שחבר'ה שמגדירים עמצם "פנטים" חוסמים את השכל...פתח חוברת, קרא מאמר, ממה אתה מפחד, מר אלעזר? קראתי בעיון חוברות של הרב אליעזר מלמד בעניין ההתנגדות בגוש ושל הרב משה צוריאל בעניין הערב רב, למרות שבהחלט אינם נחשבים לרבותי, ואחרי הקריאה אני יכול לומר בלב שלם שאיני מסכים עימם. אך איך אפשר להתנגד לדעה בלי להכיר אותה, לדעת אותה, ללמוד אותה? הדעות שלכם נשמעות בדרך כלל כל כך ילדותיות, פשוט כי אין לכם מושג אל מה אתם מדברים. לכן זה יוצר לפעמים תחושה (א שכל הפנטים הם אנשים שפשוט אין להם מספיק שכל ללמוד. אני מקווה שתוחיכו לי שאני טועה...
אין לי בבית את הספר, לכן איני מצטט, אך ישנה פסקה נפלאה בעין איה ברכות ב', בסוף הספר (סג
בעניין "הס ואח"כ כתת". תלמד את השיטה השנייה, תעיין, אל תפסול על הסף- ורק אח"כ כתת, התנגד והלחם בדעה הקלוקלת. כדאי לפתוח ספר, אלא אם הרב קוק נחשב "ממלכתי" יותר מידאי..
עוד מאמר נפלא של הרב קוק זצ"ל מופיע במאמרי הראי"ה תחת השם "גרגירים הגיוניים". בפרץ של הגיון צרוף מסביר לנו הרב איך באמת יש לברר את הדעות- ומדוע באמת קיימת רשעה ועזות פנים- שתפקידה לברר את הסיגים והקמשונים מהדעות האמיתיות. לרשעה הזאת יש בסופו של דבר תפקיד חיובי, גרעין של טוב- שאם האנשים המחזיקים בדעות האמיתיות לא יזדרזו לאמץ לעצמם- כי הם פוסלים את הרע באופן מיידי, מתעלמים מזה שה' שולח להם הזתמנות לתקן את עצמם, להשתלם מדברים חצוניים להם, מפני שהם גאוותנים ובטוחים שטוב ואמת נמצאים רק אצלם- יגרם רק התעצמות של הרע, עד שלא ניתן יהיה להתעלם יותר. וכדאי מאוד ללמוד משם על דרכו של דוד המלך, שגילה את המסכת בשלמותה, בניגוד לשאול המלך שלא ידע להכיל גם את הדעות השליליות אלא רק ידע להלחם בהם. ועליו נאמר "בכל אשר יפנה ירשיע"...שוב, מקוצר היריעה והדעת, מומלץ שתעיינו שם בעצמכם...
חסדי ה' לא נותנים לנו להשאר עוורים לאמת האלוקית. אנו נחטוף על הראש עוד ועוד עד שכולנו, ממלכתים ופנטים כאחד, נבין שה' דובר טוב על ישראל, כל עם ישראל, וכלל זה גם פושעי ישראל שלא מזמן התרנו את התפילה עמהם בכל נידרי. אל תשכחו את יום כיפור כל כך מהר- המסר הגדול של היום הזה, שיא העבודה של היום הזה הוא הקטרת הקטורת בקודש הקודשים. קטורת שיש בה לבונה, אך יש בה גם חלבנה. "ואם חיסר אחת מכל סמניה חייב מיתה"...גם אתם יום אחד תכירו בחשיבותה של מדינת ישראל. נקווה רק שלא נצטרך לסבול יותר מדאי יסורים עד שאותו יום יבוא.