אקדים ואמליץ על ספר שמאוד דיבר אלי ולקחתי ממנו הרבה דברים:
"הורים משוחררים, ילדים משוחררים" מאת אדל פייבר ואלן מייזליש.
אכתוב בנקודות בקצרה, ברשותך, מכיוון שאני בכל רגע עלולה לרוץ לילדים...
1. אני מרגישה שעונשים לא מחנכים. אני מרגישה שכשילד נענש (או מוכה) הוא חווה השפלה ומרגיש: "אני כבר אראה להם..." כך שגם אם לטווח הקצר נראה שהמטרה הושגה (הילד התנצל), הרי שלמעשה לא הופנם שיעור אמיתי.
במקרה מסוג שאת מתארת, אני מוצאת תועלת גדולה יותר ב"תוצאות למעשים". במקום "לא מגיע לך טרקטור" (מה הקשר בין טרקטור לתינוקת?! הילד בטח לא מבין ורק מרגיש כעס על הגזל) הייתי אומרת: "צריך להיות עדינים עם התינוקת. כואב לתינוקת. אני הולכת להרגיע אותה עכשיו בחדר השני." ואם המקרה חוזר ונראה שזה נעשה בכוונה הייתי אומרת: "מי שלא יודע להיות עדין עם התינוקת, לא יוכל להיות איתה" והולכת לחדר השני איתה. הילד הפסיד את התינוקת ואת חברתך, והקשר למעשיו ברור: הוא פגע בתינוקת, התינוקת הלכה.
2. אני מרגישה שחשוב לכבד את רכושם של הילדים, ועל ידי כך הם לומדים לכבד הן את רכושם שלהם והן את רכושם של אחרים. מרגע שהטרקטור ניתן לילד - הוא שלו! אסור לאף אחד לקחת לו את הטרקטור שלו, מכיוון שהדבר שקול בעיני לגניבה. לילד יש רכוש כמו שלי יש רכוש. אני לא מפקיעה מרשותם את הצעצועים שלהם, והם לא מפקיעים מרשותי את התכשיטים שלי, לדוגמא.
3. אני לא משתדלת ליצור אינטרקציה מלאכותית בין האחים. אם הם רוצים להתקרב אני מאפשרת את זה, ואם מדובר בתינוק קטן אני נמצאת קרוב על מנת להשגיח ולפשר. אם הילד מתבכיין, אפשר להציע לו תעסוקה: לקרוא לו סיפור, לשלוח אותו לצייר, לתת לו משימה (להקיף את השולחן בריצה שלוש פעמים, או משהו כזה), ואם אין לך אנרגיות - להדליק טלוויזיה! עדיף שיראו קצת טלוויזיה מאשר שנגיע לידי וויכוח חסר טעם, לא?
4. מאוד דיבר אלי מה שכתבת על ענקת חום בשנים הראשונות. אני מקנאה בך על שהבנת את זה כל כך מוקדם. אני הפסדתי את השנים הראשונות של הילדים הראשונים שלי, ואין יום שאני לא מצטערת על כך. ההחמצה כבר נעשתה, השנים אבדו, ההזדמנות לעצב כך את מוחם של הקטנטנים כמעט ונגמרה, וכעת העבודה קשה הרבה יותר, מכיוון שהמח עוששה את ההתפתחות העיקרית שלו בשנתיים הראשונות, ומה שלא הוטבע כבר אז - קשה יותר להטביע כעת.
עם זאת, אני לא רואה טעם לכעוס על עצמי. כמו שתינוק לא נולד כשהוא יודע ללכת ולדבר, והוא לומד בכל יום, כך אמא לא נולדת פ]תאום ביום אחד עם כל הידע שיהיה לה כאם אחרי שנים של נסיון ולמידה. כמו שאני לא כועסת על עצמי שלא ידעתי לכתוב בגיל 4, כך אני לא כועסת על טעויות שעשיתי לפני שנתיים או אתמול. אני לומדת בכל יום ומתפתחת כאם, והלוואי שלא אפסיק ללמוד להיות אמא לעולם! אני מאחלת לך שגם את תקחי לעצמך מעט מקום לנשימה, ואולי תרגישי גם את כך כלפי עצמך. אני מרגישה הרבה כעס עצמי בדברייך וזה מאוד מעציב אותי

לא מגיע לך. את ואני וכל אמא לומדות ומשתנות ומתפתחות בכל יום!