צריך לשים הבדל גדול בין "ממוצע המחבר" לבין "ממוצע המפסיק". שניהם ממוצעים, אבל יש הבדל ענק ביניהם. ממוצע המחבר אין לו מציאות מצד עצמו, אלא רק היותו ממוצע אל הקב"ה. ממילא מובן שהפנייה איננה אליו, אלא באמצעותו ובעזרתו - אבל הפנייה היא אל הקב"ה בלבד.
דבר שני, הרי אתה יודע טוב מאוד שגם כשאומרים "ממוצע המחבר", אף אחד לא מ-ת-פ-ל-ל חלילה אל הממוצע, אל הרבי. אפשר לפנות אליו כמורה-דרך, מדריך בעבודת ה', ואפילו בבקשת עזרה להמשכת ברכה מלמעלה, שהרי בתור ממוצע המחבר ההשפעות מלמעלה עוברות דרכו, ומובן שיש לו גישה אליהם יותר מאשר לנו. אך עדיין בקשת הישועה איננה ממנו עצמו, אלא רק שיעורר רחמים למעלה.
אתה יודע, אצל חסידים יש מנהג לכתוב פ"נ (פדיון-נפש) לרבי, בזמנים מסויימים, כגון לפני ראש-השנה, וכן ביום הולדת וכו'. איך מתחיל הנוסח הקבוע של הפ"נ? כך: "נא לעורר רחמים רבים עבור נפש רוח ונשמה [חי' יחידה] של (פב"פ) בעבור ש......". אח"כ כבר כותבים את הבקשות וכו'. אך הפנייה הבסיסית היא לעורר רחמים מלמעלה, וזה הנוסח הקבוע, כך כותבים כל החסידים וכך כתב גם הרבי עצמו לחמיו.
למה הדבר דומה? נגיד שאתה מגיע לסופר-מרקט גדול, ויש שם מדפים מסודרים של מוצרים רבים, והמדפים מגיעים גם עד התקרה. למדפים העליונים אין לך גישה, הם גבוהים מידי. אבל נאמר שכרגע אתה צריך משהו דווקא מהמדף העליון. יש שם בקבוקי שתיה מסוג מסויים שאתה זקוק דווקא להם. מה תעשה? אתה לא יכול להגיע לשם בכוחות עצמך.
לפתע אתה רואה אדם גבוה מאוד, שיכול להגיע לשם. או לחילופין - אתה פוגש אחד מהעובדים בחנות, שיש לו סולם גבוה ורק הוא יכול להשתמש בו. אתה פשוט תבקש ממנו שיביא לך את הבקבוק מהמדף הגבוה, נכון? והוא ישמש לך בעצם "ממוצע המחבר" אל המדף הגבוה. אתה גם תגיד לו יפה תודה. אבל האם הבקבוק הגיע ממנו או מהמדף? ועוד יותר - מהמדף או מהייצרן?
אתה יודע מה, הייתי אומר אולי שליבואן למשל, אולי אפשר לקרוא ממוצע המפסיק, במידה מסויימת זה מגיע מהמפעל שלו בעיצוב משלו. גם זה רק אולי. אבל הפועל הגבוה בוודאי אינו אלא ממוצע המחבר. חשוב מאוד, שהרי בלעדיו לא היית מגיע לבקבוק, אבל בכל זאת לא הוא ייצר לך אותו. כשתרצה להחמיא למישהו על האיכות של המוצר, לא הוא הכתובת.
כמובן שזה משל קצת שיטחי, והעניין של "רבי" ושל "ממוצע המחבר" הוא עמוק הרבה יותר ונעלה הרבה יותר, אבל זה הנקודה. הרבי הוא מורה דרך, והוא "האיש הגבוה" שמגיע לדרגות עליונות יותר, ו"מוריד" לי משם ברכה. מכיון שהוא גבוה יותר הוא גם בעל ראיה רחבה יותר, ולכן הוא יכול לייעץ לי ולהדריך אותי מה לעשות ומה לא. אבל מקור הברכה זה הקב"ה.
כשחסיד זוכה לישועה בזכות ברכת הרבי, הוא מודה לרבי בחום על הברכה, אך עורך סעודת הודיה גדולה לקב"ה. אני צודק?