אומר המוהרא"ש- למעשה, האדם יקבל אפילו אם לא יעשה שום השתדלות, רק שאם יעשה מעט השתדלות זה יותר יפה ומכובד שלא כמו בהמה שמקבלת צרכיה ללא שום מעשה מצידה <אבל עדיין מקבלת>.
אומר הרב סבג- היצה"ר המציא מילה וכולם נתפסו אליה- השתדלות.
צריך להבין את הדברים, אין הכוונה לא לעשות השתדלות אבל יש לזכור כי גם תפילה היא השתדלות. למי שיש בטחון חזק בה'. ולשם אנו מכוונים להגיע.
מאן דיהיב חיי יהיב מזוני. כל זמן שלא נגזר עליך מיתה, אתה תקבל מה שאתה צריך, מספיק שרק תתפלל <שזו ה-השתדלות> אבל שוב, צריך כל אדם לדעת את מקומו.
שמעתי על סיפור שנעשה לפני כמה חודשים, איזו קבוצה של אנשים חזרה מטבריה לנתניה ובדרך הם נותרו ללא טיפת דלק ושבת עומדת בפתח, שם הרב מדבקה על המחוג של הדלק והסתיר אותו ואמר לנהג- סע.
במוצ"ש שאל הרב את הנהג אם הוא הסיר את המדבקה והלה השיב שכן, אמר לו הרב- אם לא היית מסיר המדבקה יכולת לנסוע ללא דלק עד בלי די.
שוב- איזו מן השתדלות עשה הרב? הם יכלו להזמין מונית, ללון בקרבת מקום, לתדלק וכו'... אלא, מי שבוטח בה' עושה השתדלות מינימאלית, הווה אומר- תפילה.
מסופר על הבעל שם טוב שחיזר על הפתחים ונקש על דלתי עשירים לבקש צדקה.. אבל.. הוא לא חיכה שם, פשוט נקש בדלת והלך, ושוב נקש בדלת אחרת והלך..
לילה אחד איזה אדם פתח את הדלת וראה את הבעל שם טוב רחוק. רץ אליו האדם ושאל אותו- סליחה, האם אתה נקשת עכשיו על דלת ביתי? אמר לו- כן. אמר לו- ומה רצית?
אמר לו הבעש"ט- אני מקבץ צדקה.
אמר לו אותו אדם- אז מדוע לא חיכיתי ליד הדלת.. פשוט נקשת והלכת?
אמר לו הבעש"ט- אגיד לך, הפרנסה שלי כבר מצויה איפשהו ולפי מידת הבטחון שלי בה' הייתי צריך לעשות רק איזו השתדלות ממש קטנה, אז דפקתי על הדלת. אבל זה לא אומר שזה צריך להגיע ממך, זה יגיע מה'.
והפלא הוא שאומרים חכמים שהדבר היה מקטנות אמונה של הבעש"ט באותה שעה. פלא.
למעשה, במדרגה שלו הוא לא היה צריך אפילו לעשות את זה. אלא רק להתפלל. ועל כן אמרו חכמים שהדבר מעיד על קטנות אמונה שהיתה לבעש"ט באותה שעה.
אבל.. אתם לא צריכים לחשוב כך, כל אחד וההשקפה שלו וזה הכי טוב בשבילנו.