתי להכניס אותם למסגרות קבועות את הגדול רק בגיל 7 חודשים (נולד בתחילת סמסטר ב) ואת הקטן יותר למטפלת לפי ימים כי הוא נולד בתקופה בתואר שכבר היו הרבה זומים.. מסגרת קבועה הכנסתי רק עכשיו בגיל 10 חודשים
י. הכי קשה לי זה שהעבודה הרצינית שלי על התואר (מטלות וכו) מתחילות אחרי שהם הולכים לישון.. זה באמת קשה לי וכאן בעלי עזר המון בתקופות שהילדים היו מתעוררים בלילה והוא היה איתם.. כי אני הייתי חייבת להשלים הספקים ומטלות.
כל סמסטר זימן משהו אחר, המשפחה שלנו הייתה אחרת, כל סמסטר זימן אתגרים אחרים וגם הזדמנויות אחרות.
עכשיו אני לקראת שנה ה' ופרוייקט גמר וממש מתרגשת מהמסע הזה..
ואו התעייפתי..
כמובן פתוח לדיונים ולתגובות..
אולי יהיה לי עוד תובנות בהמשך
*אה נזכרתי, לגבי אוכל - תמיד לפני תקופת מבחנים או תחילת סמסטר עמוס הייתי מזמינה הרבה אוכל קפוא כמו צ'יפס, שניצלים, פיצה, שניצל תירס. שיהיה לנו מה לאכול..