וידוי של עריק...מחפש אהבה

ישבתי אתמול, מאוחר בלילה, עם חבר.

שנינו עריקים (אני מאתמול.. מזל טוב!), שנינו עובדים ולומדים כמה שעות בערב.

סיפרתי לו שהציעו לי מסלול מיוחד לחרדים. משהו תקדימי שעוד לא היה.

לא רוצה להרחיב בפרטים, רק אומר שלכאורה אין שום מניע דתי לסרב לו. זה אפילו יותר טוב רוחנית מהעבודה שלי היום.

אמרתי לו: "יוסף, אתה בא?"

זה לקח כמה דקות, כמה שתיקות.

ואז זה השפריץ ממנו החוצה:

"לא רוצה ללכת למקום שלא אוהבים אותי שם",

"לא רוצה ללכת למקום שרוצים שאשתנה"

"מקום שיאהבו אותי רק אם אהיה כמו כולם".

פתאום הבנתי, המסלול שאני הולך להתגייס אליו, לא יתרום כלום לצבא. הוא סוג של מסלול מומצא כדי לגייס אותי בכל מחיר.

אתם פשוט מנסים לשנות אותי.

גלית דיסטל, במה זכית שיצאו מפיך המילים האלו: "רוצים שהחרדים יתגייסו? ... זה לא יבוא בקללות. זה לא יבוא בכפייה. ... זה יבוא כשנקשיב למצוקה שלהם. ... אפשר לפתור את זה. אפילו בקלות. אם רק נעצור רגע להקשיב להם"

"אני רוצה שתדעו אחיי החרדים, אתם לא לבד, ספינת הדגל של הימין מאחוריכם במאה אחוז ולא כנדבה ולא כתרומה אלא כי אתם סיירת המטכ"ל של הזהות היהודית במדינה הזו''.

היא תקפה בחריפות את הקואליציה: "מה שקורה עכשיו הוא בלתי נסבל. על לפיד אמרה: "מרכז בור ונבער שמי שעומד בראשו אין לו אפילו תעודת בגרות ושהיהודי הקדוש בעיניו הוא ישו, ובזכות שמאל קיצוני, לב המדינה הזו נדחק לשוליים".

היא הזהירה: "אתם יושבים כאן זחוחים ולא מבינים איזו רעידת אדמה תתרגש עליכם, אנחנו על סיפו של הר געש, אני כרגע עומדת על הלבה ומתריעה - לא יימשך יותר מצב שבו רוב יהודי ציוני יהיה מדוכא, לא יימשך! אנחנו מילימטר מלהבעיר את האדמה הזאת, אתם לא מבינים? כמה אפשר לדכא?''

"אני ממש לא אופטימית, אלא מודאגת מאוד מפני העתיד, כי ברור לי שגם אם החרדים יתגייסו זה לא ירגיע את הרוחות, כי תמיד ימשיכו להיות נגדם טענות: 'למה מפרידים בין גברים ונשים?' 'למה משקיעים כל כך הרבה כסף בהתאמת חטיבות לאורח חיים חרדי?' ועוד, אבל אני גם מאמינה בלב שלם שהקב"ה הוא זה שמנהל אותנו ורוצה שנגיע לימים טובים יותר. אז כן, עוד יהיה טוב, ועד שזה יקרה אני מבטיחה להמשיך לפעול"

"הדבר שפועם בי יותר מכל הוא לא תחושת הביטחון, אלא דווקא תחושת החופש. חופש כערך עליון חופש מקסימלי בכל תחום אפשרי. החופש שלי כיהודייה לבנות בית על אדמת אבותיי כי זוהי האדמה שלי ושל בני עמי. החופש של יזמים ישראלים צעירים חרוצים ומלאי מוטיבציה לבנות עסק משגשג מבלי לשאת את עולו של המגזר הציבורי ואני יודעת כמה עול זה מכביד, סחבתי אותו על כתפיי במשך שנים לא מעטות".

"החופש של בני האדם להיות בטוחים בכל מקום. החופש של נשים ערביות לזכות בלילה אחד שקט ונטול חרדה מבלי להתהפך במיטה ולתהות האם בנם יהיה קורבן לאלימות. החופש של נשים חרדיות לבחור במחיצה ציבורית כי זהו צו מצפונם וזוהי בחירתן החופשית הלגיטימית והמלאה. החופש של כל הורה לבחור את חינוך ילדיו על פי תפיסת עולמו גם כשמדובר בהורה חרדי".

"החופש הנפלא להתבטא ולהחליף רעיונות מבלי לחשוש מהענישה המצמררת ואכזרית של משטרת התקינות הפוליטית. החופש של הציבור לצרוך רעיונות ולגבש מחשבות מתוך היצע של תקשורת חופשית. כי שוק חופשי הוא מחשב חופשית. החופש של נבחרי הציבור שיושבים בכנסת הזאת לממש את רצון העם מבלי לחשוש מאיום השוט הבלתי נראה אך קיים תמידית של מערכת אכיפת החוק, שלא תמיד חקר האמת הוא נר לרגליה ולא תמיד רדיפת הצדק הוא המנוע שמניע אותה".

בתחילת דבריה סיפרה ח"כ דיסטל על הוריה שלא הורשו לגעת בירקות בשוק באיראן על מנת שלא "יטמאו" אותן ביהדותם, ובהמשך הדברים אמרה: "המערכת הפוליטית כמו שילבה הידיים מימין ומשמאל כדי ליצור אחדות, אלה שהאחדות הזאת איננה כוללת את אבי ואת אמי. הם נדרשים כעת אחר כבוד פשוט לזוז הצידה. הוריי אמנם אינם טמאים עוד, הם רק המחלה שבגללה קם לו גוש הריפוי, הם רק הפגם שבגללו קם לו גוש השינוי, הם רק אבן בנעל של ישראל הראשונה שבגללה קם לו גוש האיחוי. אבי ואימי ולמעלה משני מיליון בני אדם חרדים, דתיים, מזרחים ומסורתיים הפכו שקופים או נלעגים או מוחרמים או נרדפים והכל בשם איזו אחדות מזויפת שבאה להסתיר שיסוי עמוק מאוד ושנאה עמוקה ביותר".

בהצלחה בחופש שלך בכלא הצבאיאריק מהדרום

ובסנקציות הכלכליות האישיות.

גם סתם חיילים לא שואלים אותם מה הם רוצים להם אפילו לא מציעים מסלולים מותאמים לאורח חייהם.

יש לך לב גדולמחפש אהבה
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך י"ט בסיוון תשפ"ו 12:21
🖤🖤🖤🖤🖤אריק מהדרום
אני מוחה על העריכה של המנהלנקדימון

לא היה לה שום הצדקה. זה צנזור שראוי שלא היה בא לעולם. המנהל אמור לשמור על פאסון גם מול אלה שאינם במחנה שלו.

מסכימה לגמרי.נחלת
מסכימה עם מחפש אהבה. לחלוטין. רקנחלת

צריך להיזהר לפעמים מחופש מוגזם. ולנהייה אחרי מה שהעם אומר.

מבחינה בטחונית (אולי לא כל כך שייך אבל ממליצה לשמוע את ד"ר

מרדכי קידר בנושא "איך איראן קיבלה הסכם כל כך טוב?)

כמעט שבת שלום לכולם!

לא הבנתם. עד למטה הם דברי גלית דיסטלמחפש אהבה
לי אף אחד לא אמר "בוא תתגייס, אתה תשאר תתרןדי שרוט
אל תדאג. הצבא לא ישנה אותך. מכילים פה תתרנים".

אף אחד לא הכין אותי למפגש עם הלוף. וככה הצבא שינה אותי. יצאתי היפרוסמי. די שרוט נהייתי מאירועים שונים לחלוטין.

אולי הם מנסים לשנותoo

ואולי לא

זה לא באמת משנה

מה שמשנה זה מי אתה/ מה אתה רוצה/ בוחר לעשות עם החיים שלך

אם סביבה עלולה לשנות אותך

סימן שגם היום הסביבה מגדירה אותך/ מחליטה בשבילך

לא משנה איפה תהיה

אתה זה שאחראי לעצמך

אף אחד לא באמת משנה אותך

אלא אתה בוחר/ מאפשר את זה

זו תובנה חזקה גם בשבילנונקדימון
ניסחת יפה אז צילמתי מסך. תודה
תודה 🙂oo
אני מניח שאתה רוצה לשמוע את דעתינונקדימון

אז ככה:

א. אנחנו מתגייסים לצבא כי זה מה שנכון לעשות. זו מצווה. והארגון צריך חיילים במגוון סוגים ותחומים.

ב. זו הכללה פזיזה וחפוזה להסתכל על הצבא ולא על האנשים שמרכיבים אותו. יש אנשים שירצו שתשתנה ויש אנשים שלא. יש מקומות שיותר ויש מקומות שפחות. ככל שאתה יותר "נמוך" בהיררכיה שם אתה דווקא פוגש יחס אחר וטוב. אני יכול לומר שאצלי רוב מוחלט מקבל אותנו הדתיים באהבה אדירה, ויש אפילו כמה שקצת התקרבו (אפילו רק בדעות) בעקבות המפגש איתנו. בנוסף, בטירונות שלי (לא קרבי) הייתה לידי מחלקה של ביינישים מבוגרים, ומפקד המחלקה שלהם ביקש במיוחד לקבל מחלקה כזו כי הוא מרגיש שזה מפרה אותו.

כלומר, הרבה תלוי בך. לא רק להאשים ולהסתכל בעוינות על אחרים. תדאגו להצדיק את האהבה שאתם רוצים, ואם לא אהבה אז לפחות כבוד. תדאג להיות מי שמקדש שם שמיים בהתנהגות שלך (יש אצלנו אנשים שבמפורש אומרים שהם לא מקללים בשיחה איתי. לא כולם אך בהחלט יש. זה לא פלא?).

ג. אם אתה בא דרך מסלול מסודר אז יש לך גב חזק מאחוריך. ככה זה למשל בישיבות ההסדר ולכן המסלולים פורחים והבחורים יוצאים באותה רמה רוחנית כמו שנכנסו (ולפעמים אפילו יותר, עד כמה שזה נשמע מוזר לאוזן החרדית).

ד. בגלל שהמבט, בסופו של דבר, הוא לא רק שלך עליך אלא של התמונה הגדולה אזי אפילו מסלול שאולי הוא לא הכי תורם שבעולם (ואני בטוח שלא מדובר על משקי ממטרות) עדיין מועיל לטווח הארוך. אם הציבור החרדי, כמכלול, יצטרף לצרכי הצבא אזי ייפתחו מסלולים, אפשרויות ואפיקים נוספים וגם הצבא יהיה מוכרח להתאים את עצמו יותר לצרכים של האדם הדתי והחרדי. אבנים שחקו מים.

ה. לא מעט מההסתכלות על החרדים היא דבר שהם הביאו על עצמם. בעבר הם התגאו בזה, ועכשיו לצערם המחיר מתחיל להיפרע. לא מאוחר לתקן, וזה בהחלט אפשרי.

ו. לא נדבר על גלית דיסטל עצמה כי היא לא הענין, אבל גם עלינו בציונות הדתית יש כל הזמן טענות ויש כל הזמן מאבקים למרות שאנחנו מתגייסים הכי קרבי, עובדים ועמלים, לומדים ותורמים ומהווים חלק אינטגרלי מהציבור. אבל אנחנו לא עושים את זה כי "הם רוצים" אלא כי זה מה שנכון. ואנחנו מתאמצים לדאוג למה שאנחנו צריכים בתוך המסגרות השונות. ובסופו של דבר, השמאל הקיצוני הוא פחות מחמי מעם ישראל. הסיכויים שתיפול בחברה טובה הם דווקא גבוהים. כמובן תמיד יהיו בורים וטיפשים, ואפילו רשעים - אבל כמו שאמרתי, פעמים רבות אתה בעצם ההתנהגות שלך והיראת שמיים שלך תוכל לשנות את המבט. (וכן, לפעמים גם קצת ויכוחים ודיונים עם אחרים).

ז. השתדלתי מאוד לשמור על שפה ושיח אחר בתגובה הזו, ללא אמוציות. אני מקווה שזה ניכר. הפעמים הקודמות התדרדרו מהר וחבל. אני מצידי משתדל, אנא גם אתה (ואתם).

דיון פילוסופי נחמד שלא אמור להשפיע על הגיוס עצמןמרגול

צבא זה לא תכנית לפי בקשתך

והשיבוץ לצבא לרובנו פשוטי העם הוא לפי צרכי צבא

אפשר להתדיין על כמה התפקיד הספציפי משמעותי, או על היחס והאם מנסה לשנות או לא. וכמובן כדאי לעשות צעדים בשביל לשפר את המצב בצבא והיחס לחרדים, חיילים וכו.

אבל כל זה לא מוריד מהחובה החוקית (והמוסרית, לעניות דעתי) להתגייס ולקחת חלק.

מילא היית אומר את מה שאומר ושבגלל זה אתה מנסה לשנות שיבוץ

אבל להשתמט? להוציא עצמך מכלל ישראל? לעבור על החוק ולהגיד "מזל טוב" תוך שאתה יורק על ציבור המשרתים במעשיך?

לא ולא. שום לגיטימציה. 

אז גלית דיסטל היא הרב החדש שלך?הסטורי
אין לי מילים..מחפש אהבה

אני חייב להגיד לכם שאני נדהם כל פעם מחדש כמה הציבור הדתל"י רחוק כל כך בפנימיותו ממה שהוא מייצג בחוץ.

בתור ציבור, אתם הציבור הכי מכיל, מחבק ואוהב [חוץ מהחרדים]

אבל כשמפרקים את זה לחתיכות, באישי, אחד על אחד - לצערי פגשתי את ההפך.

אני יודע שאני קול קורא במדבר, אבל אני חושב שהתובנה הכי חזקה שלי משלושה חודשים פה בפורום, זה שהציבור שאליו אתה משתייך, אף פעם לא יעשה אותך יותר טוב (לפעמים אולי להפך, כי הסטיגמה החיובית שמודבקת לך בזכות הציבור שאליו אתה משתייך, מסתירה ממך את העבודה האישית שאתה צריך לעשות בנושא הזה בדיוק. אתה חושב שאתה מתוקן בו).

אישית, מה שעברתי בחיי הביא אותי להבנה חזקה שהאידיאל העליון של חיי הוא דיבורים של אמת. לתת לעצמי ולעולם מרחב בטוח להביא את עצמם כפי שהם באמת, בלי לפחד ולהסתיר.

להעריץ ולחבק ולאהוב את הנפש שלנו כפי שהיא, כי גם הכישלונות, העיוותים, השריטות, דווקא הם פותחים שביל עמוק אל הנפש. הם המראה הכי יפה של הנפש.

קצת כואב לי להבין את זה, אבל כנראה שאין קיצורי דרך. אי אפשר להתחבר לאידיאל הזה דרך ציבור מסוים. הכל זה בליבנו פנימה.

הנפש יקרה מאוד, וצריך להיזהר בה, ולשומרה מאוד מאוד...

משיח יבוא וייתן מקום ליוחאי שמסתובב בעולם בלי למצוא מקום... לכל היוחאיים האלו.

זהו, עכשיו סוגר את הלב, נועל אותו. עוטה שיריון עשוי מעור פיל, ונכנס לכוננות ספיגה... 

הגבת לי? אין לי מושג איך כל הדרשה הזאת רלוונטיתהסטורי
אני לא 'הציבור', אני בן אדם אחד. באופן אישי אני מכיל כל מיני אנשים שונים, מכל מיני ציבורים, שאני בקשר איתם בחיבה רבה, וזה לא סותר שיש ביקורת על התנהלות.

פעם שמעתי שבזוגיות - אם כל אחד לומד את ההדרכות שלו, תהיה זוגיות מדהימה, אבל אם כל אחד מבני הזוג, 'קורא את הספר' שפונה לשני - תהיה זוגיות קנטרנית ומזעזעת.

לגופם של דברים - אני חושב שהיא בהחלט צודקת בקריאה לציבור הרחב/לרשויות לנהוג אחרת. אבל לך, כשאתה שואל את עצמך האם להתגייס, השאלות שהיא מעלה לא רלוונטיות.

אם נכון (ומצווה!) להתגייס, צריך לעשות את זה גם אם לא אוהבים אותך. אם לא נכון, אז לא משנה כמה אוהבים.

כשאתה נכנס למגרש ביתי של מתגייסיםדי שרוט
וחלקם הם משתמשים שכולים ואתה מנופף להם בגאווה על עריקות מה ציפית שיקרה? שעוד פעם הציבור הדת"ל יוריד את הראש בריגשי נחיתות כמו שהיה 78 שנה? שמתוך אהבתם אליך הם ילטפו לך את האגו?

הנהי וההתבכיינות לא תרשים כאן אף אחד.

אני לא נדהמתoo

זה צפוי מאד

אין באמת ציבור שהוא 'טוב'

לכל חברה יש מעלות וחסרונות

ככל שאדם נותן ל'ציבור' או לחברה אליו הוא משתייך

להשפיע עליו יותר

הוא פחות הוא עצמו

ויותר בובה של החברה

והפסקה הזו נהדרת

'לתת לעצמי ולעולם מרחב בטוח להביא את עצמם כפי שהם באמת, בלי לפחד ולהסתיר.

להעריץ ולחבק ולאהוב את הנפש שלנו כפי שהיא, כי גם הכישלונות, העיוותים, השריטות, דווקא הם פותחים שביל עמוק אל הנפש. הם המראה הכי יפה של הנפש.'

ממש לא התגאתי..מחפש אהבה

הפוך, אני מכבד ומעריך מאוד אפילו שלא גדלתי על זה, ואני גם רוצה להיות חלק מזה ברמה כזו או אחרת.

נראה לי לא קראת לעומק את מה שכתבתי.

אני מדבר על האהבה לכל יהודי שהתמוססה תחת מגפי הגיוס.

על הקבלה של כולם, שנעלמה תחת דורסנות הגיוס.

ובעיקר על זה שכולנו, בתוך הלב, לא באמת חושבים שאפשר לפתור משהו בדורסנות, אבל בפועל זה הכלי המרכזי שאנחנו משתמשים איתו נגד החרדים.

רק תנסו להיכנס לראש של חרדי שעובר בימים האלו את מה שאתם עושים לו...

דורסנות הגיוס? "מה שאתם עושים לו"?מרגול

המשתמט עושה לעצמו

ודורס את סביבתו

בכנות, בהתחלה בעיקר כאב לי ברמה הרגשית-לאומית, על האדישות כלפי המאמץ שלנו, על זה שאתם מוציאים עצמכם מכלל ישראל, על זה שאתם לא זוכים לקחת חלק בהגנה על העם והארץ ובתקומת ישראל.

אתה יודע כמה זמן מנסים בדרכים נעימות וכמעט התנדבותיות מבחינת הפרט לעודד גיוס בחברה החרדית?

והאמת? מי שצריך להרים את הכפפה ולמצוא דרך שממש תתאים לאורח החיים החרדי לשרת בצבא זה החרדים! איך אין לכם רצון לשרת בצבא ולהגן? איך אתם לא באים ומתחננים שיתנו לכם להתגייס, ובמסלול מותאם?

לא, מבחינתכם אתם לא מתגייסים, ואם רוצים שתתגייסו אז אנחנו שאר העם הם שצריכים להתאמץ ולהציע פתרונות ולדחוף אליהם.

איפה אתם??

ושלא בדורסנות אפשר לפתור משהו?אריק מהדרום

או שהאסטרטגיה היא להמשיך לתת לפרזיטים ולמשתמטים לזרום?

מה בעצם הטענה? שלא מצאו לך תפקיד בצה"ל כמאלף אריות אסייתים לבקנים אז אתה חותם בלשכה?

ראשית, הציונות הדתית אינה מקשה אחת, כידוענקדימון

שנית, גם מי שיש בו אהבה והכלה הוא לא אוהב להיות פראייר, וגם אינו מחויב להסכים לכל מעשה ומחשבה של מושא ההכלה. החרדים הם חלק מהגוף של עם ישראל, אבל זה לא אומר שאם יש חולי אז מתעלמים ממנו. הרי בסופו של דבר מהי הטענה (שלנו) עליכם, שאתם מוציאים את עצמכם מן הכלל ולא מתחברים עם הכל; שאתם מסתגרים מאחורי החומה בלי להושיט יד; שאתם לא משתמשים בכוח שלכם כדי להועיל. האם מי ששונא מחפש לרחק או לקרב?

ואם יורשה להוסיף שיש משהו צורם בביקורת על "אהבה והכלה" מפיו של ציבור שעד היום ממשיך לבוז למזרוחניקים, לישיבות שלנו, לגדולי הרבנים שלנו, לספרים שנכתבים אצלנו, למסירות הנפש ההיסטורית שלנו להתלכלך גם עבור החרדים. האם הרב לנדו לא אמר שהבחורים שלנו מתים בקרבות בגלל שהצורה שלהם מעוותת? האם לא ביטלו את תואר הכבוד הרבני של הרב גורן בעקבות מחחוקת הלכתית? האם הפוליטיקאים החרדיים, "שלוחי דרבנן" של המועצות, לא משתלחים השכם והערב בציבור שלנו? האם תרצה שאצטט מפניניו של "הרב" גפני או שאחוס על כולנו ואימנע מכך?

מה עם העבודה האישית אצלכם? אתם זוכרים גם אותה או שאתם זוכרים רק את העבודה שלנו?  אני מניח שאתה לא מחפש להכאיב בכוונה, אבל זה קורה.

כל מילה בסלעפשוט אני..
צודקים..מחפש אהבה

מסכים עם כל מילה.

תודות..מחפש אהבה

תודה לנקדימון - שמת לי מראה לפנים, בזכותך הבנתי יל עצמי ועל מידותיי משהו שבחיים לא ידעתי שקיים בי.

תודה למרגול - על התובנות המאלפות.

תודה לדי שרוט על התוכחה המיישרת.

תודה לאריק שלא נפגע ממני.

וגם תודה למישהי אחת שפירגנה. 

אני מניח שאתה צינינקדימון
ובכל זאת דע לך שאני מאוד משתדל ללמוד מהשירשורפלצת הקודם שהסתיים בטעם מר מאוד.

אפילו התלבטתי אם לבקש מצ'אט ג'יפיטי שיעדן את התגובות שלי (ואני רציני). בסוף היה נראה לי שהפעם אני מצליח לשמור על טעם סביר. מקווה...

לא, זה דווקא לא היה ציני. בכלל לא.מחפש אהבה

לימדת אותי על עצמי משהו חשוב מאוד. ועל זה אני באמת מודה לך

נכנסת לבית של מישהורקאני

ירקת לו בפרצוף

ואז התבאסת עליו שהוא לא מכיל ומחבק אותך

אני באמת לא מבינה מה מטרת הפוסט הזה

זה נראה נטו רצון להתגרות

ננה בננה אני עריק ואתם לא

עם זה אני לא מסכיםמחפש אהבה

חוזר אחורה להודעה הראשונה.

לא רואה איפה ירקתי למישהו בפרצוף.

הפוך, הגעתי כקורבן, באתי לשתף ולקבל תמיכה.

אז נכון, מסכים עם המשפט השני שאני לא צריך להתבאס שלא מכילים ומחבקים אותי פה.

אבל להגיד 'ירקת לו בפרצוף' - צר לי אבל הלכת רחוק מידי.

את הדבר הכי חשוב לא אמרתימחפש אהבה

בסוף מה שעומד בבסיס של הכל זה משהו אחד:

יש הרבה חרדים שרוצים להתגייס ולתרום למדינה.

אבל מרגישים שבמערכת שרוצים לשלב אותם אליה אין מישהו משלהם שדאג להתאים את המערכת אליהם.

בשבילכם, הצבא עבר המון שינויים, והוקמו בו המון תשתיות בשביל שאתם תוכלו לשרת בו בלב שקט.

בשבילנו לא.

הצבא עוד לא מתאים לנו. גם המסגרות החרדיות.

לא יעזור כלום, לי יש גנים של חרדי. חרדים הרבה פחות מחוסנים ממכם.

חרדי ייפול בצבא כפי שהוא היום ודתי לאומי לא. נקודה.

במקום להתשלח בואו ננהל שיח פורהמחפש אהבה

מה אתם אומרים על הטענה האחרונה שכתבתי?

כבר עניתי על הטענה הזו בהודעתי הקודמתמרגול

אתם טוענים שהצבא לא מותאם לאורח החיים שלכם. סבבה מקבלת

אבל אתם מצפים שמי שיפעל בשביל לשנות ולהתאים זה אך ורק אנחנו, הציבור המשרת

אתם מאוד רוצים להתגייס, אבל במקום מותאם?

יאללה תילחמו על זה! תקימו ועדות שמטרתן ליצור פלטפורמה מותאמת בצבא. ועדות שיש בהן חרדים! שמכירים את הצרכים וכו.

אבל זה לא באמת קרה עד היום, נכון? לפחות לא בצורה רחבה ומשמעותית.

אז זה נשמע לי כמו רק עוד תירוץ.

הצבא לא התאים את עצמו לדתל סתם כך ולחרדים לא. זה קרה כי הדת"ל באו לצבא והציפו מהשטח ונלחמו על מקומם בצבא. הן על כך שיהיה להם מקום, והן על כך שיהיה להם מקום שמותאם לחיים דתיים.

והחרדים איפה?

נצח יהודה וחשמונאים זה מבורך, אבל זה קומץ. 

למה המסגרות החרדיות לא מתאימות?נקדימון
אם בצעירים עסקינן, אז יש את ישיבות ההסדר החרדיות שיש להן גב חזק למיטב ידיעתי.

אם במבוגרים עסקינן, הניחא לנצח יהודה אבל מה חסר בחשמונאים?

ואם בשאינם קרביים עסקינן אז באמת ייתכן והרכבת כבר יצאה מהתחנה בשלב זה, אם כי יש לי אישית רחוק משפחה שהלך דרך "קודקוד" ובפעם האחרונה שראיתי אותו הוא היה עדיין חרדי כמו שהיה לפני כן.

אכן יש תלונות שהן לא על הפרט אלא על הציבור ככלל, בעיקר על המנהיגים הרוחניים, המתחזים לרוחניים, ושאינם רוחניים בכלל. לא לכל סיפור פרטי של אדם חרדי יש פיתרון ברגע הנוכחי. זה נכון. מסיפור כזה הציפיה תהיה ביחס לדור הבא שלו...

להגידרקאני

אני עריק מזל טוב לי 

כשאנשים פה מוסרים נפש וחלקם איבדו קרובים

זו יריקה בפרצוף

ועוד להוציא את עצמך קורבן

מחילה אבל אתה קצת מנותק

מסכים. אני מנותק, אבל לא יורק בפרצוף.. ח"ומחפש אהבה
אשמח מכאן והלאה תגובות לעצם הנושאמחפש אהבה

מה אתם אומרים על התחושה של החרדי שהוא לא מחוסן, ולכן הצבא לא מתאים לו.

צעד קטן לאדם היחיד, צעד גדול לעם ישראל כולונקדימון
אם נתעלם רגע מהטרמפיסטים שבשבילם גיוס חרדים זה באמת רק עוד טקטיקה למטרותיהם הרעות,

מה שמבוקש מהציבור זה לא ייאוש אלא התחזקות. לא ויתור אלא תחילתו של לימוד. לא נסיגה אלא שימוש בכוח הציבורי כדי לדרוש את מה שהוא צריך.

המודעות צריכה לתסוס בציבור כדי שהתיקון יקרה. בסופו של דבר, במחילה על הניסוח, התורה קצת יצאה מאיפוס והתחושה הזו עצמה שאתה מתאר יכולה להיות מנוף לתיקון. לפעמים דברים צריכים "ותעל שוועתם" כדי שמלמעלה יגיע בחזרה הד לבקשה.

מובן שאתם לא מחוסניםאריק מהדרום

אבל היה לכם 78 שנה להתכונן לארוע הזה ואז פתאום הוא הגיע לפני שנתיים וחצי ואתם לא מוכנים.

אף אחד לא הכין את הציבור הדתל לצבא לפני 78 שנה, הרב שלמה גורן הרים את העניין הזה לבד על הכתפיים שלו.

ואני אגיד לך יותר מזה, יותר מסוכן מהצבא זו האקדמיה מבחינת התאמה לחרדים ובכל זאת חרדים נכנסים בהמוניהם לאקדמיה חלק בתוכניות מתואמות לציבור החרדי וחלק לא.

כאשר אתה רואה אשה טובעת בנהר אתה לא עוצם עיניים כחסיד שוטה, אתה מציל אותה או קורא לעזרה, אתם נקראים אל החזית, לתת כתף ולהחליף מילואימניקים עייפים ולקחת אחריות על עם ישראל, זה לא הזמן להתפלפל אם 4:45 מותר להתפלל שחרית או לא, פשוט תפסיקו לערוק.

רוצה לכתוב לך בצורה מסודרת, זה יקח לי עוד קצת זמןנגמרו לי השמות

עכשיו כותבת ומכיוון שלוקח זמן רציתי קודם כל להניח את זה ובהמשך לשלוח את התגובה המסודרת.

ומקווה שבסדר עבורך לקרוא תגובה ארוכה 🙏

עונה לך תשובה מאוד ארוכה, אבל גם מאוד מהלבנגמרו לי השמות

ראיתי את השרשור הזה בדף הראשי ולמרות שאני לא כותבת על הנושא הזה, הפעם הרגשתי צורך לכתוב.

זה באמת בא מהלב שלי, ובאמת ארוך, אז אנסה לחלק ל5 תשובות, שכל אחת מהן היא באמת חלק מהלב שלי.

1. תשובה שכותבת לך בתור האישה והאמא שאני, יום אחרי ה7/10:

משתפת באמת באופן הכי כנה וגלוי שיום לאחר ה7/10 פשוט התהלכתי ברחוב בפחד משתק. וכל פעם שראיתי גבר יהודי ברחוב - קצת הוקל לי. ממש הייתי אז בפחד הזה שמכל מקום יכול חלילה לבוא מחבל, כמו שהגיע אתמול ב7/10 לאחים שלי בדרום, נכנסו לבתים, צצו מכל פינה, טבחו ושרפו ורצחו ואנסו וה' ישמור רק לכתוב את זה מעלה שוב דמעות וכאב בלתי נתפס.

ואני זוכרת שכל הסביבה כמעט כל הגברים באיזור גויסו וכל מי שהלכה ברחוב אפילו סתם למכולת עם הילדים או לבד - פשוט היה פחד. מה אני אעשה עכשיו אם בא מחבל? איך אני כאישה שפיזית יש לו יתרון עליי אמורה להתנהג? מי יגן עליי?

והמחשבה הזו כמה אנחנו צריכים את הגברים היהודים שלנו ללוחמים.

גם בחזית וגם בעורף. ודאי שגם הנשים, שלא ישתמע חלילה ועכשיו יתפסו על המילה הזו שאישה חלשה חס ושלום, אלא שהפחד שאז אחז בי בהבדלי הכוחות הפיזיים מאוד בלט, וזה הטבע.

אז לדעת שיש עוד גברים יהודים שמוכשרים למלחמה, שמחזיקים בנשק, שמאומנים, שמגינים פשוטו כמשמעו עליי ועל הילדים שלי - זה מאוד מקל ונותן קצת שלווה בלב לפחד הגדול.

ורק לחשוב על כמויות כמויות החרדים שבאמת אפשר ללמוד מהם *המון* על מסירות נפש ודבקות במטרה - רק לראות תמונה של איזו הפגנה עם רבבות רבבות של גברים על גבי גברים חרדים פשוט המונים שצובאים על מקום מסוים ולחשוב - וואו! כל אלה יכולים להגן עליי! ועל כל העם שלנו! ועל הילדים שלנו! 

*איזה כוח על זה* איזה כוח מטורף הם! כמה כוח יש להם! כמה עוצמה! אני ואנחנו כעם חייבים את הכוח הזה שלהם, את העוצמה הזו שלהם, באיכות ובכמות! אנחנו פשוט חייבים את זה לחיים שלנו! שגם הם יצטרפו ויגנו עלינו. הם פשוט כוח על!!!

איך אפשר לוותר על כוח כזה? אי אפשר!

והלוואי הלוואי שהכוח העצום הזה יביא עצמו לידי ביטוי גם בשמירה ובהגנה על החיים הפיזיים של כל העם שלנו.

אנחנו באמת צריכים אתכם. אין לנו ברירה. אנחנו כבשה קטנה (ישראל) בין 70 זאבים, בין מיליוני אויבים, מכל עבר ומכל פינה. גם "ערביי ישראל", גם לא, זוהי פשוט סכנה קיומית ואנו חייבים את כוח העל העצום שלכם לעזרתנו, לעזרת העם שלכם!

מדברת כאן אישית עליי אבל גם על עם שלם שצריך אתכם וזקוק לכם ומחכה לכם, ודווקא מתוך הערכה לכוח העצום שבכם.

וגם אצל כל גבר חרדי - גם ההבנה הזו שהוא יכול להגן על העיר שלו, על האישה שלו, על הבת התינוקת שלו, על אמא שלו, על סבתא שלו, על אחים שלו - אם חס ושלום היה בבני ברק או מאה שערים וכו' את הפשיטה (ולצערנו יצאנו מהקונספציה שזה לא יכול לקרות וכו' ושילמנו בדם יקר של האחים שלנו על ההתפכחות הזו. האיום הוא קיומי והוא בכל מקום. שה' ישמור על כולנו). אז ההבנה הזו שהוא יכול להגן ולהציל היא עצומה! להגן עליהם ולהגן על כל העם שלו בצבא ה'. צה"ל.

2. תשובה שכותבת לך לאחר התבוננות עצמית בחדשות מתאריך 8/9/2025, בו התרחש אחד מן הפיגועים הכואבים, פיגוע בצומת רמות בירושלים שבו נרצחו שישה יהודים קדושים.

ומי שניטרל וחיסל את המחבלים היה אברך חרדי וחייל חרדי. 

בעצם אברך חרדי וחייל חרדי מחטיבת חשמונאים הצילו כאן במו ידיהם חיים רבים מספור. הבאתי לך את אחת הכתבות מאתר "כיכר השבת", למקרה שתרצה קצת לעיין, ולמקרה שאתרים אחרים פחות מתאימים לך, חשבתי שאולי האתר הזה כן אפשרי עבורך ולכן הבאתי ממנו.

כאן: https://www.kikar.co.il/haredim-news/t29hyb

אז ערב הפיגוע הנורא הזה, לאחר ששמעתי בחדשות שאברך חרדי וחייל חרדי חיסלו את המחבלים, הייתי ממש עם לב דופק בחוזקה וכתבתי לעצמי כמה מילים, לא ידעתי שאפרסם אותן ובאמת כתבתי לעצמי אבל עכשיו רוצה לצרף אותן כאן: 

אחים שלנו החרדים. תראו. תראו בבקשה כמה אנחנו צריכים אתכם.

אנחנו באמת באמת צריכים אתכם! רוצה לומר לכם בדמעות שממש יורדות עכשיו.

אחינו החרדים, אנחנו צריכים אתכם שתצילו אותנו, את אחים שלכם, את המשפחה שלכם, את העם שלכם.

כמו שהצלתם היום.

אין לך דבר גדול יותר מלהציל חיים של יהודי. כל המציל נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם ומלואו. 

וזה מה שזה: להציל.  לסייע. יחד. רק יחד. רק יחד. באחדות.

אברך חרדי עם נשק הציל היום חיים רבים.

הוא הבין שלצערנו רוצים אויבנו להרגנו, לכלותנו ובכל רגע שלא נדע. ובכל מקום שלא נדע.

הוא הבין זאת. שקודם כל חיים פיזיים. קודם תורת חיים. קודם פיקוח נפש. קודם לחיות. קודם להחיות.

וכמו שיולדת שמביאה חיים לעולם פטורה מהרבה מצוות, או כמו שחולה בסכנת חיים פטור, או כמו שפיקוח נפש דוחה שבת - בכל אלו קודם *החיים*. החיים עצמם. "וחי בהם". בואו נחיה קודם. כולנו.

מקיפים אותנו כמויות מטורפות של אויבים שרק מחכים להרג הבא חס ושלום.

מכל מקום, בתוך הארץ, ומחוצה לה, בערים מרכזיות, ובחורים נידחים, בכל מקום.

והידיעה שיש לנו אתכם, אחים שלנו, גם למעננו, גם למען כל העם, וגם למענכם כמובן - זה קודם כל הגנה. שמירה והגנה. של חיים.

גם אם תהיו שנתיים בצבא ואז לפני ואחרי ותוך כדי תהיה תורה ועוד תורה ועוד תורה,

ומי לנו כמו דוד המלך ע"ה הצדיק העצום שנלחם בגבורה, וכמו שבכל הדורות:

לימד אותנו יעקב אבינו שצריכה להיות גם השתדלות. השתדלות גם של תפילה גם של מלחמה וגם של דורון.

וענקי עולם יצאו למלחמה, להגנה על העם והארץ

והלוואי שכולנו, כל העם באשר הם כמותם.

זהו צו השעה. מלחמת מצווה שאפילו חתן יוצא מחופתו.

יש לנו מצווה גדולה יותר מהצלת נפשות של יהודי? מקיום העם הנבחר של הקב"ה? מהשתתפות עם הקב"ה בכבודו ובעצמו בתחייה והחייאה של עמו בארצו?

כולנו חייבים בכך. כולנו צריכים לכך. לא נצליח לבד. רק יחד.

האחדות שלנו והיחד שלנו תמיד היו הדבר הכי חזק אצלנו.

ואם לא נגיע כולנו יחד חס ושלום לא יהיה מי שילמד פה תורה, לא יהיה, זוהי מלחמת קיום פשוטו כמשמעו.

אם עד לפני 7/10 עוד אנשים חשבו בטעות משהו אחר - לאחר הטבח הנורא התחלחלנו לגלות שזוהי פשוט מלחמת קיום. על הקיום שלנו. ראינו את האמת והבטנו למציאות בלבן של העיניים.

קודם שנחיה. קודם החיים.

ואז בתוך החיים יהיה אפשר ללמוד עוד יותר תורה.

ותוך כדי שירות בצבא זה קיום התורה בפועל ממש. 

ללמוד וללמד, לשמור ולעשות. אנו מצווים גם לעשות וגם לקיים.

נלמד תורה לפני הצבא, נלמד תורה אחרי הצבא, נלמד תורה תוך כדי הצבא, ובעיקר -נקיים את התורה שאנו לומדים בצבא עצמו. וניתן חיים לעם שלם.

וכמה היה חזק לשמוע היום בחדשות: "אברך חרדי הסתער על המחבלים. ירה. הציל. התמגן בדלתות האוטובוס ושוב ירה." וואו! הוא פשוט הציל הציל הציל הציל הציל ירה מנשקו והציל חיים רבים.

ועוד כותרת מעכשיו בחדשות: "מפקד כיתה מחטיבת חשמונאים החרדית היה אחד ממחסלי המחבלים בפיגוע"!

ואני רוצה לצעוק לכל אחד מהם, גם לאברך החרדי וגם לחייל החרדי:

וואו! יהודי יקר!!! תודה!!!

כמה חיים הצלת היום!

וכמה חיים יכול כל חרדי אחד להציל בגיוס שלו להצלת העם הזה!

כל אדם, כל אחד, הוא עולם ומלואו וחשוב כ"כ כ"כ.

זוהי המהות של צה"ל - צבא ה ה ג נ ה. להגן! להגן ולהציל! להציל ולהחיות ממש!

צבא - ההגנה - לישראל

אני מגן על ישראל, על בניו של יעקב אבינו, על בני ישראל, על אמא שלי, על אחותי, על הבת שלי, על ילדיי, על אשתי, על סבתא שלי, על כל העם שלי! אני! זוכה להגן עליהם!

וכמה דקות לאחר הידיעה הזו בחדשות, הגיעה ידיעה חדשה שבה נאמר: "הפלג הירושלמי מבטל את ההפגנות שתוכננו היום בירושלים ערב הפיגוע ברמות". 

בואו לא נהיה פלג שמפלג ומפולג. בואו נהיה באחדות. בואו נבטל את הפלגנות ובואו נחייה וניתן חיים ונציל כמו היום. ולא נחכה לדם יהודי שישפך בשביל האחדות, נעשה זאת עוד לפני.

3. תשובה שכותבת לך מתוך התבוננות בתורה שלנו, בתנ"ך שלנו, ביהדות שלנו:

בדיוק השבוע קראתי את שירת דבורה. ואת שופטים פרק ד וה (במסגרת לימוד הנ"ך היומי של הרב פרנקו).

וכמה התבהרה לי שם עוד החשיבות של היציאה לצבא

וכמה שזו היא היא התורה עצמה.

וכמה דבורה הנביאה דיברה בשבח המתנדבים " לִבִּי֙ {ר}
לְחֽוֹקְקֵ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל {ס} הַמִּֽתְנַדְּבִ֖ים בָּעָ֑ם בָּֽרְכ֖וּ ה' {ר}" (שופטים ה, ט)

וכמה היא מתחה ביקורת חריפה על מי שלא הצטרף.

על ראובן שכה חרה לה שהוא לא הצטרף למלחמה עם אחיו היא אמרה:"  בִּפְלַגּ֣וֹת רְאוּבֵ֔ן גְּדֹלִ֖ים חִקְקֵי־ {ר} לֵֽב׃ {ס} טז לָ֣מָּה יָשַׁ֗בְתָּ בֵּ֚ין הַֽמִּשְׁפְּתַ֔יִם {ס} לִשְׁמֹ֖עַ {ר}
שְׁרִק֣וֹת עֲדָרִ֑ים {ס} לִפְלַגּ֣וֹת רְאוּבֵ֔ן גְּדוֹלִ֖ים חִקְרֵי־ {ר}לֵֽב׃ {ס}" (שופטים ה' טו-טז)

למה ראובן לא באת לעזרה וישבת?

וכך מותחת ביקורת על כל שבט שלא נחלץ לעזרה

ומברכת ומשבחת כל שבט שכן יצא לעזרה.

אז משה רבנו העצום

יהושוע בן נון

דוד המלך

כל בני ישראל

כל גדולי עולם בכל הדורות

כל אלו נלחמו!

משמעו של צבא ומלחמה למען העם והארץ הוא משמעו של קיום התורה ממש. ולא להיפך.

כאשר יוצאים להילחם יוצאים להגן. להגן על אחים, על אימהות, נשים, ילדים, תינוקות, סבים וסבתות. להגן על העם שלנו.

4. תשובה שכותבת לך בתור אחות, חלק מהעם

ורוצה לזעוק את זעקתם של הכורעים תחת הנטל

של אנשי מילואים שכבר לא יכולים יותר. שעשו מאות רבות של ימים ופשוט קורסים.

של נשות המילואים ואנשי הצבא שקורסות, פשוט כך.

זוגיות שקורסת.

כלכלה שקורסת.

נפש שקורסת.

גוף שקורס.

לעזור להם ולקחת חלק - זה להציל אותם לא רק פיזית אלא גם נפשית, זוגית, רגשית, כלכלית, הכל.

זה להציל פעמיים את העם שלנו.

וכל אחד נספר, וכל אחד חשוב.

להציל אחים שלי.

וחי אחיך עמך.

עזוב תעזוב עמו!

לא לראות אח קורס ולא לבוא לעזרה

גם כאן זה באמת א ב של התורה ושל היהדות

ואהבת לרעך כמוך

לתת יד, כתף, לשאת יחד.

אנו זקוקים לזה כ"כ

העם, האחים, הנשים, הילדים, אנחנו זקוקים לכם כל כך!

אויבנו עומדים עלינו לכלותנו חס ושלום מכל חזית ומכל עבר ואנחנו קורסים! אנא בואו איתנו יחד ויחד נצליח הרבה יותר! ויחד נינצל ונציל! ויחד נחיה! ויחד נגדיל את התורה עצמה! ויחד ניצור מציאות שיוכלו ללמוד תורה בשלווה בלי איום קיומי וסכנת חיים, ויחד נציל נפשות ובאמת גם את הנפש והבית והחיים גם בעומק שלהם ולא רק בפיזיות שלהם.

5. תשובה נוספת - חמישית ואחרונה שאותה הפעם לא אני כותבת אלא מצרפת את דבריו של נתנאל אלינסון שכתבם ממש לאחרונה בנושא:

"מה גורם למקום להפוך את תורתו לסם מוות? מהי תורת חיים?

הדברים הבאים דורשים רגיעה קלה וכוס קפה. ניסיתי לקצר מחשבות ארוכות לכמה שורות קצרות, לעתים רק רמזים. עדיין יצא מעט ארוך מהרגיל, ובכל זאת המילים הללו בנפשי. כך אני מרגיש: 

תורת חיים היא, בפשטות- תורה שיונקת מהחיים. מכל החיים: מהמשפחה, מהזמנים המשתנים, מהאדמה, מהכאב של החבר, מהתרבויות השכנות שאיתן היא באה במגע. היא מביאה את לשד התורה העצמי הבלתי משתנה, אבל מקבלת חמצן מגלגל החיים המשתנה בכל יום.

אבל כפי שאומר המאמר התלמודי הידוע על התורה: 

"זכה נעשית לו סם חיים, לא זכה נעשית לו סם המוות".

איך תורה הופכת מתורת חיים לסם מוות?

אם תורת חיים היא חיבור לחיים, הרי כשהיא מתנתקת מהחיים עצמם היא עלולה להפוך לסם מוות. כמו גב מים שהתנתק מהנחל החי, והוא עומד בצד, מעלה ירוקת וזחלי יתושים עד שמימיו אינם ראויים לשתיית אדם. ממיתים.

ואם כך, מקומות שמתיימרים להגיד שתורתם שלמה רק הודות לזה שהיא כמה שיותר מנותקת מלשד החיים עצמם- הרי שהם מתקרבים לכיוון סם המוות.

מקומות אלו ינסו לטעון לפעמים שהכל מכל וכל מצוי אך ורק בתוך התורה עצמה. 

ואז אין צורך ללכת לרופא אלא לרב- כי הכל מצוי בתורה.

ואז אין צורך ללכת למי שמבין בנפש האדם אלא לרב- כי הכל מצוי בתורה.

ואז אין צורך לתת לחוקרים ולחכמים להכריע בתחום ההתמחות שלהם- כי הכל מצוי בתורה.

וכמובן לשיטתם לא בכל תורה. אלא רק בזו המדויקת, הספציפית, של הזרם שלהם.

העניין הוא, שהמחשבה שהכל כולל הכל מצוי בתורה- הוא היפך התורה. כי גם התורה עצמה לא טענה שהכל מצוי בה. התורה מעולם לא טענה שצריך ללמוד ממנה פיזיקה, ביולוגיה, פסיכולוגיה, קרימינולוגיה. לא כי התורה לא עליונה, אלא פשוט כי תכליתה היא אחרת:

לייצר אדם מוסרי כמה שיותר, אדם שהולך בצלם האל, מנסה להידמות לדרכיו, ומתוך אהבתו אותו- להיטיב עם העולם הסובב אותו. 

התורה בהחלט נוגעת בהמון נושאים נפלאים שקשורים להמון דברים, אבל לא הכל כלול בה.

ההבנה הזאת, שבעבר הייתה פשוטה, מעט היטשטשה בגלות: 

"במחשכים הושיבני- זה תלמודה של בבל".

תורת הגלות חשבה לעתים שהכל כלול בתורה, ועל כן ניסתה להוציא מכל קוצו של יוד תילי תלים של הלכות. זה נפלא, זה מתוק, זה חריף, זה תורה לכל דבר, וזה גלותי.

תורת ארץ ישראל היא תורה היונקת מהחיים עצמם. כשמה כן היא: תורה של ארץ. של ארציות. לא רק תורה של אהבת הארץ, החרצית והרקפת, אלא תורה שמכניסה פנימה בברכה את הארציות כולה ומה שנובע ממנה. זו תורת ארץ ישראל. 

זו תורה שהולכת לחכמה ואומרת לה- אחותי את!

וכך, תורת ארץ ישראל הולכת אל הפיזיקה ושואלת אותה- מה יש לי ללמוד ממך? נהדר! את זה אקח ממך. לא הכל- אבל הרבה. 

היא הולכת אל הפסיכולוגיה ואומרת לה- אהלייין! שמעתי שגילית כמה דברים נהדרים בשנים האחרונות, מה אפשר לקחת ממך? תודה רבה, נראה לי שיש לך כמה דברים מצוינים שמתאימים למגמה הכללית שלי. 

וכך ממשיכה לה תורת ארץ ישראל גם אל אומות העולם. היא לא מפחדת מהן. היא לא אומרת בקול ארסי ונוטף זעם "תרבות המערב". הפוך. היא באה לתרבות המערב ואומרת לה- שמעתי שהיו לך כמה הברקות מצוינות במאתיים השנים האחרונות- אני אקח כמה, וברשותך, יש לך גם כמה יציאות לא משהו, אותן אני משאירה בחוץ. וכך הולכת לה תורת ארץ ישראל אל תרבות האסלאם, והמזרח, ואפריקה, ומתחייה מכל אחת מהן בעוד מעט, כפי שהיה לאורך כל ההיסטוריה הישראלית כשלקחנו ניצוצות מהתרבויות עמן באנו במגע. אל תאבד את זהותך, אבל מותר לך לקחת דברים מן החוץ.

וקשה מאוד לשחרר מהתפיסה של תורת בבל. על רבי זירא מסופר שעשה מאה תעניות כדי לשכוח את תורת בבל לפני שעלה לארץ. אני לא חושב שצריך לשכוח תורת בבל, אבל גם לא לשכוח- שחזרנו ארצה כדי להוסיף קומת תורת ארץ ישראל.

וכל אחד משבטי ישראל מביא חיבור אחר לאותה תורת חיים: 

זבולון ממסחר בקצווי תבל, ראובן מחוכמת המדבר בו נדד, אשר מהעושר העולמי, דן מהאוניברסאליות, יוסף מהחיבור לאדמה והחול, יהודה מהתפיסה הלאומית, בנימין מראיית הטוב הישראלי הכללי, שמעון מתוך אמת בלתי מתפשרת, נפתלי מהסוד והנשגב, גד מהחייתיות האנושית ויששכר מגרמי השמיים של היקום הבלתי נתפס. כך קרה בשבטים הקדומים בעבר, כך קרה לאורך הגלות, וכך קורה בגלגולים הרעיוניים של השבטים היום.

אבל, יש גם את שבט לוי.

תפקיד שבט לוי, מאז ומעולם היה להעביר את התורה מדור לדור, כפי שהיא. לשמור על הלב בעצמו, על לשד התורה, כפי שניתנה מסיני. כמו אב שמעביר לבנו כד יקר שיש לשמור עליו מכל משמר, מאב לבן מאם לבת. כד קטן, חתום, שלא בא במגע רב עם החוץ. תורת שבט לוי היא התורה הנקייה, המדברית, הקבועה.

נכון.

אבל יש לזכור שני דברים: שבט לוי שזה תפקידו הוא רק שתיים עשרית מהסיפור הישראלי. אם אותו שבט לוי מנסה לגרום לכולם להיות בתפקיד שלו- הרי שהוא מבטל את תורת החיים של השבטים האחרים וסופו שימית גם את עצמו.

ושנית: שבט לוי מעורב בכל עם ישראל. הוא לחם במלחמות ישראל ולפעמים אף הוביל אותן (למשל בימי החשמונאים שכל המאבק הובל על ידי הכהנים בני לוי). אבל זה יותר מזה: שבט לוי היה מפוזר ב 42 ערי לוויים, והיה מחויב להיות מחובר בצינור חמצן לעם דרך המעשרות אותם הוא קיבל. יש לדבר הזה משמעות גדולה: השבט הזה לא יכול לבעוט ולבזות את מי שבזכותו הוא חי.

ברגע ששבט לוי חושב שרק הוא "בני האור" וכל השאר הם בני החושך, ברגע שהוא כופר בטובה ומבזה את כל מי שאינו כמוהו, הרי שזה סופו. 

הוא החמיץ את הסיפור הגדול. את זה שתפקידו, הוא בסך הכל חלק מתורת חיים גדולה שבה לכל זרם יש את דרך הביטוי הייחודית שלו. 

הסכנה בהתנתקות של שבט לוי מהכלל הייתה ידועה, מופיעה במקרא, וכתבתי עליה מאמר נפרד. אבל בקצרה: המקרא הדגיש כל הזמן לשבט לוי שלא ישכחו בלימוד התורה שלהם שהם חלק מהכלל. אפיזודה תנכ"ית ידועה של התנתקות כזאת היה בתקופת בני עלי, והיא הסתיימה רע מאוד. 

שבט לוי יכול לשאת את תורתו, תורת חיים, בגאווה גדולה ובסנכרון נפלא עם תכונות השבטים האחרים. אבל ברגע שהוא מתנתק מהכלל, לא רק שתורה אין בו, אלא סם מוות של ממש."

זהו בינתיים.

מקווה באמת שדברים היוצאים מן הלב יכנסו אל הלב.

לקח לי זמן רב לכתוב ובאמת שכתבתי כאן את הלב שלי, מתוך מקום שרוצה אחדות ואהבת אחים, מתוך מקום שבאמת מבקש את ההצלה הזו יחד, את הבאת החיים פשוטו כמשמעו לעם שלם יחד.

ב"ה שיהיו רק בשורות טובות

ואחדות שלמה בינינו 🙏

קראתי כל מילהמחפש אהבה

היה מרגש מאוד.

הנה, לרגע פגשתי שוב את הדרכי נועם המפורסם של הדת"ל שלא הבנתי לאן הוא נעלם.

מסתבר שעדיין ישנו.

ריגשת אותי ממש, פתאום הרגשתי שכולנו עם אחד, שבאמת אכפת לנו אחד מהשני.

שכולנו אחים שאוהבים אחד את השני, ורוצים שיהיה לו טוב.

דווקא בזכות התגובה המדהימה הזו, תרשי לי לשתף בכנות במה שעד עכשיו לא אמרתי.

אני קרוע.

קרוע בין שתי עולמות.

מצד אחד, מה שעם ישראל עובר ועבר פשוט ניפץ לי את הבועה שחייתי בה.

אני נשרף מבפנים, מרגיש שאני לא יכול עוד להיות מנותק מהגורל שלנו.

מרגיש שזה עוול אינסופי, שבכל רגע אני ממש מקיים עבירה.

מצד שני, אי אפשר למחוק בבת אחת חינוך של 23 שנה!

בעומק התודעה שלי מונח שאסור להיות חלק מכל העם. שצריך להתנזר. להיבדל.

לא חלילה מתוך התעלמות, אלא כדי לשמור על הנשמה שלי נקייה וטהורה.

אני גם יודע שמה שמתאים להרבה אנשים אחרים, לי פחות מתאים. כי אני חלש אופי.

נסחף אחרי הזרם.

וזה עוד בלי לדבר על המחירים שאני הולך לשלם, במשפחה, מול אשתי, עם הסביבה.

אבל זה בוער בתוכי כמו הר געש שעוד רגע הולך להתפרץ.

הוא כבר התפרץ.

האמת שלפני שבוע התגייסתי לקודקוד...

מתחיל לשרת עוד חודש.

לך אני יכול להגיד שאני שואף להרבה יותר. אבל שהתחשב בתנאים שגדלתי בהם - רק דרך קודקוד אני יכול להתחיל את התהליך הזה.

ואני מפחד! מאוד!

תשאלו את הסביבה שלי, הפכתי לבן אדם עצבני, בלי סבלנות.

אני משתוקק לתת לעם ישראל, אבל לשמור ביחד על הנשמה שלי.

משתוקק להיות חלק מהעם הזה, אבל כשחונכת שלהיות חלק מהעם עלול להביא לקלקול, זה ממש קשה!

אני יודע שזה לא נכון, אבל מצד שני: מישו פה יכול לספק לי את הנוגדנים שחסרים לי???????????????????????????????????????

בטחאריק מהדרום
אתה צריך רב שתוכל לשאול אותו כל שאלה באמונה והשקפה כולל הכפירה הכי עמוקה ושאלות על עבודה זרה.

זה הנוגדן שאתה צריך.

בהצלחה.

ראשית, התרגשתי מאוד. זה לא מובן מאליו.נקדימון

שנית, יש לי רחוק משפחה שהלך לקודקוד. הוא לא פחות חרדי היום. ואם התקבלת אז זה גם מעיד על הרמה שלך וממילא אתה בעז"ה אמור להיות עם חבורה טובה בהחלט.

וכמה הצעות:

א. הלחץ מובן, והוא טבעי. יחד עם זאת, הייתי ממליץ על קלמנרבין. תוסף טבעי להרגעה. לא ממכר. לא כימי. יש בכל בית מרקחת, זה פופולרי. הרב יוסף זריצקי (נחשב למומחה כשרות מהחזקים בארץ, למיטב ידיעתי. חרדי) פסק שזה בסדר מבחינת כשרות. תמיד אפשר לנסות תוספים אחרים, אם יותר מתאים לך כשרותית.

אבל אני בהחלט ממליץ. גם תקל על עצמך עכשיו, וגם תבוא אחרת לחודש הבא. זה רק ברכה.

ב. אתה לא אמור "למחוק" חינוך של 23 שנה כי אתה לא מתגייר אלא רק מתקן חלק מהדברים. השאיפה היא מה שכתב הרב קוק "הישן יתחדש, והחדש יתקדש".

אני לא זוכר כרגע שמות, אבל זכור לי שיש קהילות חדשות של חרדים עובדים, של חרדים ציוניים, וכדומה (אני לא מדבר על מודרניים אלא קהילות חרדיות אמיתיות אבל קנאטש משל עצמן). ייתכן ואתה צריך לחפש כאלה. אולי שם תוכל למצוא רב שבאמת יהיה לך מתאים. חרדי מצד אחד שמכיר את עולמך הפנימי וגם חושב ברמות רבות כחרדי קלאסי, ומצד שני מחזיק בהשקפה משלבת ובוגרת על עולם החול ועל היחס למדינה.

אני לא מדבר על לעבור לגור במקום אחר אלא פשוט על דמות להמשיך לקבל ממנה תורה ולפנות אליה בשאלות כשצריך. כל דבר בעיתו.

בלי נדר אשתדל לחפש קצת אולי אמצא שמות.

ג. תזכור תמיד ש"סטטוס קוו" הוא כמעט תמיד פיתרון טוב. כלומר בזמנים שבהם יתגברו הבילבולים או הרגשות הסוערים (וזה משהו שהוא נפוץ בחוויה האנושית לכולנו), אתה תמשיך במעשיך ואל תשנה כלום - עד שדברים יירגעו. ככה אתה תמנע מעצמך לעשות טעויות או לשנות/לפתח הרגלים שאחר כך לא תרצה בהם.

זו עצה שאני נותן מניסיון אישי. ב"ה שאימצתי את האסטרטגיה הזו בגיל מוקדם.

ד. דווקא נראה שאתה בונה את עצמך. גם לפני שאמרת שאתה הולך לקודקוד. עצם הנוכחות שלך כאן היא ההיפך מהזרם. לכן לא הייתי ממהר להסיק מסקנות על האופי שלך. זה עצמו עצת היצר.

אם אחשוב על הצעות נוספות, אוסיף אותן בלנ"ד.

שיהיה לך בהצלחה רבה ובסיעתא דשמייא גדולה! 

תודה רבה, חיזקת!מחפש אהבה

מחכה להמשך ממך

וואו תודה רבה לךנגמרו לי השמות
עבר עריכה על ידי נגמרו לי השמות בתאריך כ' בסיוון תשפ"ו 17:45

על הדברים,

על הדיון המכבד,

על הרצון הכנה והטוב,

ועל האחדות הזו.

ריגשת בחזרה.

שומעים מאוד את הקריעה הזו שאתה מרגיש

קטונתי באמת מלייעץ, אבל מה שכן ממליצה זה פשוט להתפלל לקב"ה על הכל. גם על כל זה.

ממש לומר לו במילים שלך כמה אתה מרגיש קרוע וכמה אתה צריך כוח, הכוונה, בהירות.

בעזרת ה' שבידו הכל הוא ישלח לך את כל מה שאתה זקוק לו.

ועוד דבר חשוב - לגבי זה שאמרת על עצמך שאתה חלש אופי - תדע שזה נשמע בדיוק להיפך!

נשמע שיש לך אופי חזק מאוד מאוד

עם אכפתיות גדולה, עם בחינה של הדברים, חיפוש האמת, המהות, לא לוותר, לדבוק, להתמיד, להיישיר מבט למציאות.

אז ממש הייתי ממליצה לך לסגל את תפיסת המחשבה הטובה *על עצמך* ועל מי שאתה.

מתוך מבט חומל, אוהב, רואה את הטוב והאיכויות שבך, ולא ממבט ביקורתי או מאשים שמגדיר עצמו-עצמך כחלש אופי חלילה. זו נשמעת תפיסה ואמונה מגבילה ואף לא נכונה כלל.

יש לך אופי חזק!

ואתה נשמע אדם חזק וטוב!

וממש ישר כוח גדול, זה ממש מרגש לקרוא כל מה שכתבת!

נ.ב. מאז ההודעה שכתבתי אתמול עלו לי עוד כמה דברים שרציתי להוסיף ולא בטוחה שכבר אפשר לערוך את ההודעה אז מוסיפה אותם פה:

אז בהמשך לסעיפים שכתבתי בהודעה הראשונה, שכחתי לציין כמובן שגם אברהם אבינו ויעקב אבינו וכל ילדיו של יעקב אבינו - השבטים - נלחמו גם הם. מתוך נחישות וגבורה ועוצמה.

וכמו שמעון ולוי שמחקו *עיר שלמה* על מעשה נבלה באחות שלהם ולא הסכימו לקבל שכך חלילה יעשו את אחותם ופשוט מחקו עיר שלמה - אז קל וחומר אנחנו שנעשו מעשי זוועה אחד אחרי השני לעוד אחות שלנו ועוד אחות שלנו ועוד אחת ועוד אח שלנו ועוד ועוד - הכיצד לא נזעק את זעקתם? הכך יעשו את אחיותינו? ולא נצא לזעוק את זעקתן ולהציל את מי שאפשר?

אחיות רבות. עם שלם. גם מכך אנו לומדים.

וכמו שנאמר שאם רואה אדם אישה טובעת בנהר אל יהיה חסיד שוטה חלילה אלא יציל אותה ודאי!

אז אם אותה צריך להציל, על חשבון זה שבסתם יום רגיל ודאי שיש שמירת נגיעה וכו', אבל כאן, שוב, זהו פיקוח נפש! קל וחומר שצריך להציל כאן עם שלם.

עם שלם שטובע. אישה שטובעת בנהר, ועוד אחת, ועוד אחת ועוד עם שלם - אז לעזוב בצד את כל ה"שמירת נגיעה" של היומיום (כמשל) - ובפיקוח נפש פשוט מצילים! ולא נהיה חלילה חסיד שוטה אלא נציל. זוהי התורה עצמה.

וכן באמת שאחים שלנו קורסים ממש ממש. קורסים פיזית וקורסים נפשית והכל כמו שפירטתי - וחובה עלינו להציל אותם. ולתת יד.

ממש כמו "ויגש יהודה"!

כמה הוא ניגש

יהודה, היהודי

ואמר על אח שלו, בשר מבשרו "אנוכי אערבנו מידי תבקשנו"!

הערבות ההדדית.

לא להשליך לבור.

לתקן את חטא האחים.

לא להשליך אחים שלנו לבור ולקרוס לבד.

להיות ערבים להם. כולנו אחים.

מבשרך אל תתעלם.

הוא אח שלי.

אז לגשת

כל יהודי באשר הוא

לעשות ויגש יהודה

ולהיות ערב לאח שלו

ולתת יד יחד איתו בהגנה ובשמירה ובהצלה על כל האחים שלנו.

לא הבנתי אם אתה עריק או לאמרגול

אמרת שלפני שבוע התגייסת לקודקוד

אבל בהודעה הפותחת שאתה עריק

לא הבנתי…

בכל מקרה, אם אכן תשרת בצבא- מאחלת לך בהצלחה רבה, ומודה לך מכל הלב על החלק שאתה לוקח בהגנת העם והארץ. 

לא רוצים לשנות אותךנפשי תערוג

הצבא צריך חיילים

כמה פשוט

אני רוצה לשנות אותואריק מהדרום

דבר בשם עצמך.

אני לא מבין את התוקפנות שלךנקדימון

מגיע אדם שרוצה בשיח, שמתאר את התנועה הפנימית שבו, שמשתף בקרע שלו ובמחירים שהוא מוכן לשאת, שחושף שהוא אזר אומץ ועשה צעד להתגייס למסלול של "קודקוד", שמבקש עצה ותושיה

ואתה ממשיך לחבוט ולחבוט? למה?

תוציא את הקיטור על הפלג הירושלמי, אבל על אדם שבא להתקרב, לדבר, להתגייס? על אדם שנמצא בשיאו של תהליך עם עצמו? מה קורה לך?

הוא לא מתחרה מולך, אתה תנצח בכל פרמטר, בסדר? למה התוקפנות הבלתי פוסקת הזו?

אני לא מבין על איזה תוקפנות אתה מדבראריק מהדרום
איזה לחבוט ואיזה נעליים וכך עניתי לך גם כששאלת אותי בפרטי, אם כבר תוקפנות כלפי נפשי תערוג וגם זה אולי.
זה באמת מוזר - התגייסתי ואני עריק ביחד..מחפש אהבה

חסר סנכרון במערכות.

בקרוב יש לי יום מאסר ומשפט לשם הפרוטוקול.

תודה על התגובות החמות.

מחר בע"ה אקרא לעומק ואגיב

לילה טוב

מה אתם חושביםהתלמיד העייף

הייתי בחתונה עכשיו של חבר והיה 0 אנשים מהישיבה התיכונית שלנו (היום כבר נמצאים עמוק בעולם הישיבה) הגיעו מהישיבה התיכונית אני הרב שלנו וראש הישיבה עכשיו זה לא היה בחור שקט הוא בחור שבתיכוניץ היה מאוד פעיל ובאמת היה חבר טוב של כמה חבר'ה וחברמן עכשיו בסדר לא כולם חייבים לבוא אבל מינימום חבר אחד שניים טובים מה נסגר??

עצוב ממשכְּקֶדֶם

אופייני לג'ן זישבורת,לב

והלוואי שיתעוררו מחשבות

תלוי מה הגיל שלוחושבת בקופסא

אם הוא סיים את התיכונית לפני 7-8 שנים ולא כל כלך שמר על קשרים משם, יכול להיות שזו התדלדלות טבעית של חברויות מהתיכון.

היינו פעם בחתונה של חבר של בעלי, ובעלי הרגיש צורך מיוחד שנבוא למרות שזה היה באיזה כרם נידח על איזו גבעה, כי הבחור הזה לא מאוד חברותי במיוחד וצריך לשמח. בסוף היו חוץ ממנו עוד 2 חברים, ושלושתם היו היחידים שרקדו לחתן. לכלה היו בערך 4-5 חברות. אחרי החופה בשעה 9 וחצי בערך הם עוד לא יצאו מהחדר ייחוד, ובעלי ממש התלבט כי הוא הרגיש שהוא חייב לשמח בריקודים, אבל הטרמפ שלנו (הרב שקידש בחופה) רצה לצאת, וידענו שיש לנו נסיעה של שעתיים וחצי לפחות, ושום טרמפ אחר כי אנחנו לא מכירים אף אחד שם, ומתוך אולי 50 האנשים שהיו שם חצי כבר יצאו. בסוף נסענו עם הרב.

זה כנראה אחד האירועים הכי מוזרים שהייתי בהם, ובאמת הרגיש מאוד לא נעים שלא היו חברים.

יישר כוח לכם!!נחלת

זה לא המקרה...התלמיד העייף

סיימנו תיכון לפני 3 שנים

ואני יודע שהוא שמר על קשר עם כמה מהקרובים אליו ואפילו הציע להם שידוכים

הוא לא הזמין או שהחברים לא הגיעו?חושבת בקופסא

הזמיןהתלמיד העייף

אני הייתי אחראי על ההרשמה פרסמתי בקבוצה של הכיתה שלחתי לקרובים שלו תזכורות ונאדה אפחד לא בא או אפילו נרשם

מאוד יפה מצידך. תבורךנחלתאחרונה

פוליןנחלת

האם מישהו מכיר אנשים דתיים שהיו רוצים לצאת למסע

לפולין - אתרים יהודיים שמלפני השואה, חמישה ימים?

חברים שלנו היו רוצים אך לא מצאו סוכנות נסיעות שעורכת

כזה עכשיו.

הם סיפרו שאחת מהסוכנויות הציעה לגבש קבוצה

של לפחות עשרה איש. דתיים המעוניינים בהכשר

מהודר, וצניעות.

נשמח לשמוע אם לאי מי יש רעיון עבורם.

הם רוצים לנסוע עכשיו. לא מאוחר יותר.

יישר כוח!

.

רק אתרים יהודיים מלפני השואה?פשוט אני..אחרונה

כלומר בלי גטאות ומחנות השמדה?

אין מספיק מקום בשרתים של ערוץ 7פשוט אני..

אם אתחיל לכתוב ביקורת על הגיליון האחרון של מגזין ''פנימה'' 🙈

כמעט בכל עמוד הרגשתי צורך לדפוק את הראש בקיר, אבל הצלחתי להתגבר על היצר 🥳

הדסה הדסה למה את הלב שלי לקחת הדסההה קפיץ

מה דעתכם על השיר שהכנתי? (איאיי)כולנו הביתה
אממ… בנותבנות רבות עלי

מה הקטע שלכם עם זקנים של גברים?

שלכן*בנות רבות עליאחרונה

שנים לא הייתי פה.הלב בוער למלך!

לא ידעתי שזה עדיין קיים. אז ברוכים תיהיו אנשים חדשים וישנים

אתה קיים גם מחוץ לווצאפ???אריק מהדרום

לאט לאט חוזרים למקורותהלב בוער למלך!אחרונה

הפיצ'ר האהוב עליי בתקופה הזועשב לימון

שנכנסים לאתר אינטרנט והוא מציע לי לאשר שימוש בקוקיות 🤭

אם יש שיער מספיק ארוך אני מאשרת

עד עכשיו אני לא מבינה מזה הקוקיס האלהנחלת

וגם, למה מכנים את מה שזה לא יהיה, כך.

אבל אני לא דוגמא...

תודה!נחלתאחרונה

משה

עוגיות זה משמין (את בקשת ה http)

עוד פעם גולש יותר זמן ממה שתכננתיחוזר תמיד לאשתי

בפעם האלף החלטתי שהפעם אני לא נסחף.

כאילו, שום דבר לא יעזור זה חזק ממני.

לא בקטע של צדקות או נפילה, פשוט נגרר, זה שורף זמן ואני מרגיש שאין לי שליטה על הזמן שלי.

מה יש באינטרנט שמטשט את גבולות הזמן, ותמיד תמיד תהיה עליו יותר זמן ממה שתכננת?

כמו בקניון, מטשטש תחושת זמןעשב לימון

ונועד להיות כזה.

את מבלה הרבה בקיונים?משה

אני לא מסוגל להיות בהם. הרעש הורג אותי.

לא הרבהעשב לימון

אבל כשאני צריכה כמה דברים מכמה חנויות אז זה המקום המתאים. פשוט להיות ממוקדת, להגדיר מראש מה אני צריכה

נתתי את ההקבלה כי יש על הקניון פרק של חיות כיס אאלט. וזה אחד המאפיינים שהם מונים שם

אולי בגלל שאני רגיש מאוד אף פעם לא אהבתי קניוניםמשה

אני מבין שלאנשים נוירו-טיפיקלים המקום הזה הוא מקום בילוי.

מה זה חיות כיס אאלט?נחלת

אצלנו באמת יש חנות לבעלי חיים, עם בעלי חיים מקסימים וזה משמח להיכנס לשם,

לדבר עם התוכונים , להנות מהארנבות הגמדיות הפרוותיות והרכות, מהאוגרים הסיביריים

הרצים כמטורפים על הגלגלת....

חיות כיס זה שם של פודקאסט על כלכלהעשב לימון

ואאלט זה "אם אני לא טועה".

התכוונתי לומר שבפודקאסט חיות כיס יש פרק על קניונים ועל המחשבה שעומדת מאחוריהם, אם אני לא טועה במה שאני זוכרת.

מעניין שגם אני החלטתי לכתוב את הקיצור הזה...נחלת

בני אדם לא כל כך שונים מזה כפי שלפעמים חושבים...

כאן ההבדל, בהכללה גסה, בין גברים ונשיםפ.א.

סביב life style, סטיילינג, אופנה, שופינג, טיפוח

ובין הציפיות השונות בין גברים לנשיםעשב לימון

מנשים מצפים יותר

מצפים יותר כלומר בקניון?משה

מצפים להיות יותר מטופחותעשב לימון

ומכאן הקניון כמודל אופנה וסטייל וכמקום שבו "הופכים" אישה להיות "אישה לפי הציפיות" עם כל מה שפ.א כתב

אה. כן. ציפיות מגדריותמשה

אני מבין בין המילים שאת לא בדיוק מנסה להיצמד אליהן.

(גם אני לא, בצד הגברי של העניין).

אני כן. אבל בתנאים שלי עשב לימון

נכון מאודפ.א.

אני באמת דקה מחזירה תשאלה אליךSeven

מה יש באינטרנט שגורם לך לשרוף זמן ?

(אלא אם כן התכוונת אינסטגרם טיקטוק וכזה ואזיותר מובן)

הממחתול זמני

– המוח האנושי לא אוהב להתמקד כל־כך במשהו אחד לאורך זמן רב. זה מאוד קשה לשבת במשך כמה שעות ולהתעסק במשהו רצוף כמו ציור או כתיבה, למי שלא רגיל לזה. באינטרנט יש הרבה גירויים קצרים והמוח שלנו מת על זה (זפזופ בין אתרים, חדשות).

פעם הייתי אוהב לשחק במשחק מחשב מסוים אבל זה היה קשה לשבת עליו הרבה זמן בלי הפסקות של דברים אחרים (כמו קריאת מאמר).

– אני חושב שהאור במסך מרגיע/ממכר. המחשב/אינטרנט/UI בנוי בצורה מאוד מאוד כיפית ונוחה לעין והמוח די נרגע מזה.

– אתה תמיד יכול לעבור לטלפון בלי דפדפן או למחוק את הדפדפן מהטלפון שלך (אפשר לחפש מדריך), אם הבעיה שם.

אפשרoo

להגביר שליטה ע"י

צמצום טריגרים

(לשים את הטלפון בחדר אחר/ לצאת החוצה בלי טלפון)

מציאת חלופות

(תחביבים/ לדבר עם אנשים/ לצאת לטייל)

אימון

(לשים יעד ריאלי ולהוסיף עליו כשמצליחים להשיג אותו)

אגב זה לא קשור רק לגלישה אלא לכל שליטה עצמית אחרת

(אוכל/ כעסים/ זמנים/ תקשורת תקינה/ גבולות)

כשמשפרים שליטה בנושא אחד

הוא יכול להשפיע על עוד נושאים

נכון. כמו גלגל שיניים.נחלת

כנראה שיש לך יותר מידי זמן פנוי?פ.א.

אחרת היו לך עיסוקים אחרים שהיו יותר חשובים לך, מעניינים אותך, התחייבת לעשות אותם כי אחרת תיפגע…

אינטרנט זה אתגר קשוח. והבחירות לא חד משמעיות.משה

והוא קשוח בעיקר בגלל שהתוכן שיש בו הוא תוכן באיכות טובה ממש. כלומר, אני יכול לצרוך זבל (ואז לי אישית יותר קל להפסיק, רילס למינהם).

ואז מגיע איזה מישהו שאני מעריך עם סרטון שיש בו חכמה שאולי אני צריך לחיים שלי. ועוד אחד. ועוד פוסט עם טקסט מעניין, ועוד שרשור בפורום רגישים שאני מתעניין בו כי הוא באמת מקדם אותי בחיים.

והופס, עברו שעתיים.

אם אני לא אצרוך שעה ביום מדיה חברתית אני אבוד והמקצוע שלי מת ובעוד 3 שנים לא יהיה לי במה לפרנס משפחה.

אם אני נכנס לטוויטר כדי לקרוא חדשות AI כי זה מקור המידע הנכון אני נסחף לרעל של החדשות הרגילות ומבזבז עליהן את הזמן.

שעה טוויטר צריך.

שעתיים?

שלוש שעות?

ארבע?

אולי בשעה השלישית או הרביעית אני אמצא כתבה שתשנה לי את החיים (קרה במוצ"ש לפני שבועיים, עם Laguna AI)?

אצל מי שזה צורך מקצועי, כמותך, ההסתכלות אחרתפ.א.

ובדורות קודמים, וגם היום למי שרלוונטי, יש הרבה שמבלים זמנים מאוד ממושכים בספריות וארכיונים לצרכי עבודתם.

גם בצורה הזו הרבה מהזמן "מתבזבז" עד להגעה למידע הרלוונטי.

בספריה אפשר להאבד בדיוק כמו באינטרנטמשה

נכון. לזה התכוונתיפ.א.

הזכרת לימשה

שכחת לכבות את האור יערית, ונרדמת עם הספר ביד יערית...

שיר נוסטלגי מקסים 😻פ.א.

נכון. אבל זה אחרת. לספריה, בעיני, יש שם יותר טובנחלת

ובכל זאת, ממכר פחות מאשר הדבר הויזואלי

אני לא נמשך לויזואלימשה

רק לקריאה.

יש אפשרות בפלאפון של איכות חיים ובקרת הוריםארץ השוקולד

להגדיר זמן מסך ואז הוא יכול להגביל אותך בזמן.

אפשר גם להגדיר מצב ריכוז בשעות מסוימות שתצטרך אקטיבית ללחוץ על פסק זמן כדי להיכנס והוא יעיף אותך אחרי זמן קצוב.

גם במחשב אפשר להגדיר זמן? כדי להגביל? ואם אכן, איךנחלת

אבל כבר לא ילדה ולא צריכה להיות תחת בקרת הורים …פ.א.

תהיני בכייף משעות הפנאי שלך.

לא יודעארץ השוקולדאחרונה

אני מכיר רק בפלאפון.

תחפשי איכות חיים או זמן מסך או ריכוז בהגדרות במחשב, אולי יש.

לכל הפחות screenzenשבורת,לב

נכון. גם אני חשה כך. אז אתמול לא פתחתי. בכוח!נחלת

אולי יעניין אותך